Η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να νικήσει το Ισραήλ

Στις 8 Οκτωβρίου, την επομένη της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, η λιβανέζικη Χεζμπολάχ συμμετείχε στο χορό.

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Με την εκτόξευση πυραύλων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ισραήλ. 80.000 Ισραηλινοί έποικοι που ζουν στο βορρά έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Εξακολουθούν να είναι εγκατεστημένα σε ξενοδοχεία σε όλο το Ισραήλ ενώ περιμένουν την ηρεμία για να επιστρέψουν σε αυτό το μέτωπο.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ανακοίνωσε ότι η εκστρατεία απάντησης μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Αλλά οι ριζοσπάστες που είναι υπεύθυνοι για την πολιτική του Ισραήλ δεν θέλουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Θέλουν να εξαλείψουν τη Χαμάς και όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γάζας. Μια κατάπαυση του πυρός θα τους εμπόδιζε να το κάνουν.

Από την άλλη, οι έποικοι από το Βορρά ασκούν πίεση και θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αλλά χωρίς κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η χαμηλής έντασης σύγκρουση στο βόρειο Ισραήλ και στο νότιο Λίβανο είναι καταδικασμένη να συνεχιστεί.

Αντί να εργαστούν για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός και η κυβέρνηση σχεδιάζουν να εισβάλουν στο νότιο Λίβανο και να τον καταλάβουν μέχρι τον ποταμό Λιτάνι.

Αυτό το σχέδιο είναι απατηλό. Η Χεζμπολάχ έχει τις ρίζες της στις σιιτικές κοινότητες που κατοικούν στο νότιο Λίβανο. Αναμένει το Ισραήλ να φύγει αυτός ο πληθυσμός; Αυτό δεν θα συμβεί.

Η Χεζμπολάχ, της οποίας ο αριθμός ξεπερνά τους 100.000 άνδρες, είναι καλά προετοιμασμένη για μάχη. Ο Νότιος Λίβανος διασταυρώνεται με καλά προετοιμασμένες θέσεις μάχης και σήραγγες. Περισσότεροι από 150.000 πύραυλοι, πολλοί από τους οποίους μεγάλου βεληνεκούς, είναι έτοιμοι να εκτοξευθούν εναντίον στρατιωτικών και οικονομικών στόχων στο Ισραήλ. Η εισβολή στο Νότιο Λίβανο το 2006 είχε ως αποτέλεσμα την ολική ήττα του ισραηλινού στρατού. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι μια νέα μάχη θα είχε διαφορετική έκβαση.

Σε περίπτωση νέας σύγκρουσης, η Χεζμπολάχ σκοπεύει να περάσει τα σύνορα και να καταλάβει τμήματα του βόρειου Ισραήλ. Είναι επίσης  έτοιμος να επεκτείνει τον πόλεμο  εάν χρειαστεί:

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα προειδοποίησε για έναν πόλεμο ” χωρίς κανόνες ή όρια ” σε περίπτωση μεγάλης ισραηλινής επίθεσης εναντίον της λιβανικής πολιτοφυλακής και απείλησε ότι η Κύπρος θα γίνει στόχος εάν επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει το έδαφός του κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Κύπρος και Ισραήλ συνήψαν διμερή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας οι δύο χώρες πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις.

« Το άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση συμμετέχει στον πόλεμο και ότι η αντίσταση θα το αντιμετωπίσει ως μέρος του πολέμου » , είπε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πρόεδρος του νησιού, απάντησε το βράδυ της Τετάρτης : « Η Κύπρος δεν συμμετέχει σε καμία στρατιωτική σύγκρουση και τοποθετείται ως μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος » .

Το ξέσπασμα του πολέμου με τη Χεζμπολάχ θα μπορούσε κάλλιστα να σημάνει το θάνατο του Ισραήλ ως κράτος εποίκων. Οι πυραυλικές επιθέσεις κατά των υποδομών και του στρατού της θα μειώσουν την εμπιστοσύνη που μπορούν να έχουν οι έποικοι ακόμα στο σιωνιστικό κράτος. Πολλοί από αυτούς είναι πιθανό να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους εάν συνεχιστεί η σύγκρουση.

Παρά τον κίνδυνο που επιβαρύνει το Σιωνιστικό σχέδιο, η αμερικανική διοίκηση  υποστηρίζει όλα τα ισραηλινά σχέδια  :

« Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμες να υποστηρίξουν μια ισραηλινή επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, καθώς γίνεται όλο και πιο απογοητευμένη που η ομάδα συνεχίζει να συνδέει μια εκεχειρία με το Ισραήλ με την ευρύτερη και άπιαστη πυρά στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του στη Βηρυτό την Τρίτη, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Amos Hochstein εξέδωσε «βίαιες» προειδοποιήσεις προς Λιβανέζους αξιωματούχους ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει περιορισμένη επίθεση κατά της Χεζμπολάχ και ότι θα έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ εάν δεν βρεθεί διπλωματική λύση, δήλωσε ανώτερος Άραβας αξιωματούχος. Μάτι της Μέσης Ανατολής.

Ο Χόχσταϊν συναντήθηκε την Τρίτη με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Nabih Berri, που χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μεσάζοντες με τη Χεζμπολάχ, την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα που οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Χόχσταϊν είπε στους Λιβανέζους αξιωματούχους ότι το Ισραήλ σχεδίαζε για περίπου πέντε ακόμη εβδομάδες έντονων μαχών στη Γάζα, μετά τις οποίες θα σταματήσει την κύρια επίθεσή του στον θύλακα. Ωστόσο, θα συνεχίσει να στοχεύει ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς και να πραγματοποιεί επιθέσεις για την ανάκτηση ομήρων ».

Από τη σκοπιά της σημερινής ισραηλινής κυβέρνησης, η συνέχιση του πολέμου στη Γάζα απαιτεί έναν επιπλέον πόλεμο στον Λίβανο:

Ο Χόχσταϊν προειδοποίησε ότι μόλις σταματήσουν οι μάχες στη Γάζα, οι ισραηλινές αρχές σκοπεύουν να επικεντρωθούν στα βόρεια σύνορα για να απωθήσουν τη Χεζμπολάχ από την περιοχή, έτσι ώστε οι εκτιμώμενοι 60.000 έως 96.000 εκτοπισμένοι Ισραηλινοί να επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν ξεκινήσουν το σχολείο το φθινόπωρο.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά σχεδόν καθημερινά από τις 8 Οκτωβρίου, αλλά η σύγκρουση εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα αφότου το Ισραήλ σκότωσε τον Ταλέμπ Σάμι Αμπντουλάχ, ένα από τα υψηλότερα στελέχη της Χεζμπολάχ. Η ομάδα απάντησε εκτοξεύοντας εκατοντάδες drones και ρουκέτες στο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ότι ενέκρινε σχέδια για επίθεση στον Λίβανο. Νωρίτερα την ίδια μέρα, το Ισραήλ εξαπέλυσε πλήγματα κατά μοίρες εκτόξευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Σε ομιλία του την Πέμπτη, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, επιβεβαίωσε εκ νέου την επιθυμία του για στρατιωτική δράση, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ έχει έναν «περιεκτικό κατάλογο στόχων» εναντίον του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου.

«Ο εχθρός πρέπει να περιμένει να μας δει στη στεριά, στη θάλασσα και στον αέρα, και θα πολεμήσουμε χωρίς περιορισμούς, χωρίς κανόνες και χωρίς όρια», είπε .

Η Χεζμπολάχ δημοσίευσε ένα βίντεο διάρκειας 9 λεπτών που δείχνει στρατιωτικούς και οικονομικούς στόχους γύρω από το ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα. Το γεγονός ότι πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ μπορούν να πετάξουν πάνω από το Ισραήλ ανενόχλητα από την αεράμυνα είναι ένα τεράστιο χαστούκι για τον ισραηλινό στρατό.

Τα μέλη του άξονα της αντίστασης, η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, οι σιιτικές ομάδες στη Συρία, οι ιρακινές πολιτοφυλακές και οι Χούτι στην Υεμένη, είναι έτοιμα να πολεμήσουν. Ακόμη και χωρίς να επιτεθούν στο Ιράν, την κύρια δύναμη πίσω από την αντίσταση, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες κινδυνεύουν να χάσουν έναν τέτοιο πόλεμο.

Χωρίς καμία πιθανότητα νίκης, φυσικά, ως συνήθως, θα κλιμάκωσαν τον πόλεμο, πιθανότατα προς το Ιράν,  ενδεχομένως την Τουρκία  και άλλες χώρες. Αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια είναι απρόβλεπτο.

Το γιατί θα ξεκινούσαν έναν τέτοιο πόλεμο που θα μπορούσε να αποφευχθεί με ξεπερνά.

πηγή: Moon of Alabama

loading...