Ρωσία και Κίνα γκρεμίζουν την κυριαρχία των ΗΠΑ – Putin: Δεν απειλούμε κανέναν, δεν είναι ευκαιριακή σχέση

Ο Κινέζος ηγέτης Xi Jining υποδέχθηκε τον Ρώσο πρόεδρο στο Πεκίνο την Πέμπτη
Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας δεν είναι ευκαιριακές και δεν στρέφονται εναντίον κανενός, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping, σε περιορισμένο κύκλο αντιπροσώπων στο Πεκίνο.
«Είναι θεμελιώδους σημασίας ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας δεν είναι ευκαιριακές και δεν στρέφονται εναντίον κανενός.
Η συνεργασία μας στις παγκόσμιες υποθέσεις σήμερα χρησιμεύει ως ένας από τους κύριους σταθεροποιητικούς παράγοντες στη διεθνή σκηνή”, τόνισε ο Ρώσος ηγέτης, όπως μεταδίδει το TASS.
Σύμφωνα με τον Putin, η Ρωσία και η Κίνα υποστηρίζουν από κοινού τις αρχές της δικαιοσύνης και μιας δημοκρατικής παγκόσμιας τάξης που αντανακλά τις πολυπολικές πραγματικότητες και μια παγκόσμια τάξη βασισμένη στο διεθνές δίκαιο.
«Η Ρωσία και η Κίνα συνεργάζονται με επιτυχία στα Ηνωμένα Έθνη, στα BRICS, στον SCO και στην G20.
Είμαστε αποφασισμένοι να εναρμονίσουμε περαιτέρω τις διαδικασίες ολοκλήρωσης στον ευρασιατικό χώρο, να συνδυάσουμε το δυναμικό της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας και της δικής σας, αγαπητέ μου φίλε, πρωτοβουλίας Belt and Road”, απαρίθμησε ο Ρώσος ηγέτης.
Ο Putin εξέφρασε την ελπίδα ότι η σημερινή του επίσκεψη θα δώσει πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη ολόκληρου του συμπλέγματος της διμερούς συνεργασίας.
«Θα ήθελα να τονίσω: Είμαι πολύ χαρούμενος που φτάνω στην Κίνα και που συναντιέμαι μαζί σας”, είπε ο Putin απευθυνόμενος στον Xi.

Xi σε Putin: Ισχυροί δεσμοί Κίνας – Ρωσίας

Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν ισχυροί, διαμήνυσε ο Κινέζος Πρόεδρος.
Σύμφωνα με το Bloomberg, o Xi Jinping δήλωσε ότι η Κίνα είναι “έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία ως καλός γείτονας, φίλος και εταίρος με αμοιβαία εμπιστοσύνη”, μετέδωσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας China Central Television την Πέμπτη μετά τη συνάντηση τους στο Πεκίνο.
Ο Κινέζος ηγέτης πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος “να εδραιώσει τη φιλία μεταξύ των δύο λαών για τις επόμενες γενιές”.

china_5.JPG

Αντίβαρο στην παγκόσμια επιρροή των ΗΠΑ

Ο Κινέζος ηγέτης Xi Jining υποδέχθηκε τον Ρώσο πρόεδρο στο Πεκίνο την Πέμπτη, καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν να ενισχύσουν τη στρατηγική τους σχέση.
Η διήμερη κρατική επίσκεψη του Putin στην Κίνα πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του Xi και είναι το πρώτο ξένο ταξίδι του Ρώσου ηγέτη από την έναρξη της πέμπτης θητείας του στην εξουσία την περασμένη εβδομάδα.
Και οι δύο χώρες έχουν διαφημίσει τη φιλία τους «χωρίς όρια» από τον Φεβρουάριο του 2022, ως αντίβαρο στην παγκόσμια επιρροή των ΗΠΑ.
Ο σφιχτός εναγκαλισμός της Κίνας με τη Ρωσία αποτελεί ακανθώδες ζήτημα για τις ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να προειδοποιεί το Πεκίνο να περιορίσει τη στρατιωτική του βοήθεια για τον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, σημειώνει το CNBC.
Στο μέτωπο του εμπορίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα νέους αυστηρούς δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία των αμερικανικών βιομηχανιών από αυτό που η Ουάσινγκτον αποκάλεσε «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» της Κίνας.
Η αυξανόμενη οικονομική και διπλωματική πίεση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους θα μπορούσε να αναγκάσει την Κίνα να έρθει πιο κοντά στη Ρωσία, λένε παρατηρητές.
Ο Putin  αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο πρωθυπουργό Li Qiang και να μεταβεί στη βορειοανατολική πόλη Harbin για μια εμπορική και επενδυτική έκθεση, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

www.bankingnews.gr

loading...