Κούραση της Ουκρανίας (Γεωστρατηγική)

Η ιδέα της εξεύρεσης κάποιου είδους συμβιβαστικής λύσης στη σύγκρουση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας κερδίζει έδαφος μεταξύ των ξένων γερακιών και μεταξύ του πληθυσμού.

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress Συντακτική ομάδα του Mytilenepress Οι τρεις παγκόσμιες καινοτομίες μου-Project Manager. Contact : [email protected]6945294197). “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

 

 

 

 

Αυτό που είχε προειδοποιήσει ένας μικρός κύκλος κακοποιημένων αλλά αντικειμενικών παρατηρητών πρόκειται να γίνει πραγματικότητα: Η Ουκρανία και η Δύση χάνουν τον πόλεμό τους ενάντια στη Ρωσία. Η στρατηγική της χρήσης της Ουκρανίας για την αργή απομόνωση και φθορά της Ρωσίας ή την ήττα και την υποβάθμισή της σε έναν πόλεμο αντιπροσώπων φτάνει σε ένα καταστροφικό αλλά προβλέψιμο τέλος.

Αυτή η πραγματικότητα αναγνωρίζεται τώρα ακόμη και από βασικά μέσα ενημέρωσης και ανώτερους αξιωματούχους που κάποτε είχαν την πρόθεση να επιδιώξουν τον άστοχο στόχο της στρατιωτικής νίκης επί της Ρωσίας. Η Washington Post εξηγεί σε άρθρο « ότι απουσία λύσης για τον τερματισμό ενός επιδεινούμενου πολέμου », οι επιλογές του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι « πάνε από το κακό στο χειρότερο ». Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αποκάλυψε μια εναλλακτική λύση για τον τερματισμό των πολέμων με παραχωρήσεις, στην προκειμένη περίπτωση εκείνους στην Ουκρανία. Ο ηλικιωμένος και σκληροτράχηλος Edward Luttwak προειδοποιεί για μια « καταστροφική ήττα », τόσο για τη Δύση όσο και για την Ουκρανία. Βεβαίως, εξακολουθεί να σκορπάει απελπισμένες ψευδαισθήσεις για μια άμεση ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ που θα επέτρεπε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Στην πραγματικότητα, θα χειροτέρευε την κατάσταση και θα προκαλούσε ακόμη και έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως ο φόβος του, ακόμη και ο πανικός του, είναι απτός.

Αυτό το επικείμενο αποτέλεσμα θα είναι καταστροφή για την Ουκρανία, ακόμη και αν η Ρωσία είναι γενναιόδωρη με τους όρους μιας μεταπολεμικής διευθέτησης (κάτι που δεν είναι καθόλου προφανές, δεδομένης της ζημιάς που υπέστη η Ρωσία). Η Ουκρανία έχει ήδη καταστραφεί δημογραφικά, εδαφικά, οικονομικά και, τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, πολιτικά. Αυτή η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη και θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Η χειρότερη ήττα της Αμερικής μετά το Βιετνάμ

Για τη Δύση, αυτός ο πόλεμος θα σηματοδοτήσει επίσης ένα σκοτεινό σημείο καμπής σε τέσσερα κύρια επίπεδα που μπορούν να συνοψιστούν μόνο εν συντομία εδώ:

Πρώτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν τη χειρότερη ήττα τους από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Αυτό το τελευταίο φιάσκο θα ήταν ακόμη χειρότερο αφού, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, η Αμερική δεν προσπάθησε να επιτεθεί στη Ρωσία (τότε στη Σοβιετική Ένωση) τόσο άμεσα όσο «σήμερα». Η πιο αλαζονική προσπάθεια των Αμερικανών να εξαλείψουν τη Μόσχα από την παγκόσμια σκηνή μια για πάντα απέτυχε εντελώς. Συνολικά, αυτό θα μειώσει την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να εντυπωσιάζουν και να προσελκύουν τον υπόλοιπο κόσμο. Ειδικότερα, ο στόχος να αποτραπεί η άνοδος των περιφερειακών δυνάμεων στην Ευρασία, ένα κρίσιμο σημείο της αμερικανικής γεωπολιτικής στρατηγικής, είναι ακόμη πιο απρόσιτος από πριν. Ο «μονοπολικός» κόσμος και οι ψευδαισθήσεις του πλησίαζαν σε κάθε περίπτωση, αλλά οι Αμερικανοί ηγέτες κατάφεραν να απεικονίσουν με υποδειγματικό τρόπο τα όρια της Δύσης.

Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της –ιδιαίτερα οι πιο επιθετικές όπως η Γερμανία, η Πολωνία και η Γαλλία– βρίσκονται σε πολύ πιο σοβαρή κατάσταση: η μυωπική εγκατάλειψη της επιταγής της σύνεσης και της ισορροπίας σε γεωπολιτικό επίπεδο θα τους κοστίσει ακριβά , γιατί πάνω από όλα σημασία έχει η γεωγραφική θέση. Θυμάσαι ?

Τρίτον, το καθένα με τον δικό του τρόπο, παραδείγματα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (το οποίο δεν είναι πλέον καν μέλος της ΕΕ) και η Βαλτική (πολύ εκτεθειμένη και πολύ γερακινή, που είναι ένας κοντόφθαλμος συνδυασμός) είναι μοναδικά στο είδος τους: η ζημιά θα είναι τεράστια. Πώς να περιορίσετε τη ζημιά; Οι επιλογές είναι ασήμαντες.

Τέλος, φυσικά, υπάρχει το ζήτημα του ΝΑΤΟ: υπερεκτεταμένο, εξουθενωτικό και, χωρίς να έχει καταφέρει τίποτα, αποδεικνύεται πολύ πιο αδύναμο από όσο θα ήθελε. Η ήττα της στην Ουκρανία από τη Ρωσία θα πυροδοτήσει φυγόκεντρες τάσεις και αμοιβαία ενοχοποίηση. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε τον ιδιαίτερο κίνδυνο εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των κρατών-πελατών/υτελών τους στην Ευρώπη, ειδικά σε περίπτωση νέας προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, όπως είναι πιθανό. Επιπλέον, το τελευταίο δεν μπορεί παρά να ευχαριστήσει το ΝΑΤΟ που δικαιολόγησε τα σχόλιά του σχετικά με την αμφίβολη φύση αυτού που προτείνει σήμερα. Εάν πιστεύετε ότι η προσθήκη εδαφών (Σουηδία και Φινλανδία) στον χάρτη σημαίνει «νίκη», θυμηθείτε τι συνέβη μετά τους παραπλανητικούς εορτασμούς για τις εδαφικές προόδους της Ουκρανίας το 2022. Η περιοχή μπορεί να έχει αξία, αλλά δεν είναι αξιόπιστο σημάδι ισχύος.

Ποια είναι όμως η κατάσταση των Ουκρανών; Χρησιμοποιούνται ως πιόνια από τους δυτικούς φίλους τους. Εξακολουθούν να ζουν υπό ένα καθεστώς που μόλις αποφάσισε να κινητοποιήσει ακόμη περισσότερους από αυτούς για απελπισμένη σφαγή, ενώ ο Ζελένσκι παραδέχεται ότι η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα της ήττας.

Κινητοποίηση: η πλειονότητα των Ουκρανών λέει ότι κατανοεί το πυρίμαχο

Ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να λένε απλοϊκές και ψεύτικες ιστορίες για την ακλόνητη και ενωμένη βούληση των Ουκρανών να κρατήσουν μέχρι τη νίκη, λες και ο καθένας τους χρωστούσε στη Δύση να παίξει το ρόλο ενός υπερήρωα της Marvel. Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία είναι μια κανονική χώρα, αν και πολύ κακώς διοικούμενη. Πολλοί από τους πολίτες της έχουν δείξει εδώ και καιρό τι πραγματικά σκέφτονται να πεθάνουν για έναν τοξικό συνδυασμό δυτικής γεωπολιτικής και ναρκισσισμού ενός μεγαλομανούς κωμικού: είτε δραπετεύοντας από τη στρατολογία είτε κρύβοντας στην Ουκρανία είτε φυγαδεύοντας στο εξωτερικό. Επιπλέον, μια πρόσφατη δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι σχεδόν το 54% των Ουκρανών θεωρεί ότι τα κίνητρα όσων αντιστέκονται στην υπηρεσία είναι τουλάχιστον κατανοητά. Οι προσπάθειες του Κιέβου για εντατικοποίηση της κινητοποίησης ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες.

Αλλά υπάρχουν και άλλες ενδείξεις ότι η ουκρανική κοινωνία δεν είναι ενωμένη πίσω από μια στρατηγική καμικάζι «χωρίς συμβιβασμό». Πράγματι, το Strana.ua , ένας από τους μεγαλύτερους και πιο δημοφιλείς ιστότοπους ειδήσεων στην Ουκρανία, μόλις δημοσίευσε, υπό τον τίτλο « Η γραμμή του συμβιβασμού », ένα εκτενές και λεπτομερές άρθρο για τρεις πρόσφατες και μεθοδολογικά αξιόπιστες.

Όλα αφορούν την εξελισσόμενη στάση των Ουκρανών απέναντι στον πόλεμο και, ειδικότερα, το ζήτημα της επιδίωξης ειρηνευτικού συμβιβασμού. Επιπλέον, το Strana παρουσιάζει ένα πλούσιο δείγμα σχολίων από Ουκρανούς κοινωνιολόγους και πολιτικούς επιστήμονες. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι και μόνο η δημοσίευση αυτού του άρθρου είναι σημάδι ότι οι καιροί αλλάζουν. Με τον υπότιτλο « Πώς και γιατί διαφέρουν οι στάσεις απέναντι στον πόλεμο στα ανατολικά και δυτικά μέρη της Ουκρανίας », το άρθρο υπογραμμίζει ακόμη και « ουσιαστικές » περιφερειακές διαφορές και, στην πραγματικότητα, κάποτε κρυμμένες περιφερειακές διαφορές. Εάν γνωρίζετε την ακραία πολιτική, ακόμη και ιστορική, ευαισθησία τέτοιων ανισοτήτων στην Ουκρανία, θα συμφωνήσετε ότι αυτές οι διατυπώσεις από μόνες τους είναι μια μικρή αίσθηση.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το άρθρο πράγματι εξετάζει τη δυνατότητα τερματισμού του πολέμου μέσω παραχωρήσεων, διότι αυτό συνεπάγεται αναγκαστικά οποιοσδήποτε συμβιβασμός. Οι αναγνώστες μαθαίνουν συγκεκριμένα ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου «Rating» που ανέθεσε το Ουκρανικό Υπουργείο Βετεράνων, στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, πιο μακριά από την τρέχουσα πρώτη γραμμή, το 50% των ερωτηθέντων είναι αντίθετο σε οποιονδήποτε συμβιβασμό, ενώ Τουλάχιστον το 42% τάσσεται υπέρ των συμβιβαστικών λύσεων υπό την προϋπόθεση ότι και άλλες χώρες (εκτός από την Ουκρανία και τη Ρωσία) συμμετέχουν στην αναζήτησή τους. Για μια περιοχή που είναι παραδοσιακά το κέντρο του ουκρανικού εθνικισμού, αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ανθρώπων που τάσσονται υπέρ του συμβιβασμού.

Το Κίεβο «χάνει τον πόλεμο της πληροφορίας στο εσωτερικό μέτωπο»

Προχωρώντας προς τα ανατολικά και νότια της χώρας, αυξάνεται ο αριθμός των υποστηρικτών του συμβιβασμού. Στην Ανατολή, οι αναλογίες είναι σχεδόν αντίθετες: 41% κατά του συμβιβασμού και 51% υπέρ. Στο Νότο, αυτά τα στοιχεία είναι απολύτως ίσα: 47% και για τα δύο στρατόπεδα.

Σε γενικές γραμμές, οι Ουκρανοί κοινωνιολόγοι σημειώνουν μια « σταδιακή αύξηση » στον αριθμό των υποστηρικτών μιας « συμβιβαστικής ειρήνης » με τη « μία ή την άλλη μορφή ». Ακόμη και αν, όπως εύλογα επισημαίνει ένας από τους συντάκτες της έρευνας, ο ρυθμός αυτής της αύξησης ποικίλλει από τη μια περιοχή στην άλλη, εξακολουθεί να ενισχύει την τάση σε εθνικό επίπεδο. Μία από τις αιτίες της είναι η « απογοήτευση », δηλαδή η απώλεια της εμπιστοσύνης στη νίκη, όπως παρατηρεί ο πολιτικός επιστήμονας Ruslan Bortnik. Με άλλα λόγια, το καθεστώς Ζελένσκι χάνει τον πόλεμο της πληροφορίας στο εσωτερικό μέτωπο, ακόμη και με το μείγμα λογοκρισίας και επίδειξης.

Οι συμβιβασμοί που συζητήθηκαν από τους Ουκρανούς περιλαμβάνουν όλες τις πιθανές λύσεις που δεν περιλαμβάνουν επιστροφή στα σύνορα του 1991. Με άλλα λόγια, όλο και περισσότεροι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να ανταλλάξουν εδάφη με την ειρήνη. Το πόση επικράτεια είναι, φυσικά, ένα άλλο ερώτημα. Αλλά είναι σαφές ότι ο μαξιμαλιστικός και αντιπαραγωγικός στόχος του «να πάρουμε τα πάντα πίσω» και η ψευδαίσθηση «όλα ή τίποτα», που επιβλήθηκε για τόσο καιρό στην ουκρανική κοινωνία, χάνουν τη λαβή τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Socis, για παράδειγμα, σχεδόν το 45% των ερωτηθέντων είναι έτοιμοι για συμβιβασμό, ενώ μόνο το 33% θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος μέχρι να αποκατασταθούν τα σύνορα του 1991, αλλά το 11% εξακολουθεί να είναι υπέρ της συνέχισης του πολέμου μέχρι την ανάκαμψη από όλα τα χαμένα εδάφη μετά τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτό ήταν ίσως πιο εφικτό τη στιγμή που το Κίεβο απέρριψε, με την καταστροφική συμβουλή της Δύσης, μια ειρηνευτική συμφωνία που σχεδόν συνήφθη την άνοιξη του 2022. Είναι ήδη πολύ αργά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα αποτελέσματα της έρευνας ίδια. Το πρακτορείο KMIS δημοσίευσε αποτελέσματα που δείχνουν ότι το 58% των ερωτηθέντων θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος « όποιες κι αν είναι οι συνθήκες » και μόνο το 32% θα προτιμούσε να τον « παγώσει », σε περίπτωση που ληφθούν δυτικές εγγυήσεις ασφαλείας. Το πάγωμα της σύγκρουσης, ακόμα κι αν είναι το όνειρο ορισμένων δυτικών δημοσιογράφων, μάλλον δεν αποτελεί επιλογή σήμερα, αν ήταν ποτέ. Γιατί να δεχτεί η Μόσχα; Αλλά αυτό το ερώτημα είναι λιγότερο σχετικό από το γεγονός ότι το πρακτορείο KMIS, από την πλευρά του, φαίνεται να έχει βρει μια τεράστια βάση υποστήριξης για τον πόλεμο.

Ωστόσο, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη με μια πιο προσεκτική επιθεώρηση. Αφενός, η έρευνα της εταιρείας KMIS δεν είναι πρόσφατη αφού διενεργήθηκε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Δεδομένου του ραγδαίου ρυθμού των εξελίξεων στο πεδίο της μάχης από τότε –το βασικό φρούριο και η πόλη Avdeevka, για παράδειγμα, έπεσε τον Φεβρουάριο του 2024– τα δεδομένα του είναι πολύ παλιά.

Οι κάτοικοι κοντά στο μέτωπο περισσότερο υπέρ της ειρήνης

Το κέντρο KMIS παρέχει επίσης ενδιαφέροντα σχόλια: το πρακτορείο σημειώνει ότι η εγγύτητα των ερωτηθέντων στην πρώτη γραμμή παίζει « σημαντικό ρόλο » στη γνώμη τους για τον πόλεμο. Με άλλα λόγια, όταν οι μάχες πλησιάζουν τόσο πολύ που ακούγονται πυρά πυροβολικού, είναι πιο πιθανό να αναζητήσουμε τρόπους για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτήν, ακόμη και μέσω παραχωρήσεων. Όπως είπε ένας Ουκρανός κοινωνιολόγος, « στην Ανατολή και στο Νότο (…) μια από τις κύριες ανησυχίες του πληθυσμού είναι ότι ο πόλεμος δεν φτάνει στο σπίτι τους, στη δική τους πόλη ».

Επιπλέον, ο εκτελεστικός διευθυντής του κέντρου KMIS σημείωσε ότι ο αριθμός των υποστηρικτών του συμβιβασμού αυξήθηκε επίσης με τη μείωση της δυτικής βοήθειας.

Παραμένει δύσκολο να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα από αυτές τις τάσεις, για διάφορους λόγους: πρώτον, όπως επισημαίνουν ορισμένοι Ουκρανοί αναλυτές, ο αριθμός των υποστηρικτών του συμβιβασμού θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος –προσωπικά, είμαι σίγουρος– επειδή το καθεστώς Ζελένσκι στιγματίζει εδώ και καιρό κάθε έκκληση για τη διπλωματία και τη διαπραγμάτευση ως «προδοσία». Είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολλοί Ουκρανοί φοβούνται να μιλήσουν για αυτό το θέμα.

Δεύτερον, το τι ακριβώς σημαίνει το στρατόπεδο συμβιβασμού με τον όρο «συμβιβασμός» ποικίλλει αναπόφευκτα. Ανάμεσά τους, θα μπορούσε να υπάρχει ένας αριθμός που εξακολουθούν να τρέφουν αυταπάτες για το είδος του συμβιβασμού που είναι δυνατός αυτή τη στιγμή.

Τέλος, το καθεστώς στην εξουσία, στην πραγματικότητα αυταρχικό, είναι ελάχιστα υπόλογο στην κοινή γνώμη, τουλάχιστον όχι αρκετά για να είναι εύκολο να προβλέψουμε πώς η εξέλιξη των συναισθημάτων του έθνους θα αντανακλάται στις πολιτικές του καθεστώτος.

Κι όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο άνεμος φυσάει υπέρ του τερματισμού του πολέμου, έστω και με κόστος παραχωρήσεων. Δεδομένων των ξεκάθαρων ενδείξεων της δυτικής κόπωσης με την Ουκρανία –και ακόμη και της αυξανόμενης επιθυμίας να εγκαταλείψει την Ουκρανία– και τις προόδους του ρωσικού στρατού στο έδαφος, δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε ότι αυτές οι θεμελιώδεις αλλαγές στη νοοτροπία των Ουκρανών θα μπορούσαν να γίνουν σημαντικές παράγοντα στην ουκρανική και διεθνή πολιτική.

 

Το Mytilenepress.είναι ένα εναλλακτικό ΜΜΕ και περιοδικό ειδικού σκοπού όπως αναφέρουν εδώ και χρόνια οι αναγνώστες του. Ενισχύστε την  ελεύθερη  ενημέρωση -συνέχεια  του  Mytilenepress.το οποίο έχει πολλές παγκόσμιες-πανελλήνιες πρωτιές στην Γεωστρατηγική-ιστορία και τον κλάδο του υβριδικού πολέμου (Εμπρησμοί-Καταστροφές και “ατυχήματα”). Γίνεται συνδρομητές-υποτστηρικτές μεέ να συμβολικό πόσο  2.99 Ευρώ τον μήνα €. Tο Mytilenepress δεν έχει σκοπό το κέρδος αλλά την επιβίωση του έθνους και της κοινωνίας καθώς ο υβριδικός πόλεμος βρίσκεται στην κορύφωση του.

 

 

 

 

 

 

 

Εάν σας ενδιαφέρουν όλο τα προαναφερόμενα υποστηρίξτε το Mytilenepress με μια μικρή δωρεά. ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ (ΕΛΤΑ ΙΒΑΝ GR : 10010439601).

“Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Εν τούτοις ο Βολταίρος δεν έγραψε και δεν είπε ποτέ αυτά τα διάσημα λόγια, αν και το νόημα τους συμφωνούσε απόλυτα με την ιδεολογία του.

Τα λόγια ανήκουν στην Βρετανίδα συγγραφέα Έβελιν-Μπίατρις Χολ την βιογράφο του Βολταίρου, η οποία υπέγραφε με το ψευδώνυμο S. G. Tallentyre. Το 1903 εκδόθηκε η βιογραφία που έγραψε για τον Βολταίρο και το 1906 το βιβλίο της με τίτλο «Οι Φίλοι του Βολταίρου», όπου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά η διάσημη φράση.

Επάνω σε όλα αυτά τα προαναφερόμενα φιλοσοφικά-ηθικά αξιώματα ιδρύθηκε το εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου- έκφρασης, αποτελούν τα θεμέλια για μια σωστή-υγιής κοινωνία. Το Mytilenepress έχει ως θεματολογία τα εθνικά θέματα, την γεωστρατηγική-γεωπολιτική, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, τις διεθνείς εξελίξεις και την παιδεία. Eπίσης υπάρχουν και θέματα για την τοπική επικαιρότητα και την υγεία. Εκτός από τα άρθρα Γεωστρατηγικής-Ιστορίας και Θεολογίας, η συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων του Mytileneprss είναι από μεταφράσεις που κάνει από τα κορυφαία ιστολόγια της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Αμερικής ο αρχισυντάκτης του Μpress Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος.

Το Mytilenepress είναι το πρώτο ελεύθερο-δημοκρατικό, μοναδικό ιστολόγιο στον νομό Λέσβου και σε όλο το Αιγαίο-Θράκη. Αυτό είναι εμφανές από την επιλογή των θεμάτων για τα Ελληνοτουρκικά, την γεωστρατηγική-γεωπολιτική, τα εθνικά ζητήματα, τις διεθνείς εξελίξεις και την παιδεία. Eπίσης μέρος της θεματολογίας του Mpress δεν υπάρχει σε ολόκληρη την επικράτεια. Το Mytilenepress είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό ειδικού σκοπού. Μεταξύ άλλων μην ξεχνάτε ότι προέβλεψε την καταστροφή στην Ρόδο τον Ιούλιο του 2023 με βάση τα σχετικά δημοσιεύματα από το 2009 και την καταστροφή στα Τέμπη με το πολύνεκρο ατύχημα. Η πρόβλεψη είχε γίνει στο Mytilenepress στις 18/2/2023.

Αγαπητοί φίλοι-αναγνώστες. Η επταετία 2023-2030 θα είναι μια σημαντική για την αποκάλυψη όλων των ψεμάτων που επέτρεψαν σε ορισμένες δυνάμεις να κυριαρχήσουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και ειδικά στον Ελληνισμό. Η Μεγάλη Επαναφορά προετοιμάζεται για να πραγματοποιηθεί τα επόμενα χρόνια όπως ανακοίνωσε το WEF στο Νταβός.

 

 

Η ανάγκη μιας κοινωνίας για εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις κίβδηλες ειδήσεις είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Για αυτό, χρειαζόμαστε εσάς και την υποστήριξή σας.

 

Οι συστημικοί δημοσιογράφοι πληρώνονται για να προωθούν πολέμους, να πυροδοτούν τον φόβο των πανδημιών, των εμπρησμών, της βίας και των δολοφονιών ναζί. Παράλληλα  παρουσιάζουν ψέματα για την κλιματική αλλαγή ως αλήθεια και διαπράττουν αμέτρητες άλλες προδοσίες κατά της ανθρωπότητας. Επίσης στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους είναι η προώθηση της Διονυσιακής κουλτούρας, η κατάργηση της παιδείας, η προώθηση της βίας και οτιδήποτε προκαλεί ανομία, αταξία και καταστροφή. Η ασύμμετρη απειλή γεωστρατηγικά είναι όταν ένα κράτος δέχεται επίθεση από άλλα “συμμαχικά” κράτη (ΝΑΤΟ), είτε από την ανθελληνική νέα τάξη πραγμάτων. Οι επιθέσεις αυτές δεν είναι υποχρεωτικά στρατιωτικές. Είναι πολιτικές-κοινωνικές, οικονομικές, ηθικές, πνευματικές-πολιτιστικές, οικολογικές, ψυχολογικές, εγκληματικές, μεταναστευτικές, διαδικτυακές και Διονυσιακές.

Οι ισχυρότερες και φοβερότερες επιθέσεις που δεχτήκαμε ήταν στον πνευματικό και στον ηθικό τομέα. Η πατρίδα μας υπέστη, όλες τις μορφές ασύμμετρων απειλών, για να την υποτάξουν, να την διαλύσουν πνευματικά-ηθικά, πολιτικά-στρατιωτικά και κοινωνικά για να αφαιρέσουν παράνομα τον ορυκτό πλούτο (ενέργεια) και λόγω της Γεωστρατηγικής μας θέσεως. Το φαινόμενο του πολέμου αποτελεί διαχρονικό αντικείμενο επιστημονικών μελετών στην γεωστρατηγική-γεωπολτική, τις Διεθνείς σπουδές και τις στρατιωτικές σχολές. Ο πόλεμος είναι μια πράξη βίας με στόχο την υποταγή-εξαναγκασμό στις επιθυμίες του αντιπάλου.

Ο επεκτατικός πόλεμος είναι το μέσον για την επίτευξη άνομων σκοπών επί του αντιπάλου. Την σημερινή εποχή κυρίαρχο είδος πολέμου δεν είναι ο συμβατικός πόλεμος με όπλα, μαχητικά αεροπλάνα, πυραύλους, τεθωρακισμένα και πλοία. Το κορυφαίο είδος πολέμου είναι ο υβριδικός. Ο υβριδικός πόλεμος χωρίζεται σε πνευματικό-πολιτιστικό, οικονομικό, οικολογικό, διαδικτυακό, κοινωνικό, ψυχολογικό εγκληματικό και Διονυσιακό. Αυτά είναι τα κυριότερα είδη όταν ένα έθνος αντιμετωπίζει υβριδική απειλή. Επίσης κάποιες φορές έχουμε παράλληλα τον συνδυασμό υβριδικού και συμβατικού πολέμου. Βασικότατο σκέλος του υβριδικού πολέμου αποτελεί η  εγκληματικότητα. Χωρίς βία-εγκλήματα και πάσης φύσεως κακουργίες δεν είναι εφικτή η νίκη και η κυριαρχία έναντι του αντιπάλου έθνους.

Το επιτιθέμενο κράτος που διεξάγει μη συμβατικό πόλεμο μέσα από την εγκληματικότητα-πορνεία (Διονυσιακός πολιτισμός), προκαλεί στο αντίπαλο έθνος παράλυση. Τρόμος-οργή, υποταγή-αδυναμία, σύγχυση και αποσταθεροποίηση. Η τρομοκρατία-βία και τα ελεύθερα ήθη ενάντια στο κράτος που διεξάγεται ο υβριδικός πόλεμος αποτελούν το βασικότερα σημεία για την κατάκτηση του. Μέσα από την ανελέητη βία και την προστυχιά (Διονυσιακά Αξιώματα), επιφέρουν ανασφάλεια-απελπισία, πολιτική, κοινωνική και οικονομική αστάθεια.

Όσο πιο στυγερά είναι τα εγκλήματα, τα υποτιθέμενα ατυχήματα και η ερωτική διαφθορά, αυξάνεται σε υπερθετικό βαθμό η αδυναμία και ο φόβος. Μεταξύ άλλων συνδυάζουν την εγκληματικότητα και τον ψυχολογικό πόλεμο ταυτόχρονα. Σαστισμένος ο Ελληνικός λαός δεν έχει δυνάμεις να αντισταθεί, μειώνονται-εκμηδενίζονται οι αντιδράσεις και στην συνέχεια σε καθεστώς παραλυσίας υποκύπτει στην βούληση του αντιπάλου.

Όλοι οι αξιόπιστοι γεωπολιτικοί και γεωστρατηγικοί αναλυτές με αδιάσειστα στοιχεία απέδειξαν ότι στην Ελλάδα διεξάγεται υβριδικός πόλεμος. Έχουμε νεκρούς από εμπρησμούς, ουσίες, εγκληματικότητα, Covid-19, μνημόνια και άλλες κακουργηματικές πράξεις. Στην σύγχρονη Ελληνική κοινωνία επικρατεί παρακμή-αμάθεια, έλλειψη αρχών και διχασμός. Η έλλειψη παιδείας-αγωγής οδηγεί στην απάθεια και στην αδιαφορία. Αυτά είναι από τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα μιας κοινωνίας σε μεγάλη παρακμή και σήψη. Οι κάτοικοι είναι προκλητικά-τραγικά απαθείς-αδιάφοροι απέναντι στους εμπρησμούς, τον Covid-19, τα μνημόνια, την εισβολή και τις εθνοκτόνες συνέπειες. Aυτό συμβαίνει διότι αρκετοί δεν έχουν παιδεία και θεωρούν ότι τα προβλήματα πρέπει να απασχολούν όλους τους άλλους, εκτός από τους ίδιους.

Όταν διαπιστώσουν ότι αυτές οι κοινωνικές-εθνικές μάστιγες, ήταν και είναι υπόθεση όλων μας τότε είναι πολύ αργά, καθώς έχουν ήδη υποστεί οι ίδιοι ή κάποια από τα συγγενικά-φιλικά τους πρόσωπα θανάτους και απώλειες εξαιτίας του υβριδικού πολέμου. Η διαχρονική δύναμη των Ελλήνων είναι η παιδεία-πολιτισμός.

Σε περιόδους έντονης ανησυχίας-δυστυχίας, βίας και πολέμων οι άνθρωποι βιώνουν καταστάσεις τις οποίες δεν μπορούν να διαχειριστούν με το πνεύμα και την ηθική. Φοβούνται-αρνούνται να σκεφτούν και να ερευνήσουν. Για αυτό στρέφονται προς το κακό, τις βίαιες πράξεις, την ηθική ελευθεριότητα-Διονυσιακή Κουλτούρα, τον φασισμό και την φίμωση. Συνέπεια όλων αυτών είναι να μην υπάρχουν αξίες-ηθική, εξέλιξη, δημιουργικότητα, πολιτιστικό επίπεδο και  ελευθερία λόγου στα ΜΜΕ. Τα μοναδικά-διαχρονικά  στηρίγματα του Ελληνικού έθνους είναι ο Αριστόκλειος Πολιτισμός.

https://mytilenepress.blogspot.com/2023/12/mytilenepress-mytilenepress_16.html

Οι απόψεις των αρθρογράφων και των αναλυτών δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα εκείνες του Μytilenepres

 

πηγή: RT France

loading...