Κοινό μέτωπο ΕΕ και ΗΠΑ κατά Μητσοτάκη για διαφθορά – Κόλαφος το State Department – Το Μαξίμου αμφισβητεί την έκθεση

Μέσα από μια έκθεση 46 σελίδων που εστιάζουν στο κράτος δικαίου που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα επί διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, οι ΗΠΑ προκαλούν ακόμα ένα πλήγμα στο φιλελεύθερο προφίλ της κυβέρνησης, τη στιγμή μάλιστα που έχει μπει στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές.
Μετά το ψήφισμα-κόλαφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, ήρθε και η έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα που βασίζεται σε μια σειρά καταγγελιών κατά της κυβέρνησης. Οι ΗΠΑ (χώρα-συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη) διαπιστώνουν παραβιάσεις των κανόνων δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αστυνομική βία, διαφθορά, πλημμελή λειτουργία της δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος.
«Το 2022 η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έλαβε 3.513 καταγγελίες για υποτιθέμενη διαφθορά, απάτη και κακοδιοίκηση (3.057 το 2021) και διενήργησε 575 ελέγχους και επιθεωρήσεις (393 το 2021), εκ των οποίων 13 (21 το 2021) παραπέμφθηκαν για ποινική δίωξη. Υπήρξαν 32 καταδικαστικές αποφάσεις είτε σε επίπεδο έφεσης είτε σε πρώτο βαθμό (24 το 2021) και 15 αθωωτικές αποφάσεις (21 το 2021). Η φυλάκιση ανεστάλη σε 28 από τις 32 καταδικαστικές αποφάσεις» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.

Το Μέγαρο Μαξίμου, όπως είναι αναμενόμενο άλλωστε, αμφισβητεί την αμερικανική έκθεση, αρνούμενο να αποδεχθεί την πραγματικότητα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, «ιδιαίτερα σημαντικό για την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα της έκθεσης είναι το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η άποψη της ελληνικής πολιτείας σε σχέση με τα αναφερόμενα θέματα». Στη συνέχεια επιτίθεται στο State Department υποστηρίζοντας ότι «η έκθεση παραγνωρίζει ή και τελείως αγνοεί ρυθμιστικές παρεμβάσεις και εθνικές στρατηγικές των τελευταίων ετών για τη διασφάλιση δικαιωμάτων ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, όπως ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ και ασυνόδευτα ανήλικα».

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την έκθεση του State Departhment για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

www.bankingnews.gr

loading...