Τρόμος για τεχνολογικό πόλεμο, αν η Κίνα εισβάλλει στην Ταϊβάν – Ο ρόλος ΗΠΑ και Ολλανδίας

Το διακύβευμα είναι υψηλό, καθώς περίπου το 90% των πιο προηγμένων τσιπ παγκοσμίως κατασκευάζονται στην Ταϊβάν
Μεγάλη είναι η ανησυχία για τον ξέσπασμα τεχνολογικού πολέμου, αν η Κίνα εισβάλλει στην Ταϊβάν.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ASML Holding και η Taiwan Semiconductor Manufacturing έχουν τρόπους να απενεργοποιήσουν τις πιο εξελιγμένες μηχανές παραγωγής μικροτσίπ στον κόσμο.

Ανησυχούν οι ΗΠΑ

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν εκφράσει κατ’ ιδίαν ανησυχίες τόσο στους Ολλανδούς όσο και στους Ταϊβανέζους ομολόγους τους για το τι θα συμβεί εάν η κινεζική επιθετικότητα κλιμακωθεί και μετατραπεί σε επίθεση στο νησί το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της συντριπτικής πλειοψηφίας των προηγμένων ημιαγωγών στον κόσμο.
Η ASML διαβεβαίωσε τους αξιωματούχους σχετικά με την ικανότητά της να απενεργοποιεί εξ αποστάσεως τα μηχανήματα όταν η ολλανδική κυβέρνηση συναντήθηκε με την εταιρεία.
Όπως όλα δείχνουν, η Ολλανδία έχει εκτελέσει προσομοιώσεις για μια πιθανή εισβολή προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα τους κινδύνους.
Η εξ αποστάσεως διακοπή λειτουργίας αφορά τη σειρά μηχανημάτων ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας της ASML με έδρα την Ολλανδία, γνωστές στη βιομηχανία ως EUV, για τις οποίες η TSMC είναι ο μεγαλύτερος πελάτης.
Τα EUV χρησιμοποιούν κύματα φωτός υψηλής συχνότητας για την κατασκευή των μικρότερων μικροτσίπ που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη καθώς και στις πιο ευαίσθητες στρατιωτικές εφαρμογές.
Με μέγεθος λεωφορείου, ένα μηχάνημα EUV απαιτεί τακτική συντήρηση και ενημερώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία μπορεί να επιβάλει εξ αποστάσεως τη διακοπή λειτουργίας του.
Η εταιρεία με έδρα το Βελτχόβεν είναι ο μοναδικός κατασκευαστής στον κόσμο αυτών των μηχανημάτων, τα οποία πωλούνται για περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ (217 εκατομμύρια δολάρια) έκαστο.
Η τεχνολογία της ASML αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο κυβερνητικών παρεμβάσεων με στόχο να μην πέσει σε λάθος χέρια. Για παράδειγμα, η Ολλανδία απαγορεύει στην εταιρεία να πωλεί μηχανές EUV στην Κίνα, λόγω των φόβων των ΗΠΑ ότι θα μπορούσαν να προσδώσουν στον αντίπαλό της πλεονέκτημα στον παγκόσμιο «πόλεμο» των μικροτσίπ.
Με εντολή των ΗΠΑ, οι Ολλανδοί σταμάτησαν τις εξαγωγές των πιο εξελιγμένων μηχανών παραγωγής τσιπ της ASML.
Ακόμη και πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση αυτή, αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν ζητήσει από την ASML να ακυρώσει ορισμένες προγραμματισμένες αποστολές σε Κινέζους πελάτες.
Η εταιρεία αναμένει ότι έως και το 15% των φετινών πωλήσεων προς την Κίνα θα επηρεαστεί από τα τελευταία μέτρα ελέγχου των εξαγωγών.

Πολύ αργά

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περιορισμοί μπορεί να έλαβαν χώρα πολύ αργά για να ανακόψουν την πρόοδο των Κινέζων.
Η Huawei Technologies παρήγαγε πέρυσι ένα smartphone για να ανταγωνιστεί το iPhone της Apple χρησιμοποιώντας τσιπ που κατασκευάστηκαν με παλαιότερα μηχανήματα της ASML σε συνδυασμό με εργαλεία από δύο προμηθευτές των ΗΠΑ.
Το Πεκίνο έχει καταστήσει την τεχνολογική αυτονομία ως εθνική προτεραιότητα και οι προσπάθειες της Huawei να προωθήσει τον εγχώριο σχεδιασμό και την κατασκευή ημιαγωγών έχουν λάβει κυβερνητική υποστήριξη.Η Κίνα ισχυρίζεται εδώ και καιρό ότι το νησί της Ταϊβάν είναι έδαφός της, με τον πρόεδρο Xi Jinping να υποστηρίζει την ενοποίηση και να αρνείται να αποκλείσει μια στρατιωτική επέμβαση. Η υπερδύναμη αναπτύσσει το στρατιωτικό και πυρηνικό της οπλοστάσιο σε τεράστια κλίμακα, ενώ κορυφαίος ναύαρχος των ΗΠΑ ανέφερε τον Μάρτιο ότι η ασιατική χώρα προετοιμάζεται για εισβολή στην Ταϊβάν μέχρι το 2027.
Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε τον περασμένο μήνα βοήθεια ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της άμυνας του νησιού. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει επίσης να ενισχύσει την παραγωγή ημιαγωγών σε αμερικανικό έδαφος, υποσχόμενη επιχορηγήσεις ύψους 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κατασκευαστές μικροτσίπ για να αντισταθμίσει τυχόν μελλοντικές διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Το διακύβευμα είναι υψηλό, καθώς περίπου το 90% των πιο προηγμένων τσιπ παγκοσμίως κατασκευάζονται στην Ταϊβάν.
Η ASML έχει αποστείλει περισσότερες από 200 από τις μηχανές ΕUV σε πελάτες εκτός Κίνας από τότε που αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά το 2016, με την TSMC να αγοράζει τις περισσότερες από αυτές.
Οι μηχανές EUV απαιτούν τόσο συχνή συντήρηση που χωρίς τα ανταλλακτικά της ASML σταματούν γρήγορα να λειτουργούν. Η συντήρηση των EUVs αποτελεί πρόκληση επειδή στεγάζονται σε «καθαρά δωμάτια» που απαιτούν από τους μηχανικούς να φορούν ειδικές στολές για να αποφεύγεται οποιαδήποτε εξωτερική μόλυνση του αποστειρωμένου περιβάλλοντος του χώρου.
Η ASML προσφέρει σε ορισμένους πελάτες κοινά συμβόλαια παροχής υπηρεσιών, όπου οι ίδιοι πραγματοποιούν μέρος της συνήθους συντήρησης, επιτρέποντας σε πελάτες όπως η TSMC να έχουν πρόσβαση στο σύστημα των μηχανημάτων τους.
Η ASML τόνισε ότι δεν έχει πρόσβαση στα δεδομένα των πελατών της.
Ο πρόεδρος της TSMC, Mark Lew, υπαινίχθηκε σε συνέντευξή του στο CNN τον Σεπτέμβριο ότι οποιοσδήποτε εισβολέας θα έβρισκε τις μηχανές παραγωγής μικροτσίπ της εταιρείας του εκτός λειτουργίας.
«Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την TSMC με τη βία», δήλωσε ο Lew.
«Εάν υπάρξει στρατιωτική εισβολή θα απενεργοποιήσουμε το εργοστάσιο της TSMC», ξεκαθάρισε.

www.bankingnews.gr

loading...