Πρόταση «βόμβα» Le Pen σε Meloni: Έλα να γίνουμε 2η δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο

Τα εθνικιστικά κόμματα αναμένεται να θριαμβεύσουν στιςς ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ωστόσο είναι κατακερματισμένα
Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Marine Le Pen προσκαλεί την Ιταλίδα πρωθυπουργό Georgia Meloni να συνεργαστούν και να σχηματίσουν μια δεξιά υπερ-ομάδα που θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κομματικό μπλοκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ακροδεξιά προβλέπεται να έχει καλές επιδόσεις στις εκλογές της 6ης – 9ης Ιουνίου, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες αμφιβολίες σχετικά με το ποια κόμματα θα είναι σε θέση να συνεργαστούν ως διασυνοριακές πολιτικές ομάδες – επειδή πολλά από τα εθνικά κόμματα είναι έντονα διχασμένα – ιδίως όσον αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η πρόταση της Le Pen προς τη Meloni είναι απλή και θα μπορούσε κάλλιστα να αποδειχθεί σημαντική.
Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera την Κυριακή, είπε «Αυτή είναι η στιγμή να ενωθούμε, θα ήταν πραγματικά χρήσιμο.
Αν τα καταφέρουμε, θα γίνουμε η δεύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Νομίζω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μια τέτοια ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη».

Φλερτ και με το ΕΛΚ

Η Meloni, η οποία επίσης φλερτάρεται από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen για να ενώσει τις δυνάμεις της με το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, απάντησε ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα της δεξιάς.
Το κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Le Pen βρίσκεται επί του παρόντος στην ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), ενώ το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Meloni βρίσκεται στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).
Η έκκληση της Le Pen έρχεται λίγες ημέρες μετά την αποπομπή από την ομάδα ID του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) μετά από μια σειρά σκανδάλων που κατέστησαν το κόμμα παρία.
Η ομάδα περιλαμβάνει επίσης την αντιμεταναστευτική Lega, το κόμμα που βρίσκεται σε συνασπισμό με τη Meloni στην ιταλική κυβέρνηση.
Τα ακροδεξιά κόμματα είναι σήμερα χωρισμένα σε τέσσερις ομάδες και ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα γύρω από τις εκλογές είναι το πώς θα μπορούσαν να διαμορφωθούν στη συνέχεια.
Αν συνεργάζονταν όλα μαζί -κάτι που εξακολουθεί να φαίνεται απίθανο- θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη νούμερο 2 δύναμη στο Κοινοβούλιο.
Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις κάνουν λόγο για 68 έδρες για το ID και 71 για το ECR, δηλαδή 139 νομοθέτες στην αίθουσα των 720 εδρών.
Το AfD βρίσκεται σε πορεία για 17 έδρες και το ανένταχτο ουγγρικό κόμμα Fidesz του Orban έχει επί του παρόντος 12 ευρωβουλευτές.
Συνολικά, κάτι παραπάνω από 165 έδρες φαίνεται να παίζονται για την (προς το παρόν ανομοιογενή) ακροδεξιά.
Το Poll of Polls του POLITICO τοποθετεί την ομάδα του ΕΛΚ σε τροχιά κατάκτησης 174 εδρών, με τους Σοσιαλιστές και τους Δημοκράτες να οδεύουν προς 144 έδρες.

Δύσκολη η συνεργασία

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki από το συντηρητικό κόμμα PiS στην ECR έχει επίσης αφήσει ανοιχτή την πόρτα για μια μεγάλη σύνδεση στη δεξιά, ενώ υπάρχουν πολλές εικασίες ότι ο Viktor Orbán της Ουγγαρίας θα εντάξει το κόμμα του Fidesz εκεί μετά τις εκλογές.
Όλες αυτές οι συγχωνεύσεις και αναδιαμορφώσεις είναι πολύπλοκες και ευάλωτες σε μετεκλογικές συμφωνίες και διαφωνίες.
Οι Τσέχοι και οι Ρουμάνοι στο ECR δεν θέλουν να συμμαχήσουν με εθνικιστές Ούγγρους που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο, για παράδειγμα.
Θα χρειαστούν μεγάλες πολιτικές γυμναστικές και επαναπροσδιορισμοί για να επιστρέψει το AfD στη σκηνή.
Ενώ η απώλεια του AfD έχει πλήξει τα ποσοστά του ID, έχει ανοίξει πόρτες για τη Le Pen.
Η συνεργασία με τη Meloni θα μπορούσε, επομένως, να είναι μια διπλή νίκη για τη Le Pen.
Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο μπλοκ ψήφων από το οποίο θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ατζέντα της Ευρώπης, εν όψει και των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας το 2027.
Στη συνέντευξη, η Le Pen αρνήθηκε ότι η διακοπή των δεσμών με το AfD ήταν μια κυνική κίνηση που αποσκοπούσε στη διευκόλυνση νέων συμμαχιών στην Ευρώπη.
Σχετικά με τη Meloni, σημείωσε: «Πιστεύω ότι εκείνη και εγώ συμφωνούμε στα ουσιώδη ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης του ελέγχου των χωρών μας».

H αντίδραση Meloni

H Meloni δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποδεχθεί την πρόταση της Le Pen.
Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση της Rai, δήλωσε ότι δεν έχει κόκκινες γραμμές όσον αφορά πιθανές συμμαχίες άλλων πολιτικών δυνάμεων στη νέα ευρωπαϊκή συνέλευση, έχοντας χαρακτηριστεί η ίδια ως «μη αντιπροσωπευτική», «για μια ζωή».
Η ίδια δήλωσε: «Δεν θα έπρεπε να είναι τόσο μεγάλη η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών: «Ο κύριος στόχος μου είναι να οικοδομήσω μια εναλλακτική πλειοψηφία σε σχέση με αυτήν που κυβέρνησε τα τελευταία χρόνια.
Μια κεντροδεξιά πλειοψηφία -με άλλα λόγια- που θα στείλει την αριστερά στην αντιπολίτευση στην Ευρώπη».
Η Meloni δήλωσε ότι δεν είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε μια πλειοψηφία με την αριστερά.
«Για όλα τα υπόλοιπα, θα το δούμε», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

loading...