Η επίθεση αντιποίνων του Ιράν στο Ισραήλ θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις μεγαλύτερες νίκες αυτού του αιώνα.

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress Συντακτική ομάδα του Mytilenepress Οι τρεις παγκόσμιες καινοτομίες μου-Project Manager. Contact : [email protected]6945294197). “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

 

Γράφω για το Ιράν πάνω από είκοσι χρόνια. Το 2005, έκανα ένα ταξίδι στο Ιράν για να επαληθεύσω την «εδαφική αλήθεια» για τη χώρα αυτή, μια αλήθεια που αργότερα ενσωμάτωσα σε ένα βιβλίο, « Στόχος Ιράν », εκθέτοντας τη συνεργασία ΗΠΑ-Ισραήλ για την ανάπτυξη μιας λογικής στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράν. σκόπευε να ρίξει τη θεοκρατική κυβέρνησή της. Ακολούθησα αυτό το βιβλίο με ένα άλλο, το « Dealbreaker », το 2018, το οποίο ενημερώνει αυτήν την αμερικανο-ισραηλινή προσπάθεια.

Τον Νοέμβριο του 2006, σε μια ομιλία μου στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, τόνισα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εγκατέλειπαν ποτέ τον «καλό μου φίλο» το Ισραήλ, μέχρι φυσικά να το κάνουμε. Τι θα μπορούσε να επισπεύσει μια τέτοια ενέργεια, ρώτησα; Τόνισα ότι το Ισραήλ ήταν μια χώρα μεθυσμένη από υπερηφάνεια και δύναμη, και ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έβρισκαν τρόπο να αφαιρέσουν τα κλειδιά από την ανάφλεξη του λεωφορείου που το Ισραήλ οδηγούσε στην άβυσσο, δεν θα ενώσουμε το Ισραήλ στο λέμινγκ του. αυτοκτονικό ταξίδι.

Το επόμενο έτος, το 2007, σε μια ομιλία μου στην Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή, επεσήμανα ότι η κριτική μου για το Ισραήλ (την οποία πολλοί από το ακροατήριο προσέβαλαν πολύ) προήλθαν από μια ανησυχία για το μέλλον του Ισραήλ. Τόνισα το γεγονός ότι είχα περάσει το μεγαλύτερο μέρος μιας δεκαετίας προσπαθώντας να προστατεύσω το Ισραήλ από τους ιρακινούς πυραύλους, τόσο κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας μου στη Θύελλα της Ερήμου, όπου έπαιξα ρόλο στην εκστρατεία για την αντιμετώπιση των πυραύλων SCUD, όσο και ως όπλο των Ηνωμένων Εθνών επιθεωρητής, όπου συνεργάστηκα με τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών για να διασφαλίσω την εξάλειψη των ιρακινών πυραύλων SCUD.

« Το τελευταίο πράγμα που θέλω να δω », είπα στο πλήθος, « είναι ένα σενάριο στο οποίο ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν ισραηλινό έδαφος. Αλλά αν το Ισραήλ δεν αλλάξει πορεία, αυτό είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα μιας πολιτικής που υπαγορεύεται περισσότερο από αλαζονεία παρά από κοινή λογική ».

Τη νύχτα της 13ης προς την 14η Απριλίου 2024, οι φόβοι μου έγιναν πραγματικότητα μπροστά σε ένα διεθνές κοινό: Ιρανικοί πύραυλοι έπεσαν στο Ισραήλ και το τελευταίο δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να τους σταματήσει. Όπως συνέβαινε λίγο παραπάνω από 33 χρόνια νωρίτερα, όταν οι ιρακινοί πύραυλοι SCUD ξεπέρασαν την αμερικανική και ισραηλινή πυραυλική άμυνα Patriot για να χτυπήσουν το Ισραήλ δεκάδες φορές σε διάστημα ενάμιση μήνα, ιρανικοί πύραυλοι, μέρος ενός σχεδίου επίθεσης που είχε σχεδιαστεί για να συντρίψει το Ισραήλ συστήματα πυραυλικής άμυνας, έπληξαν καθορισμένους στόχους εντός του Ισραήλ ατιμώρητα.

Παρά τη χρήση ενός μεγάλου ολοκληρωμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας που αποτελείται από το λεγόμενο σύστημα «Iron Dome», αμερικανικές μπαταρίες πυραύλων Patriot και αναχαιτιστές πυραύλων Arrow και David’s Sling, καθώς και αμερικανικά αεροσκάφη, βρετανικά και ισραηλινά, αμερικανικά και γαλλικά – πάνω από πυραυλική άμυνα, περισσότεροι από δώδεκα ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν βαριά προστατευμένα ισραηλινά αεροδρόμια και εγκαταστάσεις αεράμυνας.

Η ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ δεν εξαπολύθηκε από το μπλε, θα λέγαμε, αλλά μάλλον ως αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση την 1η Απριλίου στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας, η οποία σκότωσε αρκετούς ανώτερους Ιρανούς στρατιωτικούς διοικητές. Αν και το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν επιθέσεις εναντίον ιρανικού προσωπικού εντός της Συρίας, η επίθεση της 1ης Απριλίου ήταν αξιοσημείωτη όχι μόνο για τους θανάτους ανώτατων Ιρανών αξιωματούχων, αλλά και για το γεγονός ότι έπληξε νομικά κυρίαρχο ιρανικό έδαφος – το ιρανικό προξενείο.

Από την ιρανική σκοπιά, η επίθεση στο προξενείο αποτελούσε μια κόκκινη γραμμή που, ελλείψει αντιποίνων, θα διέγραφε κάθε έννοια αποτροπής, ανοίγοντας το δρόμο για ακόμη πιο τολμηρή ισραηλινή στρατιωτική δράση, φθάνοντας πιθανώς μέχρι τις άμεσες επιθέσεις κατά του Ιράν. . Τα αντίποινα, ωστόσο, εξισορροπούνται από ένα περίπλοκο σύνολο αλληλοσυνδεόμενων στόχων πολιτικής που πιθανότατα θα αμφισβητηθούν από το είδος της μεγάλης κλίμακας σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν που θα μπορούσε να επισπεύσει μια σημαντική ιρανική επίθεση αντιποίνων στο Ισραήλ.

Πρώτον, το Ιράν έχει δεσμευτεί σε μια στρατηγική πολιτική που βασίζεται σε μια στροφή μακριά από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και προς τη Ρωσία, την Κίνα και την ευρασιατική ξηρά. Αυτή η αλλαγή οφείλεται στην απογοήτευση του Ιράν με την πολιτική οικονομικών κυρώσεων που καθοδηγούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και στην αδυναμία ή/και την έλλειψη βούλησης εκ μέρους της συλλογικής Δύσης να βρει έναν δρόμο που θα επέτρεπε την άρση αυτών των κυρώσεων. Η αποτυχία της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν (το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, ή JCPOA) να παράγει το είδος των οικονομικών ευκαιριών που υποσχέθηκαν όταν υπογράφηκε, ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη αυτής της ιρανικής στροφής προς την «Ανατολή». Αντίθετα, το Ιράν προσχώρησε στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και στο φόρουμ των BRICS και αφιέρωσε τη διπλωματική του ενέργεια στην πλήρη και παραγωγική ενσωμάτωση του Ιράν σε αυτές τις δύο ομάδες.

Ένας γενικός πόλεμος με το Ισραήλ θα υπονόμευε αυτές τις προσπάθειες.

Δεύτερον, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό στη συνολική γεωπολιτική εξίσωση για το Ιράν, είναι η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα. Αυτό είναι ένα γεγονός που αλλάζει το παιχνίδι, με το Ισραήλ να αντιμετωπίζει στρατηγική ήττα στα χέρια της Χαμάς και των περιφερειακών συμμάχων της, συμπεριλαμβανομένου του άξονα αντίστασης υπό την ηγεσία του Ιράν. Για πρώτη φορά, το ζήτημα του παλαιστινιακού κράτους αντιμετωπίστηκε από ένα παγκόσμιο ακροατήριο. Αυτή η υπόθεση είναι πολύ πιο εύκολο να υπερασπιστεί, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, προερχόμενη από έναν πολιτικό συνασπισμό που αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε έννοια παλαιστινιακού κράτους, κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω των άμεσων συνεπειών της επίθεσης της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023 και του Ισραήλ επακόλουθη αδυναμία να νικήσει τη Χαμάς στρατιωτικά ή πολιτικά. Το Ισραήλ παρεμποδίζεται επίσης από τις ενέργειες της Χεζμπολάχ, η οποία έχει κρατήσει υπό έλεγχο το Ισραήλ κατά μήκος των βόρειων συνόρων του με τον Λίβανο, και από μη κρατικούς παράγοντες όπως οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές και οι Χούτι της Υεμένης που έχουν επιτεθεί απευθείας στο Ισραήλ των Χούτι, έμμεσα, κλείνοντας κρίσιμες θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας που έχουν ως αποτέλεσμα τον στραγγαλισμό της ισραηλινής οικονομίας.

Αλλά είναι το Ισραήλ που έχει κάνει το μεγαλύτερο κακό στον εαυτό του, εφαρμόζοντας μια γενοκτονική πολιτική αντιποίνων κατά του άμαχου πληθυσμού της Γάζας. Οι ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα είναι μια ζωντανή εκδήλωση της ύβρεως και των πολιτικών που βασίζονται στην εξουσία για τις οποίες προειδοποίησα το 2006-2007. Είπα τότε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμφωνούσαν να είναι επιβάτες ενός πολιτικού λεωφορείου που οδηγούσε το Ισραήλ που θα μας έσυρε σε έναν πόλεμο χωρίς νίκη με το Ιράν.

Μέσω της εγκληματικής συμπεριφοράς του προς τους Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα, το Ισραήλ έχασε την υποστήριξη μεγάλου μέρους του κόσμου, θέτοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια θέση όπου θα δουν την ήδη αμαυρωμένη φήμη τους να πλήττεται ανεπανόρθωτα, σε μια περίοδο που ο κόσμος μετακινείται από μια περίοδο της ιδιομορφίας που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ έως την πολυπολικότητα που καθοδηγείται από τους BRICS και όπου οι ΗΠΑ πρέπει να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερη επιρροή στον λεγόμενο «Παγκόσμιο Νότο» .

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν – ανεπιτυχώς – να αφαιρέσουν τα κλειδιά από την ανάφλεξη του λεωφορείου αυτοκτονίας του Νετανιάχου. Αντιμέτωπη με την ακραία απροθυμία της ισραηλινής κυβέρνησης να αλλάξει τις πολιτικές της έναντι της Χαμάς και της Γάζας, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει αρχίσει να αποστασιοποιείται από τις πολιτικές του Νετανιάχου και έχει κοινοποιήσει στο Ισραήλ ότι η άρνησή του να τροποποιήσει τις ενέργειές του στη Γάζα για να ικανοποιήσει τις αμερικανικές ανησυχίες. έχουν συνέπειες.

Οποιαδήποτε ιρανική απάντηση κατά του Ισραήλ θα πρέπει να πλοηγηθεί σε αυτά τα εξαιρετικά περίπλοκα πολιτικά ύδατα, επιτρέποντας στο Ιράν να επιβάλει μια βιώσιμη αποτρεπτική στάση σχεδιασμένη για να αποτρέψει μελλοντικές ισραηλινές επιθέσεις, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι ούτε οι πολιτικοί του στόχοι σχετικά με μια γεωπολιτική στροφή προς την κατεύθυνση είναι ούτε η ανύψωση της αιτίας το παλαιστινιακό κράτος στην παγκόσμια σκηνή, να εκτραπεί.

Η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ φαίνεται να έχει ξεπεράσει με επιτυχία αυτές τις πολιτικές παγίδες. Αυτό το πέτυχε πάνω από όλα κρατώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτός μάχης. Ναι, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν στην άμυνα του Ισραήλ, βοηθώντας στην κατάρριψη δεκάδων ιρανικών drones και πυραύλων. Αυτή η εμπλοκή ωφέλησε το Ιράν, καθώς ενίσχυσε μόνο το γεγονός ότι κανένας συνδυασμός δυνατοτήτων πυραυλικής άμυνας δεν θα μπορούσε τελικά να εμποδίσει τους ιρανικούς πυραύλους να χτυπήσουν τους καθορισμένους στόχους τους.

Οι στόχοι που έπληξε το Ιράν –δύο αεροπορικές βάσεις στην έρημο Νεγκέβ από τις οποίες εκτοξεύτηκαν τα αεροπλάνα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση της 1ης Απριλίου στο ιρανικό προξενείο, καθώς και αρκετές θέσεις ισραηλινής αεράμυνας– συνδέονταν άμεσα με τα επιχειρήματα ότι το Ιράν προσπαθούσε να να καθορίσει το εύρος και την κλίμακα της αποτρεπτικής της πολιτικής. Πρώτον, οι ιρανικές ενέργειες δικαιολογούνταν σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών – το Ιράν ανταπέδωσε τους ισραηλινούς στόχους που συνδέονται άμεσα με την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν – και δεύτερον, οι εγκαταστάσεις αεράμυνας των Ισραηλινών ήταν ευάλωτες στις ιρανικές επιθέσεις. Το συνδυασμένο αποτέλεσμα αυτών των δύο παραγόντων είναι ότι όλο το Ισραήλ ήταν επιρρεπές σε χτυπήματα από το Ιράν ανά πάσα στιγμή, και δεν μπορούσε να κάνει τίποτα το Ισραήλ ή οι σύμμαχοί του για να αποτρέψουν μια τέτοια επίθεση.

Αυτό το μήνυμα αντηχούσε όχι μόνο στους διαδρόμους εξουσίας στο Τελ Αβίβ, αλλά και στην Ουάσιγκτον, όπου οι Αμερικανοί πολιτικοί ήρθαν αντιμέτωποι με τη δυσάρεστη αλήθεια ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργούσαν σε συνεννόηση με το Ισραήλ για να συμμετάσχουν σε μια ισραηλινή απάντηση ή να τη διευκόλυναν, Οι αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή θα υπόκεινται σε ιρανικές επιθέσεις τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ιρανοί επέμειναν τόσο ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να μείνουν μακριά από τη σύγκρουση και γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν επέμεινε ότι το Ιράν και το Ισραήλ κατανοούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετείχαν σε μια ισραηλινή απάντηση κατά του Ιράν.

Οι «πύραυλοι του Απριλίου» αντιπροσωπεύουν μια θαλάσσια αλλαγή στη γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής: τη δημιουργία ενός ιρανικού αποτρεπτικού μέσου που επηρεάζει τόσο το Ισραήλ όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ τα συναισθήματα είναι έντονα στο Τελ Αβίβ, ιδιαίτερα μεταξύ των πιο ριζοσπαστικών συντηρητικών της ισραηλινής κυβέρνησης, και ενώ η απειλή ισραηλινών αντιποίνων κατά του Ιράν δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς, το γεγονός είναι ότι ο πολιτικός στόχος υπό τον στόχο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για περισσότερα από 30 χρόνια, δηλαδή για να σύρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πόλεμο με το Ιράν, ηττήθηκε από το Ιράν.

Επιπλέον, το Ιράν μπόρεσε να το πετύχει αυτό χωρίς να διαταράξει τον στρατηγικό του άξονα προς την Ανατολή ή να υπονομεύσει την υπόθεση του παλαιστινιακού κράτους. Η επιχείρηση «Honest Promise», όπως ονόμασε το Ιράν την αντίποινα στο Ισραήλ, θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές νίκες στη σύγχρονη ιρανική ιστορία, έχοντας κατά νου ότι ο πόλεμος είναι απλώς μια επέκταση της πολιτικής με άλλα μέσα. Το γεγονός ότι το Ιράν έχει καθιερώσει μια αξιόπιστη στάση αποτροπής χωρίς να διαταράσσει βασικούς πολιτικούς στόχους και στόχους είναι ο ίδιος ο ορισμός της νίκης.

πηγή: Scott Ritter

Οι περιορισμοί της ιρανικής απάντησης είναι ότι δεν πρέπει να είναι αρκετά ισχυρή για να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο, ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αισθάνονται την ανάγκη να εμπλακούν, αφού ο στόχος είναι να σταματήσει ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Amir-Abdollahian υποσχέθηκε ιρανικά αντίποινα μετά την πρόσφατη επίθεση της ισραηλινής κατοχικής οντότητας στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, η οποία σκότωσε αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους και συμβούλους, ιδίως τον ταξίαρχο Mohammad Reza Zahedi του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC). Επιβεβαίωσε την ανάγκη « αυτοάμυνας με στόχο την τιμωρία του επιτιθέμενου », με την επίθεση να αποτελεί άνευ προηγουμένου παραβίαση της προστασίας των διπλωματικών αποστολών που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο. Η επίθεση του Ισραήλ οφείλεται στη στρατηγική απειλή που θέτει ο άξονας αντίστασης για την ισραηλινή οντότητα κατοχής και στην ακλόνητη υποστήριξη του Ιράν στην αντίσταση της Γάζας. Αυτό είναι απλώς μια συνέχεια της πολιτικής της οντότητας που σκότωσε ηγέτες της Αντίστασης στην Παλαιστίνη, τον Λίβανο, την Υεμένη και το Ιράκ τους τελευταίους έξι μήνες. Η βάση και το επίκεντρο του Άξονα της Αντίστασης σήμερα συνδέεται με το Αλ Άκσα και τον τρέχοντα πόλεμο κατά της Γάζας, με την ισραηλινή οντότητα κατοχής να αποτυγχάνει μόνη της να αποδυναμώσει την αντίσταση της Γάζας, η οποία θεωρείται ως η πιο ευάλωτη από ολόκληρο τον Άξονα της Γάζας. Αντίσταση.

Η επίθεση στο προξενείο του Ιράν από την ισραηλινή οντότητα κατοχής έχει φέρει το ίδιο και το δυτικό στρατόπεδο σε κακή θέση, επειδή το Ιράν έχει πλέον τη νομική βάση να επιτεθεί στην οντότητα, καθώς η ίδια του η κυριαρχία έχει απειληθεί. Η οντότητα πιθανότατα προσπαθεί να σπάσει το «αδιέξοδο» στο οποίο βρίσκεται στη Γάζα προσπαθώντας να παρασύρει το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια άμεση αντιπαράθεση, δεδομένου ότι το κύριο θέμα του τελευταίου έξι μηνών του πολέμου κατά της Γάζας έχει χαθεί. Αντίθετα, θέλει έναν περιφερειακό πόλεμο, ώστε να φαίνεται ότι οι χώρες της περιοχής αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, με την πίεση και την προσοχή να αποσπάται από τα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής της Γάζας.

Ωστόσο, το Ιράν είναι πολύ ευαίσθητο στο να μην επιτρέψει μια εκτροπή στρατηγικής, σύμφωνα με την οποία η ισραηλινή οντότητα κατοχής θα είχε ελεύθερα χέρια στη Γάζα, επιτρέποντάς του να εντείνει την εκστρατεία μαζικής εθνοκάθαρσης, αφού τα μάτια του κόσμου δεν είναι πλέον καρφωμένα πάνω της. . Αυτός ο πόλεμος αποκάλυψε αποφασιστικά την αληθινή φύση της ισραηλινής κατοχικής οντότητας, η οποία βασίστηκε στην τρομοκρατία από την ίδρυσή της, κινητοποιώντας έτσι τον κόσμο εναντίον της οντότητας και καθιστώντας την παρία στην παγκόσμια πολιτική. Η ιρανική στρατηγική αντιποίνων εντός της κατοχικής οντότητας είναι τέτοια που δεν θα απειλήσει την κατοχική οντότητα σε σημείο που να δικαιολογεί την άμεση επέμβαση των ΗΠΑ και να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο. Το αποτέλεσμα ενός περιφερειακού πολέμου θα είναι να υποβιβαστεί ο πόλεμος κατά της Γάζας στο παρασκήνιο και να δοθεί στον Νετανιάχου αυτό που θέλει.

Η στρατηγική αντιποίνων του Ιράν επικεντρώνεται στην ενίσχυση της αντίστασης στη Γάζα και στην ενίσχυση της συνολικής νίκης, χρησιμοποιώντας το δικαίωμά του να χτυπήσει την ισραηλινή οντότητα κατοχής για να ασκήσει πίεση για κατάπαυση του πυρός. Αυτό περιλαμβάνει την επιστροφή των κατοίκων της Γάζας στο Βορρά, την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, καθώς αποσύρθηκαν πρόσφατα από το Χαν Γιουνίς, και την απελευθέρωση Παλαιστινίων αιχμαλώτων ως μέρος μιας συμφωνίας ανταλλαγής. Με τον ίδιο τρόπο που τα μέτωπα του Λιβάνου, της Υεμένης και του Ιράκ έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη και την άμβλυνση της πίεσης στην αντίσταση της Γάζας, αποσπώντας την προσοχή και ασκώντας πίεση στην ισραηλινή οντότητα κατοχής και αποφεύγοντας να μετατραπούν στον κύριο τίτλο της σύγκρουση, τα αντίποινα του Ιράν θα ακολουθήσουν την ίδια τροχιά με τον υπόλοιπο άξονα αντίστασης, δηλαδή ένα μέτωπο άμεσης υποστήριξης στην Αντίσταση στη Γάζα, πραγματοποιώντας μια απάντηση που δεν οδηγεί σε επέκταση των μετώπων, αυξάνοντας ταυτόχρονα την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός λόγω της αφόρητης πίεσης στην ισραηλινή οντότητα κατοχής.

Ένα παράδειγμα αυτών των αντιποίνων έλαβε χώρα στις 13 Απριλίου όταν το Ιράν κατέλαβε το ισραηλινό πλοίο MSC Aries στα στενά του Ορμούζ και πυραύλους και drones εκτοξεύτηκαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο και έπληξαν στόχους. Εάν το Ιράν ακολουθήσει αυτή τη στρατηγική, όπως έκαναν η Υεμένη και το Ιράκ, θα αποτελέσει συντριπτική απειλή για το παγκόσμιο εμπόριο με το Ισραήλ και την οικονομία της ισραηλινής οντότητας κατοχής, εντείνοντας την ανασφάλεια των αποίκων, έτσι ώστε η οντότητα να αισθάνεται στραγγαλισμένη. Άλλες ενέργειες σε αυτή την τροχιά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη στόχευση κέντρων πληροφοριών της Μοσάντ σε μέρη όπως το βόρειο Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι συνέπειες μιας ισχυρής ιρανικής απάντησης που αποτελεί απειλή για το Ισραήλ είναι πιθανό να πυροδοτήσουν την άμεση επέμβαση των ΗΠΑ για την προστασία της ισραηλινής οντότητας κατοχής. Σε αυτή την περίπτωση, ο πόλεμος θα πάρει δυναμική, αφού το κενό που δημιουργήθηκε από την πτώση της ισραηλινής κατοχικής οντότητας θα αντικατασταθεί από τον Άξονα της Αντίστασης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα δεχτούν να αλλάξει ο Άξονας της Αντίστασης την ισορροπία δυνάμεων τερματίζοντας το δυτικό τους σχέδιο στην περιοχή, καθώς κάτι τέτοιο θα έφερνε αποφασιστικό πλήγμα στην παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούν να ανακοινώσουν τη χρεοκοπία της ισραηλινής οντότητας κατοχής, που αρχικά δημιουργήθηκε για να προστατεύσει τα δυτικά συμφέροντα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κανένα συμφέρον να επεκτείνουν τον πόλεμο, επειδή ένας άμεσος πόλεμος με το Ιράν αποτελεί πραγματική απειλή για την αμερικανική παρουσία στην περιοχή. Το σιωπηρό μήνυμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το Ιράν είναι ότι δεν γνώριζε και δεν ήταν ικανοποιημένο με την ισραηλινή επίθεση στο προξενείο, με αποτέλεσμα το Ιράν να απαντήσει με ένα μέτρο που δεν θα δικαιολογούσε την επέμβαση.

Ακόμη και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακατανείμουν τις δυνάμεις τους περιφερειακά σε έναν πόλεμο εναντίον του Ιράν, θα χρειαζόταν μήνες προετοιμασίας και συγκέντρωσης. Για να αναπτύξει τα στρατεύματά του, θα χρειαζόταν πρόσβαση σε λιμάνια και αεροδρόμια όπου θα μπορούσαν να προσγειωθούν στρατιώτες, με στρατιωτική υποδομή, ενώ το Ιράν θα μπορούσε να τους επιτεθεί και να τα καταστήσει άχρηστα. Η κινητοποίηση πόρων για πόλεμο είναι πολιτικά και στρατιωτικά μη βιώσιμη για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι περιορισμοί της ιρανικής απάντησης είναι ότι δεν πρέπει να είναι αρκετά ισχυρή για να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο, ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αισθάνονται την ανάγκη να εμπλακούν, αφού ο στόχος είναι να σταματήσει ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα. Μάλλον, ο στόχος είναι να ασκηθεί αρκετή πίεση στην ισραηλινή οντότητα κατοχής για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, και τα αντίποινα του Ιράν υποστηρίζουν αυτόν τον στόχο.

πηγή: Al Mayadeen

Ο Γραμματέας του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου της Υεμένης εξέφρασε ότι οι πυραυλικές επιθέσεις και οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που πραγματοποιήθηκαν ως αντίποινα από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν κατά των κατεχόμενων εδαφών, προκάλεσαν άνευ προηγουμένου ταπείνωση στο Σιωνιστικό καθεστώς.

Σύμφωνα με τον Yasser al-Houri, αυτή η ενέργεια βύθισε το Ισραήλ σε μια κατάσταση αυξημένης αστάθειας, επιτείνοντας έτσι τις εντάσεις στο ισραηλινό καθεστώς.

« Το Ισραήλ επιπλήχθηκε αυστηρά ενώπιον των εθνών του κόσμου και αυτή η ιρανική ενέργεια σηματοδότησε μια σημαντική καμπή στις περιφερειακές εξισώσεις. και αν το Τελ Αβίβ επιμείνει στην τρέλα του, αυτή η επιχείρηση θα ήταν το προοίμιο για μια μάχη ακόμη μεγαλύτερης κλίμακας », είπε.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων IRNA , ο Yasser al-Houri πρόσθεσε ότι η επιχείρηση Honest Promise υπό την ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν αποκάλυψε την πραγματική φύση του σιωνιστικού καθεστώτος.

Τόνισε ότι το σιωνιστικό καθεστώς είναι προορισμένο για εκμηδένιση, παρά την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. « Αυτό υπογραμμίζει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα του Ιράν να αντιμετωπίσει τους εχθρούς του και να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα ».

Ο Υεμένης αξιωματούχος τόνισε ότι η απάντηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στις εγκληματικές ενέργειες του Σιωνιστικού καθεστώτος ήταν μια στρατηγική ενέργεια, αψηφώντας έτσι το καθεστώς, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις δυτικές δυνάμεις και όλους τους εχθρούς του Άξονα Αντίστασης.

Σημείωσε ότι η επιχείρηση υπό την ηγεσία του Ιράν όχι μόνο προκάλεσε υλική ζημιά στο Σιωνιστικό καθεστώς, αλλά είχε σημαντικό ηθικό, πολιτικό και μιντιακό αντίκτυπο στο Ισραήλ και στους υποστηρικτές του. Ο Αλ Χούρι είπε ότι η ιρανική επιχείρηση ήταν μια ηχηρή νίκη ενάντια στο σιωνιστικό καθεστώς.

« Οι περιφερειακές εξισώσεις δεν υπαγορεύονται πλέον από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς αυτό έχει εξελιχθεί από την έναρξη της επιχείρησης Al-Aqsa Storm και τη συμμετοχή της Υεμένης στην υποστήριξη της Γάζας », επιβεβαίωσε, τονίζοντας ότι η απάντηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Η επίθεση κατά του προξενείου της στη Δαμασκό ήταν μέρος αυτής της ίδιας διαδικασίας.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κινήματος της Υεμένης Ansarullah είπε ότι η ιρανική απάντηση ήταν απολύτως δικαιολογημένη δεδομένης της ισραηλινής επίθεσης κατά του προξενικού τμήματος της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό. Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Αμπντεσαλάμ, το σιωνιστικό καθεστώς δεν μπορεί να αρνηθεί την ευθύνη του και να προστατευτεί από τις αρνητικές συνέπειες των εγκληματικών πράξεών του.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας της Υεμένης επαίνεσε την Επιχείρηση Honest Promise σε δήλωσή του, χαρακτηρίζοντάς την νόμιμη και σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.

« Η στρατιωτική απάντηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στις καταχρήσεις του Σιωνιστικού καθεστώτος είναι απολύτως θεμιτή και σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, διότι εμπίπτει στο πλαίσιο του δικαιώματος στην αυτοάμυνα ». αναφέρει το δελτίο τύπου.

 

Το Mytilenepress.είναι ένα εναλλακτικό ΜΜΕ και περιοδικό ειδικού σκοπού όπως αναφέρουν εδώ και χρόνια οι αναγνώστες του. Ενισχύστε την  ελεύθερη  ενημέρωση -συνέχεια  του  Mytilenepress.το οποίο έχει πολλές παγκόσμιες-πανελλήνιες πρωτιές στην Γεωστρατηγική-ιστορία και τον κλάδο του υβριδικού πολέμου (Εμπρησμοί-Καταστροφές και “ατυχήματα”). Γίνεται συνδρομητές-υποτστηρικτές μεέ να συμβολικό πόσο  2.99 Ευρώ τον μήνα €. Tο Mytilenepress δεν έχει σκοπό το κέρδος αλλά την επιβίωση του έθνους και της κοινωνίας καθώς ο υβριδικός πόλεμος βρίσκεται στην κορύφωση του.

 

 

 

 

 

 

Εάν σας ενδιαφέρουν όλο τα προαναφερόμενα υποστηρίξτε το Mytilenepress με μια μικρή δωρεά. ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ (ΕΛΤΑ ΙΒΑΝ GR : 10010439601).

“Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Εν τούτοις ο Βολταίρος δεν έγραψε και δεν είπε ποτέ αυτά τα διάσημα λόγια, αν και το νόημα τους συμφωνούσε απόλυτα με την ιδεολογία του.

Τα λόγια ανήκουν στην Βρετανίδα συγγραφέα Έβελιν-Μπίατρις Χολ την βιογράφο του Βολταίρου, η οποία υπέγραφε με το ψευδώνυμο S. G. Tallentyre. Το 1903 εκδόθηκε η βιογραφία που έγραψε για τον Βολταίρο και το 1906 το βιβλίο της με τίτλο «Οι Φίλοι του Βολταίρου», όπου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά η διάσημη φράση.

Επάνω σε όλα αυτά τα προαναφερόμενα φιλοσοφικά-ηθικά αξιώματα ιδρύθηκε το εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου- έκφρασης, αποτελούν τα θεμέλια για μια σωστή-υγιής κοινωνία. Το Mytilenepress έχει ως θεματολογία τα εθνικά θέματα, την γεωστρατηγική-γεωπολιτική, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, τις διεθνείς εξελίξεις και την παιδεία. Eπίσης υπάρχουν και θέματα για την τοπική επικαιρότητα και την υγεία. Εκτός από τα άρθρα Γεωστρατηγικής-Ιστορίας και Θεολογίας, η συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων του Mytileneprss είναι από μεταφράσεις που κάνει από τα κορυφαία ιστολόγια της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Αμερικής ο αρχισυντάκτης του Μpress Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος.

Το Mytilenepress είναι το πρώτο ελεύθερο-δημοκρατικό, μοναδικό ιστολόγιο στον νομό Λέσβου και σε όλο το Αιγαίο-Θράκη. Αυτό είναι εμφανές από την επιλογή των θεμάτων για τα Ελληνοτουρκικά, την γεωστρατηγική-γεωπολιτική, τα εθνικά ζητήματα, τις διεθνείς εξελίξεις και την παιδεία. Eπίσης μέρος της θεματολογίας του Mpress δεν υπάρχει σε ολόκληρη την επικράτεια. Το Mytilenepress είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό ειδικού σκοπού. Μεταξύ άλλων μην ξεχνάτε ότι προέβλεψε την καταστροφή στην Ρόδο τον Ιούλιο του 2023 με βάση τα σχετικά δημοσιεύματα από το 2009 και την καταστροφή στα Τέμπη με το πολύνεκρο ατύχημα. Η πρόβλεψη είχε γίνει στο Mytilenepress στις 18/2/2023.

Αγαπητοί φίλοι-αναγνώστες. Η επταετία 2023-2030 θα είναι μια σημαντική για την αποκάλυψη όλων των ψεμάτων που επέτρεψαν σε ορισμένες δυνάμεις να κυριαρχήσουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και ειδικά στον Ελληνισμό. Η Μεγάλη Επαναφορά προετοιμάζεται για να πραγματοποιηθεί τα επόμενα χρόνια όπως ανακοίνωσε το WEF στο Νταβός.

 

 

Η ανάγκη μιας κοινωνίας για εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις κίβδηλες ειδήσεις είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Για αυτό, χρειαζόμαστε εσάς και την υποστήριξή σας.

 

Οι συστημικοί δημοσιογράφοι πληρώνονται για να προωθούν πολέμους, να πυροδοτούν τον φόβο των πανδημιών, των εμπρησμών, της βίας και των δολοφονιών ναζί. Παράλληλα  παρουσιάζουν ψέματα για την κλιματική αλλαγή ως αλήθεια και διαπράττουν αμέτρητες άλλες προδοσίες κατά της ανθρωπότητας. Επίσης στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους είναι η προώθηση της Διονυσιακής κουλτούρας, η κατάργηση της παιδείας, η προώθηση της βίας και οτιδήποτε προκαλεί ανομία, αταξία και καταστροφή. Η ασύμμετρη απειλή γεωστρατηγικά είναι όταν ένα κράτος δέχεται επίθεση από άλλα “συμμαχικά” κράτη (ΝΑΤΟ), είτε από την ανθελληνική νέα τάξη πραγμάτων. Οι επιθέσεις αυτές δεν είναι υποχρεωτικά στρατιωτικές. Είναι πολιτικές-κοινωνικές, οικονομικές, ηθικές, πνευματικές-πολιτιστικές, οικολογικές, ψυχολογικές, εγκληματικές, μεταναστευτικές, διαδικτυακές και Διονυσιακές.

Οι ισχυρότερες και φοβερότερες επιθέσεις που δεχτήκαμε ήταν στον πνευματικό και στον ηθικό τομέα. Η πατρίδα μας υπέστη, όλες τις μορφές ασύμμετρων απειλών, για να την υποτάξουν, να την διαλύσουν πνευματικά-ηθικά, πολιτικά-στρατιωτικά και κοινωνικά για να αφαιρέσουν παράνομα τον ορυκτό πλούτο (ενέργεια) και λόγω της Γεωστρατηγικής μας θέσεως. Το φαινόμενο του πολέμου αποτελεί διαχρονικό αντικείμενο επιστημονικών μελετών στην γεωστρατηγική-γεωπολτική, τις Διεθνείς σπουδές και τις στρατιωτικές σχολές. Ο πόλεμος είναι μια πράξη βίας με στόχο την υποταγή-εξαναγκασμό στις επιθυμίες του αντιπάλου.

Ο επεκτατικός πόλεμος είναι το μέσον για την επίτευξη άνομων σκοπών επί του αντιπάλου. Την σημερινή εποχή κυρίαρχο είδος πολέμου δεν είναι ο συμβατικός πόλεμος με όπλα, μαχητικά αεροπλάνα, πυραύλους, τεθωρακισμένα και πλοία. Το κορυφαίο είδος πολέμου είναι ο υβριδικός. Ο υβριδικός πόλεμος χωρίζεται σε πνευματικό-πολιτιστικό, οικονομικό, οικολογικό, διαδικτυακό, κοινωνικό, ψυχολογικό εγκληματικό και Διονυσιακό. Αυτά είναι τα κυριότερα είδη όταν ένα έθνος αντιμετωπίζει υβριδική απειλή. Επίσης κάποιες φορές έχουμε παράλληλα τον συνδυασμό υβριδικού και συμβατικού πολέμου. Βασικότατο σκέλος του υβριδικού πολέμου αποτελεί η  εγκληματικότητα. Χωρίς βία-εγκλήματα και πάσης φύσεως κακουργίες δεν είναι εφικτή η νίκη και η κυριαρχία έναντι του αντιπάλου έθνους.

Το επιτιθέμενο κράτος που διεξάγει μη συμβατικό πόλεμο μέσα από την εγκληματικότητα-πορνεία (Διονυσιακός πολιτισμός), προκαλεί στο αντίπαλο έθνος παράλυση. Τρόμος-οργή, υποταγή-αδυναμία, σύγχυση και αποσταθεροποίηση. Η τρομοκρατία-βία και τα ελεύθερα ήθη ενάντια στο κράτος που διεξάγεται ο υβριδικός πόλεμος αποτελούν το βασικότερα σημεία για την κατάκτηση του. Μέσα από την ανελέητη βία και την προστυχιά (Διονυσιακά Αξιώματα), επιφέρουν ανασφάλεια-απελπισία, πολιτική, κοινωνική και οικονομική αστάθεια.

Όσο πιο στυγερά είναι τα εγκλήματα, τα υποτιθέμενα ατυχήματα και η ερωτική διαφθορά, αυξάνεται σε υπερθετικό βαθμό η αδυναμία και ο φόβος. Μεταξύ άλλων συνδυάζουν την εγκληματικότητα και τον ψυχολογικό πόλεμο ταυτόχρονα. Σαστισμένος ο Ελληνικός λαός δεν έχει δυνάμεις να αντισταθεί, μειώνονται-εκμηδενίζονται οι αντιδράσεις και στην συνέχεια σε καθεστώς παραλυσίας υποκύπτει στην βούληση του αντιπάλου.

Όλοι οι αξιόπιστοι γεωπολιτικοί και γεωστρατηγικοί αναλυτές με αδιάσειστα στοιχεία απέδειξαν ότι στην Ελλάδα διεξάγεται υβριδικός πόλεμος. Έχουμε νεκρούς από εμπρησμούς, ουσίες, εγκληματικότητα, Covid-19, μνημόνια και άλλες κακουργηματικές πράξεις. Στην σύγχρονη Ελληνική κοινωνία επικρατεί παρακμή-αμάθεια, έλλειψη αρχών και διχασμός. Η έλλειψη παιδείας-αγωγής οδηγεί στην απάθεια και στην αδιαφορία. Αυτά είναι από τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα μιας κοινωνίας σε μεγάλη παρακμή και σήψη. Οι κάτοικοι είναι προκλητικά-τραγικά απαθείς-αδιάφοροι απέναντι στους εμπρησμούς, τον Covid-19, τα μνημόνια, την εισβολή και τις εθνοκτόνες συνέπειες. Aυτό συμβαίνει διότι αρκετοί δεν έχουν παιδεία και θεωρούν ότι τα προβλήματα πρέπει να απασχολούν όλους τους άλλους, εκτός από τους ίδιους.

Όταν διαπιστώσουν ότι αυτές οι κοινωνικές-εθνικές μάστιγες, ήταν και είναι υπόθεση όλων μας τότε είναι πολύ αργά, καθώς έχουν ήδη υποστεί οι ίδιοι ή κάποια από τα συγγενικά-φιλικά τους πρόσωπα θανάτους και απώλειες εξαιτίας του υβριδικού πολέμου. Η διαχρονική δύναμη των Ελλήνων είναι η παιδεία-πολιτισμός.

Σε περιόδους έντονης ανησυχίας-δυστυχίας, βίας και πολέμων οι άνθρωποι βιώνουν καταστάσεις τις οποίες δεν μπορούν να διαχειριστούν με το πνεύμα και την ηθική. Φοβούνται-αρνούνται να σκεφτούν και να ερευνήσουν. Για αυτό στρέφονται προς το κακό, τις βίαιες πράξεις, την ηθική ελευθεριότητα-Διονυσιακή Κουλτούρα, τον φασισμό και την φίμωση. Συνέπεια όλων αυτών είναι να μην υπάρχουν αξίες-ηθική, εξέλιξη, δημιουργικότητα, πολιτιστικό επίπεδο και  ελευθερία λόγου στα ΜΜΕ. Τα μοναδικά-διαχρονικά  στηρίγματα του Ελληνικού έθνους είναι ο Αριστόκλειος Πολιτισμός.

https://mytilenepress.blogspot.com/2023/12/mytilenepress-mytilenepress_16.html

Οι απόψεις των αρθρογράφων και των αναλυτών δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα εκείνες του Μytilenepres

πηγή: PressTV

loading...