Η αποχή-ρεκόρ ρίχνει προς τα κάτω τα ποσοστά σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τοξικότητα από τα επιτελεία Μητσοτάκη – Κασσελάκη

Aυξάνονται οι πιθανότητες να δούμε αποχή άνω του 50% και να φτάσει ακόμα και στο 60%
H τοξική στρατηγική τόσο του Στέφανου Κασσελάκη όσο και, όπως φαίνεται, του ίδιου του Πρωθυπουργού στο δρόμο για την κάλπη δημιουργεί συνθήκες μεγαλύτερης αποστροφής του εκλογικού σώματος προς την διαδικασία και τεράστια αποχή.

Τοξικότητα και από ΝΔ

Από την μία ο πρωθυπουργός που επιμένει ότι σε αυτές τις ευρωεκλογές ήθελε να μιλήσει για προγράμματα, για την Ευρώπη, εν τέλει ξεκίνησε μία άνευ όρων επίθεση προς τον Στέφανο Κασσελάκη προσωπικά και το πόθεν έσχες του, υποβοηθούμενος από τα μίντια.
Φτάσανε στο σημείο κυβερνητικά στελέχη να μιλάνε για κακουργήματα και ποινικές επιπτώσεις και να προαναγγέλλουν έρευνα από την ΑΑΔΕ.

Αυτογκόλ από ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη, ο Στέφανος Κασσελάκης που έχει υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες με μέτρα άνω των 50 δις ευρώ προσπαθεί να πλήξει την εικόνα του Πρωθυπουργού με το πόθεν έσχες του και τελικά πέφτει στην παγίδα της ΝΔ, παρουσιάζοντας ένα λειψό πόθεν έσχες με ανακρίβειες και παρανομίες.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ένας στενός συνεργάτης του Κασσελάκη ο Θανάσης Οικονόμου πυροβολεί πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι έκαναν τα στραβά μάτια στην επιτροπή πόθεν έσχες στην Βουλή για το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη!
Αυτογκόλ από τα αποδυτήρια.

Μπορεί να αγγίξει και το 60% η αποχή

Η αποχή που αρχίζει να παίρνει διαστάσεις πλειοψηφικού ρεύματος λίγες μέρες πριν τις εκλογές, θα δοκιμάσει τα νεύρα και τις αντοχές των δύο μεγάλων επιτελείων.
Υπό το πρίσμα της νέας τοξικότητας λίγο πριν το φινις της προεκλογικής περιόδου, αυξάνονται οι πιθανότητες να δούμε αποχή άνω του 50% και να φτάσει ακόμα και στο 60%.
Ήδη οι προβλέψεις για τα δύο κόμματα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο.
Στη ΝΔ βλέπουν ότι αυτοί που έχουν δηλώσει αναποφάσιστοι και ημιαπέχοντες είναι κυρίως ψηφοφόροι της ΝΔ που ψήφισαν το 2023 αλλά τώρα βρίσκονται σε μία αναμονή, έτοιμοι να στείλουν ένα μήνυμα ότι το «41% είναι συγκυριακό» και ότι δεν «έχετε την στήριξή μας αιώνια».

Η ΝΔ κινείται στο 31%

Αυτό μπορεί να πλήξει τη ΝΔ σε επίπεδο ποσοστού.
Ήδη οι αναλυτές στο Μαξίμου εκεί που έλεγαν ότι η ΝΔ μπορεί να φτάσει στο 34-35%, έχουν αναθεωρήσει τις προβολές τους.
Η ΝΔ χάνει από την αποχή.
Δεν θα έχανε εάν είχε καλύτερη συσπείρωση από αυτήν που έχει τώρα.
Ο μηχανισμός της αν και καλύτερα προετοιμασμένος από αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ, έχει χαλαρώσει πολύ.
Στην Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση του Κ. Μητσοτάκη ήταν υποτονική για να χρησιμοποιήσουμε ευγενικούς όρους.
Η συσπείρωση είναι κοντά στο 70%, όταν στις εθνικές εκλογές είχε ξεπεράσει το 95%.
Δημοσκόποι με γνώση και εμπειρία θεωρούν ότι το 33% για τη ΝΔ δεν πιάνεται και ότι θα κινηθεί γύρω από το 31%. Το πιστοποιεί και η νέα δημοσκόπηση της Alco.

Αβέβαιο το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πέσει και κάτω του 15%

Στον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, ο μηχανισμός είναι διαλυμένος.
Το κόμμα έχει πολλές διαρροές στα μικρότερα κόμματα, κυρίως στη Νέα Αριστερά που θα κάνει την έκπληξη.
Ο Κασσελάκης έχει ένα καλό.
Κερδίζει σε απολιτίκ και νέους ψηφοφόρους, χάνει τους αριστερούς και πάλι βρίσκεται κοντά στο ποσοστό του.
Αυτό είναι το καλό.
Όμως, υπάρχει και το κακό σενάριο, ότι όλοι αυτοί που στις δημοσκοπήσεις διάκεινται θετικά υπέρ του, εν τέλει να μην πάνε να ψηφίσουν διότι δεν είναι μαθημένοι στην εκλογική διαδικασία και θα προτιμήσουν να περάσουν την πολύ ζεστή Κυριακή διαφορετικά.
Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φτάσει τα εθνικά του ποσοστά στο 17,8% αλλά μπορεί να πέσει και κάτω του 15%, κάτι που θα είναι εφιαλτικό για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

loading...