Ξέφρενο «ράλι» για το κακάο: Έρχονται ανατιμήσεις στις σοκολάτες εν όψει του Πάσχα

Η τιμή του κακάο σημείωσε νέο ρεκόρ, καθώς η παγκόσμια έλλειψη επιδεινώθηκε το πρώτο τρίμηνο

Η τιμή του κακάο έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ, αφού μια έκθεση της βιομηχανίας ανέφερε ότι οι αποτυχίες των καλλιεργειών στη δυτική Αφρική το πρώτο τρίμηνο επιδείνωσαν περαιτέρω την ανησυχία για παγκόσμια έλλειψη στην αγορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Λονδίνο αυξήθηκαν έως και 9,6% στο ιστορικό υψηλό των 9.477 λιρών ανά τόνο, επεκτείνοντας το «ράλι» από την αρχή του έτους, καθώς οι κακές σοδειές στις βασικές περιοχές καλλιέργειας στη δυτική Αφρική έχουν επιδεινώσει την κρίση. Ο αριθμός των κόκκων που επεξεργάζεται η βιομηχανία για να μετατραπούν τελικά σε σοκολάτα, μειώθηκε κατά 2,5% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κακάο.

Ο εμπορικός οργανισμός συγκεντρώνει δεδομένα από 19 μεταποιητές κακάο και σοκολατοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Cargill, Barry Callebaut και Olam Food Ingredients (OFI). Οι παγκόσμιες τιμές του κακάο έχουν υπερδιπλασιαστεί φέτος καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι ελλείψεις θα συνεχιστούν. Τα χρόνια χαμηλών τιμών οδήγησαν τους αγρότες να επενδύσουν στη βελτίωση των φυτειών.

Η αύξηση της τιμής του κακάο, αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλες ανατιμήσεις σε σοκολατοειδή αλλά και πολλά ακόμη προϊόντα που περιέχουν κακάο, γεγονός που εντέινει την ανησυχία για αναστάτωση στην αγορά εν όψει του Πάσχα.

Αναλυτές και γνώστες της βιομηχανίας λένε ότι τα τρέχοντα στοιχεία αντικατοπτρίζουν τον αγώνα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι, οι μεταποιητές και οι κατασκευαστές για να βρουν αρκετούς σπόρους κακάο. «Τα δεδομένα αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι κόκκοι δεν έχει να κάνει με τη ζήτηση για σοκολάτα», δήλωσε ο Fuad Mohammed Abubakar, επικεφαλής της Ghana Cocoa Marketing Company, μέρος του ελεγχόμενου από την κυβέρνηση φορέα που ορίζει τις τιμές για αγορές απευθείας από τη φάρμα.

Στη Δυτική Αφρική, τα εργοστάσια λειτουργούν με λιγότερο από το 30% της δυναμικότητάς τους, πρόσθεσε. Οι τιμές άλεσης θα μπορούσαν να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στις τιμές, οι οποίες στη Νέα Υόρκη αυξήθηκαν κατά 7% στα 10.800 δολάρια ο τόνος την Πέμπτη, από περίπου 3.000 δολάρια ο τόνος από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι αγρότες στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, που παράγουν από κοινού περίπου τα δύο τρίτα των παγκόσμιων αποθεμάτων κακάο, έχουν αντιμετωπίσει διπλό πλήγμα από τις ασθένειες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες, λόγω της κλιματικής αλλαγής και του καιρικού φαινομένου «Ελ Νίνιο». Αυτό έχει περιορίσει την παραγωγή κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο στην Ακτή Ελεφαντοστού, τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο. Και οι δύο χώρες αναγκάστηκαν να επαναδιαπραγματευτούν συμβόλαια με εμπόρους για να αναβάλουν τις παραδόσεις, καθώς βρέθηκαν να μην έχουν καθόλου σπόρους.

Δεν έχουν απομείνει φασόλια προς πώληση, σύμφωνα με τον Abubakar. «Όποιος τηλεφωνεί σε έναν μεσίτη ή έναν εξαγωγέα και του λέει ότι έχω αυτά για σένα αυτή τη στιγμή, σημαίνει απλώς ότι αυτό το άτομο αθετεί μια άλλη σύμβαση επειδή δεν υπάρχουν σπόροι για πώληση», είπε.

Σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουν τους αγρότες να επενδύσουν στις φυτείες τους και να ενισχύσουν τις αποδόσεις, τόσο οι ρυθμιστικές αρχές της Γκάνας όσο και της Ακτής Ελεφαντοστού αύξησαν αυτόν τον μήνα τις καθορισμένες τιμές που καταβλήθηκαν στους αγρότες. Η Ακτή Ελεφαντοστού αύξησε τις τιμές κατά 50% στα 2,48 δολάρια το κιλό. Τρεις ημέρες αργότερα η Γκάνα εφάρμοσε παρόμοια αύξηση, ανεβάζοντας τις τιμές στα 2.481 δολάρια ο τόνος.

«Μακροπρόθεσμα, οι υψηλότερες τιμές των κόκκων κακάο μπορεί να ενθαρρύνουν τη φυτεία, η οποία έχει χρονικό ορίζοντα τριών έως πέντε ετών, για να καλύψει τις παγκόσμιες τάσεις κατανάλωσης που αναμένεται να αυξηθούν περίπου 2% από έτος σε έτος, έως το 2030», δήλωσε ο Paul Hutchinson , επικεφαλής στρατηγικού εμπορίου στον ΟFI, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές προϊόντων στον κόσμο.

newsbomb.gr

loading...