Η Κίνα εκπλήσσει τις ΗΠΑ με τη νέα πρωτοβουλία Silk Roads

Η ανακοίνωση του θανάτου της κινεζικής πρωτοβουλίας «New Silk Roads» ήταν τελικά υπερβολική.

Μέρες μετά την καυστική παρατήρηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε μια συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Time  ότι το έργο έχει « γίνει μια επιβλαβής και νεκρή πρωτοβουλία », υπογράφηκε μια  τριμερής διακυβερνητική συμφωνία για την έναρξη της κατασκευής του σιδηροδρομικού έργου Κίνας-Κιργιζίας-Ουζμπεκιστάν [CKO]. στο Πεκίνο την Πέμπτη.

 

 

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping  συνεχάρη  την τριμερή διακυβερνητική συμφωνία με το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν και χαρακτήρισε το CKO ως « ένα στρατηγικό έργο για τη συνδεσιμότητα της Κίνας με την Κεντρική Ασία, που συμβολίζει τις συνεργατικές προσπάθειες τριών εθνών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού» . Ο Σι χαιρέτισε τη συμφωνία ως « μια επίδειξη αποφασιστικότητας ».

Η ιδέα ενός τέτοιου σιδηροδρομικού έργου προτάθηκε για πρώτη φορά από το Ουζμπεκιστάν το 1996, αλλά παρέμεινε σε αναμονή για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα λόγω γεωπολιτικών αλλαγών και συμμαχικών αλλαγών στην Κεντρική Ασία, συμπεριλαμβανομένων των επιφυλάξεων που αναφέρθηκαν από τη Μόσχα και την Αστάνα. Η Κίνα, η οποία θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μονομερώς το CKO, έχασε επίσης το ενδιαφέρον για το έργο και έδωσε προτεραιότητα στους δεσμούς της με τη Ρωσία και το Καζακστάν.

Κυρίως, η αδυναμία των τριών χωρών να καταλήξουν σε συναίνεση για τη διαδρομή του σιδηροδρόμου έχει γίνει ένα ακανθώδες ζήτημα, με την Κίνα και το Ουζμπεκιστάν να προτιμούν μια νότια διαδρομή, η οποία θα αντιπροσώπευε τη συντομότερη διαδρομή διέλευσης προς την Ευρώπη και τη Δυτική Ασία, ενώ ο Μπισκέκ επέμεινε στην βόρεια διαδρομή, ένα μεγαλύτερο πέρασμα που θα συνέδεε τις βόρειες και νότιες περιοχές της Κιργιζίας και θα τονώσει την οικονομία της.

Ωστόσο, το ετοιμοθάνατο έργο απέκτησε νέα δυναμική ως αποτέλεσμα των αλλαγών στη γεωπολιτική στην Κεντρική Ασία, όταν οι διαδικασίες ενδοπεριφερειακής ολοκλήρωσης άρχισαν να αποκτούν δυναμική, όταν η Μόσχα αναθεώρησε την πολιτική της υπέρ της ενίσχυσης της περιφερειακής συνδεσιμότητας στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων κ.λπ.

Πράγματι, με τη βελτίωση της σιδηροδρομικής συνδεσιμότητας, δεν θα ενισχυθεί μόνο η σύνδεση μεταξύ της Κίνας και των δύο χωρών της Κεντρικής Ασίας κατά μήκος της διαδρομής, αλλά και η διασυνδεσιμότητα σε ολόκληρη την περιοχή.

Ωστόσο, σε μια περίεργη αντιστροφή ρόλων, καθώς η Κεντρική Ασία έγινε πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών αφενός και της Ρωσίας και της Κίνας αφετέρου, η Ουάσιγκτον άρχισε να βλέπει αμυδρά την προοπτική ενός τέτοιου έργου με στόχο τη σύνδεση της Κίνας. σιδηροδρομικών συστημάτων στο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο μέσω Τουρκμενιστάν, Ιράν και Τουρκίας.

Είναι προφανές ότι τα τελευταία δύο χρόνια, με ανανεωμένο ενδιαφέρον, η Κίνα έχει αρχίσει να βλέπει αισιόδοξα τη σιδηροδρομική γραμμή μήκους 523 km – 213 km στην Κίνα, 260 km στο Κιργιστάν και 50 km στο Ουζμπεκιστάν – ως μια συντομότερη διαδρομή από την Κίνα προς Ευρώπη και Δυτική Ασία από τον υφιστάμενο διάδρομο 900 χιλιομέτρων μέσω του Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόμου στη Ρωσία, ο οποίος στερείται σύγχρονης υποδομής και είναι μόνο μία σιδηροδρομική γραμμή που δεν ηλεκτροδοτείται, καθιστώντας αδύνατη τη διαμετακόμιση κινεζικών αγαθών στην Ευρώπη και τον μετριασμό του οικονομικού κόστους που συνδέεται με τη Δυτική κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Πάνω απ ‘όλα, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχουν αρχίσει να εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και να καθιστούν τη δημιουργία εναλλακτικών χερσαίων οδών προς την ευρωπαϊκή αγορά κορυφαία προτεραιότητα για το Πεκίνο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η CKO έχει τεράστιες δυνατότητες από γεωπολιτική, γεωστρατηγική και γεωοικονομική άποψη. Εν ολίγοις, θα ολοκληρώσει το νότιο πέρασμα της νέας ευρασιατικής χερσαίας γέφυρας, δημιουργώντας μια βολική διαδρομή μεταφοράς μεταξύ Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας, Κεντρικής και Δυτικής Ασίας, Βόρειας Αφρικής και Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, εκτός από την ενσωμάτωση της περιοχής της Κεντρικής Ασίας σε ένα μεγαλύτερο δίκτυο μεταφορών και την καλύτερη σύνδεση με την παγκόσμια αγορά, το Πεκίνο σχεδιάζει να επεκτείνει το CKO σε άλλες χώρες, όπως το Αφγανιστάν.

Μάλιστα, μιλώντας στην τελετή υπογραφής την Πέμπτη μαζί με τον Σι και τον Πρόεδρο της Κιργιζίας Σαντίρ Τζαπάροφ, ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Shavkat Mirziyoyev τόνισε ότι « αυτός ο δρόμος θα επιτρέψει στις χώρες μας να έχουν πρόσβαση στις τεράστιες αγορές της Νότιας Ασίας και της Μέσης Ανατολής μέσω του πολλά υποσχόμενου Trans-Afghan Corridor .

Φυσικά, η κατασκευή του CKO, που αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα φέτος με κόστος 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θέτει τρομερές προκλήσεις, καθώς είναι ένα διακρατικό έργο που θα εκτελεστεί από μια κοινοπραξία τριών χωρών με σύμβαση BOT. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το CKO περιλαμβάνει εντυπωσιακές δεξιότητες μηχανικής, καθώς η διαδρομή του διασχίζει το δύσκολο έδαφος της δυτικής Κίνας και της Κιργιζίας σε υψόμετρα που κυμαίνονται από 2000 έως 3500 μέτρα και περιλαμβάνει την κατασκευή περισσότερων από πενήντα σηράγγων και ενενήντα γεφυρών στα ψηλότερα βουνά της Κιργιζίας.

Αλλά η Κίνα έχει τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία για να πραγματοποιήσει αυτό το έργο. Ο Σι είπε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε στο Πεκίνο παρείχε μια « στιβαρή νομική βάση » για την κατασκευή του σιδηροδρόμου και μετέφερε το έργο « από ένα όραμα σε πραγματικότητα ».

Η μελέτη σκοπιμότητας του έργου επικαιροποιείται επί του παρόντος, μετά την ολοκλήρωση των μελετών πεδίου που πραγματοποιήθηκαν από Κινέζους μηχανικούς τον Δεκέμβριο. Ο Zhu Yongbiao, καθηγητής στο Ερευνητικό Κέντρο New Silk Roads του Πανεπιστημίου Lanzhou, είπε στους  Global Times  ότι οι κατασκευαστικές τεχνικές και η χρηματοδότηση δεν δημιουργούν προβλήματα.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στην  καθημερινή ενημέρωση Τύπου  στο Πεκίνο την Παρασκευή: « Αυτό το σημαντικό ορόσημο επιτεύχθηκε χάρη στις μεγάλες προσπάθειες διαφόρων υπηρεσιών και εμπειρογνωμόνων, καθώς και στην προσωπική προσοχή και υποστήριξη των ηγετών των τριών χωρών .

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι το CKO είναι « μια ακόμη μαρτυρία της σημασίας της Πρωτοβουλίας Belt and Road και καταδεικνύει τη δημοτικότητα του οράματος μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα στην Κεντρική Ασία ».

Το CKO εκτείνεται από το δυτικό κέντρο της Κίνας Kashgar μέχρι την πόλη Andijan του Ουζμπεκιστάν στην κοιλάδα Ferghana, περνώντας από το Torugart, το Makmal και το Jalalabad. Συνδέει το σιδηροδρομικό δίκτυο της σοβιετικής εποχής στο Ουζμπεκιστάν με το Termez στην Amu Darya, στα σύνορα με την πόλη Mazar-i-Sharif στο Αφγανιστάν.

Το Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι το έργο Trans-Afghan Railway αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2027, συνδέοντας το Ουζμπεκιστάν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, « διευκολύνοντας κρίσιμους εμπορικούς δρόμους και ενισχύοντας την περιφερειακή συνδεσιμότητα ». Είναι ενδιαφέρον ότι το έργο Trans-Afghan Railway έχει επίσης εμφανιστεί σε σινο-πακιστανικά έγγραφα στο παρελθόν.

Η  κοινή δήλωση  που εκδόθηκε μετά την επίσκεψη του πακιστανού πρωθυπουργού Shehbaz Sharif στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα δεσμεύτηκε να κάνει τον Οικονομικό Διάδρομο Κίνας-Πακιστάν ” ένα υποδειγματικό έργο υψηλής ποιότητας κατασκευής και συνεργασίας κάτω από το μετάξι New China Roads… (και) αναγνώρισε τη σημασία του Gwadar Το λιμάνι ως σημαντικός κόμβος διαπεριφερειακής συνδεσιμότητας ” ενώ συμφωνεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο ” βοηθώντας το Αφγανιστάν να επιτύχει σταθερή ανάπτυξη και ενσωμάτωση στη διεθνή κοινότητα “.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη επίσημη αναγνώριση της προσωρινής κυβέρνησης των Ταλιμπάν από ένα μεγάλο έθνος, ο Xi Jinping καλωσόρισε τον Asadullah Bilal Karimi, τον διορισμένο από τους Ταλιμπάν πρεσβευτή του Αφγανιστάν, σε επίσημη τελετή στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού τον Ιανουάριο, μαζί με απεσταλμένους από την Κούβα. Ιράν, Πακιστάν και άλλες 38 χώρες, οι οποίες επίσης κατέθεσαν τα διαπιστευτήριά τους.

Είναι απολύτως κατανοητό ότι ήρθε η ώρα να πραγματοποιηθεί το αιωνόβιο όνειρο ενός υπεραφγανικού σιδηροδρόμου. Το Κατάρ φέρεται να έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση του έργου. Κατά τη διάρκεια  συνάντησης στο Καζάν  τον Φεβρουάριο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Mirziyoyev αποκάλυψε ότι η ρωσική πλευρά είχε εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην ανάπτυξη της τεχνικής αιτιολόγησης για το έργο και την προώθησή του. Στη συνάντηση στο Καζάν συμμετείχε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για τις μεταφορές Vitaly Savelyev, ο οποίος είχε ήδη επισκεφθεί την Τασκένδη.

Είναι βέβαιο ότι η επικείμενη αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Καμπούλ θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των πραγμάτων.

Το CKO γίνεται ο πυλώνας ενός εκπληκτικού μετασχηματισμού της περιφερειακής συνδεσιμότητας στην Κεντρική Ασία και στις απομακρυσμένες περιοχές που την περιβάλλουν. Στο τρέχον διεθνές κλίμα, αυτό έχει βαθιές γεωπολιτικές επιπτώσεις για τις κοινές/συντονισμένες προσπάθειες της Ρωσίας και της Κίνας να απωθήσουν τη στρατηγική διπλού περιορισμού των Ηνωμένων Πολιτειών.

πηγή:  Indian Punchline

loading...