Επικίνδυνη κλιμάκωση – Η Κίνα περικυκλώνει… για τιμωρία την Ταϊβάν – Ηχηρό μήνυμα στη Δύση

Στην πλήρη κινητοποίηση των δυνάμεων του έχει προχωρήσει ο στρατός της Ταϊβάν υποστηρίζοντας πως είναι σε θέση να προστατεύσει το νησί ακόμα και αν αυτό σημαίνει στρατιωτική σύγκρουση με αφορμή την έναρξη των διήμερων στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγει η Κίνα προκειμένου να «τιμωρήσει» το νεοεκλεγέντα πρόεδρο, Lai Ching-te για τις αυτονομιστικές του δηλώσεις και… ενέργειες.
Οι στρατιωτικές ασκήσεις που θα διαρκέσουν δύο ημέρες επί της ουσίας θα περικυκλώσουν την Ταϊβάν, καθώς θα γίνουν στο στενό της Ταϊβάν αλλά και βόρεια, νότια και ανατολικά του νησιού… μόλις τρία 24ωρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Lai Ching-te, τον οποίο το Πεκίνο αντιμετωπίζει ως «αυτονομιστή».
Η Κίνα, η οποία θεωρεί επαρχία της την Ταϊβάν, επιτέθηκε στον Lai Ching-te διότι στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του, κάλεσε την Κίνα να σταματήσει τις απειλές κατά της Ταϊβάν, τοποθέτηση που το Πεκίνο θεώρησε ως αναγγελία της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Κινέζου ΥΠΕΞ, Wang Yi, ο οποίος έσπευσε να χαρακτηρίσει την ομιλία του νέου προέδρου της Ταϊβάν «επαίσχυντη».

Στρατιωτικές ασκήσεις

Με την ένταση να κλιμακώνεται, το Πεκίνο αποφάσισε να δείξει την πυγμή της, ανακοινώνοντας ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν για δύο ημέρες, αρχής γενομένης από σήμερα (είναι σε εξέλιξη από τις 02:45 ώρα Ελλάδας).
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας, οι ασκήσεις αυτές συνιστούν «αυστηρή τιμωρία των αυτονομιστικών ενεργειών» στην Ταϊβάν και «αυστηρή προειδοποίηση εναντίον κάθε ανάμιξης και πρόκλησης εξωτερικών δυνάμεων».
Όπως έγινε γνωστό, τα γυμνάσια αυτά θα πραγματοποιηθούν «στο στενό της Ταϊβάν, βόρεια, νότια και ανατολικά της νήσου Ταϊβάν», καθώς και σε ζώνες γύρω από τις νήσους «Kinmen, Matsu, Wuqiu, kai Dongyin».
Οι ασκήσεις φέρουν την ονομασία «Κοινό Ξίφος-2024A» και σε αυτές συμμετέχουν δυνάμεις του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού, της πολεμικής αεροπορίας και μονάδες πυραυλικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με τον κινεζικό στρατό, σκοπός των ασκήσεων είναι να «δοκιμαστεί το πραγματικό αξιόμαχο των μεικτών δυνάμεων της διοίκησης» μέσω «περιπολιών προετοιμασίας μάχης στη θάλασσα και στον αέρα, της κατάληψης του ελέγχου του συνόλου του πεδίου μάχης και πληγμάτων σε στόχους-κλειδιά».
12_39.jpg
Παράλογη πρόκληση

Τις στρατιωτικές αυτές ασκήσεις έσπευσε να καταδικάσει η Ταϊβάν, με το υπουργείο Άμυνας να κάνει λόγο για «παράλογες προκλήσεις και ενέργειες».
«Αναπτύξαμε ναυτικές, αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις ως αντίδραση (…) για να υπερασπιστούν την ελευθερία, τη δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία της νήσου» αναφέρει ο στρατός της Ταϊβάν, ο οποίος δηλώνει βέβαιος ότι είναι σε θέση να προστατεύσει την Ταϊβάν.
«Η έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων με την ευκαιρία αυτή όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν, αλλά αναδεικνύει επίσης τη μιλιταριστική νοοτροπία της Κίνας» ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, επισημαίνοντας ότι έχει αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από το νησί καθώς και ότι η αεράμυνα και οι επίγειες πυραυλικές δυνάμεις της παρακολουθούν στόχους.

Έτοιμοι για σύγκρουση, εάν χρειαστεί

Μάλιστα το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν υποστηρίζει πως δεν θα αποφύγει μια στρατιωτική σύγκρουση, εάν αυτή είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του νησιού.
«Οι στρατιώτες μας παραμένουν σε επαγρύπνηση υπό την πίεση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLA).
Οι ένοπλες δυνάμεις της Δημοκρατίας της Κίνας (σ.σ. Ταϊβάν) είναι έτοιμες.
Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση αλλά δεν θα την παρακάμψουμε για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της χώρας και να υπερασπιστούμε την υπέροχη πατρίδα μας» αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.

Η ομιλία του Lai Ching-te

Κατά την ομιλία του ο νέος πρόεδρος της Ταϊβάν, Lai Ching-te, τον οποίο το Πεκίνο θεωρεί «επικίνδυνο αυτονομιστή», δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και κάλεσε την Κίνα να σταματήσει τους πολιτικούς και στρατιωτικούς εκφοβισμούς κατά της Ταϊβάν.
Αν και ο Lai Ching-te, έχει επανειλημμένα προτείνει συνομιλίες με την Κίνα, οι οποίες έχουν απορριφθεί, για πρώτη φορά αναφέρθηκε ρητά στον κίνδυνο πολέμου.
Σχολιάζοντας τις στρατιωτικές ασκήσεις, ο Lai Ching-te εξέφρασε τη λύπη του που η Κίνα απειλεί τις δημοκρατικές ελευθερίες του νησιού και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα με τις «μονομερείς στρατιωτικές προκλήσεις» της, υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος μπορεί να είναι σίγουρος ότι η Ταϊβάν θα μπορούσε να διασφαλίσει την ασφάλειά της.
«Απέναντι στις εξωτερικές προκλήσεις και απειλές, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία» ανέφερε το γραφείο του Προέδρου.

Προβλεπόμενο σενάριο

Αξιωματούχος της Ταϊβάν υποστήριξε πως οι ασκήσεις αυτές αποτελούν μέρος ενός σεναρίου που η Ταϊβάν έχει προβλέψει και ότι η κυβέρνηση έχει «πλήρη αντίληψη» των κινεζικών στρατιωτικών κινήσεων.
Όπως αναφέρει ο στρατός της Ταϊβάν, οι κινεζικές ασκήσεις γίνονται σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση 24 ναυτικών μιλίων από την ακτογραμμή του νησιού ενώ αναφέρεται πως δεν έχει παρατηρηθεί μεγάλης κλίμακας κινήσεις χερσαίων δυνάμεων και πυραύλων της Κίνας.
Υπενθυμίζεται πως οι τελευταίες μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας είχαν γίνει το 2023 και το 2022.

Πολιτικό μήνυμα

Πάντως, ο Su Tzu-yun, ερευνητής στο κορυφαίο στρατιωτικό think tank της Ταϊβάν, στο Ινστιτούτο Ερευνών Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας, είπε ότι αν και οι ασκήσεις θα διαρκέσουν μόνο δύο ημέρες, το εύρος είναι μεγάλο σε σχέση με προηγούμενες ασκήσεις, καθώς περιλαμβάνουν τα απομακρυσμένα νησιά της Ταϊβάν.
Όπως λέει, «αυτό έχει σχεδιαστεί για να καταδείξει την ικανότητα της Κίνας να ελέγχει τις θάλασσες και να αποτρέπει την εμπλοκή ξένων δυνάμεων».
«Τα πολιτικά σήματα εδώ είναι μεγαλύτερα από τα στρατιωτικά» εκτιμά ο Su Tzu-yun.

Απειλές

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της – κατοικήθηκε από τους ηττημένους του κινεζικού εμφύλιου πολέμου το 1949 και έκτοτε διατήρησε τη σημαία και άλλα σύμβολα της Δημοκρατίας της Κίνας που υπήρχαν στην ηπειρωτική χώρα πριν αναλάβουν την εξουσία οι κομμουνιστές – και εκτιμά πως είναι θέμα χρόνου η επανένωση τους.
Η Κίνα λέει πως θα προτιμούσε την «ειρηνική» επανένωση με τη νήσο των 23 εκατομμυρίων – που αν και έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της μόλις 11 κράτη και το Βατικανό την έχουν αναγνωρίσει -, αλλά δεν έχει αποκλείσει ποτέ το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής ισχύος.
Οι ΗΠΑ αν και διατηρούν την πολιτική της «μιας Κίνας» δεν έχουν σταματήσει να προμηθεύουν με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό την Ταϊβάν, προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε εισβολή της Κίνας.

www.bankingnews.gr

loading...