Σάλος στην Πολωνία! Τι γίνεται με τους Σταυρούς!!!

Αλλάζει η Ευρώπη

Η πρωτεύουσα της Πολωνίας έδωσε εντολή στους δημόσιους υπαλλήλους να μην επιδεικνύουν σταυρούς και άλλα θρησκευτικά σύμβολα στο Δημαρχείο της Βαρσοβίας, προκαλώντας αντιδράσεις !

Σύμφωνα με την εφημερίδα Gazeta Wyborcza, οι αξιωματούχοι δεν θα επιτρέπεται να κρεμούν σταυρούς στους τοίχους ή να τους κρατούν στα γραφεία τους. Ωστόσο, οι κρατικοί υπάλληλοι θα εξακολουθούν να μπορούν να φορούν σταυρούς κατά την διάρκεια της εργασίας τους.

Οι νέοι κανόνες αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου συνόλου κανονισμών που στοχεύουν στην καταπολέμηση διαφόρων μορφών διακρίσεων, ισχυρίζονται οι δημοτικές αρχές της πόλης!  «Η Βαρσοβία είναι η πρώτη πόλη στην Πολωνία που υιοθέτησε ένα τέτοιο έγγραφο»,  δήλωσε η εκπρόσωπος του Δημαρχείου Monika Beuth.

Ορισμένοι πολιτικοί και θρησκευτικές ομάδες έχουν υποστηρίξει ότι τέτοιοι κανονισμοί είναι λανθασμένοι σε μια κατεξοχήν καθολική χώρα.

«Νομίζω ότι αυτή η απόφαση είναι περιττή»,  δήλωσε ο Szymon Holownia, πρόεδρος του πολωνικού κοινοβουλίου.  «Έχω βρει μεγάλο αριθμό σταυρών στους τοίχους του Sejm. Αν και προσωπικά δεν θα κρεμάσω σταυρούς σε δημόσια γραφεία, δεν νομίζω ότι σήμερα στην Πολωνία χρειαζόμαστε πόλεμο για το αν πρέπει να φύγουν οι σταυροί από τους τοίχους».

Την Πέμπτη, η «Gazeta Wyborcza», επικαλούμενη έναν εσωτερικό κανονισμό που υπέγραψε ο πρόεδρος της πρωτεύουσας, Rafał Trzaskowski, έγραψε ότι «η Βαρσοβία είναι η πρώτη πόλη στην Πολωνία που απαγορεύει τους σταυρούς στα γραφεία και για τους αξιωματούχους να φέρουν θρησκευτικά σύμβολα στα γραφεία τους».

 

Όπως δήλωσε επί λέξει ο δήμαρχος Βαρσοβίας:

 

Ο καθένας έχει δικαίωμα στην πίστη του (ή σε καμία πίστη). Όπως και οι αξιωματούχοι. Και όλοι όσοι έρχονται στο γραφείο για να διευθετήσουν το θέμα τους έχουν το δικαίωμα να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ουδέτερο γραφείο. Απλά τα πράγματα. Ας μην τρελαθούμε. Κανείς δεν σκοπεύει να πολεμήσει ενάντια σε καμία θρησκεία στην Βαρσοβία. Η πρωτεύουσα θα σέβεται πάντα την παράδοσή της – εξ ου και τα θρησκευτικά στοιχεία, για παράδειγμα κατά τον εορτασμό της επετείου της Εξέγερσης της Βαρσοβίας. Αλλά η Πολωνία είναι ένα κοσμικό κράτος. ΚΑΙ η Βαρσοβία είναι η πρωτεύουσα αυτής της χώρας. Τελεία. «Η Δημοκρατία της Πολωνίας είναι ένα κοσμικό κράτος, ουδέτερο σε θέματα θρησκείας και πεποιθήσεων».

 

Ο συντηρητικός βουλευτής Σεμπάστιαν Καλέτα υποσχέθηκε να ζητήσει από το γραφείο του εισαγγελέα να ελέγξει εάν οι πολιτικές της πρωτεύουσας παραβιάζουν νόμους, ενώ η καθολική ακτιβιστική ομάδα Ordo Iuris προέτρεψε τον κόσμο να στείλει καταγγελίες στο δημαρχείο.

loading...