Η ισραηλινή συνωμοσία στη Δυτική Όχθη ενάντια στην Παλαιστινιακή Αρχή

Αφού απέτυχε να καταστρέψει φατρίες αντίστασης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το περιοδικό μας έμαθε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σχεδιάζουν να στοχοποιήσουν συγκεκριμένα άτομα για να δημιουργήσουν εντάσεις μεταξύ των ενόπλων ομάδων και της Παλαιστινιακής Αρχής (PA).

 

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Αυτή η προσπάθεια περιλαμβάνει μια υποτιθέμενη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ μεταξύ του Hussein al-Sheikh, επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και του υποστράτηγου Ghasan Alyan, επικεφαλής του Συντονιστή Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων του Ισραήλ στα Εδάφη (COGAT).

Το ταξίδι στο Τελ Αβίβ του αλ-Σέιχ, του ανθρώπου που ευνοήθηκε από το Ισραήλ για να ηγηθεί της Παλαιστινιακής Αρχής όταν ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς συνταξιοδοτηθεί, οργανώθηκε για να συζητηθούν μέθοδοι «αποκλιμάκωσης της έντασης και να επιτραπεί στους εργαζόμενους της Δυτικής Όχθης να ταξιδέψουν στο ισραηλινό έδαφος για δουλειά». σε ανώνυμη πηγή στο γραφείο του.

Η άνοδος της αντίστασης στη Δυτική Όχθη

Πάνω από 530 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, καθιστώντας τους τελευταίους οκτώ μήνες την πιο βίαιη περίοδο εκεί από τη Δεύτερη Ιντιφάντα. Αν και η Επιχείρηση Al-Aqsa Flood, υπό την ηγεσία της Χαμάς, διοργανώθηκε επίσημα στη Λωρίδα της Γάζας, οι μάχες στη βόρεια Δυτική Όχθη έχουν πλέον συγχωνευθεί σε αυτό που μπορεί να ονομαστεί ένα δεύτερο παλαιστινιακό μέτωπο κατά του ισραηλινού στρατού.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, υπήρξαν επίσης ποσοτικά άλματα στην πολυπλοκότητα των ενέδρων και στην αποτελεσματικότητα των εκρηκτικών γομώσεων που κατασκευάζονται από ομάδες αντίστασης στη Δυτική Όχθη.

Πολλές από τις ένοπλες ομάδες αντίστασης της Δυτικής Όχθης, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, σχηματίστηκαν στον απόηχο των γεγονότων του Μαΐου 2021, όταν η Χαμάς ηγήθηκε της 11ήμερης μάχης της «Σπαθί της Ιερουσαλήμ» ενάντια στον ισραηλινό στρατό. Ταυτόχρονα, η έννοια της «Ενότητας των Μετώπων» ή « Ενότητας των Πλατειών » προέκυψε για την υπεράσπιση του τζαμιού al-Aqsa στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και ιδρύθηκε το «Κοινό Επιχειρησιακό Δωμάτιο των Φατριών της Αντίστασης».

Αρχικά αποτελούμενη από μόνο μερικές δεκάδες νεαρούς ένοπλους από το Στρατόπεδο Προσφύγων Τζενίν, μέχρι τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, μια ομάδα που οργανώθηκε από την ένοπλη πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ), τις Ταξιαρχίες Κουντς, θα ανακηρύσσονταν επίσημα ως  Ταξιαρχία Τζενίν. 

Αυτό που ήταν ενδιαφέρον για την Ταξιαρχία Τζενίν ήταν ότι, παρά την ηγεσία της από την PIJ, περιλάμβανε επίσης μέλη από τις Ταξιαρχίες Μαρτύρων Al-Aqsa που ευθυγραμμίζονται με τη Φατάχ, μαζί με μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP) και ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς.

Η επιθετική απάντηση του Ισραήλ ήταν να επιτεθεί στη Τζενίν και να σκοτώσει τόσο μαχητές όσο και αμάχους, προκαλώντας σύγκρουση ακόμη ευρύτερα. Τον Φεβρουάριο του 2022, οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια  απερίσκεπτη κατά τη διάρκεια της ημέρας δολοφονία τριών Παλαιστινίων που ταξίδευαν με ένα πολιτικό αυτοκίνητο στη Ναμπλούς, οι οποίοι αργότερα αναγνωρίστηκαν ως μέλη των Ταξιαρχιών Μαρτύρων Al-Aqsa.

Στις 31 Μαρτίου 2022, μετά από μια σειρά επιθέσεων «μοναχικών λύκων» εναντίον Ισραηλινών που άφησαν  νεκρούς 19 , ο στρατός ανακοίνωσε την « Επιχείρηση Σπάσει το Κύμα » στη Δυτική Όχθη. Αυτή η επιχείρηση θα ξεκινούσε με εκστρατείες σύλληψης, εστιάζοντας σαφώς στις περιοχές όπου εμφανίστηκαν οι νεοσύστατες ομάδες αντίστασης, οι οποίες τότε είχαν αρχίσει να επεκτείνονται πέρα από την περιοχή της Τζενίν.

Η επιχείρηση, που διατυπώθηκε από μια προηγούμενη ισραηλινή στρατηγική για την καταπολέμηση  εκατοντάδων επιθέσεων μοναχικών λύκων μεταξύ Οκτωβρίου 2015 και αρχές του 2016, προκάλεσε μαζικές απώλειες αμάχων και πέτυχε μόνο να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των ένοπλων ομάδων αντίστασης.

Σύμφωνα με τον τοπικό δημοσιογράφο Ahmad al-Bazz με έδρα τη Nablus, η βία του ισραηλινού στρατού έπαιξε μεγάλο ρόλο στην πυροδότηση ένοπλων αγώνων στην πόλη του και αργότερα θα γεννούσε την  ένοπλη φατρία The Lion’s Den , που ανακοινώθηκε επίσημα στην Παλιά Πόλη της Nablus τον Οκτώβριο. 2022.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρέασε ήταν η  δολοφονία του 19χρονου Ιμπραήμ Ναμπούλσι , ο οποίος πολέμησε γενναία μέχρι θανάτου όταν βρέθηκε στη γωνία από μια ομάδα ισραηλινών ειδικών δυνάμεων τον Αύγουστο.

Στις αρχές του 2023, όταν έγινε φανερό ότι οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες αντίστασης έπαιρναν ουσιαστικά τον έλεγχο περιοχών όπως ο Καταυλισμός Προσφύγων Τζενίν και η Παλιά Πόλη της Ναμπλούς, ο συντονιστής ασφαλείας των ΗΠΑ Μάικλ Φένζελ πρότεινε ένα « σχέδιο ασφαλείας » στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Η πρόταση, που ονομάστηκε «Σχέδιο Φένζελ», φέρεται να έγινε αποδεκτή από την Παλαιστινιακή Αρχή και περιελάμβανε τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ σχηματισμό ειδικής δύναμης της ΠΑ για να αντιμετωπίσει τις ένοπλες ομάδες και να ανακτήσει τον έλεγχο ασφαλείας στη βόρεια Δυτική Όχθη.

Η στρατηγική του Ισραήλ διαίρει και βασίλευε

Ενώ αυτό ήταν σε εξέλιξη, το Τελ Αβίβ εργαζόταν ήδη για την εφαρμογή της δικής του στρατηγικής διαίρει και βασίλευε για να σπείρει το χάος μεταξύ των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Ο Γιουνίς Τιράουι, ένας ρεπόρτερ γνωστός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις στενές του γνώσεις για την Παλαιστινιακή Παλαιστινιακή Αρχή και τις ένοπλες ομάδες στη Δυτική Όχθη, λέει στο The Cradle ότι το Ισραήλ είχε ήδη αρχίσει να συλλαμβάνει αξιωματικούς της ΠΑ που εμπλέκονταν στην αντίσταση τον Νοέμβριο του 2022.

«Στη συνέχεια, το καλοκαίρι [2023] συνέλαβαν έναν Παλαιστίνιο αξιωματικό πληροφοριών που συντόνιζε στο έδαφος μεταξύ των ομάδων PIJ και Φατάχ».

Σύμφωνα με δύο πηγές της Παλαιστινιακής Αρχής που επιθυμούν να μην κατονομαστούν, το Σχέδιο Φένζελ έχει πλέον ουσιαστικά ξεχαστεί και δεν πρόκειται να προχωρήσει, φέρεται να οφείλεται στην τεταμένη σχέση της Παλαιστινιακής Αρχής με έδρα τη Ραμάλα με την Ουάσιγκτον.

Αν και είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί εάν αυτές οι πληροφορίες είναι πλήρως ακριβείς, δεν έχουν υπάρξει γνωστές εξελίξεις σχετικά με τη δημιουργία μιας ειδικής αντιστασιακής δύναμης της ΠΑ.

Η περίπλοκη σχέση της ΠΑ με την Αντίσταση

Οι παλαιστινιακές ομάδες αντίστασης στη Δυτική Όχθη μπορεί να πολεμούν κάτω από τα ίδια πανό σε πολλές περιπτώσεις, αλλά έχουν ποικίλες σχέσεις και δυσκολίες με την Παλαιστινιακή Αρχή σε όλη την επικράτεια. Στη Τζενίν, για παράδειγμα, πολλοί από τους μαχητές που ανήκαν στην Ταξιαρχία Τζενίν ήταν γιοι υψηλόβαθμων προσωπικοτήτων που συνδέονται με την ΠΑ, όπως ο Φαθί Χαζέμ , ενώ πολλοί άλλοι ήταν στην πραγματικότητα αξιωματικοί της Δύναμης Ασφαλείας της ΠΑ ( PASF ) που είχαν επιλέξει τον δρόμο της ένοπλης αντίστασης. .

Στις αρχές του 2023, η διασύνδεση μεταξύ του PASF και της Ταξιαρχίας Jenin ήταν τέτοια που υπήρχε μια απευθείας γραμμή επικοινωνίας μέσω φορητών ασύρματων που επέτρεπε τον συνεχή συντονισμό όταν χρειαζόταν. Φαίνεται ότι οι Ισραηλινοί το έπιασαν αυτό και το κατέστρεψαν, καθώς οι προφανείς δεσμοί μεταξύ της αντίστασης και των τοπικών δυνάμεων της PA καθιστούσαν δύσκολο τον χαρακτηρισμό των μαχητών ως ληστών ή παρανόμων που επιδιώκουν να αμφισβητήσουν βίαια τον έλεγχο ασφαλείας της ΠΑ. Όπως περιγράφει ο Τιράουι τη σκηνή εκείνη την εποχή:

«Κατά τη δεύτερη εισβολή στη Τζενίν, μετά την έναρξη του πολέμου της Γάζας, συνέλαβαν όλα τα μέλη της Φατάχ που ήταν διπλοί μαχητές και αξιωματικοί ασφαλείας [PA], που δεν πήγαιναν στη δουλειά, και άτομα που ήταν μέλη των Μαρτύρων του al-Aqsa Ταξιαρχίες. Αυτό ήταν το κύριο σημείο όταν άρχισαν να συλλαμβάνουν ανώτερα στελέχη που συντονίζονταν μεταξύ των ένοπλων ομάδων και της Παλαιστινιακής Αρχής. Πάντα θα υπάρχουν εντάσεις σε οποιοδήποτε μέρος ή οποιαδήποτε πόλη όπου υπάρχουν [δύο ένοπλες δυνάμεις], επειδή αφαιρείτε την επιρροή της Παλαιστινιακής Αρχής και την ικανότητά της να επιβάλει το νόμο στην περιοχή».

Ο Τιράουι δίνει το παράδειγμα της  Ταξιαρχίας Τουλκαρέμ , η οποία βρίσκεται σε διαφορετική κατάσταση από την Τζενίν, και επιχειρεί σε μια περιοχή όπου υπήρξαν μεγαλύτερες εντάσεις με την ΠΑ. Εξήγησε ότι οι μαχητές συχνά αποκρύπτουν την ταυτότητά τους και οι δυνάμεις της ΠΑ εκεί δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ μαχητών και εγκληματικών στοιχείων.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, λέει, όταν πρόκειται για θέματα μεταφοράς όπλων στην πόλη και συχνά μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε ένα περιβάλλον όπου η PASF είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση της ασφάλειας εκεί.

Υπάρχουν, ωστόσο, κραυγαλέα παραδείγματα, ειδικά στο Τουλκαρέμ, δυνάμεων της ΠΑ να ανοίγουν εξωφρενικά πυρ εναντίον των αντιστασιακών και να τους κατάσχουν τα όπλα τους.

Μια πηγή από το Tulkarem, μιλώντας στο The Cradle υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκαλύπτει ότι η χρηματοδότηση και τα πυρομαχικά που προμηθεύουν τις Ταξιαρχίες Μαρτύρων Al-Aqsa φτάνουν σε αυτούς τους μαχητές μέσω της ένοπλης πτέρυγας του PIJ στην πόλη.

Αυτή η πληροφορία ταίριαζε με αυτό που είχαν καταλάβει επίσης οι τοπικοί δημοσιογράφοι τόσο από τη Ναμπλούς όσο και από το Τουλκαρέμ, αποδεικνύοντας περαιτέρω τη διασύνδεση μεταξύ των φατριών της αντίστασης.

Η στάση της ΠΑ για το PIJ και τη Χαμάς

Πέρυσι, μια ομάδα εμφανίστηκε από τον προσφυγικό καταυλισμό Nour Shams του Tulkarem, που αυτοαποκαλείται Jund Allah, δηλώνοντας ότι ήταν ανεξάρτητοι από οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα. Ωστόσο, αφού ένας αριθμός μαχητών τους σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών εισβολών στο στρατόπεδο, αυτή η ομάδα εξελίχθηκε αργότερα σε μια μικρή ευθυγραμμισμένη ομάδα Ταξιαρχιών Qassam (ένοπλο πτέρυγα της Χαμάς).

Ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή θα επιτρέψει σε μαχητές που ευθυγραμμίζονται με το PIJ να υπάρχουν, έχουν μικρή ανοχή σε οποιονδήποτε ανήκει στη Χαμάς. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από τη στιγμή που έγινε κατανοητό ότι η PIJ βοηθούσε μαχητές της Χαμάς στο Τουλκαρέμ, αυτό προκάλεσε περαιτέρω τριβές με την ΠΑ.

Στις 6 Νοεμβρίου, το Ισραήλ αποφάσισε να δολοφονήσει τον 24χρονο ηγέτη των Ταξιαρχιών Μαρτύρων του Αλ Άκσα στο Τουλκαρέμ, ονόματι Τζιχάντ Ισχαντέχ, του οποίου ο πατέρας είναι Ταξίαρχος στις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής και είναι γνωστό ότι είναι φιλικός προς τον Πρόεδρο της ΠΑ Μαχμούντ Αμπάς. . Αυτό είναι και πάλι ένα παράδειγμα των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής που επιδιώκουν συγκεκριμένα μαχητές που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την κυβερνώσα Παλαιστινιακή Αρχή.

Η  εξίσωση Nablus E

Όταν η ομάδα που είναι γνωστή ως Λήκος των Λεόντων εμφανίστηκε από την Παλιά Πόλη της Ναμπλούς, ήταν μια σημαντική αιτία ανησυχίας τόσο στην Παλαιστινιακή Αρχή όσο και στα ιδρύματα ασφαλείας του Ισραήλ. Έχοντας δει τη δύναμη που είχε δημιουργήσει η Ταξιαρχία Τζενίν και το γεγονός ότι μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν ανοιχτά στρατιωτικές παρελάσεις στην πόλη Τζενίν, προέκυψε ο φόβος ότι αυτό θα μπορούσε σύντομα να συμβεί στη Ναμπλούς και ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαχητές της αντίστασης που μιμούνται αυτό το μοντέλο. και άλλες πόλεις.

Η Ναμπλούς, σε αντίθεση με την Τζενίν, περιβάλλεται από ισραηλινούς οικισμούς και στρατιωτικούς χώρους που είναι πιο ανοιχτοί σε ένοπλες επιθέσεις. Το Lions’ Den εμφανίστηκε ως μια ομάδα που κατάφερε να εξασφαλίσει τεράστια υποστήριξη σε όλη την κατεχόμενη Παλαιστίνη και ακόμη και στους προσφυγικούς καταυλισμούς στον Λίβανο. Αποτελούμενη από νεαρούς μαχητές από μια σειρά παλαιστινιακών φατριών, σχημάτισε συμμαχίες με άλλες αντιστασιακές ομάδες στους γύρω προσφυγικούς καταυλισμούς, όπως ο προσφυγικός καταυλισμός Μπαλάτα.

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για τον ισραηλινό στρατό για να αρχίσει να πραγματοποιεί δολοφονίες και επιθέσεις μεγάλης κλίμακας σε απόπειρες να διαλύσει το Λιοντάρι. Για παράδειγμα, ο Tamir al-Kilani, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Lions’ Den και μέλος της ένοπλης πτέρυγας του PFLP, των Ταξιαρχιών του Μάρτυρα Abu Ali Mustafa, δολοφονήθηκε σε μια έκρηξη μοτοσικλέτας παγιδευμένη από το Ισραήλ.

Πολλά από τα ηγετικά μέλη του Λιονταριού, που συνδέονται με το κίνημα PIJ,  σκοτώθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια διαφόρων εισβολών στη Ναμπλούς, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή  συνέλαβε και φυλάκισε τον Musab Shtayyeh, το πιο εξέχον μέλος της Χαμάς που βοήθησε στην ηγεσία της ομάδας.

Αυτό άφησε ένα πολύ λιγότερο διαφορετικό πλήθος μαχητών να ηγηθούν του Λιονταριού, τους οποίους διοικούσε ο Oday al-Azizi. Σε αντίθεση με τα μέλη της Χαμάς, ορισμένοι μαχητές που συνδέονται με τη Φατάχ έχουν την επιλογή να παραμείνουν υπό κράτηση προσωρινά στην ΠΑ, αποφεύγοντας τη δολοφονία και τη σύλληψη από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής.

Ο Azizi, ο οποίος είναι παντρεμένος με μια γυναίκα από εξέχουσα οικογένεια πιστή στον Πρόεδρο της PA Abbas, είναι επίσης ο ίδιος αξιωματικός ασφαλείας της PA και έχει εργαστεί για να διαχειριστεί τη σχέση μεταξύ της PA και του Lions’ Den για αρκετό καιρό.

Ωστόσο, το Λιοντάρι είδε σταδιακά τη δύναμή του να μειώνεται και έμεινε απομονωμένο λόγω της δύσκολης θέσης του. Η αμερικανική κυβέρνηση Μπάιντεν έβαλε πρόσφατα στο στόχαστρο την ομάδα με κυρώσεις για τη συμμετοχή της σε ένοπλες δραστηριότητες στη Δυτική Όχθη, αλλά τώρα παίζει έναν περιθωριακό ρόλο, αν υπάρχει.

Ενώ ο Tirawi ενημερώνει το Cradle ότι «έχει ήδη τελειώσει… η κύρια δομή έχει αποσυναρμολογηθεί», δύο ανώνυμες πηγές που συνδέονται με ομάδες αντίστασης στη Δυτική Όχθη λένε ότι έχει μειωθεί σε ισχύ και δεν είναι πραγματικά παρούσα, καθώς άλλες ένοπλες ομάδες αντιστέκονται επί του παρόντος στο Ισραήλ εισβολές στη Ναμπλούς αντί για αυτήν.

Παρά τις ισραηλινές προσπάθειες να διαλύσει τις ομάδες αντίστασης σε όλη τη Δυτική Όχθη και να διακόψει τους δεσμούς τους με τοπικά στοιχεία της Παλαιστινιακής Αρχής για να ενθαρρύνει τις εσωτερικές μάχες, οι ομάδες επιμένουν.

Το αν θα επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο εγγύς μέλλον εξαρτάται από την ικανότητά τους να πλοηγούνται μέσα από ένα περίπλοκο περιβάλλον, αποφεύγοντας τη δίωξη από την PASF και τον ισραηλινό στρατό, ενώ εφαρμόζουν πιο εξελιγμένες τακτικές και αναπτύσσοντας μεγαλύτερες δυνατότητες όπλων. The Cradle.

loading...