Απίστευτη ανακάλυψη! Κατασκεύαζαν αυτοκινητόδρομο και βρήκαν τυχαία αρχαίο τύμβο 5.300 ετών

Κατά τη διάρκεια ενός έργου κατασκευής αυτοκινητόδρομου στην Τσεχία, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μέρος ενός αρχαίου ταφικού τύμβου
Η τεράστια κατασκευή απλώς συνεχίστηκε ενώ ο τύμβος αποδείχθηκε ότι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους του είδους της στην Ευρώπη.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά μια «επιμήκη τραπεζοειδή υδρορροή» κατά τη διάρκεια οδικών εργασιών μεταξύ Ντλούχε Ντβόρι και Λίπα, δήλωσε το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Hradec Králové σε μια ανάρτηση στο Facebook στις 19 Ιουνίου. Η ομάδα αναγνώρισε την υδρορροή ως μια «τυπική» κατασκευή για έναν τύπο αρχαίου ταφικού τύμβου γνωστό ως μακρύ βαρέλι.

Τα Ντλούχε Ντβόρι και Λίπα είναι χωριά κοντά στη βόρεια Τσεχία και περίπου 112.6 χλμ βορειοανατολικά της Πράγας.

Κατά την ανασκαφή της γύρω περιοχής, οι αρχαιολόγοι βρήκαν έναν τεράστιο μακρύ τάφο που χρονολογείται μεταξύ 3800 και 3350 π.Χ.

Έχει μήκος σχεδόν 189 μέτρα
Το ανάχωμα είχε μήκος περίπου 188,976 μέτρα μήκος και περίπου 15,24 πλάτος στο φαρδύτερο σημείο του, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα και πιο μακριά κτίσματα του είδους του στην κεντρική Ευρώπη. Το τμήμα του αρχαίου τύμβου που ήταν πάνω από τη γη είχε εξαφανιστεί- πιθανότατα καταστράφηκε από γεωργικές εργασίες.

Οι τάφοι πιθανότατα χρονολογούνται πριν από τουλάχιστον 5.300 χρόνια
Στο υπόλοιπο τμήμα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν δύο κεντρικές ταφές καθώς και 28 επιπλέον ταφές. Όπως και ο κεντρικός τύμβος, οι τάφοι πιθανότατα χρονολογούνται πριν από τουλάχιστον 5.300 χρόνια.

Περαιτέρω εργαστηριακή ανάλυση των ταφών θα δώσει πιο συγκεκριμένες ηλικίες

Γύρω από τις κεντρικές ταφές, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν αρκετά αντικείμενα που φαίνεται να είχαν δοθεί ως προσφορές. Ένας τάφος περιείχε θραύσματα κεραμικής, ενώ ένας άλλος είχε βέλη και μία λεπίδα από πυριτόλιθο

Για ποιους κατασκευάστηκε ο ταφικός τύμβος
Οι τύμβοι κατασκευάστηκαν ως μνημειώδη ταφικά μνημεία για δύο άτομα.

Η πρώτη κεντρική ταφή – ένας τάφος με την εσωτερική κατασκευή ενός ταφικού λάκκου, που αποτελείται από γούρνες στις μεγαλύτερες πλευρές και λάκκους με μπάλα στις γωνίες, με τον νεκρό να βρίσκεται στην αριστερή πλευρά με προσανατολισμό προς το βορρά.

Στη δεύτερη κεντρική ταφή – ο τάφος ήταν χωρίς εσωτερική κατασκευή, και ο νεκρός κείτονταν επίσης στην αριστερή πλευρά, με προσανατολισμό προς το βορρά. Αυτός ο τάφος παραμερίστηκε από έναν νεότερο τάφο.

Επρόκειτο για έναν τάφο με εσωτερική κατασκευή, σφαιρικές τρύπες στις γωνίες και γούρνες. Τα μόνα που διατηρήθηκαν από ανθρώπινα λείψανα ήταν θραύσματα από το κρανίο. Ο ταφικός εξοπλισμός των κεντρικών κηδειών είναι σε αντιστοιχία με τον εξοπλισμό που συναντούμε σε ανάλογες τοποθεσίες τόσο στην Τσεχική Δημοκρατία όσο και στην Πολωνία. Εκτός από τον τύμβο, τον στον ανακαλυφθέντα νεκρικό χώρο υπάρχουν 27 ακόμη τάφοι, μερικοί από τους οποίους επίσης με εσωτερική κατασκευή, η οποία γενικά χρονολογείται στην Ενεολιθική περίοδο, αλλά ο ακριβής υπολογισμός της χρονολογίας θα είναι δυνατός μόνο μετά την επεξεργασία των ευρημάτων στο εργαστήριο.

(με πληροφορίες από enikos. gr

loading...