Οι ευρωεκλογές δεν «βγάζουν» κυβέρνηση αλλά κρίνουν το μέλλον της

Η πτώση της ΝΔ κάτω από το 30% και τα δεξιά κόμματα να λάβουν συνολικά 20% είναι το σενάριο που τρομάζει το Μαξίμου

Στη νέα δημοσκόπηση της Pulse η ΝΔ συνεχίζει να διατηρεί μία διαφορά 18 μονάδων από το δεύτερο κόμμα που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο κρίσιμοι δείκτες δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το κυβερνών κόμμα να πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30% και τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της να λάβουν συνολικά ένα 20%!

Ενδεικτικές του κλίματος που υπάρχει στην κοινωνία για την τραγωδία των Τεμπών ήταν οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα για το αν συμφωνούν με την συσταση προανακριτικής επιτροπής, με το 61% να είναι θετικοί και μόνον το 28% αρνητικοί.

Aυτό από μόνο του αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση αφού οι πολίτες αμφισβητούν ευθέως τις ενέργειές της σε ότι αφορά την διαχείριση της υπόθεσης της σφαγής των Τεμπών.

Με βάση τις μετρήσεις της Pulse:

Στην εκλογική επιρροή η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15%, το ΠΑΣΟΚ 12,5% και ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 9%, το ΚΚΕ με 8,5%, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5%, οι Σπαρτιάτες και η Νέα Αριστερά με 3%. Οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου μετρήθηκαν στο 1,8% μαζί με τη Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Όταν όμως αναφερόμαστε σε όρους πρόθεσης ψήφου τότε έχουμε:

Η ΝΔ να συγκεντρώνει ποσοστό 28,5%, τον ΣΥΡΙΖΑ 13%, το ΠΑΣΟΚ 11%, το ΚΚΕ 7,5%, οι Σπαρτιάτες στο 2,5%, η Ελληνική Λύση 8%, η Νίκη 3%, η Πλεύση Ελευθερίας 3%, η Νέα Αριστερά στο 2,5%.

Ήδη η εκλογική επιρροή της ΝΔ συρρικνώνεται σε σχέση με τις παλαιότερες μετρήσεις.

Η απόλυτη εμπιστοσύνη προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει να κλονίζεται μετά τα όσα συνέβησαν με την υπόθεση στα Τέμπη και με το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση ψήφισε για τους «παντρεμένους» ΛΟΑΤΚΙ+, με το οποίο μπορούν πλέον να υιοθετούν παιδιά.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη στη χώρα έχει κλονιστεί, καθώς έρευνα της Public Issue αναφέρει ότι λιγότεροι από 3 στους 10 εμπιστεύονται σήμερα τη δικαιοσύνη και τους δικαστές.

Ειδικότερα, μόλις το 27% δείχνει εμπιστοσύνη στον ένα από τους βασικούς πυλώνες του κράτους καθώς σύμφωνα με την ίδια έρευνα οι υποθέσεις διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος, παιδοφιλίας, αστυνομικής βίας, υποκλοπών, που έχουν έρθει στη δημοσιότητα «έχουν κλονίσει σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο αίσθημα δικαίου».

Τα κρίσιμα «μέτωπα» τα οποία και συνδιαμορφώνουν την τελική εκλογική στάση των ψηφοφόρων, όπως η ακρίβεια και η ασφάλεια, είναι επίσης επιβαρυντικά.

Στη χθεσινή μέτρηση, η εμπιστοσύνη απέναντι στους θεσμούς αλλά και στην Αστυνομία υποχωρεί σημαντικά, με το μεγαλύτερο έλλειμμα εμπιστοσύνης να καταγράφεται έναντι της Δικαιοσύνης, ενώ ακολουθούν η ΕΛΑΣ και οι θεσμοί. Την ίδια ώρα πάνω από το 50% των ερωτηθέντων, και συγκεκριμένα το 54% τάσσεται υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη, ενώ και σε αυτή τη δημοσκόπηση, η ακρίβεια βρίσκεται στην κορυφή των κοινωνικών προβλημάτων.

Στις ευρωεκλογές δεν αποφασίζεται το αν ο τόπος θα έχει μία καινούρια κυβέρνηση αλλά αυτό που φαίνεται είναι πιο θ είναι το μέλλον της.

Γι αυτό και ο Κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να περάσει εκ νέου το γνωστό δίλημμα της πολιτικής αστάθειας και της ανακοπής της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας.

loading...