Η G7 χάνει έδαφος έναντι των BRICS

Ένας από τους κρυφούς μετασχηματισμούς του διεθνούς συστήματος τα τελευταία χρόνια ήταν η μονοπώληση της G7 από την Ουάσιγκτον για να την καταστήσει την «αυλή» της στο διατλαντικό σύστημα.

 

 

 

 

 

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Η «στένωση» της G8 στην G7 τον Μάρτιο του 2014 μετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία ήταν μια στιγμή ορόσημο που σήμανε ότι δεν θα υπήρχαν μερίσματα ειρήνης στη μεταψυχροπολεμική εποχή. Η G7, η οποία είχε σχεδιαστεί ως μια ομάδα χωρών που οδηγούν την παγκόσμια οικονομία, κατέληξε να γίνει το όχημα για τον ανταγωνισμό μεγάλων δυνάμεων για τη διατήρηση της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ. Η απομόνωση της Ρωσίας –και πιο πρόσφατα της Κίνας– έχει γίνει το μοτίβο της.

Με την αποτυχία του δυτικού σχεδίου να απομονώσει τη Ρωσία, η G7 έχει χάσει το δρόμο της και έχει χάσει την αίσθηση της κατεύθυνσης. Η Ιταλία, ο εκ περιτροπής οικοδεσπότης της φετινής συνόδου κορυφής της G7, έχει καταστήσει την τεχνητή νοημοσύνη βασικό ζήτημα στη σύνοδο κορυφής. Η πρωθυπουργός Giorgia Meloni προσκλήθηκε από έναν απίθανο οικοδεσπότη, τον Πάπα, να κάνει μια άνευ προηγουμένου εμφάνιση στην εκδήλωση της G7 στο μοντέρνο ιταλικό ξενοδοχείο Borgo Enyatia, για να υποστηρίξει τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, μια τεχνολογία που ονόμασε δυνητικά επιβλαβή. Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν χημικός πριν μπει στο σεμινάριο και προφανώς βασίζεται στην επιστημονική του κατάρτιση για να ενημερώσει τις θέσεις του. Υπό την ηγεσία του Meloni, η Ιταλία ελέγχει όλο και περισσότερο την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και  έχει απαγορεύσει προσωρινά το ChatGPT  τον Μάρτιο του 2023, καθιστώντας την πρώτη δυτική χώρα που το κάνει.

Ομοίως, η G7 θέλει απεγνωσμένα να προχωρήσει πέρα από την αποκλειστική λέσχη των δυτικών δημοκρατιών, πιλοτικά μιας φιλόδοξης εκστρατείας προσέγγισης και δημοσιεύοντας έναν ασυνήθιστα μακρύ κατάλογο ηγετών από τον μη δυτικό κόσμο που προσκλήθηκαν στη σύνοδο κορυφής. Εκτός από την Ουκρανία, η Μελόνι κάλεσε τους ηγέτες της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Νότιας Αφρικής, της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Αργεντινής, της Αλγερίας, της Κένυας και της Μαυριτανίας να συμμετάσχουν στη συνάντηση. Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ποια λογική εφαρμόστηκε σε αυτές τις προσκλήσεις.

Αλλά αυτό είναι realpolitik και η G7 ελπίζει να αντιστρέψει την παύση «Δύση εναντίον του υπόλοιπου κόσμου» με αυτήν τη λίστα συμμετεχόντων, μετά την ουκρανική κρίση. Στην πραγματικότητα, οι αυριανοί “εκλεκτοί καλεσμένοι” θα παρακολουθήσουν το φινάλε ενός γεωπολιτικού δράματος που βρίσκεται στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της G7: την πολύμηνη προσπάθεια της ομάδας από τους ηγέτες της ομάδας να αποφασίσουν για τη χρήση μερισμάτων από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει για να ανταποκριθεί στην Ουκρανία. στρατιωτικές ανάγκες.

Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο των «κολασμένων κυρώσεων» που επιβλήθηκαν από τη Δύση κατά της Ρωσίας το 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της Μόσχας σε δυτικές τράπεζες για ποσό 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. (Μόνο περίπου 5-6 δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ 210 δισεκατομμύρια δολάρια είναι αποθηκευμένα στην Ευρώπη, αλλά η απόφαση να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα των ρωσικών συμμετοχών ελήφθη από την Ουάσιγκτον με την κρυφή πρόθεση της Ευρώπης να πληρώσει για τις συνέπειες του πολέμου) .

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ευρωπαϊκά μέλη και η Ιαπωνία αντιτάχθηκαν στην πίεση των ΗΠΑ να συμπεριλάβουν μια διάταξη σχετικά με τη χρήση εσόδων από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην κοινή δήλωση της G7 που πρόκειται να εγκριθεί.  Το CNN  ανέφερε τη Δευτέρα ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να προσπαθούν να συμφωνήσουν για τις « πιο ευαίσθητες οικονομικές λεπτομέρειες » του ρωσικού σχεδίου περιουσιακών στοιχείων, καθώς οι χώρες της G7 δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συναίνεση και οι συζητήσεις συνεχίζονται σχετικά με « την ακριβή μορφή της παρεχόμενης βοήθειας, καθώς και τις εγγυήσεις επιστροφή αυτών των κεφαλαίων ».

Τούτου λεχθέντος, δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν οι απείθαρχοι Ευρωπαίοι καταλήξουν να πέσουν στη γραμμή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απόφαση της G7 να οικειοποιηθεί ρωσικά χρήματα από δυτικές τράπεζες ήταν αρκετά κακή, αλλά η χρήση των τόκων για τη χρηματοδότηση των αναγκών της Ουκρανίας είναι, τουλάχιστον, μια πράξη ληστείας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να κερδίσουν εάν το τρέχον πάγωμα των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης φτάσει στο απροχώρητο, καθώς η Ευρώπη είναι βέβαιο ότι θα φέρει το κύριο βάρος των αντιποίνων της Μόσχας. Εάν η G7 υιοθετήσει ένα τέτοιο μέτρο, θα αποδυναμώσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Παραβιάζοντας ευθαρσώς το διεθνές δίκαιο, η G7 θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο που θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς εξηγούν οι ηγέτες της G7 στις «ανοιχτές» χώρες, κυρίως από τους BRICS, ότι η Ρωσία αποτελεί εξαίρεση και ότι μια τέτοια πρακτική δεν θα χρησιμοποιηθεί μια μέρα εναντίον της Ινδίας, της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας ή οποιασδήποτε άλλης κατάσταση.

Το φάντασμα της 16ης συνόδου κορυφής BRICS στο Καζάν (16-18 Οκτωβρίου) υπό την προεδρία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στοιχειώνει τους G7. Η Μόσχα είπε ότι εάν τα τελευταία τρία χρόνια τελείωσαν με την επέκταση των BRICS, η επερχόμενη νέα φάση θα διασφαλίσει ότι οι συμμετέχοντες σε διευρυμένη μορφή θα δημιουργήσουν μια δομή στην οποία οι χώρες μέλη εργάζονται σκόπιμα έτσι ώστε αυτό να είναι βιώσιμο.

Ένα από τα σημαντικά θέματα της συνόδου κορυφής των BRICS στο Καζάν θα είναι η δημιουργία ενός ενιαίου νομίσματος εντός της ομάδας, το οποίο θα απλοποιήσει και θα διευρύνει σημαντικά τις οικονομικές σχέσεις των χωρών-μελών εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από τη Δύση.

Μιλώντας στο συνέδριο SPIEF στην Αγία Πετρούπολη την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός τέτοιου ανεξάρτητου συστήματος πληρωμών. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε αργότερα ότι μια πλατφόρμα πληρωμών σε εθνικά νομίσματα βρίσκεται υπό ανάπτυξη.

Οι χώρες BRICS έχουν καταλάβει ότι η δημιουργία ενός ενιαίου νομίσματος έχει καταστεί αναγκαιότητα σήμερα λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι « τα πρόσφατα διεθνή γεγονότα αφαίρεσαν τη μάσκα » της Δύσης, η οποία προσπάθησε να επιβάλει τις δικές της αξίες σε άλλες χώρες υπό το πρόσχημα των καθολικών αξιών και να αντικαταστήσει τον ισότιμο διάλογο με « στενούς συνασπισμούς που διεκδικούν το δικαίωμα». να μιλήσει στο όνομα όλου του κόσμου.

Οι BRICS, τόνισε ο Λαβρόφ, συνεπάγονται έναν εντελώς αντίθετο τύπο εταιρικής σχέσης, δηλαδή τα πάντα εκτός από μια δομή μπλοκ και, αντίθετα, μια θεμελιωδώς ανοιχτή μορφή, που συνεπάγεται εργασία μόνο σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος για όλους τους συμμετέχοντες, μεγάλους και μικρούς. Οι εκθέσεις αναφέρουν ότι περίπου 30 χώρες έχουν υποβάλει αίτηση για να γίνουν μέλη των BRICS.

Εν τω μεταξύ, με «συστημικούς» όρους, η G7 μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά. Τα ακροδεξιά κόμματα εισβάλλουν στα κέντρα εξουσίας στην Ευρώπη. Σχετικά με τη σύνοδο κορυφής της G7,  το Politico έγραψε  :

“Απλά φαντάσου. Η σύνοδος κορυφής της G7 στο θέρετρο Borgo Egnazia της νότιας Ιταλίας παρουσιάζει αναμφισβήτητα την πιο αδύναμη συγκέντρωση ηγετών που έχει δει η ομάδα εδώ και χρόνια. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες αποσπώνται από τις εκλογές ή τις εθνικές κρίσεις, είναι απογοητευμένοι από τα χρόνια στην εξουσία ή προσκολλώνται απεγνωσμένα στην εξουσία.

Ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός Ρίσι Σουνάκ διεξάγουν προεκλογικές εκστρατείες με ταχείς ρυθμούς που κάλεσαν σε μια ύστατη προσπάθεια να ανατρέψουν την τύχη τους.

Ο Γερμανός Όλαφ Σολτς ταπεινώθηκε από ακροδεξιούς εθνικιστές στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του περασμένου Σαββατοκύριακου και θα μπορούσε σύντομα να εκδιωχθεί επίσης.

Ο Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά για εννέα χρόνια, σκέφτηκε ανοιχτά να αφήσει το «τρελό» του πόστο.

Στην Ιαπωνία, ο Fumio Kishida βρίσκεται σε χαμηλό όλων των εποχών όσον αφορά τη δημοτικότητά του πριν από έναν αγώνα ηγεσίας αργότερα φέτος.

Και μετά υπάρχει ο Τζο Μπάιντεν.

Ο 81χρονος γιος του προέδρου των ΗΠΑ, Χάντερ, καταδικάστηκε για κατηγορίες για όπλα την Τρίτη, μόλις δύο εβδομάδες πριν από το κρίσιμο πρώτο ντιμπέιτ του πατέρα του με τον αναγεννημένο Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογικές προεδρικές εκλογές που ο Δημοκρατικός είναι πιθανό να χάσει.

Πάνω από όλα, το άγχος είναι έκδηλο στο μυαλό των Ευρωπαίων: εάν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, οι οποίες θα ανατρέψουν τη δημοκρατία, μπορεί να μην έχει καν τον χρόνο ή την υπομονή να ανεχθεί ένα αρχαϊκό φόρουμ όπως το G7. Αντιμέτωπος με αυτό το ζοφερό τοπίο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Μελόνι πήρε την κατάσταση στα χέρια του και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής για τους σκοπούς του, δημιουργώντας μια ατζέντα που περιστρέφεται γύρω από τα στρατηγικά συμφέροντα της Ιταλίας – την Αφρική, τις μεταναστεύσεις και τη Μεσόγειο.

πηγή:  Indian Punchline

Πολλά από τα πιο πιεστικά προβλήματα του κόσμου παραμένουν άλυτα, αλλά ορισμένες χώρες εξακολουθούν να εμπλέκονται σε γεωπολιτική αντιπαράθεση με την Κίνα και τη Ρωσία στις συναντήσεις της G7, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της G7 στη γεωπολιτική αντιπαράθεση των ΗΠΑ.

Η φετινή σύνοδος κορυφής της G7 διεξάγεται από Πέμπτη έως Σάββατο στην Απουλία της νότιας Ιταλίας. Σύμφωνα με το Reuters , το επίκεντρο θα είναι εάν οι ηγέτες της G7 μπορούν επιτέλους να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο χρήσης των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση για να βοηθήσουν την Ουκρανία. Εκτός από την ευρεία προσοχή στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, θα συζητηθεί επίσης η Κίνα. Το Al Jazeera , επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν έντονα τους δυτικούς συμμάχους τους να συμπεριλάβουν στην τελική δήλωση την ανησυχία της ομάδας για τη λεγόμενη βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας.

Από αυτή την άποψη, Κινέζοι ειδικοί είπαν στους Global Times ότι είναι πολύ πιθανό, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, η G7 να συμπεριλάβει θέματα κινεζικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην τελική δήλωση. Δεδομένου του αρνητικού αντίκτυπου που θα είχε αυτό στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις, δείχνει περαιτέρω ότι η G7 δεν εξυπηρετεί την υγιή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

« Η G7 έχει εξελιχθεί από έναν πολυμερή μηχανισμό που σταθεροποίησε την παγκόσμια οικονομία όταν η Δύση κυριάρχησε στην παγκόσμια οικονομία σε εργαλείο για τη Δύση, ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες, να συνεχίσουν να διατηρούν και να εδραιώνουν την κυριαρχία τους στον παγκόσμιο οικονομικό, πολιτικό και τομέα ασφάλειας. με διάφορα ακατάλληλα μέσα », δήλωσε ο Λι Χαϊντόνγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας. είπε στους Global Times . « Έχει γίνει ένα γεωπολιτικό όπλο που εξυπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών ».

Ο Lü Xiang, ερευνητής στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, επεσήμανε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να κυριαρχήσουν σε ολόκληρη την ατζέντα της τρέχουσας έκδοσης της συνόδου κορυφής της G7, μια ατζέντα που απηχεί τα συμφέροντα της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Joe Biden στις Ηνωμένες Πολιτείες Κράτη, όπως η σύνδεση της Ευρώπης με το ζήτημα της Ουκρανίας και ο περιορισμός της παραγωγικής ικανότητας της Κίνας για να κερδίσει τοπικές ψήφους. « Ως εκ τούτου, αυτή η σύνοδος κορυφής της G7 μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και μια διευρυμένη σύνοδος κορυφής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ », είπε ο Lü.

Η επιλογή της G7 «Αφρική, κλιματική αλλαγή και ανάπτυξη» ως την πρώτη σύνοδο της συνόδου κορυφής φαίνεται να υπογραμμίζει τις σοβαρές απειλές που θέτει η κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, η καταστολή της πράσινης βιομηχανίας της Κίνας από την G7 κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής αποκαλύπτει την υποκρισία της. Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά σε συναντήσεις και συνθήματα, αλλά τελικά εξαρτάται από διάφορες εναλλακτικές λύσεις αντί της παραδοσιακής ενέργειας. Η σύνοδος κορυφής έρχεται καθώς η ΕΕ ανακοίνωσε την επιβολή πρόσθετων δασμών έως και 38,1% στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα αφού ο Μπάιντεν τετραπλασίασε τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα από 25% 100%.

« Για να υπονομεύσουν την Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμάχησαν με τις ευρωπαϊκές χώρες, χρησιμοποιώντας δασμούς και άλλα μέσα για να κόψουν τεχνητά την ήδη εγκατεστημένη προηγμένη πράσινη βιομηχανική αλυσίδα », είπε ο Lü Xiang. « Αυτό είναι το μεγαλύτερο πλήγμα στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέχρι σήμερα ».

Επιπλέον, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναμένουν από την G7 να στείλει « μια νέα σκληρή προειδοποίηση » στις μικρές κινεζικές τράπεζες να σταματήσουν να βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις, σύμφωνα με το Reuters . « Αυτή είναι μια άλλη ισχυρή απόδειξη ότι η G7 έχει περιοριστεί σε εργαλείο για γεωπολιτικούς αγώνες των ΗΠΑ », είπε ο Λι Χαϊντόνγκ. « Η Δύση στιγματίζει τις κανονικές οικονομικές ανταλλαγές μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, αναγκάζοντας τις χώρες να εκτελωνίσουν. Επιπλέον, επιδεινώνουν τις συγκρούσεις των μπλοκ και υποκινούν την παγκόσμια αντιπαράθεση. Αυτό αντανακλά τη στενόμυαλη και τη χυδαιότητα της G7 ».

Ισχυριζόμενος ότι δεσμεύεται να « συζητήσει και να συντονίσει λύσεις σε μεγάλα παγκόσμια προβλήματα, ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου, της ασφάλειας, της οικονομίας και της κλιματικής αλλαγής », η G7 έχει γίνει πλέον μια «πολιτική κλίκα» για την καταστολή άλλων χωρών και την εμπλοκή σε αντιπαράθεση μπλοκ. Η επίθεση στην Κίνα από διαφορετικές οπτικές γωνίες έχει γίνει ο τρόπος της G7 να επιβεβαιώσει την παρουσία της – δεν επιλύει πλέον προβλήματα, αλλά είναι μέρος των προβλημάτων της εποχής μας.

Σύμφωνα με το Reuters , αντιμετωπίζοντας τα πιο πιεστικά προβλήματα του κόσμου και μια μυριάδα δεινών στο εσωτερικό, οι ηγέτες της G7 συναντήθηκαν με « απαισιόδοξη διάθεση ». Αντιμέτωποι με τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, το ζήτημα της Μέσης Ανατολής και τις αντίστοιχες εθνικές πολιτικές δυσκολίες τους, οι ηγέτες της G7 θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτή τη συνάντηση για να καθοδηγήσουν τον κόσμο προς μεγαλύτερη σταθερότητα και ενότητα, προωθώντας έτσι τη συνοχή στις οικονομίες, τις κοινωνίες και τις πολιτικές των χωρών τους. θα βοηθούσε στην επίλυση των εθνικών τους προβλημάτων.

Ωστόσο, εάν οι δυτικές χώρες ακολουθήσουν τυφλά τις Ηνωμένες Πολιτείες για να περιορίσουν την Κίνα και τη Ρωσία, προσπαθώντας να εκτρέψουν τις εσωτερικές κρίσεις δημιουργώντας διεθνείς κρίσεις, θα επιδεινώσουν τις δικές τους εσωτερικές κρίσεις και θα κάνουν τις διεθνείς κρίσεις ακόμη χειρότερες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η σύνοδος κορυφής θα αγωνιστεί να παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα και είναι πιθανό να οδηγήσει σε πιο καταστροφικά αποτελέσματα.

« Αυτό θα κάνει την G7 πιο διχαστική, καταστροφική και συγκρουσιακή στις παγκόσμιες υποθέσεις, τονίζοντας περαιτέρω τον ρόλο της ως εργαλείου και υποτελούς της γεωπολιτικής των ΗΠΑ », δήλωσε ο Λι Χαϊντόνγκ.

πηγή: Global Times

loading...