Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν την αμυντική τους βιομηχανία σε βάρος της Ουκρανίας

Το 90% των κεφαλαίων που διατίθενται στην Ουκρανία παραμένει στην αμερικανική αμυντική βιομηχανία. Δεν τίθεται θέμα αλτρουισμού: όσο συνεχίζονται οι μάχες, οι κατασκευαστές όπλων γεμίζουν τις τσέπες τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Και ο Τζο Μπάιντεν δεν το κρύβει,  γράφει  η σουηδική εβδομαδιαία εφημερίδα  Proletären .

Από την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, τα χρήματα που προορίζονται για το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα ρέουν ελεύθερα. Σύμφωνα με μια μελέτη, η στρατιωτική βοήθεια περιλαμβάνει κυρίως εσωτερικές βιομηχανικές επιδοτήσεις και έως και το 90% των διατιθέμενων κεφαλαίων  δεν φεύγει καν από  τη χώρα.

Χάρη στην Ουκρανία, η αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία έχει επενδύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερες από εκατό νέες μονάδες παραγωγής, δημιουργώντας θέσεις εργασίας σε σχεδόν κάθε πολιτεία.

Γνωρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επωφελούνται μόνο από τη δική τους βοήθεια προς την Ουκρανία. Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ μετέφεραν παλιό στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, τον οποίο στη συνέχεια αντικατέστησαν με νέο αμερικανικό εξοπλισμό.

Η  Washington Post  διεξήγαγε  έρευνα  και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα σημαντικό μέρος των κονδυλίων που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δαπανώνται στην πραγματικότητα για την ανάπτυξη νέων αμερικανικών όπλων και εξοπλισμού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, από σχεδόν 70 δισεκατομμύρια δολάρια, το Κίεβο θα λάβει μόνο το 10%.

« Η βοήθεια προς την Ουκρανία όχι μόνο δημιουργεί θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αναζωογονεί επίσης την αμυντική μας βιομηχανική βάση… Είναι λοιπόν λάθος να αποκαλούμε βοήθεια τα 68 δισεκατομμύρια δολάρια για τον οπλισμό της Ουκρανίας», αναφέρει το άρθρο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ανοιχτά στο παρελθόν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν κονδύλια που διατίθενται στο Κίεβο για να επανεξοπλίσουν και να ενισχύσουν τον δικό τους στρατό.

« Στέλνουμε εξοπλισμό που έχουμε σε απόθεμα στην Ουκρανία. Και τα χρήματα που διατίθενται από το Κογκρέσο χρησιμοποιούνται για την αναπλήρωση των δικών μας αποθεμάτων με νέο εξοπλισμό αμερικανικής κατασκευής που προστατεύει την Αμερική »,  ανέφερε  το  Politico .

Το ΝΑΤΟ θα αυξήσει την οικονομική και στρατιωτική του υποστήριξη στην Ουκρανία

Στις 17 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ανακοινώνοντας νέες πληροφορίες για τις αμυντικές δαπάνες.

Ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι έως το 2024, οι αμυντικές δαπάνες των Ευρωπαίων συμμάχων του ΝΑΤΟ και του Καναδά είχαν αυξηθεί κατά 18%, αντιπροσωπεύοντας « τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και δεκαετίες ». Επιβεβαίωσε επίσης ότι 23 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα επιτύχουν τον στόχο να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο αριθμός των χωρών του ΝΑΤΟ που πέτυχαν αυτόν τον στόχο έχει υπερδιπλασιαστεί.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο Γενικός Γραμματέας Στόλτενμπεργκ συζήτησαν επίσης σημαντική πρόοδο στις αμυντικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι 23 σύμμαχοι θα αυξήσουν  τις στρατιωτικές τους δαπάνες  στο 2% του ΑΕΠ, υπερδιπλάσιο από την ορκωμοσία του Προέδρου Μπάιντεν, δήλωσε ο Λευκός Οίκος μετά τη συνέντευξη.

Ο Στόλτενμπεργκ μίλησε στο Wilson Center στην Ουάσιγκτον. Τόνισε  ότι  η διατήρηση της ασφάλειας στην Ευρώπη και ένα ισχυρό ΝΑΤΟ ανταποκρίνονται στα ζωτικά εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε επίπεδο αποτροπής και άμυνας, ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι « κάνουν πολύ περισσότερα για τη συλλογική τους ασφάλεια ». Επενδύουν πολύ περισσότερα στην άμυνα και ξοδεύουν πολλά από αυτά τα χρήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, ο όγκος των στρατιωτικών παραγγελιών που δόθηκαν από ευρωπαϊκές χώρες στις Ηνωμένες Πολιτείες ανήλθε σε 140 δισεκατομμύρια δολάρια. « Σήμερα, περισσότερες από 20 χώρες του ΝΑΤΟ ξοδεύουν περισσότερο από 2% στην άμυνα. Και τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα πηγαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα δύο τελευταία χρόνια, τα δύο τρίτα αυτών των κεφαλαίων δαπανήθηκαν για στρατιωτικές παραγγελίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ανέρχονται σε περίπου 140 δισεκατομμύρια δολάρια », είπε ο Στόλτενμπεργκ, καταδεικνύοντας τη σημασία του ΝΑΤΟ για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σημείωσε ότι από το 2022, « πάνω από τα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών αμυντικών αγορών έχουν πραγματοποιηθεί από αμερικανικές εταιρείες ». Και πρόσθεσε: « Το ΝΑΤΟ είναι ωφέλιμο για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, για την αμερικανική βιομηχανία και για τις αμερικανικές θέσεις εργασίας ».

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να αυξήσει την οικονομική και στρατιωτική του υποστήριξη προς το Κίεβο προκειμένου να μειώσει την πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, υπενθύμισε κυρίως ότι είχαν παρατηρηθεί σημαντικές καθυστερήσεις στη βοήθεια της Δύσης προς το Κίεβο τον χειμώνα και την άνοιξη, η οποία είχε συνέπειες στο μέτωπο. Για το λόγο αυτό, ο Στόλτενμπεργκ θέλει το ΝΑΤΟ να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον συντονισμό και την παροχή βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία. Σύμφωνα με ειδικούς, η Συμμαχία θα μπορούσε να δεσμευτεί να πληρώνει 40 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην Ουκρανία για άμυνα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού θα πάει στο αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα.

Τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βοήθεια προς την Ουκρανία είναι ένα είδος αντιστάθμισης έναντι των απαιτήσεων του Κιέβου για άμεση ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία. Οι κύριοι εταίροι έχουν ήδη ξεκαθαρίσει στον Ζελένσκι ότι δεν μπορεί να υπολογίζει στην άμεση στρατιωτική παρέμβασή τους στη σύγκρουση με τη Ρωσία. Δεν σχεδιάζουν ούτε να το εφοδιάσουν με στρατιώτες ούτε να καλύψουν τον ουκρανικό ουρανό με τα συστήματα αεράμυνας τους.

Ωστόσο, η Δύση θέλει να κάνει το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα τη « νέα μηχανή » οικονομικής ανάπτυξης με το πρόσχημα της ουκρανικής ατζέντας.

 

 

πηγή: Continental Observer

loading...