Το Ιράν ξεμπρόστιασε τις αντοχές του Ισραήλ – Ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος της επίθεσης, τι αποκάλυψαν οι στόχοι

Ως μια επίθεση που προκάλεσε πολλά ερωτηματικά χαρακτηρίστηκε η επιχείρηση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) με την ονομασία «Επιχείρηση Αληθινή Υπόσχεση» κατά του ισραηλινού καθεστώτος.
Οι βασικοί στόχοι σίγουρα επιτεύχθηκαν
-Η αεροπορική βάση Nevatim στη νότια κατεχόμενη Παλαιστίνη.
-Η αεροπορική βάση Ramon στη νότια κατεχόμενη Παλαιστίνη.
-Η βάση πληροφοριών και κατασκοπείας του ισραηλινού καθεστώτος στο Jabal al-Sheikh (Όρος Ερμόν) στα βόρεια κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.
Σημειωτέων ότι οι υπόλοιπες εκρήξεις ή χτυπήματα σε άλλες περιοχές των κατεχόμενων σχετίζονται με την αντιμετώπιση των ισραηλινών συστημάτων αεράμυνας με τα βλήματα από τον ουρανό ή την πτώση των συντριμμιών των βλημάτων αναχαίτισης ή τα συντρίμμια των ιρανικών πυραύλων.
Υπάρχουν πολλά πολύ σημαντικά σημεία σχετικά με τις επιθέσεις αντιποίνων στα οποία πρέπει να δοθεί προσοχή: Σύμφωνα με ισχυρισμούς δυτικών πηγών, το Ιράν εκτόξευσε 185 drones, 110 βαλλιστικούς πυραύλους και 110 πυραύλους κρουζ προς τα κατεχόμενα, και υποστηρίζεται ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους πυραύλους και τα drones έχουν αναχαιτιστεί.

Iran-missile-attack-on-Israel-bases-EN-612x1536.jpg
Αλλά η επίγεια πραγματικότητα είναι διαφορετική!

Η ετοιμότητα του Ισραήλ

Το πρώτο σημαντικό σημείο είναι ότι οι Ιρανικές επιθέσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών πραγματοποιήθηκαν ενώ το δίκτυο αεράμυνας του ισραηλινού καθεστώτος ήταν στην πιο προετοιμασμένη κατάσταση και όλες οι στρατιωτικές πληροφορίες μάχης του καθεστώτος, από αμυντικά συστήματα έως μαχητικά αεροσκάφη, κινητοποιήθηκαν 100% για την αντιμετώπιση των επιθέσεων του Ιράν.
Επιπλέον, όλες οι στρατιωτικές δυνατότητες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, όπως η χώρα της Ιορδανίας, ήρθαν επίσης σε βοήθεια του ισραηλινού καθεστώτος.
Από την άλλη πλευρά, όλες οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από το έδαφος του Ιράν και συντονίστηκαν με άλλους άξονες των χωρών αντίστασης, όπως το Ιράκ και η Υεμένη, ώστε να μην πραγματοποιήσουν εκτεταμένες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Και στην πραγματικότητα, το Ιράν δεν χρησιμοποίησε τις δυνατότητες της αντίστασης στο Ιράκ και την Υεμένη για να προκαλέσει κορεσμό στα αμυντικά συστήματα του εχθρού!
Και μόνο, με την εκτόξευση δεκάδων drones αυτοκτονίας και πυραύλων κρουζ, κορέστηκαν τα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Φυσικά, υπάρχει εξαίρεση όσον αφορά τους στόχους που χτυπήθηκαν στα βόρεια κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, όπου η Hezbollah του Λιβάνου βοήθησε στον κορεσμό των συστημάτων αεράμυνας σε αυτήν την περιοχή στοχεύοντας με την επίθεσή της ορισμένες θέσεις του Ισραήλ στη βόρεια κατεχόμενη Παλαιστίνη.
Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι από τους πυραύλους κρουζ, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας, ακόμη και οι βαλλιστικοί πύραυλοι «εκτοξεύτηκαν με στόχο τον κορεσμό των συστημάτων αεράμυνας» και προκαθορισμένοι στόχοι χτυπήθηκαν από έναν αριθμό άλλων βαλλιστικών πυραύλων που πέρασαν από την άμυνα του ισραηλινού καθεστώτος εμπόδιο.
Αυτή η μέθοδος και η προσέγγιση είναι αρκετά διαδεδομένη στον κόσμο για την αντιμετώπιση των συστημάτων αεράμυνας.
GLLip98WAAAMq_b.jpg
Έρχονται κι άλλα κύματα

Το δεύτερο πολύ σημαντικό σημείο. Η επίθεση «ήταν μόνο ένα κύμα επίθεσης» και τα επόμενα κύματα θραύσης και καταστροφής δεν πραγματοποιήθηκαν!
Στη συμβατική στρατιωτική διάσταση, αυτοί οι τύποι επιθέσεων πραγματοποιούνται σε διάφορα κύματα για απόλυτη και πραγματική αποτελεσματικότητα.
Τις τελευταίες στιγμές των χθεσινοβραδινών επιθέσεων και καθώς το πρώτο κύμα επιθέσεων πλησίαζε στο τέλος του, τα συστήματα αεράμυνας του ισραηλινού καθεστώτος άρχισαν να παρουσιάζουν κορεσμό και ήταν σε εκείνο το σημείο που ορισμένοι από τους βαλλιστικούς πυραύλους, περνώντας μέσα από το αμυντικό φράγμα , χτύπησε τις αεροπορικές βάσεις Nevatim και Ramon.
Αυτή είναι ακριβώς η στιγμή που θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί το δεύτερο, το τρίτο και τα επόμενα κύματα για την καταστροφή των στόχων, αλλά το Ιράν, με την πραγματική έννοια της λέξης, «συγκρατήθηκε».
Ο λόγος για αυτό είναι πολύ σαφής και προφανής.
Ο σκοπός της επίθεσης του «ενιαίου κύματος» ήταν να στείλει ένα σαφές προειδοποιητικό μήνυμα στο ισραηλινό καθεστώς και τη Δύση να κατανοήσουν τη δύναμη του Ιράν και να ξέρουν ότι αν η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν το επιθυμεί, είναι ικανή να συντρίψει τους εχθρούς.

Το κόστος

Το τρίτο σημαντικό σημείο είναι ότι «κανένας» από τους ισχυρούς και προηγμένους ιρανικούς υπερηχητικούς πυραύλους, όπως οι τύποι Fattah 1 και 2, ή ο πύραυλος Khorramshahr, και ούτω καθεξής, δεν χρησιμοποιήθηκε.
Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας φθηνά και οικονομικά drones HESA Shahed 136, απλούς πυραύλους κρουζ και χαμηλού κόστους πυραύλους Rezvan υγρού καυσίμου, που αποθηκεύτηκαν σε μεγάλες ποσότητες σε αποθήκες και παρέμειναν αχρησιμοποίητοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στην πραγματικότητα, αυτοί οι οπλισμοί χρησιμοποιήθηκαν ως επί το πλείστον για τον κορεσμό των συστημάτων αεράμυνας, και μεταξύ αυτών, μερικοί πύραυλοι στερεού καυσίμου όπως ο Haj Qasem και ο Kheibar Shekan χρησιμοποιήθηκαν επίσης για την επίθεση και το χτύπημα των στόχων.
Το αποτέλεσμα είναι ότι εάν η απόφαση του Ιράν ήταν να χρησιμοποιήσει πιο προηγμένους πυραύλους, με αυτό το ίδιο κύμα επίθεσης, τα θύματα και οι ζημιές στο ισραηλινό καθεστώς θα ήταν πολύ μεγαλύτερες από ό,τι είδαμε χθες το βράδυ.
Όσον αφορά την οικονομική επιβάρυνση και το εκπληκτικό κόστος που έχει επιβαρύνει το Ισραήλ, υπάρχουν επίσης πολύ σημαντικά σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Παραθέτοντας τον FieldMarshal, έναν ανεξάρτητο αναλυτή ιρανικών αμυντικών και βιομηχανικών τεχνολογιών, το κατά προσέγγιση κόστος για το Ιράν για τις χθεσινοβραδινές επιθέσεις εκτιμάται ως εξής: 110 βαλλιστικοί πύραυλοι: 30-50 εκατομμύρια δολάρια, 45 πύραυλοι κρουζ: 4-7 εκατομμύρια δολάρια και 170 Shahed drones: 4-5 εκατομμύρια δολάρια, συνολικά περίπου 38-62 εκατομμύρια δολάρια για το Ιράν.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, το κόστος του Ισραήλ θα είναι εκπληκτικό: Λαμβάνοντας υπόψη έναν εκτιμώμενο αριθμό 300-400 αεροσκαφών που ήταν πιθανό να λειτουργήσουν για 4-10 ώρες, με μέσο ωριαίο κόστος 30.000 έως 40.000 δολ., το κόστος θα ήταν 50 – 160 εκατ. δολ.
Το κόστος αναχαίτισης πυραύλων κρουζ και drones: 100-150 εκατομμύρια δολάρια και το κόστος αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων: 500-700 εκατομμύρια δολάρια.
Λαμβάνοντας υπόψη την εκτιμώμενη ζημιά που προκλήθηκε από τους βαλλιστικούς πυραύλους, κάπου μεταξύ 100 και 500 εκατομμυρίων δολαρίων, το ισραηλινό καθεστώς έχει επιβαρυνθεί συνολικά με 750 εκατομμύρια δολάρια στο πιο μετριοπαθές σενάριο ή 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο μέγιστο σενάριο!
Αυτό το ποσό του εκπληκτικού κόστους «μόνο για την υπομονή μιας νύχτας επίθεσης μόνο για την απόκρουση ενός κύματος επίθεσης» μεταφράζεται σε πλήρη οικονομική κατάρρευση των Σιωνιστών.
Αν οι μάχες συνεχιστούν για λίγες μόνο μέρες, η οικονομία του ισραηλινού καθεστώτος θα παραλύσει εντελώς και θα καταστραφεί!
Αυτό είναι ένα άλλο σαφές και προφανές παράδειγμα ότι οι Σιωνιστές δεν έχουν την ικανότητα να εμπλακούν σε μακροχρόνιο πόλεμο, ή ακόμα καλύτερα, ακόμη και σε βραχυπρόθεσμο πόλεμο με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, και γι’ αυτό ανησυχούν εξαιρετικά να ανταποκριθούν στις επιθέσεις του Ιράν.

Το μήνυμα

Τελικά, όλα τα γεγονότα της νύχτας του Σαββάτου μετέφεραν αρκετά σημαντικά μηνύματα στο Ισραήλ και τη Δύση.
Το ισραηλινό καθεστώς πρέπει να καταλάβει ότι ακόμα κι αν ολόκληρη η Δύση κινητοποιήσει όλες τις αμυντικές της ικανότητες για να υπερασπιστεί το Ισραήλ, το χέρι του Ιράν είναι ακόμα ανοιχτό για οποιαδήποτε επιχείρηση αντιποίνων και όποτε θέλει, μπορεί να χτυπήσει με ακρίβεια και ένταση τους στόχους και να τιμωρήσει τους Ισραηλινούς καθεστώς για τα εγκλήματά του.
Ο «στρατιωτικός στόχος» της επιχείρησης ήταν η επίθεση στην πιο σημαντική αεροπορική βάση του ισραηλινού καθεστώτος, δηλαδή την αεροπορική βάση Νεβατίμ κοντά στην πυρηνική εγκατάσταση Ντιμόνα!
Και αυτή πραγματοποιήθηκε με επιτυχία παρά την παρουσία των πιο συγκεντρωμένων αμυντικών συστημάτων στον κόσμο και η προκαθορισμένη αεροπορική βάση χτυπήθηκε.

www.bankingnews.gr

loading...