Προειδοποίηση Κάμερον: Η υποστήριξη στο Ισραήλ δεν είναι άνευ όρων

Τι υπογράμμισε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, κάλεσε την Κυριακή το Ισραήλ να ακολουθήσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο μετά την ισραηλινή επίθεση σε αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια που άφησε πίσω της επτά νεκρούς.
Το Ισραήλ, τόνισε, έχει «το δικαίωμα στην αυτοάμυνα που πρέπει να υποστηρίξουμε, αλλά η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς το Ισραήλ δεν είναι άνευ όρων».

«Περιμένουμε από μια τόσο περήφανη και επιτυχημένη δημοκρατία να τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ακόμη και όταν αμφισβητείται με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε ο Κάμερον.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, οι επιθέσεις εναντίον της αυτοκινητοπομπής βοήθειας την περασμένη Δευτέρα προκάλεσαν αντιδράσεις από τους στενούς συμμάχους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, με εκκλήσεις για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

Την στιγμή που ολόκληρος ο πληθυσμός του θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων αντιμετωπίζει οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, προειδοποίησαν ομάδες παρακολούθησης.

Ο Κάμερον επανέλαβε την έκκληση προς την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να «επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα» και περιέγραψε λεπτομερώς τα σχέδια για τη μεταφορά βρετανικών προμηθειών βοήθειας στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ.

Υποστήριξε επίσης έναν θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο προς τη Γάζα, ο οποίος εγκαινιάστηκε τον περασμένο μήνα.

Ο ισραηλινός στρατός μείωσε την Κυριακή την παρουσία του στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αποσύροντας όλα τα χερσαία στρατεύματα εκτός από μία ταξιαρχία, σύμφωνα με στρατιωτικό εκπρόσωπο που επικαλείται το Reuters.

Δεν είναι σαφές τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή για τα ισραηλινά σχέδια για μια χερσαία επιχείρηση στη Ράφα για την ήττα της Χαμάς, μια προοπτική για την οποία οι ΗΠΑ έχουν δείξει ανησυχία.

Ναυτεμπορική

loading...