Οι Ουιγούροι έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν έναν πολύ αρχαίο και βαθύ πολιτισμό

Για άλλη μια φορά, η Δύση προσπαθεί να καταστρέψει την Κίνα χρησιμοποιώντας τη θρησκεία και τον τρόμο.

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress Συντακτική ομάδα του Mytilenepress Οι τρεις παγκόσμιες καινοτομίες μου-Project Manager. Contact : [email protected]6945294197). “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

 

Σημαντική σημείωση: Οι Ουιγούροι έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν έναν πολύ αρχαίο και βαθύ πολιτισμό. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι καλοί, νομοταγείς πολίτες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ). Η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του σουνιτικού Ισλάμ είναι επίσης φιλήσυχοι άνθρωποι. Αυτή η έκθεση εξετάζει τα τρομερά προβλήματα που σχετίζονται με τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία, πολλά από τα οποία έχουν σχεδιαστεί και τροφοδοτηθεί από τη Δύση και τους συμμάχους της. Ο στόχος είναι να βλάψει την Κίνα. Τα θύματα ζουν σε διάφορες χώρες.

Είναι παντού, όπου θέλουν να βρίσκονται η Δύση, οι χώρες του Κόλπου και οι Τούρκοι.

Τα μαχητικά και πολιτικά κελιά και μονάδες τους εδρεύουν στη Συρία και την Ινδονησία, την Τουρκία και περιστασιακά την Αίγυπτο.

Όταν τους λένε να σκοτώσουν, σκοτώνουν με ασύλληπτη βαρβαρότητα. αποκεφαλίζουν ή κόβουν σε κομμάτια ιερείς, παιδιά, ηλικιωμένες γυναίκες.

Αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης της Κίνας. Απελευθερώνουν τον μαχητικό θρησκευτικό φονταμενταλισμό, τον εθνικισμό και τον αυτονομισμό που υποστηρίζεται από ξένες χώρες. Αποτελούν ενδεχομένως το μεγαλύτερο εμπόδιο και κίνδυνο για το θαυμάσιο BRI (Πρωτοβουλία Belt and Road) του Προέδρου Xi Jinping.

Η Δύση και η Τουρκία τους δοξάζουν: τον πιο εξτρεμιστή από τους Ουιγούρους. Τους χρηματοδοτούν και τους οπλίζουν. Τους χαρακτηρίζουν ως θύματα. Οι Ουιγούροι είναι τώρα ένα νέο «μυστικό όπλο», που θα χρησιμοποιηθεί ενάντια στην αποφασιστική πορεία του Πεκίνου προς τον σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά.

Η Δύση και οι σύμμαχοί της κάνουν ό,τι μπορούν για να σπιλώσουν την Κίνα, να εκτροχιάσουν την προοδευτική της πορεία και να σταματήσουν την ολοένα και πιο θετική και αισιόδοξη επιρροή της σε κάθε γωνιά του κόσμου. Εφευρίσκουν, στη συνέχεια υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν κάθε φανταστικό και ασύλληπτο αντίπαλο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Οι θρησκευτικές αιρέσεις είναι το αγαπημένο «όπλο» που χρησιμοποιείται κατά της Κίνας από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Αυτό ισχύει για τους εξτρεμιστές που ανήκουν στον θιβετιανό βουδισμό, συγκεντρωμένοι γύρω από έναν πράκτορα και αγαπημένο των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών, τον Δαλάι Λάμα. Ή μια άλλη ριζοσπαστική βουδιστική/ταοϊστική εξτρεμιστική αίρεση – το Φάλουν Γκονγκ.

Η Δύση κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να καταστρέψει την Κίνα. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα πριν από 30 χρόνια στο περιστατικό στην πλατεία Τιενανμέν (ένα γεγονός που υποστηρίχθηκε από τη Δύση και στη συνέχεια παραμορφώθηκε από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης), όπως φάνηκε σε δύο πρόσφατες «εξεγέρσεις» στο Χονγκ Κονγκ, που χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από δυτικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και κυβερνήσεις .

Το τελευταίο κεφάλαιο των επιθέσεων κατά της Κίνας, με επικεφαλής τη Δύση, είναι ίσως η πιο επικίνδυνη και «καλύτερα προετοιμασμένη» πολυεθνική επίθεση στα συμφέροντα της Κίνας και του αναπτυσσόμενου κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της «Κεντρικής Ασίας».

Αυτό ονομάζεται ζήτημα των Ουιγούρων.

Οι Ουιγούροι ζουν κυρίως στη βορειοδυτική Κίνα. Αναγνωρίστηκαν ως «καταγωγής» από την Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων Xinjiang της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ανήκουν σε μία από τις 55 επίσημα αναγνωρισμένες εθνοτικές μειονότητες της Κίνας και είναι κατά κύριο λόγο μουσουλμάνοι.

Για δεκαετίες, ορισμένοι Ουιγούροι έχουν αγωνιστεί για την ανεξαρτησία τους από την Κίνα (πριν η ΛΔΚ ανακηρυχθεί κομμουνιστική την 1η Οκτωβρίου 1949, υπήρχαν τουλάχιστον δύο ανεξάρτητα κράτη Ουιγούρων που ανακηρύχθηκαν στην περιοχή, το πιο γνωστό – η Πρώτη Δημοκρατία του Ανατολικού Τουρκεστάν – με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ένωσης).

Από την ίδρυση της ΛΔΚ, η Κίνα έχει παράσχει ίσα δικαιώματα και βελτιώνει σταθερά το βιοτικό επίπεδο για τη μειονότητα των Ουιγούρων. Ωστόσο, αρκετές εξτρεμιστικές μουσουλμανικές φατρίες συνέχισαν να πολεμούν, βάναυσα, για ένα ανεξάρτητο κράτος. Δεν εκπροσωπούν την πλειοψηφία των Ουιγούρων, αλλά όντας κατά της ΛΔΚ, έχουν επωφεληθεί από ηθική και οικονομική υποστήριξη από τη Δύση, τους συμμάχους της στα κράτη του Κόλπου και την Τουρκία.

Ο Gaye Christofferson, έγραψε τον Σεπτέμβριο του 2002, στο βιβλίο του ” Constituting the Uighurs in US-China Relations: The Geopolitics of Identity Formation in the War on Terror ” πώς οι ενέργειες των Ουιγούρων χώρισαν την επικράτεια του RPC:

Οι Ουιγούροι αυτονομιστές και τα κινήματα ανεξαρτησίας ισχυρίζονται ότι η περιοχή δεν είναι μέρος της Κίνας, αλλά ότι η Δεύτερη Δημοκρατία του Ανατολικού Τουρκεστάν ενσωματώθηκε παράνομα από τη ΛΔΚ το 1949 και από τότε βρίσκεται υπό κινεζική κατοχή. Η ταυτότητα των Ουιγούρων παραμένει κατακερματισμένη, με μερικούς να υποστηρίζουν ένα πανισλαμικό όραμα, που αποτελεί παράδειγμα του Ισλαμικού Κινήματος του Ανατολικού Τουρκεστάν, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ένα παντούρκικο όραμα, όπως η Οργάνωση για την Απελευθέρωση του Ανατολικού Τουρκεστάν. Μια τρίτη ομάδα θα ήθελε ένα κράτος «Ουιγουρστάν», όπως το κίνημα ανεξαρτησίας του Ανατολικού Τουρκεστάν. Ως αποτέλεσμα, “καμία ομάδα Ουιγούρων ή Ανατολικού Τουρκεστάν δεν μιλά για όλους τους Ουιγούρους, αν και ισχυρίζονται ότι το κάνουν”, και οι Ουιγούροι από κάθε ένα από αυτά τα στρατόπεδα έχουν διαπράξει βία εναντίον άλλων Ουιγούρων που πιστεύουν ότι είναι πολύ αφομοιωμένοι στην κινεζική ή ρωσική κοινωνία ή όχι αρκετά θρησκευτικά .»

Αυτό ήταν πριν από τη μεγάλη ώθηση της προπαγάνδας από τη Δύση. κατά τα χρόνια που ακόμη και τα δυτικά πανεπιστήμια ήταν ακόμη σχετικά ελεύθερα να αξιολογήσουν την κατάσταση στο Xinjiang.

Αλλά αμέσως μετά, η βορειοαμερικανική και ευρωπαϊκή πολιτική άλλαξε και ριζοσπαστικοποιήθηκε.

Στη Δύση, το ζήτημα των Ουιγούρων έχει χαρακτηριστεί ως «κεντρικό» και «ουσιώδες» για την επίτευξη τριών κύριων στόχων:

– Να σπιλώσει και να ταπεινώσει την Κίνα, παρουσιάζοντάς την ως μια χώρα που «παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα», τα «θρησκευτικά δικαιώματα» και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

– Οι Ουιγούροι έχουν κυριολεκτικά εισαχθεί από τις χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, σε πολλές ζώνες βίαιης μάχης: στη Συρία, το Αφγανιστάν και την Ινδονησία, για να αναφέρουμε μερικές, για έναν σκοπό: να εκπαιδεύσουν και να ενισχύσουν τους μαχητές τους, οι οποίοι αργότερα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ως παράγοντες αποσταθεροποίησης στην Κίνα, τη Ρωσία και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.

– Σαμποτάρετε μεγάλα έργα υποδομής, ιδιαίτερα το BRI. Το BRI είναι το πνευματικό τέκνο του Κινέζου προέδρου Xi Jinping. Σιδηροδρομικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας, αυτοκινητόδρομοι και άλλες αρτηρίες υποδομής θα περνούσαν από το Xinjiang, με κατεύθυνση ανατολικά. Εάν οι βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις που υποστηρίζονται από τη Δύση και τους ισλαμιστές συμμάχους της και πραγματοποιούνται από τρομοκράτες Ουιγούρους συγκλονίσουν την περιοχή, ολόκληρο το έργο που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στη βελτίωση της ζωής όλης της ανθρωπότητας θα μπορούσε να διακυβευτεί ή ακόμη και να αποτύχει.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;

Για αρκετά χρόνια ερεύνησα αυτό το «ερώτημα». στην Κίνα και τη Συρία, την Τουρκία, το Αφγανιστάν, το Κιργιστάν και την Ινδονησία.

Αυτό συμβαίνει γιατί θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά και επικίνδυνα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας σήμερα.

Κατάφερα να εντοπίσω μοτίβα και να βρω ρίζες. Αυτό που ανακάλυψα είναι ανησυχητικό και απειλητικό. Για την Κίνα και για τον κόσμο.

«Η πρόοδος των Ουιγούρων» υποστηρίζεται από «χρήσιμους ηλίθιους» σε όλο τον δυτικό κόσμο, αλλά και στην Τουρκία και αλλού. Θέλουν να «υπερασπιστούν τα θύματα», αλλά σε αυτή την περίπτωση τα «θύματα» είναι στην πραγματικότητα «δήμιοι» και σφετεριστές.

Παραθέτω εδώ τα συμπεράσματά μου (και άλλων συναδέλφων και συντρόφων). Το κάνω αυτό για να μην μπορεί κανείς (που αναζητά την αλήθεια) να πει τώρα ή σε δέκα χρόνια από τώρα, «Δεν ήξερα» ή «Οι πληροφορίες δεν ήταν διαθέσιμες».

Πριν ξεκινήσουμε, επιτρέψτε μου να επισημάνω πόσο τεράστια είναι η υποκρισία της Δύσης: Το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκεστάν (TIP), το οποίο είναι η μαχητική πτέρυγα του αυτονομιστικού Ισλαμικού Κινήματος Ουιγούρων Τουρκεστάν, έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Κίνα. Όχι όμως μόνο από την Κίνα, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κιργιστάν, Καζακστάν, Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες και Πακιστάν! Το τρομοκρατικό κίνημα, που υποστηρίζεται από τη Δύση και τουλάχιστον μέρος του κοινού της, χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.

Χρησιμοποιώντας τη δυτική λογική, είναι προφανώς απολύτως αποδεκτό να εκπαιδεύονται τρομοκράτες στη Συρία ή την Ινδονησία, για τη φρικτή μαζική σφαγή Κινέζων, αλλά δεν είναι αποδεκτό να επιχειρούν σε ευρωπαϊκό έδαφος της ΕΕ, ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η δυτική σεκατά μέτωπο επίθεση στην Κίνα και οι ενέργειές της Ο ΟΗΕ λέει ότι έχει αξιόπιστες αναφορές ότι η Κίνα κρατά εκατομμύρια Ουιγούρους σε μυστικά στρατόπεδα ». Έτσι έγινε:

« ΓΕΝΕΥΗ (Reuters) – Μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε την Παρασκευή ότι έλαβε πολυάριθμες αξιόπιστες αναφορές ότι έως και ένα εκατομμύριο Ουιγούροι στην Κίνα κρατούνται σε κάτι που φαίνεται να είναι «ένας μαζικός καταυλισμός που καλύπτεται από μυστικότητα ».

Ο Gay McDougall, μέλος της Επιτροπής του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, ανέφερε εκτιμήσεις ότι 2 εκατομμύρια άνθρωποι από τις μειονότητες των Ουιγούρων και των Μουσουλμάνων έχουν τοποθετηθεί σε «πολιτικά στρατόπεδα κατήχησης» στην αυτόνομη περιοχή του Σιντζιάνγκ.

« Ανησυχούμε βαθύτατα από τις πολυάριθμες και αξιόπιστες αναφορές που λάβαμε ότι, στο όνομα της αντιμετώπισης του θρησκευτικού εξτρεμισμού και της διατήρησης της κοινωνικής σταθερότητας, η Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων έχει μετατραπεί σε ένα μαζικό στρατόπεδο εγκλεισμού που περιβάλλεται από μυστικά, ένα είδος «παράνομης ζώνης ». είπε στην αρχή μιας τακτικής διήμερης αναθεώρησης του ρεκόρ της Κίνας, που περιλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.

« Η Κίνα είπε ότι η Σιντζιάνγκ αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή από ισλαμιστές μαχητές και αυτονομιστές που σχεδιάζουν επιθέσεις και πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ της κυρίως μουσουλμανικής μειονότητας Ουιγούρων που ζει στην περιοχή και της εθνοτικής πλειοψηφίας των Κινέζων Χαν ».

Ο William Engdahl επιτέθηκε στην αναφορά του Reuters στις σελίδες του New Eastern Outlook :

Τον Αύγουστο, το Reuters δημοσίευσε μια είδηση με τίτλο: «Ο ΟΗΕ λέει ότι έχει αξιόπιστες αναφορές ότι η Κίνα κρατά εκατομμύρια Ουιγούρους σε μυστικά στρατόπεδα». Μια πιο προσεκτική ματιά στο άρθρο δεν αποκαλύπτει καμία επίσημη δήλωση πολιτικής του ΟΗΕ, αλλά μάλλον ένα απόσπασμα από ένα Αμερικανό μέλος μιας ανεξάρτητης επιτροπής που δεν μιλά εξ ονόματος του ΟΗΕ, ένα μέλος χωρίς εμπειρία στην Κίνα. Η πηγή του ισχυρισμού αποδεικνύεται ότι είναι μια ανεξάρτητη συμβουλευτική ΜΚΟ του ΟΗΕ που ονομάζεται Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Το μόνο άτομο που απήγγειλε την κατηγορία, το μέλος της επιτροπής των ΗΠΑ, Gay McDougall, δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» από «αξιόπιστες αναφορές». Ο McDougall δεν ανέφερε πηγές για αυτή τη δραματική κατηγορία.

Στο άρθρο του, το Reuters ενισχύει τον ισχυρισμό του επικαλούμενος μια ΜΚΟ με έδρα την Ουάσιγκτον, τους Κινέζους Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CHRD). Σε μια εξαιρετική έρευνα ιστορικού, οι ερευνητές του Project Grayzone ανακάλυψαν ότι η CHRD λαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από κυβερνήσεις που δεν κατονομάζονται. Η διάσημη κυβερνητική ΜΚΟ των ΗΠΑ, το National Endowment for Democracy, βρίσκεται ψηλά στη λίστα των συνηθισμένων υπόπτων. Σημειωτέον, η επίσημη διεύθυνση της CHRD είναι αυτή του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που λαμβάνει επίσης κεφάλαια από το ίδρυμα Σόρος .

Έτσι ξεκίνησε το νέο κεφάλαιο των αντικινεζικών ιδεολογικών επιθέσεων (και των προσπαθειών αναχαίτισής τους).

Και σύντομα, εντάθηκαν. Ο δυτικός μηχανισμός προπαγάνδας δημοσίευσε δεκάδες άρθρα τα οποία, ενώ υποστήριζαν ότι η Κίνα είχε κατασκευάσει πολλά κέντρα κράτησης για Ουιγούρους στο Σιντζιάνγκ, δεν παρείχαν στοιχεία ότι χρησιμοποιούνται εξαιρετικά σκληρά μέτρα κατά των θρησκευτικών εξτρεμιστών και των πολιτικών της βορειοδυτικής χώρας.

Το πιο ερασιτεχνικό, βασισμένο σε εικασίες, τυπώθηκε την 1η Ιουνίου 2019 από την The Telegraph (« Οι μουσουλμάνοι Ουιγούροι της Κίνας αναγκάζονται να τρώνε και να πίνουν κατά τη διάρκεια των απαγορευμένων εορτασμών του Ραμαζανιού »):

« Το Πεκίνο επιδιώκει εδώ και καιρό να σταματήσει τον έλεγχο αυτής της πλούσιας σε φυσικούς πόρους περιοχής όπου δεκαετίες μετανάστευσης των Χαν, της εθνικής πλειοψηφίας της Κίνας, που ενθαρρύνεται από την κυβέρνηση, έχει πυροδοτήσει δυσαρέσκεια στους Ουιγούρους. Η μεγαλύτερη έκρηξη σημειώθηκε το 2009 στο Urumqi, την πρωτεύουσα της Xinjiang, σκοτώνοντας 200 ανθρώπους.

Σήμερα, το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία προπαγάνδας για να καταπνίξει «εγκληματικές» και «τρομοκρατικές» δραστηριότητες. Σε όλη τη Σιντζιάνγκ – που σημαίνει «νέα σύνορα» – φωτεινά κόκκινα πανό υπενθυμίζουν στους ανθρώπους να καταπολεμήσουν την παράνομη και «σεχταριστική» συμπεριφορά και αναφέρουν τηλεφωνικές γραμμές για την αναφορά ύποπτης δραστηριότητας.

«Love the Party, love the country», εμφανίζει ένα πανό σε ένα τζαμί, ακριβώς πάνω από τον ανιχνευτή μετάλλων. Μια διαφημιστική πινακίδα αυτοκινητόδρομου διακηρύσσει: «Ο Γραμματέας Σι έχει δεσμό καρδιάς με τις μειονότητες της Σιντζιάνγκ», αναφερόμενος στον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να απεικονίσει την εικόνα μιας χαρούμενης και ειρηνικής Σιντζιάνγκ, στις προσπάθειές της να τονώσει τον τουρισμό και να προσελκύσει επενδύσεις. είναι ο θεμέλιος λίθος της Πρωτοβουλίας Belt and Road του κ. Xi .»

Πολλοί στοχαστές, ωστόσο, έχουν βάλει με θάρρος αυτό το είδος «αναφοράς» στο πλαίσιο. Ο στενός μου φίλος και συν-συγγραφέας του βιβλίου μας « Η Κίνα και ο οικολογικός πολιτισμός », ένας κορυφαίος Αμερικανός προοδευτικός φιλόσοφος και θεολόγος, ο John Cobb Jr., έχει πολλά χρόνια συμμετοχής στην Κίνα. Έγραψε για αυτή την έκθεση:

« Μια κοινή τακτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι να δημιουργεί καταστάσεις στις οποίες μια άλλη κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να καταφύγει στη βία. Στη συνέχεια, η χρήση βίας αντιμετωπίζεται ως απόδειξη ότι είναι απαραίτητη η «αλλαγή καθεστώτος». Μερικές φορές δικαιολογεί ακόμη και τον πόλεμο. Οι Ιρανοί που κατέρριψαν ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό drone, για παράδειγμα, σχεδόν οδήγησαν σε μια ανοιχτή επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν. Η Κίνα έχει τεθεί σε αυτήν την κατάσταση όσον αφορά μια από τις ισλαμικές μειονότητες της. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι Ουιγούροι να καταφύγουν στη βία κατά της Κίνας. Μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει ανταποκριθεί με μια τεράστια, υποχρεωτική προσπάθεια επανεκπαίδευσης που μπορεί να περιγραφεί ως αναγκάζοντας τους πολίτες να περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης». Το γεγονός ότι η μειονότητα είναι ισλαμική χρησιμοποιείται στη συνέχεια στην αμερικανική προπαγάνδα για να υπονοήσει ότι η Κίνα διώκει τη θρησκεία. Η προπαγάνδα μπορεί επίσης να δημιουργήσει αντικινεζικό αίσθημα στους θρησκευόμενους σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στους μουσουλμάνους στην Κίνα και αλλού.

Αν πιστεύουμε ότι οτιδήποτε αποδυναμώνει αυτούς που απορρίπτουν την αμερικανική κυριαρχία είναι καλό, τότε μπορούμε να θαυμάσουμε την ικανότητα της CIA. Αν νοιαζόμαστε για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, το καθήκον μας είναι να ρίξουμε φως στη σκληρότητα και την αδικία της ανατροπής και των ψεμάτων ».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ερωτεύτηκε» τους Ουιγούρους όταν υπηρετούσε ως δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, της Κωνσταντινούπολης. Τους έστησε ένα μνημείο και δήλωσε ότι το τουρκικό έθνος έχει ρίζες στο Τουρκεστάν.

Επέτρεψε σε εκατοντάδες χιλιάδες Ουιγούρους να μεταναστεύσουν στην Τουρκία.

Ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και, τουλάχιστον στο παρελθόν, ένας από τους στενότερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, η Τουρκία ευχαρίστως βοήθησε τη Δύση στην πολύχρωμη εκστρατεία κατά της Κίνας.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Μακριά από εκεί. Οι χώρες του ΝΑΤΟ και οι υπερθρησκευτικοί σύμμαχοί τους στον Κόλπο αποφάσισαν να ανατρέψουν την αραβοσοσιαλιστική κυβέρνηση στη Δαμασκό της Συρίας. Η Τουρκία συμμετείχε πρόθυμα στο «έργο» από την αρχή, θυσιάζοντας τους ιστορικούς δεσμούς της με την οικογένεια Άσαντ.

Από το 2012, ερεύνησα, με τη βοήθεια του Τούρκου μεταφραστή των βιβλίων μου, τους προσφυγικούς καταυλισμούς στη συνοριακή περιοχή Χατάι (με την πρώην πρωτεύουσά της την Αντάκυα). Ενώ πολλά στρατόπεδα χρησίμευαν πραγματικά ως κέντρα προσφύγων, άλλα, όπως το Apaydin, εκπαίδευαν Σύρους τρομοκράτες, καθώς και ξένους τζιχαντιστές μαχητές.

Εκείνη την εποχή, ο Serkan Koc, κορυφαίος Τούρκος αριστερός δημιουργός ντοκιμαντέρ, ο οποίος έχει δημιουργήσει πολλά πρωτοποριακά έργα με θέμα τη «συριακή αντιπολίτευση», μου εξήγησε στην Κωνσταντινούπολη:

« Φυσικά αντιλαμβάνεστε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι πραγματικά από τη συριακή αντιπολίτευση. Πρόκειται για σύγχρονους λεγεωνάριους που συλλέγονται από διάφορες αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, που πληρώνονται από τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Μερικοί είναι μέλη της Αλ Κάιντα και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Οι περισσότεροι είναι μαχητές σουνίτες μουσουλμάνοι. Θα μπορούσαν να περιγραφούν ως αδίστακτα στοιχεία που προσλήφθηκαν για να πολεμήσουν την κυβέρνηση Άσαντ ».

Με τη βοήθεια των επαφών του κ. Koc στο Hatay, κατάφερα να διαπιστώσω, ήδη από το 2012 και το 2013, ότι κάποιοι «λεγεωνάριοι» ήταν στην πραγματικότητα Ουιγούροι. Έλαβα επίσης επιβεβαίωση ότι μεταφέρθηκαν λαθραία από τα «στρατόπεδα» στην περιοχή Hatay απευθείας στη Συρία, πλήρως οπλισμένα και εξοπλισμένα.

Τρομοκράτες εκπαιδεύτηκαν επίσης στις εγκαταστάσεις της ΝΑΤΟϊκής Αεροπορίας «Incerlik» κοντά στην πόλη των Αδάνων. Ο ακριβής αριθμός των Ουιγούρων που πέρασαν από αυτήν την αεροπορική βάση δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί.

Στο μέτωπο του συριακού πολέμου, οι πιο σκληροί, οι πιο βάναυσοι και οι πιο επικίνδυνοι δολοφόνοι στην περιοχή Idlib, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών, είναι οι Ουιγούροι. Αλλά αυτό το γεγονός θα συζητηθεί στο επόμενο κεφάλαιο αυτής της έκθεσης.

*

Στην Κωνσταντινούπολη, συνεργάστηκα με τον συνάδελφό μου και σύντροφο Ερκίν Οντζάν, έναν κορυφαίο Τούρκο δημοσιογράφο και στοχαστή που αυτή τη στιγμή εργάζεται για το Sputnik . Εδώ και χρόνια κάνει ρεπορτάζ για το κίνημα των Ουιγούρων.

Μαζί επισκεφτήκαμε τη γειτονιά Zeitinburnu στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης, όπου συναντήσαμε τους συναδέλφους του Erkin, οι οποίοι μας ξενάγησαν σε σημαντικά μνημεία των Ουιγούρων, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου όπου στρατολογήθηκαν οι Ουιγούροι, τους επετράπη να εργαστούν ημινόμιμα, και στη συνέχεια , πολλοί, στάλθηκαν στη Συρία και το Ιράκ.

Περίπου 50.000 Ουιγούροι ζουν στην Τουρκία (10 εκατομμύρια ζουν στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο). Το Zeitinburnu, έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση Ουιγούρων στη χώρα. Εδώ έχουν επιχειρήσεις, εστιατόρια. Οι ηλικιωμένοι απολαμβάνουν μια χαλαρή ζωή, πίνοντας τσάι και συνεχίζοντας ατελείωτες συζητήσεις σε δημόσιους χώρους.

Αλλά αυτή η ήρεμη ατμόσφαιρα είναι μόνο μια πρόσοψη. Εδώ φτάνουν πολλοί Ουιγούροι. Από εκεί τους κάνουν ένεση στο εξωτερικό, όπου μαθαίνουν το θανατηφόρο «εμπόριο» τους, πώς να γίνουν σκληραγωγημένοι και αδίστακτοι μαχητές. Πηγαίνουν στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν ή μέχρι την Ινδονησία.

Ήδη στις 9 Απριλίου 2015, το BGNNNews.com στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε:

« Το δίκτυο εδρεύει στο Zeytinburnu, μια γειτονιά στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης που φιλοξενεί μια κοινότητα Ουιγούρων που ζει στην Τουρκία. Επικεφαλής του είναι ο Nurali T, ένας επιχειρηματίας που, από το 2011, έχει διευκολύνει τη μετακίνηση Ουιγούρων από την Κίνα στη Συρία και το Ιράκ μέσω Τουρκίας. Είναι γνωστός με το κωδικό του όνομα Abbas. Ένα άτομο που εργάζεται για αυτόν, ο AG, ισχυρίζεται ότι παρήχθησαν συνολικά 100.000 πλαστά τουρκικά διαβατήρια, εκ των οποίων τα 50.000 στάλθηκαν στην Κίνα για να δοθούν σε μαχητές που στρατολογήθηκαν για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL) .

Σύμφωνα με το άρθρο, οι Ουιγούροι συμμετέχουν στον αγώνα, ταξιδεύοντας από την Κίνα μέσω της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης πριν φτάσουν στη Μαλαισία, η οποία δεν έχει απαιτήσεις βίζας με την Τουρκία. Λαμβάνεται ένα ποσό 200 USD από τους νεοσύλλεκτους.

Στη συνέχεια, οι μαχητές περνούν μια νύχτα στην Κωνσταντινούπολη σε μοτέλ, ξενοδοχεία ή καταφύγια πριν ταξιδέψουν στη νοτιοανατολική και ανατολική Τουρκία την επόμενη μέρα για να περάσουν στη Συρία και το Ιράκ.

Άτομα με πλαστά διαβατήρια συλλαμβάνονται συχνά στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Όσο για το γιατί μπόρεσαν να εισέλθουν στην Τουρκία και να μην απελαθούν, ο AG εξηγεί:

« Η Τουρκία έχει μυστικές σχέσεις με τους Ουιγούρους. Οι αρχές πρώτα κατάσχουν τα διαβατήρια και μετά απελευθερώνουν τα άτομα ».

Ο Ερκίν και ο φίλος του μιλούν για την τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία. Και για το τι υποτίθεται ότι θα επιτύχουν οι Ουιγούροι:

« Μέλη του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκεστάν λένε συχνά ότι στη Συρία εκπαιδευόμαστε για την Τζιχάντ και θα επιστρέψουμε στην Κίνα για να πολεμήσουμε ».

Το ερώτημα είναι πώς θα σταλούν οι Ουιγούροι μαχητές πίσω στην Κίνα, από την Τουρκία, αλλά κυρίως από τη Συρία.

Ο Έρκιν απάντησε:

« Η θεωρία μου είναι ότι η Κίνα βρίσκεται σε επιφυλακή και εάν οι μαχητές στάλθηκαν από τη Συρία πρώτα στην Τουρκία και μετά στην Κίνα, αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο εάν άλλαζαν και παραποιούνταν τα έγγραφα ταυτότητας. Γιατί η Κίνα έχει ονόματα, λίστες και πληροφορίες. Εάν η Τουρκία αποφασίσει κρυφά να αλλάξει τα έγγραφα ταυτότητάς της και τα στείλει στην Κίνα, μπορεί να είναι δυνατό, αλλά, όπως είπατε και εσείς προηγουμένως, είναι επίσης δυνατή η διαδρομή του Αφγανιστάν. Εκεί συγκεντρώνονται επίσης μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκεστάν συγκεντρώνεται στο Αφγανιστάν σε περιοχές του δυτικού άκρου του Αφγανιστάν, που δεν απέχει πολύ από τα σύνορα με την Κίνα. Νομίζω ότι το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκεστάν θα προσπαθήσει να πάει απευθείας στην Κίνα, αλλά οι περισσότερες προσπάθειες θα αποτύχουν. Θα επιτεθούν από το Αφγανιστάν. Όπως γνωρίζετε, η Ρωσία πρόσφατα δήλωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει σχηματίσει ένα νέο χαλιφάτο στο Αφγανιστάν, το οποίο θα ενίσχυε το τζιχαντιστικό κλίμα στη χώρα. Η Τουρκία θα προσπαθήσει να στείλει έναν συγκεκριμένο αριθμό Ουιγούρων μαχητών εκεί, αλλά δεν ξέρω πόσους.

Πιστεύω επίσης ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να χωρίσει τους Ουιγούρους σε δύο ομάδες. Ξέρετε ότι οι Ουιγούροι ταξιδεύουν πάντα με τις οικογένειές τους. Είναι πολύ δύσκολο να τα στείλεις οπουδήποτε με οικογένειες. Αλλά το να στέλνουμε πρώτα μαχητές και μετά να «απελαύνουμε» τις οικογένειες, είναι κάτι άλλο. Η απέλαση των οικογενειών θα μπορούσε να γίνει με «ανθρωπιστική κάλυψη». Έτσι, νομίζω ότι οι μαχητές θα πάνε πρώτα, κρυφά, και μετά θα απελαθούν οι οικογένειες ».

Αλλά πού θα «απελαύνονταν» οι οικογένειες; Στην Κίνα ?

« Ναι, γιατί στη Σμύρνη και στο Χατάι, οι Ουιγούροι φροντίζονται από την τουρκική κυβέρνηση. Υπάρχουν πάντα, αποκλειστικά, γυναίκες και παιδιά, αλλά όχι άνδρες ».

Τον Ιούνιο του 2019, επέστρεψα στη Χατάι και τη Σμύρνη, απλώς για να επιβεβαιώσω όσα μου είχαν πει στο Zeitinburnu.

Αλλά πριν από αυτό, πήγαμε στο Aksaray της Κωνσταντινούπολης, σε ένα από τα διάσημα εστιατόρια των Ουιγούρων, που ανήκει σε μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Οι Ουιγούροι διοικούν τον τόπο. Αυτό είναι το μέρος όπου οι ηγέτες των αυτονομιστών συναντώνται, τακτικά, κάθε μήνα ή τουλάχιστον κάθε δύο μήνες. Το πρώην αφεντικό αυτού του τόπου συνελήφθη για εμπορία ανθρώπων. Οι συνάδελφοί μου μου εξηγούν:

« Δεν έχουμε ιδέα ποιες είναι οι κατηγορίες εναντίον του, ακριβώς ή τι του συνέβη;» Αν ήταν ακόμα στη φυλακή, θα το ξέραμε ».

Το αρχηγείο της αστυνομίας είναι πολύ κοντά σε αυτό το εστιατόριο, το οποίο δεν θέλω να προσδιορίσω ονομαστικά, τουλάχιστον όχι για αυτήν την αναφορά. Οχι ακόμα. Παραδόξως, εδώ συγκεντρώνονται τακτικά αστυνομικοί που υποτίθεται ότι παρακολουθούν την εμπορία ανθρώπων. Το ίδιο ισχύει και για τους αφελείς Κινέζους τουρίστες που αναζητούν καλό πικάντικο κινέζικο φαγητό από τα βορειοδυτικά της χώρας τους.

Μου είπαμε:

« Σύμφωνα με την πηγή μου εδώ, η αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει ένα κελί εμπορίας ανθρώπων εδώ, αλλά δεν έχει κάνει τίποτα… Η αστυνομία ελέγχει στην πραγματικότητα αυτά τα κελιά, δίνοντας ακόμη και νέα ονόματα σε αυτούς που υποτίθεται ότι θα σταλούν στη Συρία. Η αστυνομία είναι υπεύθυνη και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι γνωρίζουν ποιος θα πάει στη Συρία, όνομα προς όνομα. Ένα μέρος των κερδών από αυτό το εστιατόριο, και άλλα παρόμοια, πηγαίνουν απευθείας στην ένωση αυτονομιστών Ουιγούρων .»

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά εστιατόρια όπως αυτό, αλλά αυτό είναι η έδρα της περιοχής της Κωνσταντινούπολης. Προσπαθεί να παραμείνει ταπεινός, όχι φανταχτερός, με λίγα σημάδια στα αραβικά.

Μου εξηγείται επίσης:

Όλες οι πηγές μας επιβεβαιώνουν το ίδιο πράγμα: «Η αστυνομία και το κράτος γνωρίζουν τα πάντα και φροντίζουν να ελέγχουν τη δράση ».

Στην Τουρκία, τα κυβερνώντα εθνικιστικά και φιλοδυτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως στα δεξιά, υποστηρίζουν όλα τους Ουιγούρους. Η αντιπολίτευση ακόμη περισσότερο από το κυβερνών ΑΚΡ, επομένως υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα αυτή η πολιτική να αντιστραφεί σύντομα.

Τα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ απηχούν δυτικές πηγές και είναι ανοιχτά εχθρικά προς την Κίνα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν θέλει να επιτεθεί ανοιχτά στην Κίνα. Συνεργάζεται σε κάποιο βαθμό, τουλάχιστον όσον αφορά τον εντοπισμό εγκληματικών ενεργειών.

Ένα πράγμα έχει αλλάξει, ο Abdulkadir Yapcan, ο οποίος καλύπτει νομικά ζητήματα που σχετίζονται με τους Ουιγούρους, μου είπε:

« Εάν η Κίνα δώσει ταυτότητες και ονόματα, η Τουρκία θα διερευνήσει και θα υποβάλει καταγγελία. Εάν η Κίνα δεν δώσει λεπτομερείς πληροφορίες, η Τουρκία δεν θα κάνει απολύτως τίποτα. Αυτή είναι τουλάχιστον κάποια αλλαγή, από το 2016. Αν και, μέχρι στιγμής, έχει υπάρξει μόνο μία περίπτωση… »

Οι Ουιγούροι έχουν γίνει βίαιοι, ακόμη και στην Τουρκία, σε αρκετές περιπτώσεις. Τα πιο τεκμηριωμένα είναι μια επίθεση στο προξενείο της Ταϊλάνδης στην Κωνσταντινούπολη το 2015 και μια επίθεση σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Zeitinburnu, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 39 άνθρωποι, κυρίως Τούρκοι και Σαουδάραβες πολίτες.

*

Στα προάστια της Καμπούλ και του Τζαλαλαμπάντ, στο Αφγανιστάν, συναντώ τακτικά ανθρώπους που φεύγουν από την αυξανόμενη παρουσία του Ισλαμικού Κράτους σε διάφορα μέρη της χώρας. Ορισμένοι πλέον αναγκάζονται να ζουν σε καταυλισμούς για εκτοπισμένους, όπως το Μπαγκράμι, ακριβώς στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Οι πηγές μου στη χώρα μιλούν ξεκάθαρα για μετακίνηση στελεχών τζιχαντιστών (ειδικά από το Ισλαμικό Κράτος) από τη Συρία στο Αφγανιστάν. Ανάμεσά τους είναι, όπως ήταν αναμενόμενο, Ουιγούροι.

Αυτοί οι άνθρωποι φτάνουν αφού έχουν λάβει ολοκληρωμένη εκπαίδευση. Είναι έτοιμοι για μάχη, κατηχημένοι και εξαιρετικά βάναυσοι, ακόμη και με τα πρότυπα του Αφγανιστάν, μιας χώρας που έχει πληγεί από εμφύλιους πολέμους και εισβολές.

Η εγγύτητα του Αφγανιστάν με την Κίνα, με την οποία έχει σύνορα προς τα ανατολικά, αλλά και με τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας (το Αφγανιστάν έχει σύνορα με το Τουρκμενιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν), το καθιστά ιδανική ομάδα για ανατροπή κατά της Κίνας, της Ρωσίας και του Ουζμπεκιστάν. οι δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το BRI της Κίνας έχει σχεδιαστεί για να συνδέει την Κίνα με τον κόσμο, χρησιμοποιώντας πολλαπλούς διαδρόμους υποδομής, ορισμένοι από τους οποίους θα ακολουθούσαν τους αρχαίους Δρόμους του Μεταξιού, μέσω της Κεντρικής Ασίας, μέσω του Ιράν, του Πακιστάν αλλά και του Αφγανιστάν. Η πόλη Urumqi, και η επαρχία Xinjiang γενικότερα, θα είναι από τα σημαντικότερα κέντρα. Εκείνοι στη Δύση που θέλουν να διαταράξουν αυτό το, ίσως το πιο σημαντικό, παγκόσμιο έργο χρησιμοποιούν στρατηγικά Ουιγούρους αυτονομιστές, τρομοκράτες και θρησκευτικούς φανατικούς για να φέρουν αβεβαιότητα, ακόμη και χάος, σε αυτό το μέρος του κόσμου.

Αρκετά εξέχοντα μέλη της Αλ Κάιντα, όπως ο Abu Yahya al-Libi και ο Mustafa Setmariam Nasar – που είχαν συναντήσει Ουιγούρους στο Αφγανιστάν όπου εκπαιδεύτηκαν ως μουτζαχεντίν – έχουν εκφράσει προσωπική υποστήριξη για τον σκοπό τους. Το κίνημα ανεξαρτησίας των Ουιγούρων του Ανατολικού Τουρκεστάν υποστηρίχθηκε επίσης προσωπικά από τον Ayman Al-Zawahiri, ηγέτη της Αλ Κάιντα, στη σειρά «Η 9η Ισλαμική Άνοιξη».

Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι κατά τη διάρκεια της μάχης της Κουντούζ στο Αφγανιστάν (το 2015), ξένοι ισλαμιστές μαχητές ενώθηκαν με τους Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος για να επιτεθούν στην πόλη. Ανάμεσά τους ήταν Ουιγούροι καθώς και Τσετσένοι, Ροχίνγκια, Κιργίζοι, Τατζίκοι και Ουζμπέκοι.

Το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκεστάν πολεμά στη Συρία και αλλού, η ηγεσία της οργάνωσης εδρεύει στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, αλλά τα περισσότερα μέλη του δρουν παράνομα στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Οι Ουιγούροι ενθαρρύνονται να σκοτώνουν και εκπαιδεύονται και σκληραγωγούνται στη Συρία.

Μια μητέρα τριών παιδιών κάθεται στη βεράντα του προσωρινού σπιτιού της στη συριακή πόλη As Suqaylabiyah. Αφηγείται αργά τη φρίκη που είχε να βιώσει πριν δραπετεύσει από το χωριό της στην περιοχή Idlib:

« Οι τρομοκράτες που διέπραξαν σφαγές στην πόλη μου είναι Ουιγούροι. Τα ξαδέρφια μου και άλλοι συγγενείς μου σκοτώθηκαν. Από τους Ουιγούρους, ναι, από αυτούς. Τον Απρίλιο του 2014. Τους πυροβόλησαν. Σταθήκαμε απέναντί τους προσπαθώντας να αμυνθούμε. Μετά άρχισαν να μας σκοτώνουν, πρώτα στη μάχη, μετά για εκδίκηση. Μετά από αυτό, έκοψαν τα κεφάλια αυτών που δολοφόνησαν ».

« Ήταν οι πιο βάναυσοι τρομοκράτες », ρώτησα.

” Ναί. Από βορρά προς νότο, ανατολικά προς δυτικά της επαρχίας Ιντλίμπ. Είναι τερατώδεις. Βρίσκονται υπό τη διοίκηση, υπό τον έλεγχο του Μετώπου Nusra. Απαγάγουν στρατιώτες και τους σκοτώνουν βάναυσα. Σκοτώνουν ολόκληρες οικογένειες και τις σκοτώνουν με τρόπους που δεν μπορώ καν να περιγράψω. Ο πιο εύκολος θάνατος είναι όταν σε πυροβολούν και σε αποκεφαλίζουν. Είναι σαν τέρατα .”

Ξέρει. Τους γλίτωσε από θαύμα:

” Ακόμα θυμάμαι ; Έφυγα με ό,τι είχε απομείνει από την οικογένειά μου στις 4 π.μ. Οι Ουιγούροι σκότωναν, και οι Ινδονήσιοι επίσης. Πλύση εγκεφάλου τελείως, τρελός. Ξέρετε, η οικογένειά μου αποτελείται από δασκάλους, καθηγητές αραβικής γλώσσας. Έχω 3 παιδιά. Δεν επρόκειτο να γλυτώσουν κανέναν… »

Συνάντησα την κα Noora Al Khadour και τη 17χρονη κόρη της, Naia, από το χωριό Kafer Nboudah:

« Φοβόμαστε τρομερά τους Ουιγούρους, τα εγκλήματά τους. Δεν θέλω καν να θυμάμαι τι έγινε. Παρόλο που ξέρω ότι πρέπει να σου μιλήσω, άνθρωποι σαν εσένα… για να σταματήσουν όλη αυτή η τρέλα. Ξέρεις, έπρεπε να φύγω με τα τέσσερα παιδιά μου, με ένα μηχανάκι, σαν σε τρελή ταινία… »

Προσπαθεί να βρει λέξεις, από πού να αρχίσει:

« Πρώτα έπρεπε να απενεργοποιήσουμε το μυαλό μας για να επιβιώσουμε. Αυτό που συνέβαινε δεν ήταν καθόλου «φυσιολογικό». Ήταν φρίκη. Είναι σχεδόν αδύνατο να το περιγράψω…Είμαι μια απλή γυναίκα. Μπήκαν στην πόλη μας και άρχισαν να αποκεφαλίζουν ανθρώπους. Τραβήξτε… Τα πρόσωπά τους. τις εκφράσεις τους – η καρδιά σας σταματά να τις σκέφτεται. «Είμαι τυχερός που δεν έχασα κανέναν από την οικογένειά μου εκείνο το βράδυ γιατί δραπέτευσα σχεδόν αμέσως ».

Ρωτάω αν οι Ουιγούροι και το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκεστάν χρησιμοποιούν ναρκωτικά όταν επιτίθενται σε χωριά. Η ερώτησή μου πυροδοτεί μια τεράστια συζήτηση.

« Απολύτως », απαντά η κυρία Noora. Δεν θα μπορούσαν να ενεργήσουν έτσι αν βρίσκονταν σε «κανονική » κατάσταση.

Ο φίλος μου, ο Άνας, που με συνοδεύει, παρεμβαίνει:

« Ο φίλος μου από τον Συριακό Αραβικό Στρατό μου είπε ότι οι τσέπες του μπουφάν των τρομοκρατών είναι πάντα γεμάτες ναρκωτικά. Οι Ουιγούροι χρησιμοποιούν το captagon .»

Οι στρατιώτες που περιμένουν επιβεβαιώνουν ότι κάθε φορά που συλλαμβάνεται ένας τρομοκράτης, οι τσέπες τους είναι γεμάτες «ναρκωτικά μάχης».

Αναρωτιέμαι, με τρόμο, τι θα έκανε μια καλά εκπαιδευμένη διμοιρία τρομοκρατών του PIT αν εισέβαλλε σε ένα χωριό στην Κίνα. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, Ουιγούροι αυτονομιστές έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κίνα, σκοτώνοντας αμέτρητους ανθρώπους. Αλλά ποτέ δεν κράτησαν ένα ολόκληρο χωριό στη ΛΔΚ.

*

Στο As Suqaylabiyah, κάθομαι σε ένα τραπέζι απέναντι από τον διοικητή των Εθνικών Δυνάμεων Άμυνας (NDF), Nabel Al-Abdallah. Μιλάμε ρωσικά. Με παίρνει? με οδηγεί, στην πρώτη γραμμή, στην άκρη, όπου φαίνονται καθαρά οι θέσεις της Αλ Νούσρα. Μετά με προσκαλεί να επιστρέψω, σε αυτό το όμορφο μέρος της Συρίας, όταν « όλη αυτή η τρέλα έχει τελειώσει ».

Πίσω στο κέντρο διοίκησης του, εξηγεί:

« Δεν φοβόμαστε τους Ουιγούρους, αλλά παίρνουμε την απειλή τους πολύ σοβαρά. Κοιτάξτε, μέσα στην περιοχή Ιντλίμπ που ελέγχουν, η τρομοκρατία «αυξάνεται». Εάν, αφού βελτιώσει τις μαχητικές του ικανότητες εδώ, ένας μαχητής επιστρέψει στην Κίνα, θα αποτελούσε τεράστιο κίνδυνο. Οι Ουιγούροι είναι οι χειρότεροι μαχητές, οι πιο σκληροί. Και ακριβώς μπροστά μας – το Idlib – βρίσκεται η παγκόσμια πρωτεύουσα του τρόμου. Είναι ένα εργαστήριο τρομοκρατίας. Υπάρχουν τρομοκράτες από όλο τον κόσμο. Εκεί, οι Ουιγούροι μαθαίνουν τα πιο θανατηφόρα επαγγέλματα .»

Σταματάει και μου προσφέρει ένα αρωματικό συριακό τσάι. Μετά συνεχίζει τις σκέψεις του:

« Οι Ουιγούροι τρομοκράτες στοχοποιούν τον λαό μας. Τους κακοποιούν. Εάν δεν έχουμε λύσεις, σύντομα οι τρομοκράτες θα βλάψουν ολόκληρο τον κόσμο. Το πρόβλημά μας δεν περιορίζεται στους Ουιγούρους και το Ισλαμικό Κράτος, ούτε στο PIT ή τη Νούσρα. Το πρόβλημά μας είναι η ιδεολογία που εκπροσωπούν. Χρησιμοποιούν το Ισλάμ, διαπράττουν βαρβαρότητες στο όνομα του Ισλάμ, αλλά όλα αυτά υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση. Ο Συριακός Στρατός και οι Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας θυσιάζουν τους στρατιώτες τους για τον κόσμο, όχι μόνο για αυτήν τη χώρα ».

Υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές για το πόσοι Ουιγούροι μαχητές παραμένουν στη Συρία. Ο γενικά αποδεκτός αριθμός είναι περίπου 2000, αλλά περιλαμβάνει οικογένειες.

Ο διοικητής Nabel διευκρίνισε:

« 400 με 500 μαχητές βρίσκονται τώρα στην περιοχή Ιντλίμπ. Και όλοι οι διεθνείς τρομοκράτες που εδρεύουν στο Idlib βρίσκονται υπό τη διοίκηση του Μετώπου Al-Nusra. Υποστηρίζονται από το Κατάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους Σαουδάραβες και την Τουρκία. Πράκτορες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών βρίσκονται επί τόπου στη χώρα μου. Υπάρχουν τουρκικά σημεία παρατήρησης, τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις ».

Για άλλη μια φορά, με οδηγούν στην πρώτη γραμμή. Επισκέφτηκα πολλές θέσεις και πόλεις της Συρίας, συμπεριλαμβανομένου του As Suqaylabiyah. Υπάρχει ακόμη πόλεμος εδώ γύρω από το Idlib – ένας πραγματικός και σκληρός πόλεμος. Οι όλμοι εκρήγνυνται όχι μακριά από το σπίτι μας και οι νάρκες ξηράς ανακαλύπτονται και εξουδετερώνονται στη γύρω περιοχή. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν.

Κοντά στο Muhradah, στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Mahardah που απελευθερώθηκε πρόσφατα από την SAA, στρατιώτες ανακάλυψαν πολλά απανθρακωμένα πτώματα. Μου είπαν ότι μάλλον ήταν «Ασιάτες» τρομοκράτες. Αλλά αν ήταν Ινδονήσιοι ή Ουιγούροι, κανείς δεν μπορούσε να πει.

Ο επικεφαλής της Συριακής Εθνικής Άμυνας στο Muhradah, διευκρίνισε:

« Οι Ουιγούροι είναι σκληροί μαχητές. Βρίσκονται κάτω από το μέτωπο Al-Nusra. Είναι πολύ υπεκφυγές, λειτουργούν με διαφορετικά ονόματα. Είναι όλοι εκεί –μέσα– στο Idlib. Όταν πέσει το Ιντλίμπ, θα πέσουν μαζί του ».

Μου δείχνουν κάρτες.

Είναι πολύ πιθανό όταν όλα αυτά τελειώσουν, οι Ουιγούροι να «εκτοπιστούν» αλλού. Επιστροφή στην Τουρκία, στο Αφγανιστάν ή, αν δεν γίνει τίποτα για να τους σταματήσει, στην Κίνα.

Ένας Σύρος αναλυτής, ο οποίος δεν ήθελε να κατονομαστεί, έγραψε για αυτό το δοκίμιο:

« Ο κίνδυνος για τους Ουιγούρους που δρουν στη Συρία είναι πολλαπλός:

Καταρχάς, δεν μπορούν να είναι μέρος οποιασδήποτε συνολικής λύσης, γιατί δεν ανήκουν στη Συρία. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η παρουσία τους είναι επιβλαβής. χωρίζει τη χώρα. Οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξή τους εδώ δείχνουν ξεκάθαρα ότι χρησιμοποιούνται σκόπιμα από την Τουρκία, προκειμένου να αποτρέψει η SAA να ανακτήσει τον έλεγχο του Idlib. Το 2016, η SAA επιχείρησε να διεισδύσει στην περιοχή μέχρι το Jisr ash-Shugur, στο Idlib, από την ύπαιθρο της Λατάκια. Όμως όλες οι στρατιωτικές ενέργειες απέτυχαν, λόγω της ισχύος του PIT που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι το PIT πρωτοστάτησε σε επιθέσεις σε όλες τις θέσεις της SAA στο Jisr ash-Shugur και διέπραξε σφαγές εκεί.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι: μια άμεση απειλή για τα κινεζικά συμφέροντα στην περιοχή, με εκφοβισμό που μεταδίδεται στο Διαδίκτυο και δημοσιεύεται μέσω λογαριασμών που συνδέονται με το “Malhama Tactical” (Η ομάδα, που ιδρύθηκε από έναν Ουζμπέκο τζιχαντιστή με το ψευδώνυμο Abu Rofiq, που δρα στη Συρία, υποστηρίζει την -Κυβερνητικές τρομοκρατικές δυνάμεις). Υπάρχει επίσης μεγάλος κίνδυνος οι Ουιγούροι να επιστρέψουν στην Κίνα και να στρατολογήσουν εκατοντάδες νεαρούς εξτρεμιστές και αυτονομιστές μαχητές, οι οποίοι μπορεί στη συνέχεια να αποφασίσουν να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά της ΛΔΚ.

Για τους παραπάνω λόγους, η Κίνα πρέπει να συμπεριληφθεί σε όλες τις προσπάθειες εξουδετέρωσης αυτών των απειλών. Και ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει τις αμυντικές του ενέργειες ».

Η Ινδονησία, η χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό, υπήρξε σταθερός σύμμαχος της Δύσης μετά το πραξικόπημα της δεξιάς πτέρυγας το 1965 που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κομμουνισμός και ο αθεϊσμός απαγορεύονται εκεί, και οι πιο ακραίες και γκροτέσκες μορφές καπιταλισμού ασκούνται σε όλο το αρχιπέλαγος. Ο ρατσισμός στην Ινδονησία είναι θρυλικός. η χώρα έχει διαπράξει τρεις γενοκτονίες από το 1965, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας στην κατεχόμενη Δυτική Παπούα.

Η κινεζική μειονότητα ήταν πάντα στόχος αμέτρητων πογκρόμ και διακρίσεων. Αυτό ξεκίνησε κατά την εποχή της ολλανδικής αποικιοκρατίας και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, οι περισσότεροι Ινδονήσιοι μουσουλμάνοι ασκούν το ριζοσπαστικό, όλο και πιο μισαλλόδοξο σουνιτικό ουαχαμπιστικό Ισλάμ με ρίζες στη Σαουδική Αραβία (ο ουαχαμπισμός αναπτύχθηκε με ουσιαστική βοήθεια από τους Βρετανούς ιμπεριαλιστές).

Η θρησκευτική, υπέρ των επιχειρήσεων δεξιά της Ινδονησίας θεωρεί γενικά την Κίνα (ΛΔΚ) εχθρό. Αμέσως μετά το πραξικόπημα του 1965, δεκάδες χιλιάδες Κινέζοι δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, εκατοντάδες χιλιάδες υποδουλώθηκαν, αμέτρητες γυναίκες βιάστηκαν ομαδικά, εκατομμύρια έπρεπε να αλλάξουν τα ονόματά τους, να εγκαταλείψουν την ιθαγενή γλώσσα, χαρακτήρα και πολιτισμό. Πολλά στοιχεία του καθεστώτος και του μηχανισμού της Ινδονησίας έχουν ενωθεί με ενθουσιασμό με τη Δύση στη νέα της σταυροφορία για να αποσταθεροποιήσουν το Πεκίνο και τη διεθνιστική κοσμοθεωρία του.

Οι Ουιγούροι έχουν γίνει το τέλειο εργαλείο για τον αγώνα ενάντια στο Πεκίνο. Σύμφωνα με τον Pak Wawan του Υπουργείου Εξωτερικών της Ινδονησίας (δεν είναι το πραγματικό του όνομα), ορισμένοι Ουιγούροι άρχισαν να μετακινούνται μεταξύ Κίνας και Τουρκίας, μετά τη Συρία, με πλαστά τουρκικά διαβατήρια πριν από δέκα χρόνια. Αυτό έχει μπερδέψει ορισμένους Ινδονήσιους αξιωματούχους μετανάστευσης στο κύριο διεθνές αεροδρόμιο της Τζακάρτα. Αλλά η «σύγχυση» σύντομα ξεκαθαρίστηκε και επετράπη στους Ουιγούρους να συνεχίσουν τη δολοφονική τους πορεία.

Ο Pak Wawan μου είπε περισσότερα όταν συναντηθήκαμε στην πόλη Bandung της Ιάβας:

« Υπήρξαν «φιλίες» μεταξύ Ουιγούρων και ντόπιων, Ινδονήσιων και Ισλαμιστών ριζοσπαστών. Κάποιοι Ινδονήσιοι πήγαν ακόμη και στο Urumqi. Έγιναν συνδέσεις, και πολλοί από αυτούς ταξίδεψαν τελικά στην Ινδονησία, για ιδεολογικές εργασίες, συγκέντρωση χρημάτων και μαχητική εκπαίδευση. Αυτές οι επαφές και οι δεσμοί χρονολογούνται από τότε που και οι δύο πλευρές είχαν βάση τη Μέκκα, τη Μεδίνα, το Ριάντ, τη Σαουδική Αραβία. Το καθεστώς βίζας μεταξύ των δύο χωρών (Ινδονησία και Κίνα) είναι σχετικά χαλαρό, επομένως άτομα από το PIT μπόρεσαν να εισέλθουν στην Ινδονησία χωρίς προβλήματα. Μόλις έφτασαν, οι περισσότεροι από αυτούς έγιναν ιμάμηδες, αλλά άλλοι εντάχθηκαν σε στρατόπεδα και εκπαιδεύτηκαν ως τζιχαντιστές, ειδικά στη μέση του Σουλαουέζι ».

Ο Pak Wawan συνεχίζει:

« Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ένα τεράστιο δίκτυο. Έχουν επίσης δίκτυα στην Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία. Πρόσφατα τους απέλασαν από την Πατάγια της Ταϊλάνδης. Τα περισσότερα από τα στελέχη τους είχαν σπουδάσει σε διάφορα θρησκευτικά πανεπιστήμια, κυρίως στη Σαουδική Αραβία, ή τουλάχιστον κάπου στη Μέση Ανατολή.

Όταν έρχονται στην Ινδονησία, παίρνουν μαζί τους ένα βιβλίο προπαγάνδας, καθώς και βίντεο, με στόχο να σπείρουν δυσπιστία και μίσος προς την Κίνα. Μεταξύ άλλων, το βιβλίο λέει ότι ο κινεζικός λαός είναι: καφίρ («αχαριστία» (προς τον Θεό)) και ότι είναι νάτζις (βρώμικοι). Το βιβλίο ζητά την απαγόρευση (και πάλι) όλων των συμβόλων του κινεζικού πολιτισμού .»

Αυτό είναι ένα εξαιρετικά ρατσιστικό και βίαιο βιβλίο. Παρόμοια κείμενα διανεμήθηκαν στην Ινδονησία κατά των Σιιτών Μουσουλμάνων, με την προβλέψιμη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με τον Pak Wawan:

« Στην Ινδονησία, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 200 Ουιγούροι μαθητές, των οποίων ο κύριος στόχος είναι να εργαστούν ως ustads/imams (θρησκευτικοί) και να διεισδύσουν στο σύστημα. Μερικοί είναι απλώς εγκλωβισμένοι εδώ. Μερικοί από αυτούς εμπλέκονται σε ανατρεπτικές δραστηριότητες, μαζί με μέλη της Ινδονησίας τζιχαντιστές. Στόχος τους είναι να επιστρέψουν στη Συρία και τελικά στην Κίνα ».

Στο ανήσυχο νησί Σουλαουέζι, αναμένεται να υπάρχουν αρκετοί Ουιγούροι μαχητές, ακόμα ελεύθεροι, αν και τέσσερις από αυτούς έχουν συλληφθεί, δικαστεί και καταδικαστεί σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης (από το 2015) για συμμετοχή στη ριζοσπαστική τρομοκρατική ομάδα Μουτζαχεντίν Ινδονησία Τιμούρ ( MIT ή Μουτζαχεντίν της Ανατολικής Ινδονησίας) και ο ηγέτης του Santoso aka Pakde γνωστός ως Abu Wardah. Η ομάδα Santoso έχει ήδη ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος υπό την ηγεσία του Abu Bakr Al-Baghdadi.

Η φυλάκιση 4 Ουιγούρων στην Ινδονησία το 2015 θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αλλαγή πλεύσης από τη διοίκηση του Jokowi. Όπως η Τουρκία, η Ινδονησία έχει πέσει θύμα θανατηφόρων τρομοκρατικών επιθέσεων και αρχίζει να θεωρεί τα στελέχη των Ουαχάμπι Τζιχαντιστών ως κίνδυνο. Επιπλέον, η στάση απέναντι στην Κίνα αρχίζει να αλλάζει, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Η Κίνα θεωρείται εταίρος, ειδικά όταν πρόκειται για επενδύσεις στην καταρρέουσα υποδομή της Ινδονησίας.

Όμως η κατάσταση παραμένει μπερδεμένη.

Μερικοί Ουιγούροι φτάνουν, πρόσφατα μέσω του διεθνούς αεροδρομίου Manado, Sulawesi. Άλλοι ταξιδεύουν με βάρκα, προερχόμενοι από το μουσουλμανικό τμήμα των Φιλιππίνων.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι αντιπροσωπείες από δύο μεγάλες μουσουλμανικές οργανώσεις της Ινδονησίας – NU (Nahdlatul Ulama – η μεγαλύτερη ανεξάρτητη μουσουλμανική οργάνωση στον κόσμο) και Muhammadiyah – προσκλήθηκαν στο Urumqi στην Κίνα, επισκέφθηκαν και, στο τέλος, δήλωσαν δημόσια ότι δεν υπάρχει καταπίεση των μουσουλμάνων στην Κίνα.

Κατέστη σαφές ότι όσοι συνέχισαν να διαδίδουν φήμες κατά της Κίνας στην Ινδονησία και στην υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ασία χρηματοδοτήθηκαν και υποστηρίχθηκαν από το εξωτερικό.

Η Ινδονήσια συγγραφέας και συντάκτρια Rossie Indira, η οποία βοήθησε στη συγγραφή αυτής της έκθεσης, επισκέφθηκε αρκετές ριζοσπαστικές ομάδες στην Ιάβα, καθώς και κορυφαίους πολιτικούς, οι οποίοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά να συκοφαντούν την Κίνα στο όνομα της Δύσης.

Φυσικά, οι σκληραγωγημένες ισλαμιστικές οργανώσεις δεν άλλαξαν ποτέ τον ρυθμό τους. Ο κ. Atip Latiful Hayat, Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της ANNAS Indonesia (Αντισιιτική Εθνική Συμμαχία), μίλησε στην κα Rossie Indira για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και την καταπίεση των μουσουλμάνων από τη ΛΔΚ. Η ANNAS Indonesia δήλωσε ανοιχτά ότι:

« Οι Μουσουλμάνοι του Μπαλικπαπάν θα υποστηρίξουν ηθικά και υλικά κάθε αγώνα για την απελευθέρωση των Ουιγούρων Μουσουλμάνων στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας ».

Ο Okta, από το τμήμα προγραμμάτων του ACT, μιας ΜΚΟ στη Δυτική Ιάβα, που ασχολούνταν με τη συλλογή χρημάτων και αγαθών για τους Ουιγούρους, είπε ότι αυτό το θέμα δεν ήταν πλέον προτεραιότητά τους.

Η Ντίνα Σουλεϊμάν, μια θρυλική Ινδονήσια λόγιος και συγγραφέας που τακτικά υποστηρίζει τη Συρία και το Ιράν, είπε για αυτήν την έκθεση:

« Το ACT δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του, αλλά δεν μπορέσαμε να βρούμε λεπτομέρειες για το πώς χρησιμοποιήθηκαν όλα τα χρήματα. Δημοσίευσαν μόνο ότι ένα συγκεκριμένο ποσό δόθηκε σε χώρες εκτός Ινδονησίας, αλλά όχι λεπτομέρειες. Ένας φίλος μου λογιστής κοίταξε τις δημοσιευμένες εκθέσεις τους και μου είπε ότι (ACT) χρησιμοποιούν κάθε είδους γλώσσα για να επικυρώσουν το ποσοστό των δωρεών για δικούς τους σκοπούς. Μου είπε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως και το 60% των δωρεών για τις δικές τους ανάγκες .»

Χαρακτηριστική περίπτωση ενδημικής διαφθοράς στην Ινδονησία; Σε αυτή την περίπτωση: καλό. Καλύτερα να κλέψουν τα χρήματα παρά να φτάσουν στους Ουιγούρους εξτρεμιστές!

Ο Inas N. Zubir, πρόεδρος της φατρίας Hanura στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι μέρος της φατρίας του ινδονησιακού πολιτικού συστήματος που αμφισβητεί ανοιχτά τι κρύβεται πίσω από τη δυσφήμιση της κινεζικής κυβέρνησης σχετικά με το «ζήτημα» των Ουιγούρων. Πρόσφατα μίλησε με τη Rossie Indira για αυτό το ρεπορτάζ:

« Οι Ινδονήσιοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν ακούν για ζητήματα που σχετίζονται με τους Ουιγούρους Μουσουλμάνους, καθώς οι αναφορές για τη φερόμενη μεροληπτική μεταχείριση της κινεζικής κυβέρνησης που κυκλοφόρησαν πρόσφατα προέρχονται μόνο από διεθνή μέσα ενημέρωσης και ορισμένες δυτικές ΜΚΟ. Εν τω μεταξύ, ορισμένες δυτικές χώρες βρέθηκαν αργότερα να έχουν λιγότερο αρμονικές σχέσεις με την Κίνα .

Η Κεντρική Επιτροπή Muhammadiyah (μέσω του προέδρου της, Haedar Nasir) συναντήθηκε με την Κινεζική Μουσουλμανική Ένωση (αντιπρόεδρος της ένωσης: Abdullah Amin Jin Rubin) τον Σεπτέμβριο του 2018. Ο Abdullah Amin Jin Rubin αρνήθηκε τους παραπάνω ισχυρισμούς. Είπε ότι οι μουσουλμάνοι σε ολόκληρη την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των Ουιγούρων, απολάμβαναν την ίδια ελευθερία και τους φέρονταν καλά η κυβέρνηση. Η απόδειξη είναι ότι στο Σιντζιάνγκ, όπου βρίσκονται οι Ουιγούροι, υπάρχουν 28.000 τζαμιά και περισσότεροι από 30.000 ιμάμηδες για να κάνουν τις προσευχές. Ακόμη και στο Xinjiang, η κυβέρνηση βοηθά στη στήριξη της δημιουργίας του Ισλαμικού Κολλεγίου. Επομένως, η θρησκευτική ζωή των μουσουλμάνων είναι καλή.

Υποψιαζόμουν ότι το ζήτημα της διακριτικής μεταχείρισης των Μουσουλμάνων Ουιγούρων είχε τεθεί σκόπιμα από ορισμένα κόμματα στη χώρα για να δυσφημήσουν την κυβέρνηση του Joko Widodo. Νομίζω ότι η αντιπολίτευση σκόπιμα απεικονίζει την κυβέρνηση του Τζόκο Βιντόντο ως κυβέρνηση που αδιαφορεί για τα δεινά των Ουιγούρων Μουσουλμάνων ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ MYTILENEPRESS 

loading...