Ευρωπαϊκές δωροδοκίες για τη διατήρηση εκτοπισμένων Σύριων εκτός της χώρας τους

Ο ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε τον κόσμο διψώντας για ενσυναίσθηση και συμπόνια ότι « η όγδοη διάσκεψη των Βρυξελλών ανανεώνει τη διεθνή βοήθεια για τη Συρία και τις χώρες της περιοχής συγκεντρώνοντας περισσότερα από 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ».

 

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Πρόσθεσε ότι αυτή η δέσμευση «  καταδεικνύει για άλλη μια φορά την επιθυμία της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας να μετριάσουν τις συνέπειες της συριακής κρίσης και να στηρίξουν τους πληθυσμούς τόσο στη Συρία όσο και στις γειτονικές χώρες » [efn_note] Η όγδοη διάσκεψη των Βρυξελλών ανανεώνει τη διεθνή βοήθεια για Η Συρία και οι χώρες της περιοχής συγκεντρώνοντας περισσότερα από 7,5 δισ. ευρώ https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fr/ ip_24_2843 [/efn_note].

Ωστόσο, αυτή η βοήθεια προορίζεται σαφώς και αναγκαστικά μόνο για εκτοπισμένους Σύρους που θα παραμείνουν σε γειτονικές χώρες και, πιθανώς, για εκτοπισμένους που επέστρεψαν στις συριακές περιοχές που κατέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ή την Τουρκία μέσω των αντίστοιχων αντιπροσώπων τους, αυτονομιστών ή/και τρομοκρατών . Μια επιλογή που χαρακτήρισε ρεαλιστική ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο οποίος δήλωσε: ” Συμφωνούμε με τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν πληρούνται επί του παρόντος οι προϋποθέσεις για ασφαλείς, εθελοντικές και αξιοπρεπείς επιστροφές στη Συρία… Επιμένουμε στο γεγονός ότι αυτό είναι “[ efn_note ]Η ΕΕ υπόσχεται περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες https://www.zonebourse.com/cours/devise/US -DOLLAR-TURKISH-LIRA-US-2398517/news/EU-promises-more-than-2- δισεκατομμύρια ευρώ-για-Σύριους-πρόσφυγες-46833607/ [/efn_note]. Και αυτό, προφανώς, με την αποδοχή της εφαρμογής του ψηφίσματος 2254 (2015), που εγκρίνει την ίδρυση ενός προσωρινού κυβερνητικού οργάνου που εξαγοράστηκε από τη Δύση, κάτι που ούτε ο κ. Borell ούτε οι σύμμαχοί του μπόρεσαν να δημιουργήσουν παρά τον ανελέητο πόλεμο που έχει διαρκέσει για δεκατρία χρόνια.

Και, για άλλη μια φορά, οι Βρυξέλλες είχαν συγκεντρώσει έναν τρελό κόσμο για να συζητήσουν και να αποφασίσουν γι’ αυτό, αλλά ελλείψει εκπροσώπων των πρωτίστως ενδιαφερομένων: της συριακής κυβέρνησης και των νόμιμων θεσμών της[efn_note]Ένας τρελός κόσμος χωρίς αντιπροσώπους έννομα συμφέροντα της συριακής κυβέρνησης. Δείτε τη λίστα των συμμετεχόντων εδώ: https://www.eeas.europa.eu/eeas/syria-brussels-viii-conference-2024_en [/efn_note].

Επομένως, πρέπει να παραδεχτούμε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε που ο πρώην εκπρόσωπος της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη, Δρ. Μπασάρ αλ Τζαφάρι, δήλωσε ότι οι διασκέψεις των Βρυξελλών είναι καθαρή προπαγάνδα[efn_note]Συρία : Οι διασκέψεις των Βρυξελλών είναι απλώς καθαρή προπαγάνδα…  https:/ /www.mondialisation.ca/syrie-les-conferences-de-bruxelles-ne-sont-que-pure-propagande/5647121?doing_wp_cron=1717075055.3119149208068847656250 αυτό είναι μάλλον το μέρος του προβλήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι το μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης [/efn] της λύσης, προσθέτοντας ότι « είναι ειρωνικό να το βλέπει κανείς να επιβάλλει εγκληματικά μονομερή καταναγκαστικά οικονομικά μέτρα κατά του συριακού λαού και να διεκδικεί, ταυτόχρονα, την αποφασιστικότητα και τη δέσμευσή του να βοηθήσει αυτόν τον ίδιο συριακό λαό » [efn_note]Συρία / Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον μέρος του προβλήματος παρά μέρος της λύσης https://www.mondialisation.ca/syrie-lunion-europeenne -is-now-part-of-the-problem-rather-than-part-of-the- solution/5654624?doing_wp_cron=1717187907.1105120182037353515625 [/efn_note]

Ας δώσουμε όμως τον λόγο στη Λιβανέζα δημοσιογράφο, κα Sonia Rizk, η οποία τιτλοφορούσε το άρθρο της: « Ο Λίβανος σήμανε συναγερμός στις Βρυξέλλες… και η Ευρωπαϊκή Ένωση «έφτιαξε» τον φάκελο των εκτοπισμένων με δωροδοκίες – κρασί ». [σημείωση του συντάκτη].

Ενώ τα βλέμματα των Λιβανέζων ήταν στραμμένα προς την όγδοη διοργάνωση της Διάσκεψης των Βρυξελλών, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαΐου, συνέβη αυτό που αναμενόταν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τους εκτοπισμένους Σύρους στις χώρες της περιοχής και, ταυτόχρονα, αντιτάχθηκε σε οποιαδήποτε πιθανή επιστροφή στη χώρα τους, θεωρώντας ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλούς και οικειοθελούς επιστροφής. Σε κάθε περίπτωση, αυτό εκφράστηκε ξεκάθαρα από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, ο οποίος δήλωσε επίσης: «Η δέσμευσή μας δεν μπορεί να περιοριστεί σε οικονομικές υποσχέσεις και πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σύγκρουση, η οποία υποστηρίζει την φιλοδοξίες του συριακού λαού για ένα ειρηνικό και δημοκρατικό μέλλον ».

Αυτή είναι μια θέση που εκφράστηκε έντονα τον Ιούλιο του 2023, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία ένα ψήφισμα που υποστηρίζει τη διατήρηση των εκτοπισμένων Σύριων στον Λίβανο. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε δείξει μια ορισμένη κατανόηση της κατάστασης και των επιπτώσεών της που συσσωρεύτηκαν στον Λίβανο από το 2011. Ωστόσο, οι τελευταίες ημέρες απέδειξαν ότι αυτή η τελευταία Διάσκεψη των Βρυξελλών είναι σύμφωνη με το ρητό που λέει « Το χιόνι έχει λιώσει και το λιβάδι αποκαλύπτεται », αφού η τελευταία πρόταση που εκφωνήθηκε σήμαινε ότι ο Λίβανος πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σαν να είχε επιστρέψει η δυτική κηδεμονία στη χώρα. αλλά, αυτή τη φορά, από την ευρωπαϊκή πόρτα[efn_note]Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 12ης Ιουλίου 2023: δήλωση αποικιακής εντολής στον Λίβανο; https://www.mondialisation.ca/resolution-du-parlement-europeen-du-12-juille-2023-declaration-dun-mandat-colonial-sur-le-liban/5679525?doing_wp_cron=1717195395.913818673

Με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενεργεί προς το συμφέρον της και προσπαθεί να ξεφύγει από τις συνέπειες των πράξεών της, αποφάσισε ότι ο Λίβανος πρέπει να συγκεντρώσει τα χρήματα και να κρατήσει τους εκτοπισμένους Σύρους στο έδαφός του, τελεία. Κάνοντάς το, ως συνήθως, βάζει τον Λίβανο μπροστά στην καταιγίδα, παρά το σαφές σχέδιο δράσης που έχει σκοπό να οργανώσει το ζήτημα των εκτοπισμένων Σύριων στην περιοχή.

Ένα σχέδιο που απαιτεί συντονισμό μεταξύ των διαφορετικών υπουργείων και των αρμόδιων υπηρεσιών της χώρας, παράλληλα με τη συγκρότηση επιτροπής με επικεφαλής τον Λιβανέζο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αρκετούς από τους υπουργούς του, προκειμένου να συζητηθεί ο φάκελος με τη Δαμασκό, εκτός από τον συντονισμό με Η Ιορδανία, η Αίγυπτος και το Ιράκ στόχευαν στην υιοθέτηση ενός ενοποιημένου σχεδίου σε συνεργασία με τη συριακή κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο προσωρινός πρωθυπουργός Najib Mikati την Τρίτη, 28 Μαΐου.

Αυτή η αντίφαση μεταξύ των θέσεων του Λιβάνου και της Ευρώπης δεν προοιωνίζεται καλά. Ως εκ τούτου, μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, υπάρχει ανησυχία και η εικόνα παραμένει ζοφερή, γιατί μια τέτοια οδηγία δεν γεννήθηκε σήμερα. Στην πραγματικότητα, τέτοια διεθνή μηνύματα διαδέχονται το ένα το άλλο από το 2016 και τα απώτερα σχέδια να κρατήσουν εκτοπισμένους Σύρους στον Λίβανο συνεχίστηκαν, ενώ η προσωρινή κυβέρνηση του Λιβάνου καταλήφθηκε από συγκρούσεις μεταξύ των υπουργών της για το ποιος θα ηγηθεί της υπουργικής αντιπροσωπείας στη Συρία.

Με άλλα λόγια, ο χειρισμός αυτού του ζητήματος δεν είναι σοβαρός και η διαφθορά εξακολουθεί να παίζει τον πολιτικό της ρόλο στον Λίβανο, δεδομένου ότι τα σκληρά νομίσματα πάντα ανοίγουν την όρεξη ορισμένων αξιωματούχων και ότι η ευρωπαϊκή κοινότητα το γνωρίζει καλά αυτό. Γι’ αυτό ισχυρίζεται ότι ανησυχεί για το μέλλον των εκτοπισμένων σε βάρος του Λιβάνου, ενώ το μόνο σημαντικό πράγμα στα μάτια της είναι ότι οι εκτοπισμένοι δεν φτάνουν στα εδάφη της, από ξηρά ή θαλάσσια[efn_note]Συμφωνία ΕΕ-Λιβάνου για να αποτρέψει την αναχώρηση Σύριων προσφύγων στην Κύπρο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει 1 δισ. ευρώ στη Βηρυτό με αντάλλαγμα τη συνεργασία των λιβανικών αρχών για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη. https://www.lemonde.fr/international/article/2024/05/03/accord-ue-liban-pour-empecher-le-depart-de-refugies-syriens-vers-chypre_6231323_3210.html [/efn_note]. Επομένως, τα συγκεκριμένα συμφέροντα παίζουν τέλεια τον ρόλο τους, ενώ τα «μεγάλα» παίζουν με τη μοίρα του Λιβάνου που πάντα πληρώνει τους πολιτικούς λογαριασμούς των άλλων.

Ωστόσο, στις Βρυξέλλες, ο Λίβανος σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου μέσω του Υπουργού Εξωτερικών του, Abdallah Bou Habib, ο οποίος ανέφερε ότι ο Λίβανος έχει φτάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή και ότι η συνεχιζόμενη χρηματοδότηση των εκτοπισμένων « όπου βρίσκονται » αποτελεί κίνδυνο για τις γειτονικές χώρες της Συρίας. . Κάλεσε για αναθεώρηση των πολιτικών των χωρών δωρητών και τόνισε ότι η έκρηξη του Λιβάνου, εάν συμβεί, θα έχει επιπτώσεις και στην Ευρώπη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέει ότι αυτή τη φορά η θέση του Λιβάνου θα είναι σταθερή και ότι θα επιμείνει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα πρακτικά μέτρα που έχουν λάβει, για περισσότερο από ένα χρόνο, το Συμβούλιο Υπουργών και οι υπηρεσίες ασφαλείας του. μέτρα που δικαιολογούνται από τον τίτλο: « Ο Λίβανος είναι χώρα διέλευσης και όχι χώρα ασύλου ». Τίτλος που υπονοεί ότι θα χορηγείται οικονομική βοήθεια σε όσους επιστρέφουν στη Συρία και όχι σε όσους βρίσκονται στο Λίβανο, την απόλυτη άρνηση σύνδεσης της επιστροφής των εκτοπισμένων με μια πολιτική λύση της συριακής κρίσης και την άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν Συρία με την κατάργηση του «Νόμου του Καίσαρα».

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι Λιβανέζοι που δεν ελπίζουν σε καμία αλλαγή στην ευρωπαϊκή θέση και το έτοιμο σενάριό της για την περιοχή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων που αντιτίθενται στη διατήρηση των εκτοπισμένων Σύριων στο Λίβανο θεωρεί ότι η βοήθεια των αραβικών χωρών είναι απαραίτητη μέσω των προσπαθειών της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και του Ιράκ, προκειμένου να βοηθήσουν τον Λίβανο να επιλύσει αυτήν την κρίση. Διαφορετικά, ο Λίβανος δεν θα μπορεί πλέον να ξεφύγει από αυτό, σύμφωνα με καλά ενημερωμένους παρατηρητές για το εν λόγω ζήτημα.

Οι οποίοι καλά πληροφορημένοι παρατηρητές επιβεβαιώνουν ότι η Δύση έχει συνηθίσει τις θέσεις που παίρνουν ορισμένοι πυλώνες της λιβανικής εξουσίας. δηλαδή: αποδοχή χρημάτων με αντάλλαγμα την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων, ακόμη κι αν αυτό γίνεται σε βάρος της χώρας και του λαού της.

πηγή: Addiyar (Λίβανος) زوح بالرشوة

loading...