Μυτιλήνη (Mytilenepress) : Θα έρθει η βροχή

Όσο θανατηφόρο, προδοτικό και ανελέητο και αν είναι, το Nakba δεν θα διαρκέσει για πάντα. Ο κόσμος αλλάζει γιατί πρέπει. Εάν οι σπόροι μπορούν να φυτρώσουν στην κόλαση, μπορεί να φυτρώσουν και η επανάσταση.

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress Συντακτική ομάδα του Mytilenepress.  Οι τρεις παγκόσμιες καινοτομίες μου-Project Manager. Contact : [email protected]6945294197). “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

Κάθε χρόνο από τότε που γράφω, είτε στα αραβικά είτε στα αγγλικά, παράγω πολλές επαναλήψεις του ίδιου δοκιμίου ή ποιήματος την Ημέρα Nakba  , με τα ίδια γεγονότα και αριθμούς και τα ίδια επιχειρήματα, με την ελπίδα ότι μια μέρα αυτή η πειθώ και η συνειδητοποίηση δεν θα είναι πλέον απαραίτητο. Η διατριβή είναι πάντα η ίδια: η συσχέτιση των « επετείου » και του « Νάκμπα » στην ίδια πρόταση είναι λάθος εκτίμησης. Η διάρκειά του, 76 χρόνια, είναι υπολογιστικό λάθος. Η αγγλική μετάφραση – “ καταστροφή ” – είναι αναγωγική, γιατί δεν είναι μια ξαφνική φυσική καταστροφή. Ούτε είναι τραγικό λείψανο του παρελθόντος. Η  Nakba  είναι μια οργανωμένη και συνεχής διαδικασία αποικισμού και γενοκτονίας που ούτε ξεκίνησε ούτε τελείωσε το 1948. Οι δράστες κατονομάζονται και ο τόπος του εγκλήματος παραμένει ενεργός. Και όπου δεν βλέπεις τα μπάζα, να ξέρεις ότι εκεί έχουν φυτευτεί πεύκα για να τα σκεπάσουν.

Διάβασα ότι στη Γάζα, ένα νέο νηπιαγωγείο άνοιξε στο βορρά, ένα είδος φοίνικα, και θα ήθελα να πιστεύω ότι ένα ελαφρύ άρωμα γιασεμιού επιπλέει ήδη γύρω από τους δασκάλους στη δουλειά – αυτό που είναι, αν όχι γιασεμί, μπορεί να ηρεμήσει την παρενόχληση των παιδιών και αυτή των πολεμικών αεροσκαφών; Έχω προσκολληθεί σε αυτά τα καλά νέα για δύο εβδομάδες, συμπληρώνοντας τα κενά με τις δικές μου εικασίες. Υπάρχει γιασεμί γιατί οι σπόροι δεν χρειάζονται άδεια ή κατάπαυση του πυρός για να βλαστήσουν. Τα παιδιά παραπονιούνται γιατί έτσι κάνουν. Τι μαθαίνουν τα πεντάχρονα παιδιά, εκτός από αριθμούς και αλφάβητο, σε περιόδους γενοκτονίας; Τι ανέκδοτα λένε για να περάσει η ώρα; Το λεξιλόγιό τους είναι φυσικά εμπλουτισμένο με λέξεις ακόμη πιο βάναυσες από « εισβολή », « μπλόκα » και « Νάκμπα », και οι δάσκαλοί τους, φαντάζομαι, τους λένε ότι η  Nakba , η  αρχική Nakba  (1947-49), δεν συγκρίνεται με τίποτα. για την τρέχουσα κατάσταση στη Γάζα. Ακόμα και οι πλούσιοι –όλοι οι πλούσιοι– μένουν σε σκηνές αυτή τη φορά.

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα τοποθετήσουμε αυτή τη στιγμή στην ιστορία, αλλά αν οι στοχασμοί μας για τα τέλη της δεκαετίας του σαράντα είναι κάποια ένδειξη, ίσως θυμόμαστε μόνο την καταστροφή και την ήττα του σήμερα. Και για καλό λόγο, γιατί αυτή τη στιγμή, χωρίς υπερβολή, τα πτώματα των ανθρώπων μας έχουν στοιβαχτεί σε πολλούς ομαδικούς τάφους, με τους καρπούς μικρών και μεγάλων δεμένοι με πλαστικά βραχιόλια. Οι φρικαλεότητες που μάθαμε κάποτε μέσω προφορικών ιστοριών και προειδοποιήσεων μεταδίδονται τώρα ζωντανά, ξανά και ξανά, χαραγμένες για πάντα στις αναμνήσεις μας. Οι τελευταίοι επτά μήνες μας έδειξαν ότι ακόμη και η γλώσσα είναι θύμα πολέμου. Αυτό που κάποτε ήταν μεταφορικό είναι τώρα οδυνηρά κυριολεκτικό: ματωμένα κεφάλια, έπιπλα στα δέντρα, ένα μέλος που κρέμεται από έναν ανεμιστήρα οροφής, γυναίκες που γεννούν στο τσιμέντο. Τα κλισέ είναι λεγεώνα: φυτά που αναδύονται από τα ερείπια, λουλούδια που ξεπηδούν από το τσιμέντο κ.λπ. Ο σουρεαλισμός είναι πανταχού παρών. Οι δημοσιογράφοι είναι σχεδόν ποιητές όταν λένε για την αποσύνθεση κάτω από τα ερείπια. Οι γιατροί επινόησαν αρκτικόλεξα για συνθήκες που οι δάσκαλοί μου της φαντασίας θα αποκαλούσαν επεισοδιακές και μη ρεαλιστικές. Ο θάνατος είναι παντού.

Έτσι, όταν αρχίζουμε να γράφουμε ή να μιλάμε για την Παλαιστίνη, είναι δελεαστικό να εξετάσουμε το θέμα της απώλειας, και μόνο της απώλειας, και να αντλήσουμε από αυτήν την απώλεια μια έκκληση για επιβίωση. Έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ, λέμε σε όσους θα μας ακούσουν, αρκετά ταλαιπωρηθήκαμε. Πολύ συχνά, τα βάσανά μας αφηγούνται χωρίς να κατονομάσουμε έναν ένοχο και οι κραυγές στενοχώριας μας χάνονται στο περιθώριο της ιστορίας και της πολιτικής. Δεν έχουμε εθνικές φιλοδοξίες, δεν έχουμε γη να καλλιεργήσουμε. Η ύπαρξή μας είναι καθαρά μηχανική – η πολιτική και οι διαδικασίες μας θυμίζουν ότι δυστυχώς γεννιόμαστε για να πεθάνουμε. Και στο αποφασιστικό μας ταξίδι προς τον τάφο, τρίβουμε τους ώμους μεταξύ μας σαν δύστυχοι ξένοι, εύθραυστοι και χωρίς μέλλον.

Αλλά υπάρχει – και πάντα υπήρχε – κάτι περισσότερο από αυτό στην πραγματικότητά μας. Είμαστε, χωρίς αμφιβολία, θύματα κατάκτησης και αποικισμού, καρπός των περιστάσεων, αλλά είμαστε και πολύ περισσότερα από αυτό. Σε κάθε στάδιο της αιματοβαμμένης ιστορίας μας, υπέστησαν βαρβαρότητα, πένθισαν, στερηθήκαμε, εξορίστηκαν, πεινάσαμε, σφαγιάσαμε και φυλακιστήκαμε, αλλά, προς έκπληξη του κόσμου, αρνηθήκαμε να υποταχθούμε. Για κάθε σφαγή και κάθε εισβολή, υπήρξαν και υπάρχουν σήμερα άνδρες και γυναίκες που παίρνουν όπλα, αυτοσχέδια ή εξελιγμένα –μολότοφ, τουφέκια, σφεντόνες, ρουκέτες– για να πολεμήσουν. Πάντα υπήρχαν αγώνες, πάντα υπήρχε γιασεμί.

Ωστόσο, υπάρχει και κάτι νέο στον εχθρό. Ο Σιωνισμός, πίσω από την πρόσοψη της αδιαπέραστης υπερδύναμης που ισχυρίζεται ότι είναι, είναι σήμερα πιο ευάλωτος από ποτέ. Και δεν το λέω αφελώς: δεν μας καλώ να αγνοήσουμε τις δυνατότητες του εχθρού μας ή τη δύναμη των αυτοκρατοριών και των μισθοφόρων που τον υποστηρίζουν. Ούτε ζητάω να ευτελίζουμε το συντριπτικό βάρος των σαράντα χιλιάδων μαρτύρων ή να δοξάζουμε τους άνδρες με αθλητικές φόρμες που αντιμετωπίζουν τανκς και τους φορτώνουμε με περισσότερα από όσα μπορούν να αντέξουν. Οι αγωνιστές της ελευθερίας γνωρίζουν ότι ο αντίπαλός τους είναι ο Γολιάθ, ότι οι πιθανότητες είναι εναντίον τους, ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να σηκώσουν πέτρες. Όμως βιώνουμε μια νέα αυγή. Κοιτώντας προσεκτικά –παρατηρώντας τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ακούγοντας τον μεταβαλλόμενο παγκόσμιο λόγο, βλέποντας την αναγέννηση ριζοσπαστικών ρευμάτων, ακόμη και διαβάζοντας τις τυχαίες επιγραφές στις τουαλέτες των αεροδρομίων– ανακαλύπτουμε ότι αυτή η αυγή αρχίζει να αναδύεται. Ο Σιωνισμός μπορεί να παραμένει ένας τρομερός αντίπαλος, αλλά είναι επίσης ένα γερασμένο και παραπαίει τέρας, τυφλωμένο από τη δική του φιλοδοξία, όσο απρόβλεπτη κι αν είναι. Μερικές φορές σε πέφτει και βυθίζει τους κυνόδοντες του στη σάρκα σου. Μερικές φορές είναι απλώς μια χάρτινη τίγρη.

Είναι αυτή η παρατήρηση που όχι μόνο καταρρίπτει τον μύθο της αποικιακής αήττητης, αλλά μας υπενθυμίζει ότι η απελευθέρωση είναι δυνατή, ότι το μέλλον είναι εφικτό. Εν μέσω αδιάκοπων αεροπορικών επιδρομών και του χάους των κατεστραμμένων πόλεων, μπορεί να φαίνεται ασήμαντο να εστιάσουμε στην ανθοφορία του γιασεμιού. Αλλά πρέπει να τα βλέπουμε όλα, να τα προσέχουμε όλα. Να αντιληφθεί τον πίνακα στις πιο μικρές του λεπτομέρειες. Όσο θανατηφόρο, προδοτικό και ανελέητο κι αν είναι, το Nakba δεν θα διαρκέσει για πάντα. Ο κόσμος αλλάζει γιατί πρέπει. Εάν οι σπόροι μπορούν να φυτρώσουν στην κόλαση, μπορεί να φυτρώσουν και η επανάσταση. Στο τηλέφωνο μου λέει η μητέρα μου ότι θα έρθει η βροχή και ότι ο Θεός είναι παντοδύναμος.

 

Το Mytilenepress.είναι ένα εναλλακτικό ΜΜΕ και περιοδικό ειδικού σκοπού όπως αναφέρουν εδώ και χρόνια οι αναγνώστες του. Ενισχύστε την  ελεύθερη  ενημέρωση -συνέχεια  του  Mytilenepress.το οποίο έχει πολλές παγκόσμιες-πανελλήνιες πρωτιές στην Γεωστρατηγική-ιστορία και τον κλάδο του υβριδικού πολέμου (Εμπρησμοί-Καταστροφές και “ατυχήματα”). Γίνεται συνδρομητές-υποτστηρικτές μεέ να συμβολικό πόσο  2.99 Ευρώ τον μήνα €. Tο Mytilenepress δεν έχει σκοπό το κέρδος αλλά την επιβίωση του έθνους και της κοινωνίας καθώς ο υβριδικός πόλεμος βρίσκεται στην κορύφωση του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εάν σας ενδιαφέρουν όλο τα προαναφερόμενα υποστηρίξτε το Mytilenepress με μια μικρή δωρεά. ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ (ΕΛΤΑ ΙΒΑΝ GR : 10010439601).  

“Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Εν τούτοις ο Βολταίρος δεν έγραψε και δεν είπε ποτέ αυτά τα διάσημα λόγια, αν και το νόημα τους συμφωνούσε απόλυτα με την ιδεολογία του.

Τα λόγια ανήκουν στην Βρετανίδα συγγραφέα Έβελιν-Μπίατρις Χολ την βιογράφο του Βολταίρου, η οποία υπέγραφε με το ψευδώνυμο S. G. Tallentyre. Το 1903 εκδόθηκε η βιογραφία που έγραψε για τον Βολταίρο και το 1906 το βιβλίο της με τίτλο «Οι Φίλοι του Βολταίρου», όπου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά η διάσημη φράση.

Επάνω σε όλα αυτά τα προαναφερόμενα φιλοσοφικά-ηθικά αξιώματα ιδρύθηκε το εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου- έκφρασης, αποτελούν τα θεμέλια για μια σωστή-υγιής κοινωνία. Το Mytilenepress έχει ως θεματολογία τα εθνικά θέματα, την γεωστρατηγική-γεωπολιτική, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, τις διεθνείς εξελίξεις και την παιδεία. Eπίσης υπάρχουν και θέματα για την τοπική επικαιρότητα και την υγεία. Εκτός από τα άρθρα Γεωστρατηγικής-Ιστορίας και Θεολογίας, η συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων του Mytileneprss είναι από μεταφράσεις που κάνει από τα κορυφαία ιστολόγια της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Αμερικής ο αρχισυντάκτης του Μpress Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος.

Το Mytilenepress είναι το πρώτο ελεύθερο-δημοκρατικό, μοναδικό ιστολόγιο στον νομό Λέσβου και σε όλο το Αιγαίο-Θράκη. Αυτό είναι εμφανές από την επιλογή των θεμάτων για τα Ελληνοτουρκικά, την γεωστρατηγική-γεωπολιτική, τα εθνικά ζητήματα, τις διεθνείς εξελίξεις και την παιδεία. Eπίσης μέρος της θεματολογίας του Mpress δεν υπάρχει σε ολόκληρη την επικράτεια. Το Mytilenepress είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό ειδικού σκοπού. Μεταξύ άλλων μην ξεχνάτε ότι προέβλεψε την καταστροφή στην Ρόδο τον Ιούλιο του 2023 με βάση τα σχετικά δημοσιεύματα από το 2009 και την καταστροφή στα Τέμπη με το πολύνεκρο ατύχημα. Η πρόβλεψη είχε γίνει στο Mytilenepress στις 18/2/2023.

Αγαπητοί φίλοι-αναγνώστες. Η επταετία 2023-2030 θα είναι μια σημαντική για την αποκάλυψη όλων των ψεμάτων που επέτρεψαν σε ορισμένες δυνάμεις να κυριαρχήσουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και ειδικά στον Ελληνισμό. Η Μεγάλη Επαναφορά προετοιμάζεται για να πραγματοποιηθεί τα επόμενα χρόνια όπως ανακοίνωσε το WEF στο Νταβός. 

 

 

Η ανάγκη μιας κοινωνίας για εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις κίβδηλες ειδήσεις είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Για αυτό, χρειαζόμαστε εσάς και την υποστήριξή σας. 

 

Οι συστημικοί δημοσιογράφοι πληρώνονται για να προωθούν πολέμους, να πυροδοτούν τον φόβο των πανδημιών, των εμπρησμών, της βίας και των δολοφονιών ναζί. Παράλληλα  παρουσιάζουν ψέματα για την κλιματική αλλαγή ως αλήθεια και διαπράττουν αμέτρητες άλλες προδοσίες κατά της ανθρωπότητας. Επίσης στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους είναι η προώθηση της Διονυσιακής κουλτούρας, η κατάργηση της παιδείας, η προώθηση της βίας και οτιδήποτε προκαλεί ανομία, αταξία και καταστροφή. Η ασύμμετρη απειλή γεωστρατηγικά είναι όταν ένα κράτος δέχεται επίθεση από άλλα “συμμαχικά” κράτη (ΝΑΤΟ), είτε από την ανθελληνική νέα τάξη πραγμάτων. Οι επιθέσεις αυτές δεν είναι υποχρεωτικά στρατιωτικές. Είναι πολιτικές-κοινωνικές, οικονομικές, ηθικές, πνευματικές-πολιτιστικές, οικολογικές, ψυχολογικές, εγκληματικές, μεταναστευτικές, διαδικτυακές και Διονυσιακές.

Οι ισχυρότερες και φοβερότερες επιθέσεις που δεχτήκαμε ήταν στον πνευματικό και στον ηθικό τομέα. Η πατρίδα μας υπέστη, όλες τις μορφές ασύμμετρων απειλών, για να την υποτάξουν, να την διαλύσουν πνευματικά-ηθικά, πολιτικά-στρατιωτικά και κοινωνικά για να αφαιρέσουν παράνομα τον ορυκτό πλούτο (ενέργεια) και λόγω της Γεωστρατηγικής μας θέσεως. Το φαινόμενο του πολέμου αποτελεί διαχρονικό αντικείμενο επιστημονικών μελετών στην γεωστρατηγική-γεωπολτική, τις Διεθνείς σπουδές και τις στρατιωτικές σχολές. Ο πόλεμος είναι μια πράξη βίας με στόχο την υποταγή-εξαναγκασμό στις επιθυμίες του αντιπάλου.

Ο επεκτατικός πόλεμος είναι το μέσον για την επίτευξη άνομων σκοπών επί του αντιπάλου. Την σημερινή εποχή κυρίαρχο είδος πολέμου δεν είναι ο συμβατικός πόλεμος με όπλα, μαχητικά αεροπλάνα, πυραύλους, τεθωρακισμένα και πλοία. Το κορυφαίο είδος πολέμου είναι ο υβριδικός. Ο υβριδικός πόλεμος χωρίζεται σε πνευματικό-πολιτιστικό, οικονομικό, οικολογικό, διαδικτυακό, κοινωνικό, ψυχολογικό εγκληματικό και Διονυσιακό. Αυτά είναι τα κυριότερα είδη όταν ένα έθνος αντιμετωπίζει υβριδική απειλή. Επίσης κάποιες φορές έχουμε παράλληλα τον συνδυασμό υβριδικού και συμβατικού πολέμου. Βασικότατο σκέλος του υβριδικού πολέμου αποτελεί η  εγκληματικότητα. Χωρίς βία-εγκλήματα και πάσης φύσεως κακουργίες δεν είναι εφικτή η νίκη και η κυριαρχία έναντι του αντιπάλου έθνους.

Το επιτιθέμενο κράτος που διεξάγει μη συμβατικό πόλεμο μέσα από την εγκληματικότητα-πορνεία (Διονυσιακός πολιτισμός), προκαλεί στο αντίπαλο έθνος παράλυση. Τρόμος-οργή, υποταγή-αδυναμία, σύγχυση και αποσταθεροποίηση. Η τρομοκρατία-βία και τα ελεύθερα ήθη ενάντια στο κράτος που διεξάγεται ο υβριδικός πόλεμος αποτελούν το βασικότερα σημεία για την κατάκτηση του. Μέσα από την ανελέητη βία και την προστυχιά (Διονυσιακά Αξιώματα), επιφέρουν ανασφάλεια-απελπισία, πολιτική, κοινωνική και οικονομική αστάθεια.

Όσο πιο στυγερά είναι τα εγκλήματα, τα υποτιθέμενα ατυχήματα και η ερωτική διαφθορά, αυξάνεται σε υπερθετικό βαθμό η αδυναμία και ο φόβος. Μεταξύ άλλων συνδυάζουν την εγκληματικότητα και τον ψυχολογικό πόλεμο ταυτόχρονα. Σαστισμένος ο Ελληνικός λαός δεν έχει δυνάμεις να αντισταθεί, μειώνονται-εκμηδενίζονται οι αντιδράσεις και στην συνέχεια σε καθεστώς παραλυσίας υποκύπτει στην βούληση του αντιπάλου.

Όλοι οι αξιόπιστοι γεωπολιτικοί και γεωστρατηγικοί αναλυτές με αδιάσειστα στοιχεία απέδειξαν ότι στην Ελλάδα διεξάγεται υβριδικός πόλεμος. Έχουμε νεκρούς από εμπρησμούς, ουσίες, εγκληματικότητα, Covid-19, μνημόνια και άλλες κακουργηματικές πράξεις. Στην σύγχρονη Ελληνική κοινωνία επικρατεί παρακμή-αμάθεια, έλλειψη αρχών και διχασμός. Η έλλειψη παιδείας-αγωγής οδηγεί στην απάθεια και στην αδιαφορία. Αυτά είναι από τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα μιας κοινωνίας σε μεγάλη παρακμή και σήψη. Οι κάτοικοι είναι προκλητικά-τραγικά απαθείς-αδιάφοροι απέναντι στους εμπρησμούς, τον Covid-19, τα μνημόνια, την εισβολή και τις εθνοκτόνες συνέπειες. Aυτό συμβαίνει διότι αρκετοί δεν έχουν παιδεία και θεωρούν ότι τα προβλήματα πρέπει να απασχολούν όλους τους άλλους, εκτός από τους ίδιους. 

Όταν διαπιστώσουν ότι αυτές οι κοινωνικές-εθνικές μάστιγες, ήταν και είναι υπόθεση όλων μας τότε είναι πολύ αργά, καθώς έχουν ήδη υποστεί οι ίδιοι ή κάποια από τα συγγενικά-φιλικά τους πρόσωπα θανάτους και απώλειες εξαιτίας του υβριδικού πολέμου. Η διαχρονική δύναμη των Ελλήνων είναι η παιδεία-πολιτισμός.

Σε περιόδους έντονης ανησυχίας-δυστυχίας, βίας και πολέμων οι άνθρωποι βιώνουν καταστάσεις τις οποίες δεν μπορούν να διαχειριστούν με το πνεύμα και την ηθική. Φοβούνται-αρνούνται να σκεφτούν και να ερευνήσουν. Για αυτό στρέφονται προς το κακό, τις βίαιες πράξεις, την ηθική ελευθεριότητα-Διονυσιακή Κουλτούρα, τον φασισμό και την φίμωση. Συνέπεια όλων αυτών είναι να μην υπάρχουν αξίες-ηθική, εξέλιξη, δημιουργικότητα, πολιτιστικό επίπεδο και  ελευθερία λόγου στα ΜΜΕ. Τα μοναδικά-διαχρονικά  στηρίγματα του Ελληνικού έθνους είναι ο Αριστόκλειος Πολιτισμός. 

 

 

https://mytilenepress.blogspot.com/2023/12/mytilenepress-mytilenepress_16.html

Οι απόψεις των αρθρογράφων και των αναλυτών δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα εκείνες του Μytilenepres

πηγή: Mondoweiss

loading...