Αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους

 

Δρ. Ηλίας Κοπανάκης*

Η συνεχιζόμενη για μήνες αιματηρή επέμβαση του ισραηλινού στρατού στην περιοχή της Γάζας, συνεχίζει να προκαλεί την διεθνή κατακραυγή ενάντια στο καθεστώς Νετανιάχου και έχει επαναδραστηριοποιήσει ειρηνευτικές προσπάθειες και διπλωματικές ενέργειες αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους. Πάγια θέση πολλών κρατών και της ευρωπαϊκής ένωσης, είναι ότι η βάση ειρήνευσης στην Μέση Ανατολή αποτελεί η ίδρυση δύο ανεξάρτητων κρατών στην γεωγραφική περιοχή της ιστορικής Παλαιστίνης. Μόνο έτσι θα επέλθει ειρήνη και πρόοδος στην περιοχή. Μόνο έτσι θα πάψει ο παλαιστινιακός λαός και τα υπάρχοντά του να αποτελούν έρμαιο πολεμικών επιδρομών του ισραηλινού στρατού. Μόνο έτσι θα πάψει ο κατατρεγμένος αυτός λαός να μην έχει μια σταθερή και ασφαλή πατρίδα.

Ο εβραϊκός λαός καλείται να μπει μπροστάρης στο κίνημα δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, αναλογιζόμενος όχι μόνο τα σαράντα χρόνια περιπλάνησης του ίδιου στην έρημο τον καιρό του Μωυσή, μα και τα χιλιάδες χρόνια που δεν είχε πατρίδα και μόλις πριν λίγες δεκαετίες απέκτησε, με την υπ’ αρ. 181 απόφαση στις 29 Νοεμβρίου 1947 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς η απόφαση εκείνη πρότεινε την διαίρεση της Παλαιστίνης σε ένα ισραηλινό και ένα αραβικό κράτος.

Ο μόνος τρόπος για να πάψουν οι πολύχρονες σφαγές στα Άγια χώματα της Παλαιστίνης είναι η δημιουργία και η πλήρης αναγνώριση από σύσσωμη την παγκόσμια κοινότητα ελεύθερου, ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους. Με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και ΑΟΖ. Ένα ιστορικό πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση ειρήνευσης της Μέσης Ανατολής αποτελεί, ευελπιστούμε και θέλουμε να πιστεύουμε, τούτη η απόφαση, που είδε αυτές τις μέρες την δημοσιότητα, των τριών ευρωπαϊκών κρατών, Ιρλανδίας, Νορβηγίας και Ισπανίας, να προχωρήσουν στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Ας ευχηθούμε κι άλλα κράτη να συνταχθούν με την απόφαση των τριών αυτών ευρωπαϊκών κρατών και να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον σκόλοπα των διεθνών σχέσεων που τις κατατρώγει για δεκαετίες. Ας ευχηθούμε τα Ιεροσόλυμα να γίνουν τόπος αγαπητικής συνάθροισης ανθρώπων και όχι τόπος εγκλημάτων. Γένοιτο.

 

Χριστός Ανέστη,

Δρ. Ηλίας Κοπανάκης

loading...