Ο Άξονας της Αντίστασης

Οι σχολιαστές για τον πόλεμο και την ειρήνη συχνά αναρωτιούνται γιατί η Ρωσία και η Κίνα ανέχονται τόση τρομοκρατική δραστηριότητα, υβριδικό πόλεμο ή αλλαγή καθεστώτος σε χώρες σε όλο τον κόσμο που δεν υποτάσσονται στους δυτικούς κανόνες.

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress Συντακτική ομάδα του Mytilenepress Οι τρεις παγκόσμιες καινοτομίες μου-Project Manager. Contact : [email protected]6945294197). “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

 

 

Όσον αφορά την Ουκρανία, οι επικριτές κατηγορούν τη Ρωσία ότι πολεμά με το παροιμιώδες «χέρι πίσω από την πλάτη της» αντί να αντεπιτίθεται σκληρά κατά των δυτικών δυνάμεων που στην πραγματικότητα βρίσκονται πίσω από τις τρομοκρατικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο ρωσικό έδαφος από εντεταλμένους Ουκρανούς πράκτορες.

Στον Λίβανο και τη Συρία, ο ισραηλινός στρατός έχει εξουσιοδοτηθεί να πραγματοποιεί βομβαρδισμούς, επιθέσεις με πυραύλους και δολοφονίες εναντίον δυνάμεων που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν χωρίς πολλά αντίποινα μέχρι τις 13 Απριλίου 2024. Ποιες είναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις της Κίνας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την αλλαγή καθεστώτος ? Και ποιος είναι ο ρόλος του πολυεθνικού «άξονα αντίστασης»;

Η αλλαγή καθεστώτος (εγκατάσταση νέας εθνικής κυβέρνησης) μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους: κοινοβουλευτικός ελιγμός, εκλογή, δολοφονία, πραξικόπημα, έγχρωμη επανάσταση, ήττα στον πόλεμο κ.λπ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα πλεονέκτημα στις εκλογές λόγω της ήπιας ισχύος τους στον κινηματογράφο, τον έντυπο τύπο, την τηλεόραση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα smartphone και το διαδίκτυο.

Αυτή η ικανότητα εκδηλώνεται και στις λεγόμενες «έγχρωμες επαναστάσεις», όπου μπορεί να συνδυαστεί με την επιρροή των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ). Η Wikipedia έχει ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις “έγχρωμες επαναστάσεις”, το οποίο αναφέρει συγκεκριμένα την Επανάσταση των Ρόδων στη Γεωργία (2003) και την Πορτοκαλί Επανάσταση στην Ουκρανία (2004), τα οποία ενθαρρύνθηκαν όλες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια άλλη πολύ γνωστή αλλά αποτυχημένη έγχρωμη επανάσταση των ΗΠΑ ήταν η προσπάθεια «ομπρέλα» στο Χονγκ Κονγκ. Σε άλλες ανεπιτυχείς τακτικές, οι Ηνωμένες Πολιτείες προώθησαν τον Ρώσο Αλεξέι Ναβάλνι και τον Χουάν Γκουαϊδό της Βενεζουέλας ως μελλοντικούς ηγέτες. Αυτά τα δύο επεισόδια φαίνονται σαν ερασιτεχνικές απόπειρες κωμικής όπερας, παρά σαν σοβαρή εξωτερική πολιτική.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να κερδίσουν τις εκλογές στις Φιλιππίνες και την Αργεντινή, όπου η πρώτη έγινε πιο αντικινεζική και η δεύτερη οπισθοχώρησε ως προς τη συμμετοχή τους στην οργάνωση BRICS. Θα ήταν δουλειά πλήρους απασχόλησης να προσπαθήσουμε να συμβαδίσουμε με αυτό που φαίνεται να είναι οι πολλές επιχειρήσεις αλλαγής καθεστώτος που πραγματοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε όλο τον κόσμο.

Οι προσπάθειες της Κίνας και της Ρωσίας για αλλαγή καθεστώτος έχουν συζητηθεί λιγότερο. Η Κίνα γενικά περιγράφεται ως πρόθυμη να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση σε εμπορική και οικονομική βάση και προωθεί το αυξημένο εμπόριο και τις επενδύσεις ως μέθοδο επιρροής στις ξένες κυβερνήσεις. Οι εξαιρέσεις φαίνεται να είναι κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου η Κίνα φέρεται να χρησιμοποιεί πιο άμεσες μεθόδους για να αποκτήσει φιλικές κυβερνήσεις.

Στη Νότια Ασία, οι Μαλδίβες έγιναν πρόσφατα πιο φιλικές προς την Κίνα και ζήτησαν από τον Ινδικό στρατό να εγκαταλείψει τη χώρα. Οι Μαλδίβες είχαν ενταχθεί νωρίτερα στην πρωτοβουλία της Κίνας Belt and Road. Η Κίνα έχει γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αφρικής και ο κορυφαίος επενδυτής στις αφρικανικές υποδομές. Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τις κινεζικές προσπάθειες για έγχρωμες επαναστάσεις στην αφρικανική ήπειρο.

Μετά την εξαφάνιση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία συζητήθηκε κυρίως σε θέματα που αφορούσαν τις γειτονικές χώρες. Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η Ρωσία πρότεινε ανοιχτά στους Ουκρανούς στρατηγούς να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα εάν ήθελαν να διατηρήσουν τον ουκρανικό στρατό και να αποτρέψουν την ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας τους. Οι στρατηγοί δεν πήραν την προειδοποίηση αρκετά σοβαρά.

Στο Καζακστάν, η Ρωσία κάλεσε τον Οργανισμό Συνθήκης της Κοινοπολιτείας (CSTO) να πραγματοποιήσει μια στρατιωτική επίθεση τον Ιανουάριο του 2022, για να αποτρέψει την ανατροπή του κυβερνώντος καθεστώτος σε κάτι που έμοιαζε με έγχρωμη επανάσταση. Ωστόσο, οι σχολιαστές σημείωσαν ότι οι δυνάμεις του CSTO βρίσκονταν στο Καζακστάν μόνο για μια εβδομάδα και δεν είχαν πυροβολήσει ούτε καν.

Η Ρωσία έχει παράσχει εκπαίδευση και τεχνογνωσία σε άλλες κυβερνήσεις σχετικά με τον τρόπο άμυνας ενάντια στις έγχρωμες επαναστάσεις. Η Ρωσία έχει καταδικαστεί από τη Δύση για τις προσπάθειές της στη Σλοβακία, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία συμμετείχε σε ανέντιμους ελιγμούς.

Η Ρωσία φαίνεται επίσης να είχε κάποια επιτυχία στην Αφρική, όταν κάλεσε όλους τους Αφρικανούς ηγέτες στη Μόσχα και σχεδόν όλοι εμφανίστηκαν σε μια διάσκεψη. Πολλά πραξικοπήματα έχουν πραγματοποιηθεί στην Αφρική, τα οποία συχνά καταλήγουν στην επιστροφή Γάλλων στρατιωτών στις χώρες τους, ακολουθούμενα πιθανώς από Αμερικανούς στρατιώτες. Η ιστορία είναι πολύ επίκαιρη στον Νίγηρα, όπου οι τίτλοι ανακοινώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μόλις συμφώνησαν να αποσυρθούν και να αφήσουν πίσω τη στρατιωτική τους εγκατάσταση 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, τα ψιλά γράμματα υποδεικνύουν ότι τα σχέδια και οι διαδικασίες αναχώρησης χρειάζονται ακόμη διαπραγμάτευση και δεν έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα ή προθεσμία.

Οι Ρώσοι φαίνεται να εγκαθίστανται στη χώρα, βασιζόμενοι στην προηγούμενη εμπειρία τους με τον όμιλο Wagner και τώρα με ένα είδος «αφρικανικού σώματος» στα σκαριά.

Άξονας Αντίστασης

Καθώς η Κίνα και η Ρωσία αντιστέκονται στην ηγεμονική επιρροή των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, μια πιο συγκεκριμένη ομάδα απέκτησε το όνομα «Άξονας της Αντίστασης» για την οργανωμένη προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον αμερικανικό και δυτικό ιμπεριαλισμό και, ειδικότερα, για το έργο του που εμποδίζει τις σιωνιστικές προσπάθειες στη Δυτική Ασία .

«Ο «Άξονας της Αντίστασης» είναι μια άτυπη, χαλαρή συμμαχία που περιλαμβάνει σουνιτικές και σιίτες μουσουλμανικές ομάδες και κυβερνήσεις στην Υεμένη, τη Συρία, τον Λίβανο, τη Γάζα και το Ιράκ, με διαφορές και διαφορετικά επίπεδα εγγύτητας μεταξύ τους και σε σχέση με Τεχεράνη». Θα ήταν ίσως χρήσιμο να εξετάσουμε την κατάσταση απέναντι στην Αντίσταση σε διάφορες χώρες της Δυτικής Ασίας.

Ιράν

Με την πάροδο του χρόνου, το Ιράν, ένα εξέχον μέλος του άξονα της αντίστασης, απέκτησε σημαντική πολιτική και στρατιωτική ισχύ στη γειτονιά της Δυτικής Ασίας, εν μέρει μέσω της έξυπνης χρήσης της σιιτικής θρησκευτικής κληρονομιάς του, της περσικής κληρονομιάς χιλιετιών και της προώθησης του Ισλάμ στην γενικά, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το χάσμα σουνιτών-σιιτών στις εξωτερικές υποθέσεις, τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και την κρίσιμη γεωγραφική του θέση.

Το Ιράν βρίσκεται στην κορυφή των Νέων Δρόμων του Μεταξιού μεταξύ Κίνας και Τουρκίας/Ευρώπης/Αφρικής, καθώς και των οδών μεταφοράς μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας. Το Ιράν μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας πύργος στη μεγάλη σκακιέρα, ικανός να κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν είναι περίεργο που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, να επιφέρουν αλλαγή καθεστώτος από τότε που η ιρανική επανάσταση ανέτρεψε τον Σάχη και εγκατέστησε μια κληρική κυβέρνηση εχθρική προς τη Δύση.

Λοιπόν, με την αυξανόμενη επιρροή του ως μεσαία δύναμη στη Δυτική Ασία, πώς παίζει το Ιράν το παιχνίδι της «αλλαγής καθεστώτος», ας πούμε; Δεν φαίνεται ότι η δολοφονία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Παρά τις πολυάριθμες δολοφονίες Ιρανών στρατηγών και πυρηνικών επιστημόνων από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ιράν μόλις και μετά βίας αντέδρασε. Αυτό μπορεί να αποτελεί έκπληξη, καθώς η αρχαία οργάνωση Assassin είχε την έδρα της στην Περσία:

Οι Δολοφόνοι (γνωστός και ως Nizari Ismailis) ήταν μια αιρετική ομάδα Σιιτών Μουσουλμάνων που ήταν ισχυροί στην  Περσία  και  τη Συρία  από τον 11ο αιώνα μ.Χ. μέχρι την ήττα τους από τους Μογγόλους στα μέσα του 13ου αιώνα Κ.Χ. Ασφαλείς στα οχυρωμένα κάστρα τους στην κορυφή του λόφου, έγιναν διαβόητοι για τη στρατηγική τους να εντοπίζουν στελέχη της αντιπολίτευσης και να τους δολοφονούν, συνήθως σε ομάδες οπλισμένες με μαχαίρια. Η ομάδα ήταν γνωστή ως Δολοφόνοι από τους εχθρούς τους σε σχέση με την κατανάλωση χασίς, ο « δολοφόνος » είναι παραφθορά του αραβικού χασίσι ( « χασισοφάγος » ), και το όνομα έκτοτε συνδέεται με τον κύριο τρόπο λειτουργίας τους, την πράξη δολοφονίας για πολιτικούς ή θρησκευτικούς σκοπούς. Οι Νιζάρι Ισμαηλίτες συνεχίζουν να υπάρχουν ως κλάδος του Ισλάμ  σήμερα .

Στην πραγματικότητα, το Ιράν έχει κάνει πολύ λίγα, συγκριτικά, για να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε μέθοδο αλλαγής καθεστώτος. Αντίθετα, το Ιράν ακολούθησε αυτό που οι αναλυτές αποκαλούσαν «στρατηγική υπομονή» για πολλά χρόνια. Αυτή η στρατηγική συγκρίνεται με το «βράσιμο του βατράχου» αυξάνοντας αργά τη θερμοκρασία.

Θα μπορούσαμε επίσης να μιλήσουμε για «φιλική πειθώ», διπλωματία και το «βελούδινο γάντι» που χρησιμοποιείται για να γίνει γνωστός. Το Ιράν καλεί με συνέπεια όλα τα μουσουλμανικά έθνη να σταματήσουν να πολεμούν μεταξύ τους και να συνεργαστούν για το μεγαλύτερο καλό όλων. Το Ιράν επωφελείται επίσης από τις προσπάθειες της Κίνας και της Ρωσίας, οι οποίες υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό παρόμοιους στόχους.

Το Ιράν πρέπει να σκεφτεί πολλά πράγματα: 1) συνεχείς προσπάθειες των ΗΠΑ να προωθήσουν μια έγχρωμη επανάσταση στο Ιράν, 2) Συνεχείς κυρώσεις από τη Δύση, 3) δημοτικότητα στο Ιράν της διατήρησης της κληρικής εξουσίας και των κανόνων του, 4) Ρυθμίσεις και δραστηριότητες με η SCO και οι BRICS, 5) Αλληλεπίδραση με την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία, 6) Αλληλεπιδράσεις και επιπλοκές με τις μουσουλμανικές χώρες και τις αραβικές χώρες, 7) Τι να κάνουμε στη συνέχεια με τον άξονα της αντίστασης, 8) Τι να κάνουμε στη συνέχεια μετά την αντιπαράθεση με το Ισραήλ , 9) Πώς να συμφιλιωθεί η αντιμετώπιση της ιστορικής Περσίας με τη σύγχρονη επαναστατική δημοκρατία, 10) κ.λπ.

Το Ιράν πρέπει να ξεπεράσει τις διαιρέσεις μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών Μουσουλμάνων, καθώς και το ιστορικό χάσμα μεταξύ Αράβων και Περσών. Η κληρονομιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του δυτικού ιμπεριαλισμού περιπλέκει περαιτέρω τις διεθνείς σχέσεις. Αυτό το περίπλοκο πλαίσιο απαιτεί από το Ιράν να συμμετάσχει σε περίπλοκη διπλωματία και να προσαρμόσει ανάλογα τις στρατιωτικές του ενέργειες.

Ιράκ

Τουλάχιστον μέρος της ιρακινής κυβέρνησης είχε ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί και ενός ανώτερου ιρακινού στρατιωτικού αξιωματούχου στο ιρακινό έδαφος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σέρνει τα πόδια τους για το θέμα. Η Αντίσταση επιτέθηκε σε αμερικανικές βάσεις σε μια προσπάθεια να κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσυρθούν γρήγορα. Τον Φεβρουάριο του 2024, η Αντίσταση ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις επιθέσεις για να δώσει χρόνο σε αξιωματούχους του Ιράκ και των ΗΠΑ να διαπραγματευτούν την αποχώρηση. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον τον Απρίλιο του 2024 για περαιτέρω συζητήσεις για το θέμα.

Είναι σαφές ότι έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος, καθώς η Αντίσταση έχει επαναλάβει τις επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να παραμείνουν καθώς οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύονται από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ περνούν από πάνω και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή βοήθειας στόχευσης ή αεράμυνας για να αποτρέψουν τα όπλα από το να φτάσουν στο Ισραήλ. Ομοίως, το Ιράν ανυπομονεί να επιστρέψουν οι Yankees στην πατρίδα τους.

Μπορούμε επομένως να περιμένουμε ότι η Αντίσταση θα συνεχίσει να αυξάνει την πίεση στις αμερικανικές βάσεις και ότι το Ιράν θα αυξήσει την πίεση στην ιρακινή κυβέρνηση. Μένει να δούμε τι είδους πίεση. Πρόσφατα, το Ιράκ υποδέχθηκε έναν σημαντικό επισκέπτη, τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Οι συζητήσεις φέρεται να επικεντρώθηκαν στο νερό και τους Κούρδους.

Ένα άρθρο από το Cradle News Desk   απεικονίζει την πολυπλοκότητα της πετρελαϊκής κατάστασης που αφορά το Ιράκ, τους Κούρδους, το ISIS, την Τουρκία και το Ισραήλ: Υπάρχουν δύο αγωγοί πετρελαίου μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας, ο ένας ελέγχεται από την ιρακινή κυβέρνηση και ο άλλος από τους Κούρδους. Ο κυβερνητικός αγωγός πετρελαίου υπέστη ζημιές και έκλεισε πριν από μια δεκαετία όταν το ISIS ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής. Ο κουρδικός αγωγός κατασκευάστηκε το 2013 σε διαφορετική διαδρομή και το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου πωλήθηκε στο Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζει τους Κούρδους.

Το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου πωλήθηκε στο Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζει τους Κούρδους. Ο κουρδικός αγωγός έκλεισε πέρυσι μετά από δικαστική διαμάχη. Σήμερα, η κυβέρνηση επισκευάζει τον αγωγό της και σχεδιάζει να αποστέλλει έως και 350.000 βαρέλια την ημέρα στην Τουρκία.

Συρία

Η Συρία είναι μέρος του δικτύου της Αντίστασης. Τμήματα του συριακού εδάφους συνεχίζουν να είναι κατεχόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και το Ισραήλ. Η Συρία θα ήθελε επίσης οι Γιάνκηδες να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να σταματήσουν να κλέβουν συριακό σιτάρι και λάδι. Η Συρία έχει παραδεχθεί ότι έχει διπλωματικές συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά υπάρχουν ελάχιστες δημόσιες πληροφορίες για τυχόν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταλείψουν το Ιράκ, πιθανότατα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Συρία, κάτι που θα δυσκολέψει τους Κούρδους να συνεχίσουν την επιχείρηση ανεξαρτησίας, θα φέρει το PKK σε πιο δύσκολη θέση και θα επιτρέψει στη Συρία και την Τουρκία να βρουν μια λύση στα προβλήματα πιο εύκολα.

Λίβανος

Ο Λίβανος δεν είναι μέλος της Αντίστασης, αλλά ένα σημαντικό τμήμα της χώρας, η σιιτική Χεζμπολάχ, είναι ευθυγραμμισμένη με την Αντίσταση. Ο Λίβανος χωρίζεται μεταξύ Χριστιανών, Σουνιτών Μουσουλμάνων και Σιιτών Μουσουλμάνων, με κάθε ομάδα να αποτελεί περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού.

Η πολιτική και οικονομική κατάσταση είναι πολύ ασταθής, με ξένες κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν συνεχώς στον Λίβανο. Η Αντίσταση σημείωσε σημαντική επιτυχία πριν από τρία χρόνια οργανώνοντας παραδόσεις καυσίμων από το Ιράν στον Λίβανο κατά τη διάρκεια μιας ακραίας ενεργειακής κρίσης.

Ο πληθυσμός του Λιβάνου γιόρτασε την άφιξη των καυσίμων. Η Αντίσταση άρχισε να προσελκύει Σουνίτες μουσουλμάνους μετά τον πόλεμο της Γάζας.

Μαχητές από ένα σουνιτικό κόμμα του Λιβάνου, το Jama’a al-Islamiyya, επιτέθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις σε συντονισμό με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.

Γέμενη

Σύμφωνα με τη Wikipedia, η θρησκευτική κατανομή στην Υεμένη είναι η εξής: 45% Σιίτες και 53% Σουνίτες. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις στην Υεμένη: Το Προεδρικό Συμβούλιο στο ανατολικό τμήμα, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία. το Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο στα Νοτιοδυτικά, που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ)· και το Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο (Χούτι) στα βορειοδυτικά, με την υποστήριξη του Ιράν. Η Ανατολική Κυβέρνηση διαδέχεται την προηγούμενη ενιαία κυβέρνηση της Υεμένης και ήταν/είναι η κυβέρνηση επίσημα αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα. Αυτό το καθεστώς έχασε τον εμφύλιο πόλεμο και έγινε de facto κυβέρνηση εξόριστη στη Σαουδική Αραβία για ένα διάστημα. Η ιστορική πρωτεύουσα της Υεμένης, η Σαναά, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Χούτι.

Ο μακροχρόνιος εμφύλιος πόλεμος της Υεμένης τελικά κατευνάστηκε μετά από επιτυχημένες στρατιωτικές επιδρομές των Χούτι σε εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οδηγώντας στη μεσολάβηση της Κίνας μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του «Ιράν». Οι δύο τελευταίες χώρες προσπαθούν να τα πάνε ειρηνικά, τουλάχιστον δημόσια. Αναταραχές έχουν ξεσπάσει μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για πολιτικούς και εμπορικούς ανταγωνισμούς και εδαφικές διαφορές. Αυτή η έλλειψη ενότητας έχει εμποδίσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των Χούτι.

Οι Χούτι εξέπληξαν τους αναλυτές έρχονται να βοηθήσουν τους Παλαιστινίους στη Γάζα με επιθέσεις σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτές οι επιθέσεις έχουν εξαπλωθεί στον Αραβικό Κόλπο και αναμένονται και άλλες πρωτοβουλίες εάν το Ισραήλ δεν εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα:

« Ντόχα (Sputnik) – Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο μείωσαν τη ναυτική τους παρουσία στην Ερυθρά Θάλασσα παρά τη μη μείωση της έντασης των επιθέσεων που πραγματοποιούν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης εναντίον πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ, δήλωσε την Πέμπτη ο ηγέτης των ανταρτών κίνημα, Abdul Malik al-Houthi.

«Οι επιχειρήσεις μας δεν έχουν μειωθεί, όπως ισχυρίζονται οι Αμερικανοί ως επιτυχία τους, αλλά μάλλον η κίνηση των πολεμικών πλοίων τους έχει μειωθεί. Υπήρξε μείωση 80% στις κινήσεις των πλοίων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, όχι στις επιχειρήσεις μας», δήλωσε ο al-Houthi σύμφωνα με το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Almasirah με αφορμή τις 200 ημέρες εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας…

Επιπλέον, ο ηγέτης του κινήματος, γνωστός και ως Ansar Allah, είπε ότι υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια για επέκταση και ενίσχυση των επιχειρήσεων στον Ινδικό Ωκεανό με τρόπο που «οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι «ισραηλινοί και ίσως ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορούν να σκεφτούν .”

… Οι δηλώσεις του έγιναν μια ημέρα αφότου το κίνημα ανακοίνωσε επιθέσεις σε αμερικανικό πλοίο και αντιτορπιλικό στον Κόλπο του Άντεν και σε ισραηλινό πλοίο MSC Veracruz στον Ινδικό Ωκεανό, μετά από μια εβδομάδα συγκρούσεων.

Για μήνες, οι Χούτι  εξαπολύουν επιθέσεις  σε εμπορικά και στρατιωτικά σκάφη στην περιοχή, ως απάντηση στην ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτές οι επιθέσεις ώθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να σχηματίσουν έναν πολυεθνικό συνασπισμό για να προστατεύσουν τη ναυτιλία στην περιοχή και να χτυπήσουν στόχους Χούτι στο έδαφος ».

Πέρα από τον Άξονα

Στις 2 Μαΐου 2024, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα διακόψει το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου με το Ισραήλ, σηματοδοτώντας μια ιστορική αλλαγή πολιτικής. Η Τουρκία συνέχισε να συναλλάσσεται με το Ισραήλ παρά τον πόλεμο της Γάζας και αυτή η οικονομική υποστήριξη προς το Ισραήλ ματαίωσε τις προσπάθειες της Αντίστασης να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στο Ισραήλ. Ένας από τους λόγους που αναφέρθηκαν για την αλλαγή είναι η εκλογική ήττα του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, που οφείλεται στη δημόσια δυσαρέσκεια για το συνεχές εμπόριο της Τουρκίας με το Ισραήλ και την έλλειψη υποστήριξης της Παλαιστινιακής αντίστασης.

Λαϊκές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης κατά των πολιτικών των κυβερνήσεων της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τον πόλεμο της Γάζας και την παλαιστινιακή υπόθεση. Ενώ αυτές οι κυβερνήσεις έχουν δείξει έντονη αντιπάθεια για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και έχουν προσφέρει ελάχιστη υποστήριξη στους Παλαιστίνιους, οι περιβόητες ενέργειες του Ισραήλ έχουν πυροδοτήσει την κοινή γνώμη σε αυτές τις χώρες. Αυτή η απόκλιση επομένως αυξάνει την πιθανότητα αλλαγής καθεστώτος.

Επιπλέον, μια ομάδα που ισχυρίζεται ότι είναι από το Μπαχρέιν ανακοίνωσε επιθέσεις με ρουκέτες στο ισραηλινό λιμάνι Εϊλάτ. Ξεχωριστά, έχει αναφερθεί ευρέως ότι ορισμένες χώρες της Δυτικής Ασίας που φιλοξενούν στρατιωτικές βάσεις συμβούλεψαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην χρησιμοποιούν τις χώρες τους για να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά του Ιράν εάν το τελευταίο ανταποκριθεί στον βομβαρδισμό των Ισραηλινών από το ιρανικό διπλωματικό κτίριο στη Δαμασκό.

Για περισσότερους από επτά μήνες, η Δυτική Ασία θερμαίνεται. Η πολιτική θερμοκρασία ανεβαίνει λόγω των ενεργειών στα Ηνωμένα Έθνη, ΔΔ και ΔΠΔ, καθώς και διαμαρτυρίες, εκλογές και ανακλήσεις πρεσβευτών. Η οικονομική θερμοκρασία ανεβαίνει λόγω πιέσεων για μποϊκοτάζ, εκποιήσεις και κυρώσεις.

Η Αντίσταση συνέβαλε στην τοπική αύξηση της θερμοκρασίας μέσω πυραυλικών επιθέσεων σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά στον Περσικό Κόλπο και τώρα απειλές στη Μεσόγειο. Η Υεμένη, μετά το Ιράκ και μετά οι ομάδες της Αντίστασης του Μπαχρέιν επιτέθηκαν στο λιμάνι του Εϊλάτ, κλείνοντάς το ουσιαστικά.

Σήμερα, η Αντίσταση έχει εντείνει τις επιθέσεις της στο λιμάνι της Χάιφα. Το επόμενο θα μπορούσε να είναι το Ashdod, ένα από τα τρία πιο σημαντικά λιμάνια του Ισραήλ. Οι εναλλακτικές θαλάσσιες διαδρομές προς το Ισραήλ έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση λόγω της πρόσφατης επιβίβασης του Ιράν σε πλοίο στα στενά του Ορμούζ. Τα κρουαζιερόπλοια ακύρωσαν τις επισκέψεις τους στο Ισραήλ.

Η υπηρεσία εμπορικών αεροσκαφών προς το Τελ Αβίβ έχει διακοπεί πολλές φορές από πυραύλους που πετούσαν πάνω από το Ισραήλ. Το ΑΕΠ του Ισραήλ μειώθηκε κατά 20% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, όταν η κατάσταση ήταν σχετικά πιο ήρεμη. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ δεν βρουν αποτελεσματικά μέτρα για να αντιστρέψουν την τάση, και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν δύσκολες στιγμές.

Σε αντίθεση με τα σχέδια των Σιωνιστών, ο πόλεμος της Γάζας οδήγησε σε αυξημένη δημόσια πίεση παγκοσμίως υπέρ των Παλαιστινίων και αρχίζει να δημιουργεί μεγαλύτερες εσωτερικές διαφωνίες στο Ισραήλ. Η ψηφοφορία του ΟΗΕ συνεχίζει να απομονώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και να τις ενώνει με το Ισραήλ.

Ομοίως, η εκστρατεία του ισραηλινού λόμπι εναντίον των επικριτών του Ισραήλ υπογραμμίζει το ερώτημα ποιος ελέγχει το αμερικανικό καθεστώς. Αν μη τι άλλο, ο Άξονας της Αντίστασης σημείωσε μεγαλύτερη επιτυχία στο να παραμείνει ενωμένος και να κινείται αργά στις προσπάθειές του.

Θέματα Άξονα

Είναι πιθανό ότι ο Άξονας θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει μια σειρά ζητημάτων εάν θέλει να συνεχίσει να αναζητά εναλλακτικές λύσεις στο status quo. 1) Τα μέλη του Άξονα γενικά δεν είναι πλήρως ενσωματωμένα στην επίσημη κυβερνητική δομή πολλών χωρών. Αυτή η δικτυωμένη διαμόρφωση είναι αρκετά μοναδική στην τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση και καθιστά δύσκολη την αλληλεπίδραση με διεθνείς φορείς ή την εκτέλεση κανονικών διπλωματικών λειτουργιών. 2) Για να πετύχει, ο Άξονας δεν πρέπει πλέον να θεωρείται ως σιιτική ομάδα με ειδικά ενδιαφέροντα, αλλά πρέπει να έχει πολύ περισσότερα σουνίτες μέλη και υποστηρικτές και να ενισχύσει τις σχέσεις του με κέντρα ισλαμικής μάθησης. 3) Επιπλέον, ο Άξονας ίσως χρειαστεί να δώσει έμφαση στην εκστρατεία κατά του ιμπεριαλισμού, ώστε η Αντίσταση να μην συνδέεται μόνο με το Παλαιστινιακό ζήτημα. 4)

Ο Άξονας θα μπορούσε επίσης να επεκτείνει τις προσπάθειές του συνεργαζόμενος με ομάδες σε άλλες χώρες που αντιτίθενται στον ιμπεριαλισμό, τη νεοαποικιοκρατία, το απαρτχάιντ και τη γενοκτονία. Αυτό θα επέκτεινε τον συντονισμό του κινήματος της Αντίστασης πέρα από τις μουσουλμανικές χώρες. Για παράδειγμα, υπάρχει ο Στόλος της Ελευθερίας που προσπαθεί να πλεύσει από την Τουρκία στη Γάζα, φοιτητικές ειρηνευτικές διαδηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, προσπάθειες σε διάφορες χώρες να περιοριστεί η επιρροή δυτικών ΜΚΟ και αφρικανικές χώρες που ζητούν από τα δυτικά στρατιωτικά σώματα να μαζέψουν τα πράγματα και να επιστρέψουν Σπίτι.

Οι δυτικές δυνάμεις δεν θα εγκαταλείψουν εύκολα τη μισή χιλιετία του ελέγχου, επομένως η Αντίσταση θα χρειαστεί τη μέγιστη συνεργασία για να επικρατήσει.

 

Το Mytilenepress.είναι ένα εναλλακτικό ΜΜΕ και περιοδικό ειδικού σκοπού όπως αναφέρουν εδώ και χρόνια οι αναγνώστες του. Ενισχύστε την  ελεύθερη  ενημέρωση -συνέχεια  του  Mytilenepress.το οποίο έχει πολλές παγκόσμιες-πανελλήνιες πρωτιές στην Γεωστρατηγική-ιστορία και τον κλάδο του υβριδικού πολέμου (Εμπρησμοί-Καταστροφές και “ατυχήματα”). Γίνεται συνδρομητές-υποτστηρικτές μεέ να συμβολικό πόσο  2.99 Ευρώ τον μήνα €. Tο Mytilenepress δεν έχει σκοπό το κέρδος αλλά την επιβίωση του έθνους και της κοινωνίας καθώς ο υβριδικός πόλεμος βρίσκεται στην κορύφωση του.

 

Εάν σας ενδιαφέρουν όλο τα προαναφερόμενα υποστηρίξτε το Mytilenepress με μια μικρή δωρεά. ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ (ΕΛΤΑ ΙΒΑΝ GR : 10010439601).

“Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Εν τούτοις ο Βολταίρος δεν έγραψε και δεν είπε ποτέ αυτά τα διάσημα λόγια, αν και το νόημα τους συμφωνούσε απόλυτα με την ιδεολογία του.

Τα λόγια ανήκουν στην Βρετανίδα συγγραφέα Έβελιν-Μπίατρις Χολ την βιογράφο του Βολταίρου, η οποία υπέγραφε με το ψευδώνυμο S. G. Tallentyre. Το 1903 εκδόθηκε η βιογραφία που έγραψε για τον Βολταίρο και το 1906 το βιβλίο της με τίτλο «Οι Φίλοι του Βολταίρου», όπου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά η διάσημη φράση.

Επάνω σε όλα αυτά τα προαναφερόμενα φιλοσοφικά-ηθικά αξιώματα ιδρύθηκε το εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου- έκφρασης, αποτελούν τα θεμέλια για μια σωστή-υγιής κοινωνία. Το Mytilenepress έχει ως θεματολογία τα εθνικά θέματα, την γεωστρατηγική-γεωπολιτική, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, τις διεθνείς εξελίξεις και την παιδεία. Eπίσης υπάρχουν και θέματα για την τοπική επικαιρότητα και την υγεία. Εκτός από τα άρθρα Γεωστρατηγικής-Ιστορίας και Θεολογίας, η συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων του Mytileneprss είναι από μεταφράσεις που κάνει από τα κορυφαία ιστολόγια της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Αμερικής ο αρχισυντάκτης του Μpress Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος.

Το Mytilenepress είναι το πρώτο ελεύθερο-δημοκρατικό, μοναδικό ιστολόγιο στον νομό Λέσβου και σε όλο το Αιγαίο-Θράκη. Αυτό είναι εμφανές από την επιλογή των θεμάτων για τα Ελληνοτουρκικά, την γεωστρατηγική-γεωπολιτική, τα εθνικά ζητήματα, τις διεθνείς εξελίξεις και την παιδεία. Eπίσης μέρος της θεματολογίας του Mpress δεν υπάρχει σε ολόκληρη την επικράτεια. Το Mytilenepress είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό ειδικού σκοπού. Μεταξύ άλλων μην ξεχνάτε ότι προέβλεψε την καταστροφή στην Ρόδο τον Ιούλιο του 2023 με βάση τα σχετικά δημοσιεύματα από το 2009 και την καταστροφή στα Τέμπη με το πολύνεκρο ατύχημα. Η πρόβλεψη είχε γίνει στο Mytilenepress στις 18/2/2023.

Αγαπητοί φίλοι-αναγνώστες. Η επταετία 2023-2030 θα είναι μια σημαντική για την αποκάλυψη όλων των ψεμάτων που επέτρεψαν σε ορισμένες δυνάμεις να κυριαρχήσουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και ειδικά στον Ελληνισμό. Η Μεγάλη Επαναφορά προετοιμάζεται για να πραγματοποιηθεί τα επόμενα χρόνια όπως ανακοίνωσε το WEF στο Νταβός.

 

 

Η ανάγκη μιας κοινωνίας για εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις κίβδηλες ειδήσεις είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Για αυτό, χρειαζόμαστε εσάς και την υποστήριξή σας.

 

Οι συστημικοί δημοσιογράφοι πληρώνονται για να προωθούν πολέμους, να πυροδοτούν τον φόβο των πανδημιών, των εμπρησμών, της βίας και των δολοφονιών ναζί. Παράλληλα  παρουσιάζουν ψέματα για την κλιματική αλλαγή ως αλήθεια και διαπράττουν αμέτρητες άλλες προδοσίες κατά της ανθρωπότητας. Επίσης στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους είναι η προώθηση της Διονυσιακής κουλτούρας, η κατάργηση της παιδείας, η προώθηση της βίας και οτιδήποτε προκαλεί ανομία, αταξία και καταστροφή. Η ασύμμετρη απειλή γεωστρατηγικά είναι όταν ένα κράτος δέχεται επίθεση από άλλα “συμμαχικά” κράτη (ΝΑΤΟ), είτε από την ανθελληνική νέα τάξη πραγμάτων. Οι επιθέσεις αυτές δεν είναι υποχρεωτικά στρατιωτικές. Είναι πολιτικές-κοινωνικές, οικονομικές, ηθικές, πνευματικές-πολιτιστικές, οικολογικές, ψυχολογικές, εγκληματικές, μεταναστευτικές, διαδικτυακές και Διονυσιακές.

Οι ισχυρότερες και φοβερότερες επιθέσεις που δεχτήκαμε ήταν στον πνευματικό και στον ηθικό τομέα. Η πατρίδα μας υπέστη, όλες τις μορφές ασύμμετρων απειλών, για να την υποτάξουν, να την διαλύσουν πνευματικά-ηθικά, πολιτικά-στρατιωτικά και κοινωνικά για να αφαιρέσουν παράνομα τον ορυκτό πλούτο (ενέργεια) και λόγω της Γεωστρατηγικής μας θέσεως. Το φαινόμενο του πολέμου αποτελεί διαχρονικό αντικείμενο επιστημονικών μελετών στην γεωστρατηγική-γεωπολτική, τις Διεθνείς σπουδές και τις στρατιωτικές σχολές. Ο πόλεμος είναι μια πράξη βίας με στόχο την υποταγή-εξαναγκασμό στις επιθυμίες του αντιπάλου.

Ο επεκτατικός πόλεμος είναι το μέσον για την επίτευξη άνομων σκοπών επί του αντιπάλου. Την σημερινή εποχή κυρίαρχο είδος πολέμου δεν είναι ο συμβατικός πόλεμος με όπλα, μαχητικά αεροπλάνα, πυραύλους, τεθωρακισμένα και πλοία. Το κορυφαίο είδος πολέμου είναι ο υβριδικός. Ο υβριδικός πόλεμος χωρίζεται σε πνευματικό-πολιτιστικό, οικονομικό, οικολογικό, διαδικτυακό, κοινωνικό, ψυχολογικό εγκληματικό και Διονυσιακό. Αυτά είναι τα κυριότερα είδη όταν ένα έθνος αντιμετωπίζει υβριδική απειλή. Επίσης κάποιες φορές έχουμε παράλληλα τον συνδυασμό υβριδικού και συμβατικού πολέμου. Βασικότατο σκέλος του υβριδικού πολέμου αποτελεί η  εγκληματικότητα. Χωρίς βία-εγκλήματα και πάσης φύσεως κακουργίες δεν είναι εφικτή η νίκη και η κυριαρχία έναντι του αντιπάλου έθνους.

Το επιτιθέμενο κράτος που διεξάγει μη συμβατικό πόλεμο μέσα από την εγκληματικότητα-πορνεία (Διονυσιακός πολιτισμός), προκαλεί στο αντίπαλο έθνος παράλυση. Τρόμος-οργή, υποταγή-αδυναμία, σύγχυση και αποσταθεροποίηση. Η τρομοκρατία-βία και τα ελεύθερα ήθη ενάντια στο κράτος που διεξάγεται ο υβριδικός πόλεμος αποτελούν το βασικότερα σημεία για την κατάκτηση του. Μέσα από την ανελέητη βία και την προστυχιά (Διονυσιακά Αξιώματα), επιφέρουν ανασφάλεια-απελπισία, πολιτική, κοινωνική και οικονομική αστάθεια.

Όσο πιο στυγερά είναι τα εγκλήματα, τα υποτιθέμενα ατυχήματα και η ερωτική διαφθορά, αυξάνεται σε υπερθετικό βαθμό η αδυναμία και ο φόβος. Μεταξύ άλλων συνδυάζουν την εγκληματικότητα και τον ψυχολογικό πόλεμο ταυτόχρονα. Σαστισμένος ο Ελληνικός λαός δεν έχει δυνάμεις να αντισταθεί, μειώνονται-εκμηδενίζονται οι αντιδράσεις και στην συνέχεια σε καθεστώς παραλυσίας υποκύπτει στην βούληση του αντιπάλου.

Όλοι οι αξιόπιστοι γεωπολιτικοί και γεωστρατηγικοί αναλυτές με αδιάσειστα στοιχεία απέδειξαν ότι στην Ελλάδα διεξάγεται υβριδικός πόλεμος. Έχουμε νεκρούς από εμπρησμούς, ουσίες, εγκληματικότητα, Covid-19, μνημόνια και άλλες κακουργηματικές πράξεις. Στην σύγχρονη Ελληνική κοινωνία επικρατεί παρακμή-αμάθεια, έλλειψη αρχών και διχασμός. Η έλλειψη παιδείας-αγωγής οδηγεί στην απάθεια και στην αδιαφορία. Αυτά είναι από τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα μιας κοινωνίας σε μεγάλη παρακμή και σήψη. Οι κάτοικοι είναι προκλητικά-τραγικά απαθείς-αδιάφοροι απέναντι στους εμπρησμούς, τον Covid-19, τα μνημόνια, την εισβολή και τις εθνοκτόνες συνέπειες. Aυτό συμβαίνει διότι αρκετοί δεν έχουν παιδεία και θεωρούν ότι τα προβλήματα πρέπει να απασχολούν όλους τους άλλους, εκτός από τους ίδιους.

Όταν διαπιστώσουν ότι αυτές οι κοινωνικές-εθνικές μάστιγες, ήταν και είναι υπόθεση όλων μας τότε είναι πολύ αργά, καθώς έχουν ήδη υποστεί οι ίδιοι ή κάποια από τα συγγενικά-φιλικά τους πρόσωπα θανάτους και απώλειες εξαιτίας του υβριδικού πολέμου. Η διαχρονική δύναμη των Ελλήνων είναι η παιδεία-πολιτισμός.

Σε περιόδους έντονης ανησυχίας-δυστυχίας, βίας και πολέμων οι άνθρωποι βιώνουν καταστάσεις τις οποίες δεν μπορούν να διαχειριστούν με το πνεύμα και την ηθική. Φοβούνται-αρνούνται να σκεφτούν και να ερευνήσουν. Για αυτό στρέφονται προς το κακό, τις βίαιες πράξεις, την ηθική ελευθεριότητα-Διονυσιακή Κουλτούρα, τον φασισμό και την φίμωση. Συνέπεια όλων αυτών είναι να μην υπάρχουν αξίες-ηθική, εξέλιξη, δημιουργικότητα, πολιτιστικό επίπεδο και  ελευθερία λόγου στα ΜΜΕ. Τα μοναδικά-διαχρονικά  στηρίγματα του Ελληνικού έθνους είναι ο Αριστόκλειος Πολιτισμός.

 

 

https://mytilenepress.blogspot.com/2023/12/mytilenepress-mytilenepress_16.html

Οι απόψεις των αρθρογράφων και των αναλυτών δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα εκείνες του Μytilenepres

πηγή: A Son of the New American Revolution

loading...