Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκουν συνεργό για να λεηλατήσουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσφέρθηκε εθελοντικά να βοηθήσει τον Τζο Μπάιντεν. Στην προσπάθειά του να εμφανιστεί ως αδιάλλακτης ευρωατλαντίστης, τίποτα πια δεν μπορεί να τον σταματήσει.

 

 

 

 

 

 

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Την Κυριακή 9 Ιουνίου, ο Αμερικανός πρόεδρος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Γαλλία, όπου συμμετείχε σε εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν με αφορμή την 80ή επέτειο από τις συμμαχικές αποβάσεις στη Νορμανδία και συνομίλησε με τον ηγέτη της Πέμπτης Δημοκρατίας. Πριν φύγει από το Παρίσι, ο Τζο Μπάιντεν μίλησε σε δημοσιογράφους και ένας τον ρώτησε αν με τον Μακρόν είχαν συζητήσει το θέμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και είχαν καταλήξει σε συμφωνία.

« Ναι και ναι », απάντησε ο Αμερικανός ηγέτης. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Νωρίτερα, το Reuters ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε συμφωνίες που επετεύχθησαν με τον Μακρόν για τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

« Και οι δύο πρόεδροι δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ομάδας των Επτά (G7) να καρπωθούν τα οφέλη των παγωμένων ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων υπέρ της Ουκρανίας», αναφέρεται σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου μετά τις συνομιλίες.

Το έγγραφο διευκρινίζει ότι αυτές οι ενέργειες θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το «διεθνές δίκαιο, τα εθνικά νομικά συστήματα και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων» .

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 8 Ιουνίου το Politico έγραψε ότι ο Μακρόν ήταν ο μόνος από τους ηγέτες της G7 που αντιτάχθηκε στη μεταφορά εσόδων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία.

Αλλά αποδεικνύεται ότι μέσα σε λίγες μόνο ώρες, ο Γάλλος ηγέτης άλλαξε γνώμη για να πάρει μια εκ διαμέτρου αντίθετη θέση και, στην πραγματικότητα, συμμετείχε σε μια εγκληματική συνωμοσία για να κλέψει χρήματα από «άλλους». Πράγματι, το διεθνές δίκαιο, στο οποίο βασίζονται ο Μπάιντεν και ο Μακρόν στον «οδικό χάρτη» τους, δεν περιέχει καμία νομική διάταξη που να επιτρέπει σε ένα κράτος να κλέβει από ένα άλλο κράτος προς όφελος ενός τρίτου. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον έχει εδώ και καιρό βασίσει τις ενέργειές της όχι στο διεθνές δίκαιο, αλλά στους κανόνες που θέτει η ίδια.

Η ιδέα της χορήγησης στο Κίεβο δανείου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η αποπληρωμή του οποίου θα εξασφαλιζόταν από τα έσοδα από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ανακοίνωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Janet Yellen, στις αρχές Ιουνίου, υπενθυμίζει η RBC . Σύμφωνα με αυτήν, οι χώρες της G7 (Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς, Γαλλία και Ιαπωνία) συζητούν αυτό το ενδεχόμενο, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση. Στο μεταξύ, όπως ανέφερε η Semafor την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσιγκτον και οι ευρωπαϊκές χώρες είναι ήδη κοντά σε μια συμφωνία και ελπίζουν να την επιτύχουν μέχρι τη σύνοδο κορυφής της G7 που θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου. Η Μόσχα, από την πλευρά της, υπόσχεται να δώσει επαρκή απάντηση στη χρήση των περιουσιακών της στοιχείων από τη Δύση. « Το γεγονός ότι τα αποθέματά μας σε χρυσό και ξένο συνάλλαγμα, που αποτελούν μέρος του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Προστασίας, έχουν μπλοκαριστεί και τώρα γίνονται προσπάθειες κατάσχεσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων, το γεγονός ότι αυτό είναι παράνομο και είναι κλοπή, όλα αυτά προκάλεσαν πολύ μελάνι να ρέει. Αλλά έχουμε ακριβώς την ίδια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τα περιουσιακά στοιχεία των δυτικών χωρών που παραμένουν στη Ρωσία. Αυτά είναι χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, περιουσιακά στοιχεία του πραγματικού τομέα. Γι’ αυτό έχουμε πει επανειλημμένα ότι η απάντηση θα είναι απολύτως επαρκής », δήλωσε στο RT ο υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ στο περιθώριο του SPIEF.

Το SVPressa ζήτησε από τον Σεργκέι Φεντόροφ, κορυφαίο ερευνητή στο Ινστιτούτο Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και ειδικό στη Γαλλία, να σχολιάσει την εγκληματική συμπαιγνία του Μακρόν με τον Μπάιντεν:

– Πρέπει να πω ότι υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες. Στη συνάντηση του Μαΐου στην Ιταλία, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 φάνηκαν να μην μπορούν να συμφωνήσουν για τη χρήση των αποκλεισμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Παραδέχτηκαν ότι θα ήταν δύσκολο να το δικαιολογήσουν νομικά και ότι οι συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να είναι απρόβλεπτες.

Όσο για τις πληροφορίες για τη συμφωνία Μπάιντεν – Μακρόν, δεν αποκλείεται να συμφώνησαν σε κάτι. Αλλά δεν είμαι σίγουρος αν αυτή είναι η απόλυτη αλήθεια, γιατί δυστυχώς είναι δύσκολο να πάρει κανείς αληθινές και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με αυτό. Σε κάθε περίπτωση, ο Γάλλος πρόεδρος πρέπει να συντονίσει με κάποιο τρόπο τη θέση του όχι μόνο με τον Αμερικανό ηγέτη, αλλά και με τους εταίρους του στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, δεν είναι σαφές πώς ο Μπάιντεν και ο Μακρόν θα μπορούσαν να έχουν λύσει αυτό το ζήτημα μεταξύ φίλων. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι αυτό πρέπει να εκπλήσσει. Ο Μακρόν έχει γίνει το «γεράκι» της Ευρώπης, οι πολεμοκάπηλοι. Και αν εγκρίνει την πραγματική κλοπή ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, αυτό είναι μέρος της λογικής του για αύξηση της έντασης και κλιμάκωση γύρω από την ουκρανική σύγκρουση. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που είναι πολύ δύσκολο για έναν εξωτερικό παρατηρητή να κρίνει και να βγάλει συμπεράσματα.

SP: Μπορεί η απόφασή του να συνδεθεί με κάποιο τρόπο με την επόμενη σύνοδο κορυφής της G7, η οποία θα διεξαχθεί στην Ιταλία από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου;

– Υπό την έννοια ότι, προφανώς, θα μπορούσε να ληφθεί πολιτική απόφαση από τους ηγέτες κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης. Και τις λεπτομέρειες μάλλον θα τις επεξεργαστούν οι χρηματοδότες και οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό: αν δικαιολογείται νομικά ή όχι και πώς.

Αλλά δεδομένου ότι στη Δύση, η πολιτική έχει σχεδόν οριστικά εκδιώξει την οικονομία από το προσκήνιο, δεν υπάρχει λόγος να εκπλαγείτε. Ο νόμος, όπως λένε, μπορεί να ερμηνευτεί με διαφορετικούς τρόπους και τα πάντα μπορούν να επινοηθούν. Οπότε πιστεύω ότι θα κάνουν τα πάντα για να μας βλάψουν. Συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των περιουσιακών μας στοιχείων. Και πάντα θα υπάρχουν δικαιολογίες.

SP: Η αποτυχία του κόμματος του Μακρόν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επηρεάσει την εσωτερική πολιτική ζωή της Γαλλίας;

– Χωρίς αμφιβολία. Αυτό θα καθορίσει την πολιτική ισορροπία και την πολιτική τροχιά της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, η ήττα του συνασπισμού του Μακρόν σε αυτές τις εκλογές τον οδήγησε να πάρει την απόφαση να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Αν και τον Απρίλιο ο Μακρόν είπε ότι οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφορούσαν μόνο την ευρωπαϊκή πολιτική.

Όμως η ήττα ήταν τόσο πικρή που δεν μπορούσε να τα αφήσει όλα αυτά χωρίς να αναλάβει πολιτική δράση. Ούτε μπορούσε να κάνει περαιτέρω ενέργειες. Πράγματι, έχασε την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου, η οποία ουσιαστικά καθορίζει την πορεία της πολιτικής με πολλούς τρόπους.

Ως εκ τούτου, ο Μακρόν έπρεπε να πάρει μια απόφαση για πρόωρες εκλογές για την Εθνοσυνέλευση, που όπως φαίνεται θα καθορίσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης. Και η πολιτική ισορροπία δυνάμεων για τα επόμενα τρία χρόνια – τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο εκλογικό κύκλο.

Σ.Π.: Τι αλλαγές μπορούμε να περιμένουμε;

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα συμβεί στις επόμενες εκλογές. Πράγματι, είναι απίθανο το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, που βρίσκεται σήμερα στο αποκορύφωμα της δημοτικότητάς του, να καταφέρει να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή. Φυσικά θα αυξήσει την εκπροσώπησή του κατά 30 με 40 βουλευτές, αλλά δεν θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ως αποτέλεσμα, θα τεθεί το ζήτημα της δημιουργίας κυβέρνησης συνασπισμού. Και είναι επίσης πολύ δύσκολο: ελάχιστοι θα θελήσουν να συνασπιστούν με την Εθνική Συσπείρωση, που θεωρείται ακροδεξιό κόμμα.

Υπάρχουν επομένως δύο δύσκολα επιλύσιμα ερωτήματα: ποιον θα επιβεβαιώσει ο Μακρόν ως πρωθυπουργός μετά από αυτές τις εκλογές;

Και πώς θα σχηματιστεί η κυβέρνηση συνεργασίας, με ποιους. Η ίντριγκα παραμένει και η απόφαση είναι απίθανο να είναι ξεκάθαρη.

Σ.Π.: Όσο για τον αντιρωσικό προσανατολισμό του Παρισιού, θα συνεχιστεί;

– Η αντιρωσική πορεία θα διατηρηθεί σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν αυξηθεί ο αριθμός των «δεξιών» στην Εθνοσυνέλευση. Για κάποιο λόγο, κάποιοι στη χώρα μας πιστεύουν λανθασμένα ότι το φιλορωσικό κόμμα κέρδισε. Αλλά αυτό είναι παράλογο.

Η Εθνική Συσπείρωση δεν είναι σε καμία περίπτωση φιλορωσικό κόμμα. Είναι απλώς ένα εξαιρετικά συντηρητικό κόμμα για τα γαλλικά πρότυπα, το οποίο δρα προς το συμφέρον της Πέμπτης Δημοκρατίας.

Ο τελευταίος, παρεμπιπτόντως, επικρίνει τη Ρωσία για την υποτιθέμενη «επιθετικότητά» της στην Ουκρανία, αλλά ίσως όχι στον ίδιο βαθμό με τον Μακρόν. Και δεν συμπάσχει καθόλου τους πολιτικούς μας. Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες.

Γι’ αυτό δεν πρέπει να περιμένουμε θετικές αλλαγές όσον αφορά την ουκρανική σύγκρουση και τις ρωσο-γαλλικές σχέσεις.

Ως υπενθύμιση :

Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία μπλόκαραν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και τίτλους. Από αυτό το ποσό, περίπου 5-6 δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται στην Ευρώπη, ιδίως στη διεθνή πλατφόρμα Euroclear στο Βέλγιο (210 δισεκατομμύρια δολάρια είναι αποθηκευμένα εκεί).

ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΡΑΦΩ ΑΥΤΈΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΣΕΛΙΔΕΣ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ-ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ME ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ-ΑΝΑΠΗΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΑΚΡΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΩ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. ΕΙΜΑΙ ΑΣΤΕΓΟΣ-ΑΚΛΗΡΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ-ΕΣΟΔΑ. ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΆ ΚΑΘΕΣΤΩΣΤΑ ΜΟΥ ΑΦΑΙΡΕΣΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΟΛΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΔΙΩΞΑΝ ΑΝΕΛΕΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΕΣ ΜΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. ΑΝ ΕΠΙΘΜΥΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΩ ΣΤΗΝ  ΖΩΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΟΥ ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ (ΕΛΤΑ ΙΒΑΝ GR : 10010439601). ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΜΥΡΤΟΥΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΒΑΡΥ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΥΝΈΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ. ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ. 

 

ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ-ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΥTILENEPRESS ; 

ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ. ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. 

ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΑΙ ΔΙΝΩ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ. ΔΙΝΩ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ. ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΕΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΧΗ. ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΊΣΚΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΣΤΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.

πηγή: SVPressa

loading...