Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: “Σκάνδαλο» να γιορτάζουν χωριστά το Πάσχα Ορθόδοξοι και Καθολικοί”

“Πρέπει να καθιερωθεί ο ενιαίος εορτασμός μεταξύ των δύο Εκκλησιών”
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια ομιλίας του τόνισε ότι Ορθόδοξοι και Καθολικοί θα πρέπει να γιορτάζουν μαζί το Πάσχα και όχι ξεχωριστά, χαρακτηρίζοντας «σκάνδαλο» το τελευταίο τρόπο.

Σύμφωνα με το ekklisiaonline.gr, μίλησε στον προσφάτως Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων της Κοινότητας Βλάγκας και αναφερόμενος στον εορτασμό του Καθολικού Πάσχα, ευχήθηκε του χρόνου να μην είναι απλώς «σύμπτωση» η κοινή ημερομηνία με τον εορτασμό των Ορθοδόξων, αλλά να γίνει η αφορμή να καθιερωθεί ο ενιαίος εορτασμός μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

Έκανε, επίσης, μνεία στην επέτειο της συμπλήρωσης 1700 χρόνων, το 2025, από τη σύγκληση της Α’Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια, η οποία είχε ασχοληθεί με το ζήτημα της ρύθμισης του χρόνου εορτασμού του Πάσχα.

Ο ίδιος, δήλωσε αισιόδοξος καθώς θεωρεί πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο ενώ το αντίθετο, ο χωριστός δηλαδή εορτασμός, αποτελεί «σκάνδαλο», όπως είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε αισιόδοξοι, καθώς εκατέρωθεν υπάρχει η προς τούτο καλή θέλησις και προθυμία. Διότι, πράγματι, αποτελεί σκάνδαλον ο χωριστός εορτασμός του μοναδικού γεγονότος της μιας Αναστάσεως του Ενός Κυρίου».

loading...