ΑΝΑΛΥΣΗ: Κοσοβοποίηση της Ελλάδας και Οθωμανικό τσάι στην Άγκυρα

Η κατρακύλα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Γράφει ο Παναγιώτης Παύλος

Προτού σας γράψω για την ουσία όσων διημείφθησαν πριν από λίγο στο παλάτι του Τούρκου Σουλτάνου στην Άγκυρα μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν, σας δίνω ένα πλαίσιο με ορισμένες ειδήσεις που δυστυχώς λίγοι έχουν το προνόμιο να γνωρίζουν, για να γίνει σαφές σε τί εθνική καταστροφή οδηγούμαστε.

Πράξη πρώτη. Γνωρίζουν πιθανόν όλοι ότι χθές, κατά την ορκωμοσία της νέας Προέδρου στη γειτονική χώρα των Σκοπιανών, η Πρέσβης της Ελλάδος Σοφία Φιλιππίδου αποχώρησε από τη Βουλή, όταν η νέα Σκοπιανή πρόεδρος Γκορντιάνα Σιλιάνοφσκα αποκάλεσε το κρατίδιο της Συμφωνίας των Πρεσπών «Μακεδονία», νέτα σκέτα.

Αυτό που πιθανότατα λίγοι γνωρίζουν, είναι ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, αυτός τον οποίο η Ντόρα Μπακογιάννη στήριξε με όλες τις δυνάμεις τις επιχειρώντας να βάλει το Κοσσυφοπέδιο στο Συμβούλιο της Ευρώπης από το παράθυρο, έχει δικό του κόμμα στα Σκόπια, το Vredi. Ένα κόμμα μάλιστα, το οποίο μετέχει του νέου κυβερνητικού συνασπισμού του οποίου προΐσταται το ακροδεξιό VMRO της Σιλιάνοφσκα, και θα συμμετάσχει και στην καινούρια κυβέρνηση του κράτους των Σκοπίων!

Ας σημειωθεί επιπλέον, ότι όταν προ δύο εβδομάδων διεξαγόταν στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Σέρβος Πρόεδρος ενημέρωνε με χιούμορ την Ολομέλεια του ΟΗΕ ότι ο Κοσοβάρος Πρωθυπουργός αντί να είναι μέσα στην αίθουσα, βρισκόταν στα Σκόπια για να ενισχύσει προεκλογικά το εκεί δικό του κόμμα. Χαριτολογώντας μάλιστα ο Βούτσιτς, ζήτησε «συγγνώμη» από τον ΟΗΕ που ο Κούρτι, ένας πολίτης της Σερβίας (ο Κοσοβάρος διαθέτει σερβική υπηκοότητα) αντί να παραβρίσκεται στο Συμβούλιο, «απουσιάζει στα Σκόπια και δημιουργεί εσωτερικά προβλήματα ασφαλείας σε άλλο κράτος μέλος του ΟΗΕ…».

Θέλετε να γνωρίζετε και τί διακινεί από το πρωί Σκοπιανός δημοσιογράφος προσκείμενος στο νέο κυβερνητικό κόμμα των Σκοπίων: «Φτάσαμε σε συμφωνία με το Vredi (σ. το κόμμα-παράρτημα του Κοσοβάρου Κούρτι στα Σκόπια), παίρνουμε εμείς τη Θεσσαλονίκη, και αυτοί, οι Αλβανοί μπορούν να έχουν την Αθήνα».

Πράξη Δεύτερη. Χθες, επίσης (τί σύμπτωση!), έλαβε χώρα στο κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου η πρωτόγνωρη στην ιστορία διμερών σχέσεων χωρών των Βαλκανίων προεκλογική φιέστα Ράμα. Κι αν κάποιοι σπεύσουν να εγείρουν τη γελοία ένσταση ότι και ο Μητσοτάκης είχε απευθυνθεί προεκλογικά στη Βόρειο Ήπειρο, άλλος είναι ο λόγος που το γράφω.

Ξέρετε ποιός ήταν επικεφαλής υπεύθυνος για την οργάνωση του κομβόι των αμέτρητων λεωφορείων που ήρθαν χθες και προχθές από την Αλβανία γεμάτα όχι απλώς με Αλβανούς της Αλβανίας, αλλά με Αλβανούς του Κοσόβου, όπως με ενημέρωσε φίλος που ήταν μέσα στο κλειστό Γαλατσίου- για να παρακολουθήσει το εθνικιστικό σόου του Αλβανού Πρωθυπουργού Ράμα μέσα στην Αθήνα; Ο Φίτιμ Γκλιαρέβα, Κοσοβάρος «διπλωμάτης» και επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου του Κοσόβου που είχε ανοίξει η Πρίστινα στην Αθήνα με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ, χάρη στις πρόνοιες και ευλογίες του Αλέξη Τσίπρα και των υπογραφέων των Πρεσπών, και που εν συνεχεία αναβάθμισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη επί ημερών Νίκου Δένδια στο Υπουργείο Εξωτερικών. Πράγματι, αξίζουν «θερμά συγχαρητήρια» στο ΥΠΕΞ μας και τον προϊστάμενό του κύριο Γεραπετρίτη, που ως άλλος ινδός φακίρης γνωρίζει να κατευνάζει μέχρι και τα φίδια της Τουρκίας στα Βαλκάνια.

Να σας πω, επιπλέον και παρεμπτιπτόντως καθώς πάλι λίγοι το γνωρίζουν, ότι επί ημερών δημαρχίας Αθηναίων του γιού της Ντόρας Μπακογιάννη και ανηψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κώστα Μπακογιάννη, στην περιοχή του Γαλατσίου όπου βρίσκεται το Γραφείο της Κοσοβάρικης κυβέρνησης τοποθετήθηκε και ανάλογη σήμανση στους δρόμους με την ένδειξη «Γραφείο Κοσόβου».

Πράξη Τρίτη. Πάμε τώρα στην Άγκυρα και στην τραγική, αν όχι καταστροφική, σημερινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν κρίνουμε τουλάχιστον από τις δημόσιες κοινές δηλώσεις του ιδίου με τον Ερντογάν. Παρά τις φιλοφρονήσεις του προς τον Τούρκο Πρόεδρο και τις φιλικές προσφωνήσεις τύπου «αγαπητέ Ταγίπ», ο τούρκος Πρόεδρος όχι μόνον δεν έδειξε να συγκινείται αλλά προέβη σε ομοβροντία realpolitik επαναφέροντας κι επισημαίνοντας τις στρατηγικές αξιώσεις της Τουρκίας κατά τις Ελλάδος.

Αυτό από μόνο του δεν θα ήταν πρόβλημα, με την έννοια ότι γνωρίζουμε καλά ποιά είναι η Τουρκία και τί αξιώνει υποβολιμαία. Το πρόβλημα είναι ότι, όταν ήρθε η σειρά του Πρωθυπουργού να ορθώσει το κρητικό ανάστημά του στον Πόντιο γενίτσαρο, δυστυχώς, το αποτέλεσμα των γενικών διατυπώσεων με κούφια λόγια που του δόθηκαν να αναγνώσει με ευθύνη της κυρίας Μπούρα, αν όχι και άλλων, ήταν όχι μόνον αποτυχημένο αλλά και καταθλιπτικό.

Στην αντιφώνησή του προς τον Τούρκο Πρόεδρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός εμφανίστηκε σαν καλός γόνος μεγαλοαστικής τάξης που με αστείες κυριολεκτικά (από το άστυ) αβρότητες και σχεδόν μουδιασμένο τόνο στη φωνή προσπάθησε να καλοπιάσει τον σουλτάνο, εκθέτοντάς του μια σειρά ελληνικών παραχωρήσεων προς την Τουρκία, σχεδόν ως δώρα εξευμενισμού, που είναι και ο δίδυμος αδελφός του κατευνασμού.

Έτσι, ακούσαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κομπάζει σχεδόν για το ότι άνοιξε διάπλατα τις πύλες των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, προκειμένου μαζί με τις αμέτρητες καραβιές παρανόμως εισερχομένων λαθρομεταναστών που στρατηγικά και συστηματικά μας αποστέλλει η Τουρκία – και που σαν καλά γιουσουφάκια διεκπεραιώνουν Υπουργοί Μετανάστευσης της Νέας Δημοκρατίας – να έρχονται και Τούρκοι τουρίστες, ανάμεσά τους φυσικά και αμέτρητοι πράκτορες της ΜΙΤ αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι επιτήδειοι αγοραστές ελληνικής νησιωτικής γης. Είχε μάλιστα και την έμπνευση ο Έλληνας ηγέτης να ομολογήσει απερίφραστα στον Τούρκο Πρόεδρο το πόσο σημαντικοί είναι οι Τούρκοι επισκέπτες για την οικονομία των νησιών του Αιγαίου!

Τον ακούσαμε επίσης, να απαντά – προφανώς όντας ο ίδιος σε βέρτιγκο που μάλλον τον δυσκολεύει να συνειδητοποιήσει το ποιά χώρα κυβερνά – στην ευθεία επίθεση Ερντογάν στο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκης, υπεραμυνόμενος του ότι εκπρόσωποι της μειονότητας συμμετέχουν και στην κοινοβουλευτική ζωή της χώρας. Αγνοώντας προφανώς ότι αναφέρεται σε πράκτορες της ΜΙΤ τους οποίους φρόντισε εξάλλου ο Ερντογάν να «ορμηνεύσει», μέσω τρίτων ανθρώπων του, τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα, αμέσως μόλις έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου και πήγε παραδίπλα στην Πρεσβεία της Τουρκίας. Και σαν να μην έφθανε αυτό, σχεδόν με παράπονο αγοριού που του έχεις δώσει λιγότερα σσσσοκολατάκια στην παλάμη από τα προσδοκώμενα, ψέλλισε ότι η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη αριθμεί «δυστυχώς», όπως είπε, πολύ λιγότερα μέλη. Τί κρίμα…

Δεν θα επεκταθώ εδώ στα όσα συμφωνήθηκαν στις κλειστές πόρτες παρόντος Γεραπετρίτη, Παπαδοπούλου, Μπούρα και Δεμίρη, μαζί με τους γκριζόλυκους συναδέλφους τους. Θα κλείσω για σήμερα, μεταφέροντάς σας αυτολεξεί τα λόγια που μου εμπιστεύθηκε λίγο νωρίτερα φίλος έμπειρος διπλωμάτης ισχυρής συμμάχου χώρας της Ευρώπης:

«Ο Ερντογάν σας χορεύει στο ταψί: οργάνωσε τον Ράμα και σας τον έστειλε στην Αθήνα μια ημέρα πριν δεχθεί τον Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Ξέρεις γιατί; Για να του δώσει αυτό το μήνυμα: ‘Κυριάκο, δεν έχεις ακεραιότητα στην πρωτεύουσά σου. Μη μου λες για νησιά, διότι εγώ σου ελέγχω την Αθήνα…’».

infognomonpolitics.gr

loading...