Η σχολική χρονιά τελείωσε, όχι όμως και ο αγώνας μας για τη διατήρηση του σχολείου της γειτονιάς

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 89ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2024

Καθώς η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της και ετοιμαζόμαστε ήδη για την έναρξη της νέας τον Σεπτέμβριο, οι Γονείς και οι Κηδεμόνες των παιδιών του 89ου Δημοτικού σχολείου ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας για τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα του σχολικού κτηρίου του 89ου Δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης.

Ο πρόσφατα εκλεγείς Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Αγγελούδης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22/4/2024 μας ενημέρωσε ότι είχε στείλει επιστολή στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) προκειμένου να «συνδράμει στην επίσπευση της πλήρους στατικής αποτίμησης του υφιστάμενου λυόμενου διδακτηρίου (…) μεριμνώντας για τον έλεγχο της στατικής του επάρκειας και για τη διατύπωση εμπεριστατωμένης άποψης, ως προς το αν το διδακτήριο επιδέχεται επιδιορθώσεις που να διασφαλίζουν την στατική του αντοχή και πυρασφάλεια». Στην ίδια συνεδρίαση ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε δεσμευτεί ότι σε δέκα ημέρες θα έχουμε αποτέλεσμα και θα ξέρουμε για την καταλληλότητα του κτηρίου.

Στις 9/5/2024 επισκέφθηκε το σχολείο μας μηχανικός που ορίστηκε από το ΤΕΕ για τον έλεγχο του κτηρίου. Σε αυτήν την επίσκεψη διενεργήθηκε και πάλι ένας σύντομος οπτικός έλεγχος της εγκατάστασης, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε εκπόνηση εμπεριστατωμένης μελέτης.

Σήμερα, 5/6/2024, ενάμιση μήνα μετά από τη δέσμευση του Δημάρχου, ουδέν αποτέλεσμα κανενός ελέγχου δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Εύλογα προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Για ποιο λόγο δεν δρομολογείται η εκπόνηση εμπεριστατωμένης μελέτης στατικής επάρκειας και πάλι περιμένουμε το πόρισμα πρόχειρων οπτικών ελέγχων;

  • Για ποιο λόγο καθυστερεί χαρακτηριστικά ακόμα και αυτό το πόρισμα; Είναι τυχαίο άραγε ότι ήδη οδηγούμαστε προς το τέλος της σχολικής χρονιάς, ενώ το σχετικό μας αίτημα προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης είχε γίνει ήδη από τις 21 Μαρτίου;

Ταυτόχρονα πληροφορούμαστε ότι το διδακτικό προσωπικό του 1ου Ειδικού Σχολείου Ανατολικής Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε ότι η συγκεκριμένη σχολική στέγη θα μεταφερθεί στις δωδεκαώροφες πολυκατοικίες επί της οδού Λαγκαδά, ενώ ανάλογες κινήσεις προετοιμάζονται για το Γυμνάσιο και Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης επί της οδού Εθνικής Αμύνης. Δηλαδή προγραμματίζεται η άρον-άρον εκκένωση των υφιστάμενων λυόμενων διδακτηρίων που βρίσκονται στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Τα παραπάνω μάς επιτρέπουν να υποθέσουμε πως το θέμα της στατικότητας του σχολικού κτηρίου αποτελεί απλώς δικαιολογία για να επισπευστεί το κλείσιμο του σχολείου των παιδιών μας, ΧΩΡΙΣ να δημιουργηθεί νέο σχολείο στην ευρύτατη περιοχή που το 89ο εξυπηρετεί.

Για αυτό και από τη μεριά μας υπενθυμίζουμε την πάγια θέση και το αίτημά μας:

Ζητούμε νέο, σύγχρονο σχολείο στη γειτονιά μας, για τα παιδιά μας, στο ίδιο ή σε άλλο διαθέσιμο οικόπεδο εντός 500 μέτρων από το παρόν κτήριο.

Μέχρι εκείνο να κατασκευασθεί, ΖΗΤΟΥΜΕ να διατηρηθεί η λειτουργία του υπάρχοντος σχολείου και -αν χρειάζονται- να γίνουν όλες οι απαραίτητες επισκευές και στατικές ενισχύσεις στο υπάρχον κτήριο, κατόπιν εμπεριστατωμένης μελέτης των αρμόδιων υπηρεσιών. Οι εργασίες που θα προβλέπονται από τη μελέτη θα πρέπει να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό και σίγουρα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου.

ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ 89ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ. ΚΑΜΙΑ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕΙ. ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ, ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ.

Τέλος, για τη σπατάλη ήδη δύο μηνών χωρίς την εκπόνηση κατάλληλης τεχνικής μελέτης και εν τέλει για την καθυστέρηση προγραμματισμού και εκτέλεσης των όποιων εργασιών απαιτούνται για την ασφαλή για τα παιδιά μας έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, υπεύθυνος είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Ας δρομολογήσει ό,τι χρειάζεται ΣΗΜΕΡΑ κιόλας. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς πρέπει να βρει τα παιδιά μας ασφαλή στο σχολείο τους, στη γειτονιά τους.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 89ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

————–

Συλλογή Υπογραφών ενάντια στο κλείσιμο του Σχολείου

loading...