Reuters: Πώς οι γκάνγκστερ των Βαλκανίων έγιναν οι κορυφαίοι προμηθευτές κοκαΐνης στην Ευρώπη

Βαλκάνιοι διακινητές έχουν κατακτήσει την επιμελητεία του λαθρεμπορίου κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη, λένε οι αρχές. Προσπάθειες διά ξηράς και θαλάσσης από την αστυνομία.

Το 2018, ο καταδικασμένος έμπορος κοκαΐνης Σλόμπονταν Κοστόφσκι διέφυγε από φυλακή της Βραζιλίας και επέστρεψε στην Ευρώπη με ένα πλαστό διαβατήριο.

Ο Σέρβος ανώτερος έπεσε γρήγορα σε παλιές συνήθειες, ισχυρίζεται η αστυνομία. Τον περασμένο Αύγουστο, ο Κοστόφσκι συνελήφθη στο Βελιγράδι, κατηγορούμενος για αποστολή 2,7 μετρικών τόνων κοκαΐνης από τη Βραζιλία σε σκάφος 22 μέτρων που συνελήφθη κοντά στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας.

Με το παρατσούκλι «ο Στρατηγός» από τους συνεργάτες του, διακινούσε «μεγάλες ποσότητες» σκόνης στην «Ευρώπη για μεγάλο χρονικό διάστημα», έγραψε η σερβική αστυνομία σε μια έκθεση πληροφοριών του 2022 που έλαβε αποκλειστικά το Reuters. Ο Κοστόφσκι, 70 ετών σήμερα, ζούσε στη Βραζιλία για χρόνια. Είναι μια εστία που του επέτρεψε να σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς με παραγωγούς κοκαΐνης στη γειτονική Κολομβία, τη Βολιβία και το Περού και να κανονίσει τη μεταφορά των ναρκωτικών από τον ωκεανό στην Ευρώπη, σύμφωνα με το σερβικό έγγραφο.

Ο κατηγορούμενος έμπορος ναρκωτικών Slobodon Kostovski ταξίδευε συχνά από τη βάση των επιχειρήσεων του στη Βραζιλία, χρησιμοποιώντας διαβατήρια με πλαστά ονόματα που δυσκόλευαν τον εντοπισμό των κινήσεών του, σύμφωνα με έγγραφα των αμερικανικών και βραζιλιάνικων μυστικών υπηρεσιών. Ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας μέσω Reuters

Ο Κοστόφσκι, ο οποίος δεν έχει ακόμη δηλώσει την αξίωση, τώρα κάθεται σε μια φυλακή του Βελιγραδίου εν αναμονή της δίκης, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ανώτατης εισαγγελίας. Ο δικηγόρος του Κοστόφσκι, Στέφαν Γιόκιτς, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η επιστροφή του Κοστόφσκι στην Ευρώπη το 2018 συνέπεσε με μια ευοίωνη στιγμή για το εμπόριο κοκαΐνης στην ήπειρο. Καθώς η παραγωγή της Νότιας Αμερικής αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία, οι διακινητές των Βαλκανίων ήταν σε τέλεια θέση για να τροφοδοτήσουν την ευρωπαϊκή ζήτηση, λένε οι αρχές. Κυριαρχούν πλέον στην περίπλοκη επιμελητεία της μεταφοράς οπτάνθρακα από τα εργαστήρια παραγωγής των Άνδεων σε πλανόδιους πωλητές στο Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο, συμβάλλοντας στη μετατροπή της Ευρώπης στην Νο. 1 αγορά κοκαΐνης στον κόσμο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

Το πέτυχαν αξιοποιώντας εγκληματικές επαφές στις κοινότητες της βαλκανικής διασποράς και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και διεισδύοντας στο σύστημα θαλάσσιων μεταφορών που κινεί περίπου το 90% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

«Όταν μιλάμε για αποστολές μεγάλης κλίμακας για την τροφοδοσία της ευρωπαϊκής ηπείρου, η μόνη ηγεμονική ομάδα είναι τα Βαλκάνια», είπε ο Ίβο Σίλβα, ντετέκτιβ της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Βραζιλίας που ερεύνησε τον Κοστόφσκι στα τέλη της δεκαετίας του 2000 στο πλαίσιο της Επιχείρησης Νίβα, μία από τις πρώτες μεγάλες έρευνες για διακινητές κοκαΐνης στα Βαλκάνια που δρούσαν εκτός Βραζιλίας.

Η Europol λέει ότι ο Κοστόφσκι ήταν ο οργανωτής μιας μεγάλης υπερατλαντικής αποστολής κοκαΐνης που κατασχέθηκε πέρυσι. Στις 24 Αυγούστου 2023, η σερβική και η ισπανική αστυνομία εντόπισαν 2,7 μετρικούς τόνους σκόνης σε ένα ιστιοφόρο κοντά στα Κανάρια Νησιά. Σε συντονισμένες επιδρομές στη Σερβία βρέθηκαν 550.000 ευρώ σε μετρητά και οδήγησαν σε πολλαπλές συλλήψεις. Europol μέσω Reuters

Οι ομάδες διακίνησης των Βαλκανίων έχουν αποφύγει την από πάνω προς τα κάτω, εδαφική δομή καρτέλ από το Μεξικό και την Κολομβία, εργάζονται αντ’ αυτού σε μικρά κελιά που είναι εξαιρετικά κινητά, μυστικά και ικανά να μετακινούν εκπληκτικά μεγάλα φορτία κοκαΐνης, δήλωσαν αξιωματούχοι της καταπολέμησης των ναρκωτικών. Ενώ οι συμμορίες δεν είναι μονολιθικές και έχουν εμπλακεί στις δικές τους αιματηρές, εσωτερικές διαμάχες, συλλογικά αυτές οι κλίκες έχουν ονομαστεί βαλκανικό καρτέλ από τις αρχές επιβολής του νόμου. Τα δίκτυά τους έχουν αποδειχθεί δύσκολο να διεισδύσουν και ακόμη πιο δύσκολο να ανατραπούν.

«Δεν υπάρχει αυστηρή ιεραρχική δομή στο Βαλκανικό Καρτέλ», δήλωσε στο Reuters πρώην αξιωματούχος της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA) που έχει ερευνήσει αυτές τις συμμορίες. «Δεν υπάρχει νονός».

Τα βαλκανικά αποτυπώματα μπορούν πλέον να βρεθούν στο μεγαλύτερο μέρος της κοκαΐνης που εισέρχεται στην Ευρώπη κάθε χρόνο, δήλωσαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατά των ναρκωτικών. Το Maritime Analysis and Operations Centre, μια ευρωπαϊκή υπηρεσία που συντονίζει τις προτομές ναρκωτικών στα ύδατα του Ατλαντικού, δήλωσε ότι κατασχέθηκαν στη θάλασσα 9,11 μετρικοί τόνοι κοκαΐνης που συνδέονται με εγκληματίες των Βαλκανίων πέρυσι, αύξηση 300% από το 2015.

Πρόσφατα δεδομένα κατασχέσεων υποδηλώνουν ότι η αύξηση της κοκαΐνης στην Ευρώπη –και οι Βαλκάνιοι διακινητές που την οδηγούν– δεν επιβραδύνεται. Στο βελγικό λιμάνι της Αμβέρσας, την κορυφαία πύλη της Ευρώπης για την κοκαΐνη της Νότιας Αμερικής, οι αρχές κατέσχεσαν πέρυσι 116 μετρικούς τόνους ρεκόρ. Τα ολλανδικά τελωνεία κατέγραψαν σχεδόν 60 μετρικούς τόνους το 2023, σχεδόν το ένα πέμπτο από το σύνολο του 2022.

Η περιοχή των Βαλκανίων είναι μια χερσόνησος στη νοτιοανατολική Ευρώπη που εκτείνεται από την Αδριατική Θάλασσα έως τη Μαύρη Θάλασσα. Ενώ οι γεωγραφικοί ορισμοί διαφέρουν, οι χώρες που θεωρούνται ευρέως βαλκανικά κράτη περιλαμβάνουν την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, τη Σλοβενία ​​και τη Ρουμανία. Οι αρχές λένε ότι η μακρά ιστορία της περιοχής στη ναυτιλία, το λαθρεμπόριο και τη μετανάστευση ήταν καθοριστικής σημασίας για την άνοδο των βαλκανίων διακινητών.

Απόσπασμα από την Παγκόσμια Έκθεση για την Κοκαΐνη 2023, που εκπονήθηκε από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Αυτό το άρθρο βασίζεται σε χιλιάδες σελίδες αστυνομικών αρχείων, εκθέσεων πληροφοριών και δικαστικών εγγράφων από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Λατινική Αμερική, καθώς και σε συνεντεύξεις με περισσότερους από δύο δωδεκάδες αξιωματούχους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το υλικό απεικονίζει τους Βαλκάνιους διακινητές ως μια επιχειρηματική ομάδα ειδικών logistics εμβολιασμένων σε κάθε κρίκο της αλυσίδας εφοδιασμού κοκαΐνης, μια θέση που τους έχει καταστήσει απαραίτητους για άλλα συνδικάτα που θέλουν να μεταφέρουν φορτία από τη Νότια Αμερική.

Οι εγκληματίες των Βαλκανίων «είναι πολύ χαρούμενοι που συνεργάζονται με Ισραηλινούς, Ολλανδούς, Σουηδούς, Δομινικανούς, Κινέζους τριάδες», είπε ο πρώην αξιωματούχος της DEA. «Θα δουλέψουν, πραγματικά, με οποιονδήποτε». Ωστόσο, έχουν απομακρυνθεί σε μεγάλο βαθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, αποθαρρυμένοι από την κυριαρχία των μεξικανικών καρτέλ και τη σκληρότερη αστυνόμευση των ΗΠΑ.

Η άνοδος των βαλκανικών συμμοριών στα ανώτερα κλιμάκια του παγκόσμιου εμπορίου οπτάνθρακα κάνει την αστυνομία να προσπαθεί να συμβαδίσει. Οι κατασχέσεις κοκαΐνης στη δυτική και κεντρική Ευρώπη έφτασαν τους 315 μετρικούς τόνους το 2021, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), ξεπερνώντας τους 250 μετρικούς τόνους που κατασχέθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η καθαρότητα της ευρωπαϊκής κοκαΐνης έχει αυξηθεί σταθερά την τελευταία δεκαετία, ανέφερε το UNODC, ένδειξη της αφθονίας της.

Με την ήπειρο να πνίγεται στο πλήγμα, οι δολοφονίες που σχετίζονται με τα ναρκωτικά ανταγωνίζονται πλέον την τρομοκρατία ως την κορυφαία απειλή για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων του μπλοκ Ylva Johansson.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson στρατολόγησε πέρυσι τον στρατό του έθνους του για να βοηθήσει στην καταστολή της βίας συμμοριών που συνδέεται με ναρκωτικά, που περιλάμβανε βομβιστικές επιθέσεις και δολοφόνους παιδιών. Τον Μάρτιο, οι ελληνικές αρχές εξάρθρωσαν μια αντιμαχόμενη συμμορία των Βαλκανίων που φέρεται να είναι υπεύθυνη για περισσότερες από 60 δολοφονίες σε ολόκληρη την Ευρώπη την τελευταία δεκαετία. Τον ίδιο μήνα, οι δρόμοι των Βρυξελλών συγκλονίστηκαν από πολλαπλές μάχες με όπλα στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται η αλβανική μαφία.

«Όταν μιλάμε για αποστολές μεγάλης κλίμακας για τον εφοδιασμό της ευρωπαϊκής ηπείρου, ο μόνος όμιλος που είναι ηγεμονικός είναι τα Βαλκάνια».
Ίβο Σίλβα, ντετέκτιβ της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Βραζιλίας

Στη Λατινική Αμερική, η Βαλκανική παρουσία είναι τώρα πιο ισχυρή από ποτέ, σύμφωνα με έναν ερευνητή από την ειδική ομάδα των Βαλκανίων της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol. Ο αξιωματούχος είπε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 50 μεγάλοι πυρήνες εμπορίας ανθρώπων από τα Δυτικά Βαλκάνια που εργάζονται σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, με εκατοντάδες γκάνγκστερ διασκορπισμένους στην περιοχή.

Ο ντετέκτιβ της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Βραζιλίας, Alexandre Custodio, ο οποίος οδήγησε πέρυσι μια μεγάλη επιχείρηση κατά των διακινητών των Βαλκανίων, είπε ότι είχε «εντυπωσιαστεί» από την κυριαρχία τους στο διατλαντικό εμπόριο κοκαΐνης.

«Αυτή τη στιγμή στη Λατινική Αμερική είναι η κύρια μαφία στη θαλάσσια διακίνηση», είπε.

Ενσωμάτωση στη Λατινική Αμερική

Οι αρχές λένε ότι η υπεροχή των Βαλκάνιων εγκληματιών στο παγκόσμιο εμπόριο κοκαΐνης είναι ο καρπός της επένδυσής τους δύο δεκαετιών σε ανθρώπους και διασυνδέσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991 και τη δεκαετία των εθνοτικών συγκρούσεων που ακολούθησε, οι Βαλκάνιοι εγκληματίες δημιούργησαν ακμάζουσες επιχειρήσεις λαθρεμπορίου μέσα από το χάος. Όταν η ειρήνη επικράτησε στην περιοχή στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ορισμένοι από αυτούς κατευθύνθηκαν στη Λατινική Αμερική αναζητώντας νέες ευκαιρίες.

Εκεί έχτισαν συμμαχίες με ισχυρές εγκληματικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας και της Πρώτης Πρωτεύουσας της Βραζιλίας, για να τους βοηθήσουν να προμηθευτούν και να μεταφέρουν φθηνή κοκαΐνη, δήλωσαν αξιωματούχοι της καταπολέμησης των ναρκωτικών.

Η σταδιακή κυριαρχία τους στη διατλαντική διαδρομή λαθρεμπορίου υποβοηθήθηκε από τη ναυτιλιακή τεχνογνωσία που απέκτησε μέσα από αιώνες βαλκανικής ναυτιλίας. Χιλιάδες άνδρες από την περιοχή εργάζονται σε φορτηγά πλοία, ορισμένοι από τους οποίους έχουν αποδειχθεί ευάλωτοι στη διαφθορά ή τον εξαναγκασμό, σύμφωνα με τις αρχές καταπολέμησης ναρκωτικών, τις αστυνομικές εκθέσεις και τα δικαστικά έγγραφα. Βαλκάνιοι διακινητές δωροδοκούν ή απειλούν Βαλκάνους ναυτικούς να παραβιάσουν τα εμπορευματοκιβώτια πλοίων, να κρύψουν κοκαΐνη στα υπάρχοντά τους ή να τη μεταφέρουν στα σκάφη τους από μικρότερες βάρκες ενώ βρίσκονται στη θάλασσα.

Πίσω στη γη, οι εγκληματίες στην κοινότητα της Βαλκανικής διασποράς της Ευρώπης παρείχαν υποδομές διανομής και λιανικής για πωλήσεις στο δρόμο, δίνοντας στο Βαλκανικό Καρτέλ παρουσία σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, δήλωσαν οι αρχές.

Ο Κοστόφσκι, ο φυλακισμένος Σέρβος, ήταν μέρος του πρώτου κύματος αυτών των γκάνγκστερ που στοιχηματίζουν το μέλλον του στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με την αστυνομία της Βραζιλίας.

Μπήκε στο ραντάρ τους το 2006, μετά από μια πληροφορία από Γερμανούς αστυνομικούς, σύμφωνα με την έκθεση 3.025 σελίδων Operation Niva που ετοίμασε η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας. Μέχρι τότε, ο Κοστόφσκι είχε συντάξει «ένα πολύ μακρύ ποινικό μητρώο» που περιελάμβανε ένοπλη ληστεία, ανθρωποκτονία και σπασίματα από φυλακή στη Σουηδία και την Ολλανδία, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1989.

Αφού προσγειώθηκε στη Λατινική Αμερική, ο Κοστόφσκι έκανε λαθραία τσιγάρα από την Παραγουάη προτού επεκταθεί «σε άλλες παράνομες δραστηριότητες όπως η διακίνηση ναρκωτικών και όπλων και το ξέπλυμα χρήματος», σύμφωνα με μια προηγουμένως μη αναφερθείσα αναφορά των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που έλαβε το Reuters.

Μέχρι το 2006, είχε εγκατασταθεί στην παραλιακή πόλη Vilha Velha, κοντά στο λιμάνι της Vitoria. Εκεί έμενε σε ένα παραθαλάσσιο διαμέρισμα με τη Βραζιλιάνα σύζυγό του και τον γιο τους, σύμφωνα με την έκθεση Operation Niva.

Η απόφαση του Κοστόφσκι να εγκατασταθεί στη Βραζιλία δεν ήταν τυχαία, δήλωσαν αξιωματούχοι επιβολής του νόμου, δεδομένης της εκτεταμένης ακτογραμμής της και της γειτνίασής της με χώρες που παράγουν κοκαΐνη.

«Υπήρξε μια συντονισμένη στρατηγική προσπάθεια από νωρίς για να στείλουμε εκπροσώπους διαφόρων ομάδων των Βαλκανικών Καρτέλ στη Νότια Αμερική για να εγκατασταθούν, να ριζώσουν, να παντρευτούν ντόπιους», είπε ο πρώην αξιωματούχος της DEA. «Τελικά πολλοί από αυτούς έγιναν ασύστολοι μεσίτες» κοκαΐνης.

Ο Κοστόφσκι ταξίδευε συχνά, χρησιμοποιώντας διαβατήρια με ψεύτικα ονόματα που έκαναν δύσκολη την παρακολούθηση των κινήσεών του, σύμφωνα με τα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Βραζιλίας.

Ο πρώην πράκτορας της DEA είπε ότι η αστυνομία σε όλο τον κόσμο άργησε να αναγνωρίσει πόσο μεγάλοι είχαν γίνει οι παίκτες των Βαλκανίων, εν μέρει επειδή αυτοί οι διακινητές διαπρέπουν στο να πηδούν μεταξύ δικαιοδοσιών σε πλαστά έγγραφα.

Ο Κοστόβσκι εμφανίζεται με τη Βραζιλιάνα σύζυγό του, Σάντρα, σε μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στον δημόσιο λογαριασμό της στο Instagram στις 15 Μαΐου 2019. Ο Σέρβος έβαλε τις ρίζες του στη Βραζιλία, της οποίας η άφθονη ακτογραμμή ήταν το κλειδί για την επιχείρηση λαθρεμπορίου κοκαΐνης του, λένε οι αρχές. Τόσο αυτός όσο και η Sandra καταδικάστηκαν για διακίνηση ναρκωτικών στη Βραζιλία. Η Sandra Kostovski μέσω Instagram/screenshot

Ναυτική κυριαρχία

Μια επική προτομή κατέστησε σαφές ότι ήταν μια υπολογίσιμη δύναμη.

Τον Ιούνιο του 2019, οι αρχές των ΗΠΑ κατέσχεσαν περίπου 18 μετρικούς τόνους κοκαΐνης – αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων – που ήταν κρυμμένοι σε ένα φορτηγό πλοίο με το όνομα MSC Gayane. Το πλοίο με προορισμό το Ρότερνταμ είχε δέσει στη Φιλαδέλφεια μετά από ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική.

Η κατάσχεση, μια από τις μεγαλύτερες αποστολές κοκαΐνης στην ιστορία των ΗΠΑ, αποκάλυψε πόσο βαθιά είχαν εισχωρήσει τα βαλκανικά καρτέλ στη ναυτιλιακή βιομηχανία των ωκεανών, και συγκεκριμένα στη Mediterranean Shipping Company, την ιδιοκτήτρια του πλοίου. Γνωστή ως MSC, η εταιρεία με έδρα τη Γενεύη είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο. Είναι επίσης μεγάλος εργοδότης Βαλκανίων ναυτικών και λειτουργεί κέντρο εκπαίδευσης πληρωμάτων στο Μαυροβούνιο.

Άποψη μερικών από τους 18 μετρικούς τόνους κοκαΐνης που κατασχέθηκαν από τις αμερικανικές αρχές από το φορτηγό πλοίο MSC Gayane στη Φιλαδέλφεια στις 17 Ιουνίου 2019. Τελωνεία και Προστασία Συνόρων των ΗΠΑ μέσω REUTERS

Οκτώ μέλη του πληρώματος του MSC Gayane – μεταξύ των οποίων πέντε Μαυροβούνιοι και ένας Σέρβος – καταδικάστηκαν τελικά για λαθρεμπόριο κοκαΐνης σε μια τολμηρή νυχτερινή επιχείρηση που περιελάμβανε τη μεταφορά ναρκωτικών στο σκάφος από συρόμενα ταχύπλοα. Οι δικηγόροι των καταδικασμένων Βαλκανίων ναυτικών είτε δεν απάντησαν είτε αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο Γκόραν Γκόγκιτς, ένας Μαυροβούνιος πρώην πυγμάχος βαρέων βαρών, τον οποίο οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ήταν ο επικεφαλής επιμελητέας πίσω από την αποστολή, βρίσκεται σήμερα στη φυλακή στη Νέα Υόρκη εν αναμονή της δίκης. Ο δικηγόρος του, Joseph Corozzo, είπε ότι ο Gogic διατήρησε την αθωότητά του.

Η MSC είπε στο Reuters ότι το λαθρεμπόριο κοκαΐνης ήταν «ένα ζήτημα σε ολόκληρη τη βιομηχανία που απαιτεί απάντηση σε ολόκληρη τη βιομηχανία». Η εταιρεία δήλωσε ότι ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας μετά το περιστατικό του 2019 με δεκάδες εκατομμύρια ετήσιες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας. Όλοι οι εργολάβοι της ελέγχονται διεξοδικά, πρόσθεσε η MSC.

Έγγραφα της βραζιλιάνικης αστυνομίας που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως δείχνουν ότι Βαλκάνιοι γκάνγκστερ είχαν βάλει στο στόχαστρο πλοία MSC στη Νότια Αμερική για πάνω από μια δεκαετία πριν από τη μεγάλη αποτυχία των ΗΠΑ.

Τον Σεπτέμβριο του 2010, η ομοσπονδιακή αστυνομία που ασχολείται με την έρευνα της επιχείρησης Niva κατέσχεσε 29 κιλά κοκαΐνης κρυμμένα σε σακούλες με είδη παντοπωλείου που μετέφεραν δύο Μαυροβούνιοι ναυτικοί καθώς προσπαθούσαν να επιβιβαστούν στο φορτηγό πλοίο τους, το MSC Sandra, το οποίο είχε ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Paranaguá στη νοτιοανατολική Βραζιλία. .

Οι ναύτες, Ντράγκαν Γιοβάνοβιτς και Βλαντιμίρ Μπουλάζιτς, καταδικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε εννιάμισι χρόνια φυλάκιση στην πολιτεία του Σάο Πάολο. Το ίδιο ήταν και ο Μπόρις Πέρκοβιτς, ο Μαυροβούνιος με έδρα τη Βραζιλία, για τον οποίο οι εισαγγελείς είπαν ότι τους προμήθευε τα ναρκωτικά.

Βαλκάνιοι διακινητές κοκαΐνης έχουν διεισδύσει στη ναυτιλιακή βιομηχανία των ωκεανών για να μετακινήσουν τα φορτία τους, λένε οι αρχές. Ο γεννημένος στο Μαυροβούνιο Boris Perkovic, που εμφανίζεται σε αυτές τις φωτογραφίες παρακολούθησης της 4ης Ιουνίου 2009 από την ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας, καταδικάστηκε στη Βραζιλία για απόπειρα λαθρεμπορίας 29 κιλών κοκαΐνης σε φορτηγό πλοίο με τη βοήθεια δύο Μαυροβούνιων ναυτικών που εργάζονταν στο πλοίο. Ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας μέσω Reuters

Ο Πέρκοβιτς – για τον οποίο η αστυνομία είπε ότι συνεργαζόταν επίσης με το πλήρωμα του Κοστόφσκι στη Βίλχα Βέλα – αφέθηκε ελεύθερος το 2018 και πέθανε δύο χρόνια αργότερα, σύμφωνα με αρχεία από τα ομοσπονδιακά και κρατικά δικαστήρια της Βραζιλίας. Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τους Jovanovic και Bulajic, οι οποίοι είναι πλέον ελεύθεροι.

Η MSC αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.

Τα πλοία της εταιρείας ήταν επίσης στο επίκεντρο του σχεδίου διακίνησης του Kostovski, σύμφωνα με την έκθεση Operation Niva.

Από τη βάση του στην πολιτεία Εσπίριτο Σάντο, ο Κοστόφσκι και το πλήρωμά του κατέστρωσαν ένα σχέδιο για να κάνουν κουμπαρά σε μια από τις κορυφαίες εξαγωγές της περιοχής. Η πολιτεία είναι η πρωτεύουσα της βιομηχανίας διακοσμητικών λίθων της Βραζιλίας, που στέλνει φορτία μαρμάρου και πλάκες γρανίτη σε όλο τον κόσμο. Ο Κοστόφσκι και η ομάδα του σχεδίαζαν να σκουπίσουν τα μπλοκ, να κρύψουν την κοκαΐνη στις εσοχές και μετά να τα στείλουν στην Ανατολική Ευρώπη, ανέφερε η έκθεση της Επιχείρησης Niva.

Βαλκάνιοι διακινητές έχουν υποστηρίξει τις άφθονες εξαγωγές της Νότιας Αμερικής για να φέρουν κοκαΐνη σε φορτηγά πλοία, λένε αξιωματούχοι κατά των ναρκωτικών. Σε επιδρομή του Νοεμβρίου 2010 της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Βραζιλίας κοντά στο λιμάνι της Βιτόρια βρέθηκαν 159 κιλά κοκαΐνης κρυμμένα μέσα σε διακοσμητικούς λίθους με προορισμό την Ευρώπη. Ήταν το έργο του Κοστόφσκι και του πληρώματος του, ανέφεραν οι αρχές. Ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας μέσω Reuters

Τον Ιούλιο του 2010, ανέφερε η έκθεση, το δεξί χέρι του Κοστόφσκι, ένας Μακεδόνας ονόματι Μπράνισλαβ Πανέφσκι, νοίκιασε μια διακριτική αποθήκη κοντά στο λιμάνι της Βιτόρια για να εκτελέσει τις εργασίες. Καθώς πλησίαζε η ημερομηνία για την εξαγωγή των λίθων, ο Panevski είπε σε έναν Βραζιλιάνο προμηθευτή ότι μόνο μία ναυτιλιακή εταιρεία θα το έκανε. «Χρειαζόμαστε μόνο το MSC», είπε, σύμφωνα με ένα πρακτικό της αστυνομίας της τηλεφωνικής συνομιλίας.

Η MSC αρνήθηκε να σχολιάσει το πρακτικό της αστυνομίας.

Τελικά, το σχέδιο της συμμορίας ιδρύθηκε. Στις αρχές Νοεμβρίου του 2010, η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας εισέβαλε στην αποθήκη του Panevski, όπου βρήκε σχεδόν 159 κιλά κοκαΐνης κρυμμένα σε μια από τις πέτρες. Ο Πανέφσκι και ο Κοστόφσκι συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε 20ετή κάθειρξη για διεθνή διακίνηση ναρκωτικών. Η Sandra Kostovski, η οποία βοήθησε στη χρηματοδότηση της επιχείρησης του συζύγου της μεταφέροντας μετρητά στη Βραζιλία με πτήσεις από την Ευρώπη, καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη. Τώρα είναι ελεύθερη. Αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Μπράνισλαβ Πανέφσκι εμφανίζεται σε μια φωτογραφία κράτησης στις 4 Νοεμβρίου 2010 και μια παλαιότερη εικόνα παρακολούθησης από τις αρχές επιβολής του νόμου της Βραζιλίας. Συνεργάτης του Κοστόφσκι, ο Μακεδόνας καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση για το ρόλο του στην απόπειρα λαθρεμπορίας κοκαΐνης από τη Βραζιλία στην Ευρώπη με ένα φορτίο διακοσμητικής πέτρας. Ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας μέσω Reuters

Ο Πανέφσκι φυλακίστηκε στη δυτική πολιτεία Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ. Το 2019, τράπηκε σε φυγή κατά τη διάρκεια μιας σύντομης άδειας, πηγαίνοντας με μια ψεύτικη ταυτότητα στη Βολιβία, όπου τελικά συνελήφθη και επέστρεψε στη Βραζιλία για να εκτίσει το χρόνο του. Από τότε αφέθηκε ελεύθερος, σύμφωνα με έναν ομοσπονδιακό αστυνομικό που ερευνά το βραζιλιάνικο δίκτυο του Κοστόβσκι. Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τον Πανέφσκι για σχόλιο.

Ο Κοστόφσκι, επίσης, ξέφυγε κατά τη διάρκεια άδειας στη φυλακή το 2018, χρησιμοποιώντας πλαστό διαβατήριο για να επιστρέψει στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό αστυνομικό.

Εκείνη την εποχή, η ευρωπαϊκή αστυνομία άρχισε να ερευνά δύο κρυπτογραφημένες υπηρεσίες επικοινωνιών – EncroChat και Sky ECC – που πίστευαν ότι χρησιμοποιούνταν ευρέως από γκάνγκστερ. Μέσα σε λίγα χρόνια, Γάλλοι, Ολλανδοί και Βέλγοι μπάτσοι είχαν πατήσει στα κανάλια. Σε δεκάδες εκατομμύρια συνομιλίες, ανακάλυψαν ένα πολυσύχναστο οικοσύστημα του υποκόσμου όπου οι ύποπτοι μιλούσαν ανοιχτά για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, όπλα και σχέδια δολοφονιών. Το EncroChat και το Sky ECC έχουν σταματήσει να λειτουργούν και τα δύο. Ωστόσο, οι επιπτώσεις των υποκλοπών συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με περισσότερες από 6.500 συλλήψεις από το 2020, σύμφωνα με την Europol.

Η νομιμότητα των αστυνομικών υποκλοπών αμφισβητήθηκε από καταδικασμένους γκάνγκστερ και τους δικηγόρους τους σε εφετεία σε όλη την Ευρώπη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η δίωξη του Gogic, του υποτιθέμενου εγκεφάλου της αποστολής MSC Gayane, βασίζεται εν μέρει στις συνομιλίες του Sky ECC που υποκλαπούν, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο οποίος είπε ότι θα αμφισβητήσει το παραδεκτό τους.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι ευρωπαϊκές αρχές υπερασπίστηκαν τις μεθόδους τους ως νόμιμες και λένε ότι πολλά εγκλήματα αποτράπηκαν από τις υποκλοπές. Η Europol είπε πέρυσι ότι αυτές οι επικοινωνίες αποκάλυψαν «τον σημαντικό ρόλο των εγκληματικών δικτύων… (από) την περιοχή των Βαλκανίων στο παγκόσμιο εμπόριο κοκαΐνης».

Στα τέλη του 2021, όταν η αστυνομία του Βελιγραδίου είχε πρόσβαση στις συνομιλίες, συνειδητοποίησε ότι ο Κοστόφσκι ήταν πίσω στο παιχνίδι μετά τη διαφυγή του από τη Βραζιλία, συντονίζοντας «αποστολές ναρκωτικών μέσω κρυπτογραφημένων πλατφορμών», δείχνουν αναφορές της σερβικής και της ισπανικής αστυνομίας που έλαβε το Reuters.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν τον Κοστόφσκι καθώς συναντήθηκε με συνεργάτες σε όλη την Ευρώπη που υποτίθεται ότι οργανώνουν αυτό που πίστευαν ότι θα ήταν μεγάλο φορτίο. Μέχρι τα μέσα του 2023, η αστυνομία είχε εντοπίσει το σκάφος Kostovski που φέρεται ότι σχεδίαζε να φορτώσει με κοκαΐνη και να διασχίσει τον ωκεανό: το «Oceania Dos». Όταν έφυγε από την πόλη του Σαλβαδόρ της Βραζιλίας τον περασμένο Ιούλιο, οι αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού παρακολουθούσαν κάθε κίνησή του.

«Βυθίζεται το καρτέλ των Βαλκανίων», δήλωσε η Europol μετά την κατάσχεση του πλοίου στις 24 Αυγούστου 2023 και τη σύλληψη του Κοστόφσκι.

Μια άποψη από drone δείχνει ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC στο λιμάνι Santos της Βραζιλίας την 1η Μαΐου 2024. Η εταιρεία λέει ότι έχει επενδύσει πολλά σε διαδικασίες ασφάλειας και ελέγχου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου κοκαΐνης στα πλοία της. REUTERS/Amanda Perobelli

Νέα γενιά

Δύο μήνες αργότερα στη Βραζιλία, οι αρχές συνέλαβαν έναν άλλο μεγάλο διακινητή των Βαλκανικών Καρτέλ: τον Aleksandar Nesic.

Ο πατέρας του, Γκόραν, είχε φτάσει για πρώτη φορά στη Βραζιλία το 2004 και μέσα σε λίγα χρόνια, όπως είπε η αστυνομία, ο πρεσβύτερος Νέσιτς είχε γίνει αρχηγός διαφόρων διασυνδεδεμένων βαλκανικών πυρήνων σε όλη τη Βραζιλία – συμπεριλαμβανομένων των Κοστόφσκι και Πέρκοβιτς – που στέλνει βολιβιανή κοκαΐνη στην Ευρώπη. Οι αρχές είπαν ότι ξεκίνησε επίσης να διδάσκει το εμπόριο στον γιο του Αλεξάνταρ.

Ο Γκόραν Νέσιτς, ο κεντρικός στόχος της έρευνας της Επιχείρησης Νίβα, καταδικάστηκε για διακίνηση ναρκωτικών το 2013 και καταδικάστηκε σε 15ετή κάθειρξη στην πολιτεία του Σάο Πάολο. Εκδόθηκε πίσω στη Σερβία το 2018 για να εκτίσει εκκρεμή ποινή οκτώ ετών, αλλά τώρα είναι ελεύθερος. Μέσω του δικηγόρου του, Ορτέλιο Βιέρα Μαρέρο, ο Γκόραν Νέσιτς αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τα βαλκανικά ναρκωτικά είναι μυστικά, εξαιρετικά κινητά και φημισμένα για την αλλαγή ταυτότητας για την απόρριψη της επιβολής του νόμου. Οι βραζιλιάνικες αρχές που ερευνούν τον γεννημένο στη Σερβία Γκόραν Νέσιτς (αριστερά), είπαν ότι βρήκαν πλαστά έγγραφα ταυτότητας στα οποία είχε χρησιμοποιήσει τα ψευδώνυμα Ilija Radosavljevic (κέντρο) και Alejandro Nicolas Petrovich (δεξιά). Το 2013, ο Νέσιτς καταδικάστηκε για διακίνηση ναρκωτικών στη Βραζιλία. Ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας μέσω Reuters

Ο Αλεξάνταρ ανέλαβε τα ηνία, ισχυρίζεται η βραζιλιάνικη αστυνομία, και ξεκίνησε να βάλει το δικό του στίγμα στην οικογενειακή επιχείρηση.

Είχε μεγαλώσει στο Guarujá κοντά στο λιμάνι του Santos, ένα σημαντικό σημείο επιβίβασης για κοκαΐνη που φεύγει από τη Νότια Αμερική, λένε οι αρχές. Ενώ ο πατέρας του είχε ευνοήσει τη δωροδοκία Βαλκάνιων ναυτικών για να μεταφέρει το προϊόν του στην Ευρώπη με φορτηγά πλοία, είπε η αστυνομία, ο νεότερος Νέσιτς στράφηκε σε μικρότερα πλοία για να αποφύγει τις αυστηρότερες διαδικασίες ελέγχου σε βραζιλιάνικα και ευρωπαϊκά λιμάνια. Ο Νέσιτς φέρεται να αγόρασε φτηνά αλιευτικά σκάφη τα οποία εξοπλίστηκε εκ των υστέρων με επιπλέον δεξαμενές καυσίμων, γεμισμένα με κοκαΐνη και στελέχωσε με βαλκανικά ή βραζιλιάνικα πληρώματα για να κάνει το πέρασμα του Ατλαντικού.

Την 1η Απριλίου 2022, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναχαίτισε το Alcatraz I κοντά στο Πράσινο Ακρωτήριο, κατασχέθηκε σχεδόν 5,5 μετρικούς τόνους κοκαΐνης. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες κατασχέσεις οπτάνθρακα στον κόσμο εκείνη τη χρονιά.

Οι αρχές επιβολής του νόμου των ΗΠΑ και του Πράσινου Ακρωτηρίου κατέσχεσαν σχεδόν 5,5 μετρικούς τόνους κοκαΐνης από βραζιλιάνικο αλιευτικό σκάφος στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Αφρικής την 1η Απριλίου 2022. Οι αρχές της Βραζιλίας ισχυρίζονται ότι το φορτίο χρηματοδοτήθηκε από τον κατηγορούμενο διακινητή ναρκωτικών Aleksandar Nesic. Διοίκηση της Αφρικής των ΗΠΑ μέσω Reuters

Λίγους μήνες αργότερα, στις 16 Αυγούστου 2022, το ναυτικό της Βραζιλίας συνέλαβε το Dom Isaac XII στα ανοικτά των ακτών της βορειοανατολικής πολιτείας Ceará, εντοπίζοντας 1,2 μετρικούς τόνους κοκαΐνης στο πλοίο.

«Ο Αλεξάνταρ Νέσιτς ήταν ο κύριος χρηματοδότης (ή αγοραστής) των φορτίων κοκαΐνης που κατασχέθηκαν στα πλοία Alcatraz I και Dom Isaac XII», έγραψε η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας σε μια έκθεση του 2023 για την επιχείρηση, την οποία εξασφάλισε αποκλειστικά το Reuters.

Ο φερόμενος ως διακινητής ναρκωτικών, Aleksander Nesic, προτιμούσε μικρότερα σκάφη για τη μεταφορά κοκαΐνης από τη Βραζιλία μέσω του Ατλαντικού, σύμφωνα με τις βραζιλιάνικες αρχές επιβολής του νόμου. Σε αυτή τη φωτογραφία που σχολιάστηκε από την ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας, δύο πλοία που φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκαν από τον Νέσιτς και το πλήρωμά του για λαθρεμπόριο σκόνης – το Panga 390 (αριστερά) το Dom Isaac XII (δεξιά) – φαίνονται σε ένα ναυπηγείο στη Φορταλέζα της Βραζιλίας, την 1η Ιουλίου, 2022. Ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας μέσω Reuters

Ο Νέσιτς συνελήφθη στο σπίτι του στη Guarujá στις 5 Οκτωβρίου 2023 και φυλακίστηκε εν αναμονή της δίκης. Τώρα στα 31 του, αρνήθηκε να μιλήσει με δημοσιογράφο του Reuters. Ο δικηγόρος του, Μαρέρο, ο οποίος εκπροσωπεί πατέρα και γιο, είπε ότι ο Αλεξάνταρ ήταν αθώος.

Ο φερόμενος ως διακινητής ναρκωτικών Aleksandar Nesic εμφανίζεται σε μια φωτογραφία χωρίς ημερομηνία που δημοσιεύτηκε στο Instagram και σε μια φωτογραφία από ένα έγγραφο επιβολής του νόμου της Βραζιλίας στις 25 Αυγούστου 2023. Ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας μέσω Reuters

Παρά τις καταστροφές μεγάλων βαλκανίων διακινητών, συνεχίζουν να πλημμυρίζουν την Ευρώπη με κοκαΐνη λόγω της συνεχώς εξελισσόμενης τακτικής τους, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο Custodio, ο Βραζιλιάνος ντετέκτιβ που ηγήθηκε της έρευνας Aleksandar Nesic, είπε ότι οι βαλκανικές συμμορίες συνήθιζαν να δημιουργούσαν εικονικές εταιρείες για να διευκολύνουν τη διακίνηση των ναρκωτικών τους, αλλά τώρα αποκτούν νόμιμους εξαγωγείς.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος για την καταπολέμηση των ναρκωτικών που έχει συνεργαστεί με τον Custodio είπε ότι οι βαλκανικοί γκάνγκστερ «είναι η μεγαλύτερη ατμομηχανή που οδηγεί» το αναπτυσσόμενο εμπόριο οπτάνθρακα στην Ευρώπη. «Έχουν τελειοποιήσει τη μεθοδολογία τους – και λειτουργεί», είπε.

ΠΗΓΗ: REUTERS
loading...