Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής – Οι περιοριστικοί όροι που του επιβλήθηκαν

Η αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου αποφασίστηκε με την ευνοϊκότερη ποινική νομοθεσία που ίσχυε το 2018 και 2019
Την αποφυλάκιση του άλλοτε αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, αποφάσισε με βούλευμά του το δικαστικό συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα.
O Νίκος Μιχαλολιάκος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών με βάση την πρωτόδικη απόφαση που είχε κρίνει τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Ωστόσο, ο ίδιος έχει συμπληρώσει τα 3/5 της ποινής.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επιβάλλει στο Νίκο Μιχαλολιάκο τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από την Π.Ε. Αττικής, της εμφάνισης στο ΑΤ τόπου διαμονής μια φορά τον μήνα και μη συναναστροφής με συγκατηγορουμένους για τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση για την οποία κρατήθηκε.

Διαφωνία του εισαγγελέα

Πάντως, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε στο δικαστικό συμβούλιο την παραμονή του Νίκου Μιχαλολιάκου στη φυλακή αξιολογώντας τη μη ύπαρξη μεταμέλειας και ηθικής βελτίωσης του αιτούντος, παραθέτοντας εκτεταμένη αρθρογραφία μέσα από την οποία εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.
Η πρόταση του ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή από το δικαστικό συμβούλιο το οποίο αναφέρει πως τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του.

Το σενάριο της έφεσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά του βουλεύματος που κρίνει τη χορήγηση της υπό όρο απόλυσης επιτρέπεται έφεση από τον εισαγγελέα, που μπορεί να εξεταστεί αυτεπαγγέλτως από τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης. Η αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου αποφασίστηκε με την ευνοϊκότερη ποινική νομοθεσία που ίσχυε το 2018 και 2019, ενώ με τις μετέπειτα τροποποιήσεις μετά το 2021, όπως επισημαίνουν νομικοί και δικαστικοί κύκλοι, δεν θα είχε δικαίωμα να ζητήσει να αποφυλακιστεί με όρους.

www.bankingnews.gr

loading...