Επιδρομή ιπτάμενων κατσαρίδων στη Λάρισα – Τι αποκαλύπτουν οι επιστήμονες

Οι «Periplaneta americana» είναι το μεγαλύτερο είδος κατσαρίδας που εντοπίζεται στη χώρα μας

Δεκάδες ιπτάμενες κατσαρίδες έχουν τρομοκρατήσει τους κατοίκους της Λάρισας.

Οι «Periplaneta americana», όπως είναι η ονομασία τους, είναι το μεγαλύτερο είδος κατσαρίδας που εντοπίζεται στη χώρα μας.

Όπως τονίζουν ειδικοί επιστήμονες η αύξηση του πληθυσμού σχετίζεται με το γεγονός ότι ήταν ήπιος ο χειμώνας, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται νωρίτερα, σε σχέση με άλλες χρονιές.

Ο αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος ανέφερε πως οι συγκεκριμένες κατσαρίδες εμφανίστηκαν πρόωρα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές «γιατί δεν είχαμε βαρύ χειμώνα, οι ζέστες ήρθαν πιο μπροστά και έχουμε υγρασία».

«Το φαινόμενο τρομάζει κυρίως τις κυρίες της πόλης που μου τις παρουσιάζουν σαν ΝΑΤΟϊκές κατσαρίδες ή κατσαρίδες Σβαρτσενέγκερ. Οι άνδρες μου λένε, είδα μια κατσαρίδα σαν το χέρι μου, είναι αρουραίος, όχι κατσαρίδα», είπε ο κ. Αργυρόπουλος στον ΣΚΑΪ.

«Έχουμε κάθε χρόνο πρόγραμμα για τα έντομα στα φρεάτια και τις πλατείες. Αλλά πρέπει να επισημάνουμε στον κόσμο πως πρέπει να κάνουν απεντόμωση στα σπίτια και τα καταστήματα», ανέφερε.

Για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του φαινομένου, η ΔΕΥΑΛ φέτος, όπως κάθε χρόνο, σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία, υλοποιεί ειδικούς ψεκασμούς σε φρεάτια των δικτύων ομβρίων ή ακαθάρτων.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι ψεκασμοί των φρεατίων από τη Δ.Ε.Υ.Α.Λ., δεν επιλύουν συνολικά το πρόβλημα της εμφάνισης κατσαρίδων αν δεν γίνει από τους πολίτες συντονισμένη απεντόμωση των σπιτιών ή καταστημάτων τους, όπου το πρόβλημα εμφάνισης κατσαρίδων είναι έντονο.

 

loading...