Οι οφειλέτες του Δημοσίου που κινδυνεύουν να δουν το όνομά τους στα… «μανταλάκια» – Ποιοι εξαιρούνται

Πότε θα τους σταλεί ηλεκτρονικό «ραβασάκι»

Περιθώριο μέχρι τις 24 Ιουλίου έχουν για να ρυθμίσουν τα χρέη τους όσοι οφείλουν πάνω από 150.000 ευρώ σε εφορία και ΕΦΚΑ, ειδάλλως μετά τις 31/7 θα δουν το όνομά τους στα… «μανταλάκια».
Ειδικότερα, ηλεκτρονικό «ραβασάκι» θα πάρουν στις 9 Ιουλίου όσοι χρωστούν από 150.000 ευρώ σε εφορία και ΕΦΚΑ και δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.

Στις καταστάσεις περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ, οι οποίες υπερβαίνουν σε κύρια εισφορά (κεφάλαιο) τις 150.000 ευρώ, εφόσον υπάρχει καθυστέρηση άνω του ενός έτους.

Ήδη έχει υπάρξει σχετική εγκύκλιος από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και τον ΕΦΚΑ (Α.Π.846552/ 10 Ιουνίου 2024) και προς τις περιφερειακές υπηρεσίες για να προχωρήσει η διαδικασία.

Από τη δημόσια διαπόμπευση εξαιρούνται όσοι έχουν προβεί σε ρυθμίσεις, εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις ή οι οφειλές έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες.

Η εγκύκλιος έχει προβλέψει να εξαιρέσει αποβιώσαντες ή ανήλικους αλλά και αφήνει εκτός και τις οφειλές νομικών προσώπων εντός του στενού ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων να επιτύχει πίεση κατά των φορολογικών παραβατών, αφήνοντας όμως στο απυρόβλητο τους ίδιους τους δημόσιους φορείς.

Η λίστα των οφειλετών παραμένει ενεργή κι έχουν πρόσβαση σε αυτήν και φυσικά και νομικά πρόσωπα, τράπεζες, φορείς του δημοσίου κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινή δημοσιοποίηση ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 2017 κι έκτοτε αυτό έχει συμβεί άλλες τρεις φορές.

Οι οφειλές λειτουργούν σωρευτικά, δηλαδή αν κάποιος έχει ατομική επιχείρηση και χρωστά εργοδοτικές εισφορές 180.000 ευρώ και ταυτόχρονα είναι κύριος μέτοχος σε άλλη επιχείρηση που επίσης χρωστά 20.000 ευρώ, τότε θα εμφανίζεται το συνολικό ποσό ύψους 200.000 ευρώ.

 

loading...