ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ!!!

 

 

Γράφει ο ΣΠΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

[email protected]

 

Μια συνταρακτική πληροφορία έφερε στο φως η βρετανική καθημερινή εφημερίδα Guardian. Ομάδα Ιταλών επιστημόνων υπό τον καθηγητής Παπυρολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας, Λογοτεχνίας και Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Πίζας, Γκρατσιάνο Ρανόκια, χάρη στην υψηλή τεχνολογία που διαθέτει η Αρχαιολογία (υπερφασματική απεικόνιση υπέρυθρων βραχέων κυμάτων, η οποία εντοπίζει παραλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αναπηδά το φως από το μαύρο μελάνι στον πάπυρο), κατάφεραν να διαβάσουν απανθρακωμένους πάπυρους, οι οποίοι θάφτηκαν κάτω από τα στρώματα της ηφαιστειακής τέφρας μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 π.Χ.

Με την μέθοδο αυτή διαβάστηκε (στο 30%) ο πάπυρος του Επικούρειου φιλόσοφου Φιλόδημου, ο οποίος μεταξύ των άλλων μας αποκαλύπτει ότι ο Πλάτων που με τις θεωρίες του καθόρισε την δυτική σκέψη, τις τελευταίες στιγμές της ζωής του άκουγε μουσική από μια Θρακιώτισα αυλήτρια που έπαιζε αυλό. Παρ’ ότι ψηνόταν στον πυρετό και βρισκόταν στα πρόθυρα του θανάτου, είχε την απαιτούμενη διαύγεια για να ασκήσει κριτική στην αυλήτρια για έλλειψη ρυθμού.

Ειρήσθω εν παρόδω ότι ο Φιλόδημος, ήταν μια χαρακτηριστική περίπτωση κοσμοπολίτη λογίου. Γεννήθηκε (κατά προσέγγιση) το 110 π.Χ. στα Γάδαρα της Κοίλης Συρίας. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Herculaneum, κοντά στην Πομπηΐα, όπου δίδασκε Επικούρεια Φιλοσοφία. Υπήρξε πολυγραφότατος συγγραφέας τα έργα του οποίου έρχονται στο φως, αφού,  επί αιώνες έμειναν θαμμένα μετά την έκρηξη του Βεζούβιου.

loading...