Ιράν εναντίον Ισραήλ: Ιράν: Τι θα συμβεί στη συνέχεια τώρα που έπεσαν πυροβολισμοί;

«Το Ισραήλ θα κάνει τη Γάζα χαλίκι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Μια χερσαία εισβολή θα συναντήσει πολύ μεγαλύτερη αντίσταση απ’ ό,τι φαίνεται να περιμένουν οι Ισραηλινοί, αλλά το Ισραήλ ελέγχει τον αέρα και η Γάζα είναι ένας σταθερός στόχος με περιορισμένο έδαφος. Το πρόβλημα γι’ αυτούς δεν είναι οι Παλαιστίνιοι, αλλά τα πολλαπλά πολεμικά μέτωπα που θα ανοίξουν αν κάνουν αυτό που νομίζω ότι πρόκειται να κάνουν (απόπειρα εξυγίανσης). Ο Λίβανος, το Ιράν και η Συρία θα εμπλακούν αμέσως και το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να τους πολεμήσει όλους…».

Μέχρι στιγμής, τόσο ο Λίβανος όσο και το Ιράν έχουν εμπλακεί άμεσα με ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις και πολιτικούς στόχους. Συριακές πολιτοφυλακές δηλώνουν επίσης ότι θα αρχίσουν και πάλι να επιτίθενται σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

Στο άρθρο μου «Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι πλέον αναπόφευκτος – Να γιατί δεν μπορεί να αποφευχθεί» που δημοσιεύτηκε στις 5 Απριλίου σημείωσα ότι:

«Προειδοποίησα πριν από μήνες… ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα επεκτεινόταν σε μια πολυμέτωπη σύγκρουση που πιθανόν θα συμπεριλάμβανε και το Ιράν. Προειδοποίησα επίσης ότι θα ήταν προς όφελος του Ισραήλ αν το Ιράν έμπαινε στον πόλεμο γιατί αυτό θα ανάγκαζε τελικά τις ΗΠΑ να εμπλακούν άμεσα. Για να είμαστε σίγουροι, το Ιράν έχει ήδη εμπλακεί σε επιθέσεις μέσω αντιπροσώπων κατά του Ισραήλ μέσω του Λιβάνου, αλλά η επίθεση του Ισραήλ στην ιρανική «πρεσβεία» ή διπλωματικό σταθμό στη Συρία ουσιαστικά εξασφαλίζει ότι το Ιράν θα δεσμευτεί τώρα άμεσα σε πλήγματα κατά ισραηλινών στόχων».

Το Ιράν όντως δεσμεύτηκε σε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ, μια κατάσταση που είχε κάποιες περίεργες συνέπειες. Φυσικά, οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ βοήθησαν το Iron Dome του Ισραήλ να καταρρίψει την πλειονότητα των drones και των πυραύλων που έστειλε το Ιράν. Ωστόσο, παρόλο που υπάρχουν αρκετά βίντεο που δείχνουν ότι ορισμένοι πύραυλοι κρουζ έπληξαν τους στόχους τους, οι Ισραηλινοί ήταν επιφυλακτικοί να παραδεχτούν ότι προκλήθηκε οποιαδήποτε ζημιά.

Υποψιάζομαι ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πύραυλοι κρουζ έπληξαν στρατιωτικούς στόχους αντί για πολιτικούς στόχους και το Ισραήλ δεν θέλει να δώσει στη δημοσιότητα καμία πληροφορία σχετικά με το τι χτυπήθηκε. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν είχαν πιθανότατα ως στόχο να λειτουργήσουν ως δόλωμα για την αντιαεροπορική άμυνα. Είναι πολύ φθηνότερα από τους πυραύλους που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για την κατάρριψή τους.

Το αν αυτά τα πλήγματα είχαν πραγματική επίδραση στις ισραηλινές επιθετικές δυνατότητες ή όχι, μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η αντεπίθεση του Ισραήλ ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι αναλυτές. Μήπως αυτό σημαίνει ότι το «τιτάνιο για το τιτάνιο» τελείωσε και οι δύο πλευρές αφήνουν τα χέρια κάτω; Αυτό θα ήταν πιθανώς οι έξυπνες αποφάσεις, αλλά όχι, δεν συμβαίνει αυτό εδώ.

Η περιορισμένη αντίδραση του Ισραήλ οφείλεται πιθανότατα στην έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το κατά πόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Μπάιντεν είναι πρόθυμη να συμμετάσχει στον πόλεμο κατά τη διάρκεια μιας εκλογικής χρονιάς. Αυτό που θα δούμε τους επόμενους έξι μήνες είναι μια σταθερή κλιμάκωση προς το χειμώνα, ακολουθούμενη από νέους βομβαρδισμούς με πολύ πιο εκτεταμένες καταστροφές από αυτές που είδαμε πρόσφατα. Με άλλα λόγια, η άνοιξη είναι απλώς η πρόβα τζενεράλε για το τι θα συμβεί το χειμώνα.

Ακολουθούν τα πιο πιθανά σενάρια για το 2024…

Αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα δεσμευτεί για εκτεταμένα αεροπορικά πλήγματα στο Ιράν φέτος ή πολύ νωρίς το 2025, και θα δούμε πολύ γρήγορα αν η ρωσική τεχνολογία αεράμυνας που πωλήθηκε στους Ιρανούς είναι αποτελεσματική ή αναποτελεσματική. Το πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν μπορεί να είναι χρήσιμο για να βοηθήσει στην εξίσωση των όρων ανταγωνισμού έναντι των ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και πάλι, το τεχνολογικό χάσμα θα μπορούσε να είναι εκτεταμένο.

Η δημόσια ισραηλινή θέση θα είναι ότι τα χτυπήματά τους επικεντρώνονται στην κατάρριψη τυχόν υφιστάμενων ιρανικών πυρηνικών εργαστηρίων. Δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι το Ιράν έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων (μπορεί να έχει βρώμικες βόμβες), αλλά η έννοια των πυρηνικών όπλων είναι υπεραρκετή από άποψη δημοσίων σχέσεων και δικαιολογίας για τον πόλεμο.

Το Ιράν μπλοκάρει τα Στενά του Ορμούζ

Το Στενό του Ορμούζ θα ήταν στην κορυφή του καταλόγου των πρωταρχικών στόχων για το Ιράν. Είναι το στενότερο σημείο πρόσβασης στον Περσικό Κόλπο και επιβλέπει τη διέλευση περίπου του 25%-30% των συνολικών εξαγωγών πετρελαίου παγκοσμίως. Το μπλοκάρισμά του είναι σχετικά εύκολο – το μόνο που έχει να κάνει το Ιράν είναι να βυθίσει μερικά δεξαμενόπλοια στα ρηχά νερά ή να καταστρέψει τα εχθρικά πλοία που περνούν από εκεί, δημιουργώντας ένα εμπόδιο που θα καταστήσει αδύνατη τη μεταφορά πετρελαίου.

Αυτό θα καθιστούσε επίσης δύσκολες τις ναυτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ ή των ΗΠΑ. Η εκκαθάριση των εμποδίων θα απαιτούσε χρόνο και θα εξέθετε τις δυνάμεις στο ιρανικό πυροβολικό, το οποίο μπορεί να εκτοξευθεί από απόσταση έως και 450 μιλίων. Μόλις το πυροβολικό κλειδώσει σε ένα στενό σημείο ή ένα πέρασμα, τίποτα δεν πρόκειται να περάσει. Όπως είδαμε στην Ουκρανία, μια κουβέρτα πυρών πυροβολικού είναι ουσιαστικά ασταμάτητη.

Οι πύραυλοι κατά πλοίων δεν θα ήταν καν απαραίτητοι και πιθανότατα θα αποδεικνύονταν λιγότερο αποτελεσματικοί, εκτός αν είναι υπερηχητικοί. Το Ιράν μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τον μικρό στόλο υποβρυχίων ντίζελ που διαθέτει για να αναπτύξει ναυτικές νάρκες στο στενό.

Μόλις διαταραχθεί το Ορμούζ και επιβραδυνθούν οι παγκόσμιες μεταφορές πετρελαίου, ο στρατός των ΗΠΑ θα συμμετάσχει στον πόλεμο, αν δεν το έχει κάνει ήδη.

Η ισραηλινή επίθεση οδηγεί σε χερσαίο πόλεμο με το Ιράν/Λίβανο

Ένας χερσαίος πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ είναι αναπόφευκτος αν συνεχιστεί το «tit-for-tat» και μεγάλο μέρος του θα διεξαχθεί (τουλάχιστον στην αρχή) στο Λίβανο και ίσως στη Συρία. Το Ιράν έχει ένα αμοιβαίο αμυντικό σύμφωνο και με τις δύο χώρες και ο Λίβανος είναι γενικά ένας πληρεξούσιος για την ιρανική αμυντική πολιτική.

Το Ιράν θα έχει ενεργά στρατεύματα ή δυνάμεις πληρεξουσίων σε όλες αυτές τις περιοχές, για να μην αναφέρουμε τους Χούτι στην Υεμένη που χτυπούν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Υπάρχουν ερωτήματα όσον αφορά το πώς θα αντιδράσει το Ιράκ σε αυτή την κατάσταση, αλλά δεν υπάρχει μεγάλη αγάπη μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης και του Ισραήλ ή των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση του Ιράκ δεν καταδίκασε αρχικά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και εξέφρασε την υποστήριξή της προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Είναι απίθανο να επιτρέψουν πρόθυμα τη χρήση του εδάφους τους για την προβολή μιας επίθεσης κατά του Ιράν. Η χρήση των εδαφών της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ είναι πιθανή για εισβολή ΑΝ εμπλακούν οι ΗΠΑ, και ο Περσικός Κόλπος θα αποτελούσε πρωταρχικό σημείο επίθεσης. Όμως, τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ δεν διαθέτουν αρκετές περιφερειακές βάσεις που απαιτούνται για την προβολή χερσαίων δυνάμεων μεγάλης κλίμακας στο Ιράν (λάβετε υπόψη ότι οι βάσεις στο Αφγανιστάν έχουν πλέον εξαφανιστεί).

Η Τουρκία είναι ένα άλλο σημείο στάθμευσης για τις δυνάμεις των ΗΠΑ, αλλά σίγουρα δεν τους αρέσει το Ισραήλ, πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία θα είναι εκτός ορίων. Όπως και στο Ιράκ, νομίζω ότι θα είναι δύσκολο να πεισθεί η Τουρκία, η οποία υπερασπίζεται δυναμικά τη Γάζα, να υποστηρίξει μια δύναμη εισβολής ή να εκμεταλλευτεί τα σύνορά της για επιχειρήσεις.

Τι γίνεται με το Πακιστάν; Όχι, δεν υπάρχει περίπτωση. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πολλά από αυτά τα έθνη έχουν συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στο παρελθόν, αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν θυμωμένους πληθυσμούς. Η υποστήριξη μιας επίθεσης στο Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιες ταραχές στο εσωτερικό.

Ο πόλεμος θα διεξαγόταν κυρίως από αέρος και θαλάσσης με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να επιδιώκουν να κυριαρχήσουν στον Περσικό Κόλπο. Πολλές από τις χερσαίες μάχες θα γίνουν σε γειτονικές χώρες. Μια άμεση εισβολή στο Ιράν θα ήταν μια εξαντλητική υπόθεση με ορεινά εδάφη που πρέπει να προσεγγιστούν περνώντας μέσα από συμμαχικά εδάφη.

Μπορεί να γίνει; Ναι. Θα μπορούσαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ/σύμμαχοι να κερδίσουν; Ναι, εφόσον ο στόχος είναι η καταστροφή και όχι η κατοχή. Θα ήταν δαπανηρό; Απολύτως. Πάρα πολύ δαπανηρό για να είναι αποδεκτό από το δυτικό κοινό στις μέρες μας, και ένας πόλεμος που θα απαιτούσε εκτεταμένη στρατολόγηση ή επιστράτευση, κάτι που οι Αμερικανοί ιδιαίτερα δεν θα ανεχθούν.

Οι τιμές της βενζίνης εκτοξεύονται στα ύψη

Νομίζετε ότι οι τιμές της βενζίνης είναι υψηλές τώρα; Περιμένετε μόνο μέχρι το 25% των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου να αποκλειστεί από την αγορά για μήνες κάθε φορά. Μπορεί να δούμε διπλάσιες τιμές στην αντλία- ίσως και τριπλάσιες, και αυτό χωρίς να υπολογίζουμε τις πληθωριστικές συνθήκες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στη Δύση.

Αυτό θα ήταν μια καταστροφή για την οικονομία, καθώς οι τιμές της ενέργειας επηρεάζουν ΟΛΑ τα υπόλοιπα. Το κόστος στο ράφι θα ανέβει μαζί με το πετρέλαιο.

Στρατιωτική επιστράτευση και επιθέσεις σε ακτιβιστές της ελευθερίας

Κάτω από την επιφάνεια, υπάρχουν πολλά οφέλη από την επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή για τους παγκοσμιοποιητές. Ο πόλεμος μπορεί να κατηγορηθεί για την πληθωριστική κατάρρευση που δημιούργησαν. Ο πόλεμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για την εφαρμογή ακόμη πιο επιθετικών προτύπων λογοκρισίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο πόλεμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία στρατιωτικής επιστράτευσης που θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις ΗΠΑ και σε ορισμένα τμήματα της ΕΕ. Ο πόλεμος θα μπορούσε αναπόφευκτα να χρησιμοποιηθεί για την εκλογίκευση του στρατιωτικού νόμου. Και, θα μπορούσε ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για να καθυστερήσει ή να διαταράξει τις εκλογές.

Κατά βάθος, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και οι πολλοί άλλοι περιφερειακοί πόλεμοι που πιθανότατα θα ξεσπάσουν τα επόμενα χρόνια έχουν ένα σωρευτικό αποτέλεσμα που προκαλεί σύγχυση και χάος. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια σύντομη περίοδος αταξίας και πολύς οικονομικός πανικός και το κοινό μπορεί ακόμη και να ξεχάσει ποιος δημιούργησε το χάος εξ αρχής Οι ακτιβιστές της ελευθερίας που βρίσκονται στη μέση αυτών των γεγονότων θα αναλάβουν δράση για να υπερασπιστούν τις ελευθερίες τους και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα κατηγορηθούμε για «βοήθεια σε ξένους εχθρούς» ή ότι εργαζόμαστε ως «πράκτορες των Ρώσων, των Ιρανών κ.λπ.».

Ρωσική εμπλοκή και παγκόσμιος πόλεμος

Δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ θεώρησε σκόπιμο να εμπλακεί σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στην Ουκρανία, είναι λογικό η Ρωσία να ανταποδώσει τη χάρη και να εμπλακεί σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στο Ιράν. Μην εκπλαγείτε αν δείτε πολλές συζητήσεις στα μέσα ενημέρωσης τους επόμενους μήνες για τους Ρώσους «συμβούλους» στο Ιράν καθώς και για τα ρωσικά όπλα. Η Ρωσία έχει ήδη στρατιωτικές βάσεις στη Συρία και αμυντικές συμφωνίες με το Ιράν. Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τίθενται σε πορεία σύγκρουσης με τη Ρωσία που θα οδηγήσει σε άμεσες κινηματικές αλληλεπιδράσεις.

Σε αυτό το στάδιο ο παγκόσμιος πόλεμος θα έχει ήδη ξεκινήσει για τα καλά. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορεί ποτέ να μην προσπαθήσουν πραγματικά να χτυπήσουν ο ένας το έδαφος του άλλου και η πυρηνική ανταλλαγή δεν έχει νόημα για κανέναν (ειδικά για τους παγκοσμιοποιητές που θα χάσουν την οικονομική και εποπτική αυτοκρατορία τους εν ριπή οφθαλμού), αλλά θα πολεμήσουν ο ένας τον άλλον σε περιφερειακούς πολέμους σε πολλά σημεία του πλανήτη. Μου φαίνεται ότι αυτή η διαδικασία έχει ήδη τεθεί σε κίνηση, και όταν ξεκινήσει η χιονοστιβάδα, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει.

πληροφορίες blacklistednews.com

loading...