Μαρτυρία: Ο Μίκης Θεοδωράκης για το σχέδιο Ανάν, τον Καραμανλή και τον Χριστόφια

Μιλώντας τον Ιούνιο του 2011 στη συνδιάσκεψη του Κινήματος Ανεξαρτήτων Πολιτών Σπίθα, ο Μίκης Θεοδωράκης είπε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα για την περίοδο που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν στην Κύπρο το 2004:

“Για να δείτε πώς γράφεται η Ιστορία: Όταν αναγγέλθηκε το σχέδιο Ανάν, εγώ ήμουν από αυτούς που ήταν πάντα υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας και κυρίως της διευθέτησης των διαφορών των δύο κοινοτήτων, να γίνει μια ενιαία Κύπρος. Είδα το σχέδιο Ανάν θετικό, δεν το διάβασα κιόλας το σχέδιο.

Με παίρνει τηλέφωνο ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και με ρωτάει: «Δε μου λες, ποια είναι η άποψή σου για το σχέδιο Ανάν;». Λέω «είναι μάλλον θετική». «Σε παρακαλώ πολύ, είναι φίλος σου ο Χριστόφιας, δεν τον ρωτάς τι σκέπτεται αυτός; Γιατί και εμείς εδώ δεν ξέρουμε ακόμα, μάλλον και ‘μεις θετικό το βλέπουμε».

Παίρνω τον Χριστόφια και του λέω «Δημήτρη τι συμβαίνει;». «Είναι θετικό», λέει, «είναι πολύ θετικό». Ξαναπαίρνω τον Καραμανλή, του λέω είναι θετικό. Εκείνη τη στιγμή ο Δημήτρης (Κωνσταντακόπουλος) έβγαλε το βιβλίο «Η Αρπαγή της Κύπρου» όπου έκανε φύλλο και φτερό το σχέδιο Ανάν , . Το διαβάζω απνευστί. Σε μια νύκτα μέσα.

Και συνεχίζει ο Μίκης Θεοδωράκης: «Σπεύδω και παίρνω τον Καραμανλή του λέω: προσοχή, το σχέδιο Ανάν κίνδυνος. Αλλά έπρεπε να πάρω και τον Χριστόφια, ο οποίος, το κόμμα του, ήταν υπέρ του σχεδίου Ανάν, όπως ξέρετε, στην αρχή. Του στέλνω το βιβλίο, του λέω διάβασε το βιβλίο, «σταμάτα και κάνε πίσω».”

loading...