Κίνδυνος για το επίδομα παιδιού! Ποιοί μπορεί να το χάσουν

Μεγάλη προσοχή απαιτείται να δείξουν οι γονείς αναφορικά με το επίδομα παιδιού Α21, το οποίο παρέχει κάθε δύο μήνες ο ΟΠΕΚΑ!
Συγκεκριμένα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να το χάσουν, άπαξ και ως γονείς και κηδεμόνες έχουν σημαντικές αλλαγές στην φορολογική δήλωση που θα καταθέσουν φέτος.

Στην παρούσα φάση, το επίδομα παιδιού παρέχεται στους πολίτες που έχουν κάνει αίτηση βάσει της περσινής φορολογικής δήλωσης, η οποία σχετίζεται με τα εισοδήματα του 2022.

Εν τούτοις, από την 1η Ιουλίου, καθώς θα έχει γίνει η υποβολή των δηλώσεων, ο ΟΠΕΚΑ θα προβεί σε διασταυρώσεις με γνώμονα τις νέες δηλώσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους.

Άπαξ και εντοπιστούν αυξήσεις στα εισοδήματα τους, υπάρχει περίπτωση να χάσουν το επίδομα!

Πέραν τούτου, ο Οργανισμός δεν αποκλείεται να τους ζητήσει την επιστροφή των δύο δόσεων που έλαβαν τον χειμώνα!

Στον αντίποδα, όσοι είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται, θα λάβουν το επίδομα, καθώς πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια! λάβουν το επίδομα παιδιού.

Αξιοσημείωτο είναι πως έπειτα από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα πριν από κάθε πληρωμή! Αυτό γίνεται με γνώμονα το εισόδημα! Δεν χρειάζεται κάποιος να κάνει εκ νέου αίτηση Α21.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚA:
Το Επίδομα Παιδιού χορηγείται από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα. Για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, κατ’ έτος, μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ ή του ΟΠΕΚΑ στην ειδική πλατφόρμα, από τον υπόχρεο υποβολής της αίτησης φορολογίας εισοδήματος ή τη σύζυγο του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του taxisnet.

Τα πεδία της αίτησης Α21 προσυμπληρώνονται, αντλώντας στοιχεία από τον ΑΜΚΑ. Κατά το στάδιο της υποβολής – μέσω on line διασύνδεσης της ΗΔΙΚΑ με την ΑΑΔΕ – προσυμπληρώνονται στην αίτηση τα ετήσια εισοδήματα των μελών της οικογενείας που συμμετέχουν στο Α21. Το επίδομα παιδιού παρέχεται σε πάνω από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω από 1.5 εκ. παιδιά, ενώ η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 1.050.000.000 ευρώ. Καταβάλλεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.

Η επόμενη πληρωμή της δίμηνης δόσης του επιδόματος παιδιού θα λάβει χώρα την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Με πληροφορίες από ΟΠΕΚΑ/Ελεύθερο Τύπο/photo eurokinissi

loading...