Ηθική δοκιμασμένη από γεγονότα

Η απανθρωποποίηση των θυμάτων της γενοκτονίας αποκαλύπτει τη δική μας. Κάνοντας τους εαυτούς μας συνένοχους –ενεργητικούς, παθητικούς– κόβουμε όλους τους δεσμούς με την ανθρωπιά μας. Αν προσπαθούσαμε, κανείς δεν θα μας πίστευε.

 

 

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress Συντακτική ομάδα του Mytilenepress Οι τρεις παγκόσμιες καινοτομίες μου-Project Manager. Contact : [email protected]6945294197). “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

Είναι πλέον το ηθικό κενό το χαρακτηριστικό των δυτικών κοινωνιών; Αυτό το ερώτημα μας βασανίζει καθώς οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης γίνονται συνένοχοι στα φρικτά εγκλήματα που διέπραξε το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Η συμπεριφορά του εβραϊκού κράτους ανταποκρίνεται στον ορισμό της γενοκτονίας όπως περιέχεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία, την οποία έχουν υπογράψει όλα. Είναι πιθανό ότι το Διεθνές Δικαστήριο θα το επιβεβαιώσει σύντομα με μια αμετάκλητη απόφαση.

Τον Ιανουάριο, το ICJ αναγνώρισε ήδη την ύπαρξη τεκμηρίου γενοκτονίας. Το ανώτατο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών διέταξε το Ισραήλ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα. Το ICJ δήλωσε ότι είναι αρμόδιο για το θέμα και θεώρησε ότι υπήρχαν απτά στοιχεία σχετικά με τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία του 1948. Τουλάχιστον ορισμένες από τις πράξεις και τις παραλείψεις του Ισραήλ ” εντάσσονται στις διατάξεις της Σύμβασης (Γενοκτονία) “, ανέφεραν οι δικαστές. Το ICJ εξέδωσε μια σειρά από διατάξεις « για την προστασία των δικαιωμάτων που διεκδικεί η Νότια Αφρική, τις οποίες το Δικαστήριο έκρινε εύλογες », συμπεριλαμβανομένου « του δικαιώματος των Παλαιστινίων στη Γάζα να προστατεύονται από πράξεις γενοκτονίας ».

Ήταν λογικό να αναμένουμε ότι τα σκοτεινά ηθικά ζητήματα που αποκαλύφθηκαν έτσι –καθώς και οι θηριωδίες που ακολούθησαν– θα προκαλούσαν μια ζωηρή και επίπονη δημόσια συζήτηση, ένα προοίμιο για αποφασιστική δράση. Ωστόσο, σχεδόν ολόκληρη η πολιτική τάξη τους αγνοεί ή τους ευτελίζει. Επικρατεί σιωπή.

ΕΓΩ.

Η Γάζα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που τη διακρίνουν από άλλα σχετικά πρόσφατα παραδείγματα συστηματικών και στοχευμένων επιθέσεων κατά αμάχων. Πρώτον, η απάντηση της Δύσης δεν είναι απάντηση αδιαφορίας και παθητικότητας, όπως στην περίπτωση της Ρουάντα. Οι κυβερνήσεις συμμετείχαν ενεργά στην αδιάκριτη τιμωρία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Παρέχουν στο Ισραήλ μεγάλες ποσότητες όπλων που είναι απαραίτητα για τη στρατιωτική του επίθεση, προσφέρουν ανεπιφύλακτη πολιτική υποστήριξη και διπλωματική υποστήριξη. Συμφωνούν με τον αποκλεισμό που εμποδίζει την είσοδο τροφίμων, φαρμάκων και άλλης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας – προκαλώντας τεράστιο λιμό και ασθένειες στον άμαχο πληθυσμό. Υποστηρίζουν τις ωμές γραμμές προπαγάνδας που προέρχονται από την Ιερουσαλήμ, χωρίς αμφισβήτηση ή επιφύλαξη: ιστορίες για ψεύτικους βιασμούς, υποτιθέμενα κρησφύγετα της Χαμάς σε νοσοκομεία, κ.λπ. Πιέζουν τα μέσα ενημέρωσης τους να αναφέρουν αυτές τις κατασκευές ως είδηση και καταστέλλουν δημόσιες διαμαρτυρίες και μεμονωμένες εκκλήσεις να αναλάβουν δράση για να ανακουφίσουν τα δεινά των Παλαιστινίων, καταγγέλλοντάς τους ως υπέρ της Χαμάς ή/και αντισημιτικούς. Η Γερμανία, η Γαλλία και τώρα η Βρετανία έχουν φτάσει στο σημείο να ποινικοποιούν τη δημόσια έκφραση αντισιωνιστικών απόψεων.

Γνωρίζει ακόμη και την παραμικρή αναφορά σε σημαντικά ανεπιθύμητα γεγονότα, όπως η τεκμηριωμένη έκθεση της UNWRA ότι 196 εργάτες της στη Γάζα φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και κακοποιήθηκαν σεξουαλικά για να αποσπάσουν «ομολογίες» της εικονικής συμμετοχής τους στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Αυτό το τελευταίο εκπληκτικό γεγονός δεν προκάλεσε καμία αντίδραση από τις δυτικές κυβερνήσεις και δεν έθεσε ερωτήματα. (Η ιστορία δεν εμφανίστηκε ποτέ στις σελίδες των New York Times). Μια άλλη, ακόμη πιο εντυπωσιακή περίπτωση ηθελημένης και σκληρής περιφρόνησης της αλήθειας από τη Δύση σχετικά με τις συστηματικές φρικαλεότητες στη Γάζα συνέβη την περασμένη εβδομάδα. Το ICJ εκδίδει επείγουσα δήλωση ζητώντας από το Ισραήλ να λάβει προσωρινά μέτρα για τον μετριασμό

« η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των Παλαιστινίων στη Γάζα, ιδιαίτερα η εξάπλωση της πείνας και της πείνας », και ότι λαμβάνει « όλα τα απαραίτητα και αποτελεσματικά μέτρα για να διασφαλίσει χωρίς καθυστέρηση, σε πλήρη συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, να παρέχει απρόσκοπτη και μεγάλης κλίμακας παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειάζονται επειγόντως όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στους Παλαιστίνιους σε όλη τη Γάζα ».

Αυτή η τελική απόφαση μόλις και μετά βίας προκάλεσε ένα νεύμα του κεφαλιού στις δυτικές πρωτεύουσες. (Οι NYT θεώρησαν ότι το άρθρο δεν είχε άλλη θέση παρά μόνο στη μέση ενός άρθρου 21 γραμμών σχετικά με την πίεση στον Νετανιάχου).

Δεύτερον, η αρχική υποστήριξη προς την κυβέρνηση Νετανιάχου ισοδυναμούσε με τη σύνταξη λευκής επιταγής σε αυτόν και στους συνεργούς του. Έθεσε κριτήρια που ορίζουν το Ισραήλ ως το μοναδικό θύμα – κριτήρια που παραμένουν αμετάβλητα ενόψει θηριωδιών έξι μηνών. Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενθάρρυνε το σχέδιο του Ισραήλ να εκδιώξει τον πληθυσμό της Γάζας στην έρημο του Σινά της Αιγύπτου. Ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν ταξίδεψε στο Κάιρο και το Αμμάν για να προσπαθήσει να προσελκύσει τον Πρόεδρο Σίσι και τον βασιλιά Αμπντάλα για να καλωσορίσουν τον παλαιστινιακό πληθυσμό που στεγάζεται σε πόλεις με σκηνές στην επικράτειά τους. Μια ενέργεια που χαρακτηρίστηκε ως γενοκτονία στη Σύμβαση του ΟΗΕ. Έφτασε στο σημείο να προσφέρει τη διαγραφή δισεκατομμυρίων αιγυπτιακού χρέους με αντάλλαγμα αυτή την προτεινόμενη συνεργασία. Η Σίσσυ, προσβεβλημένη, αρνήθηκε κατηγορηματικά. Ο Αμπντουλάχ δεν ήταν πιο συμβιβαστικός στην απόρριψη μιας παρόμοιας, πολύ πιο μετριοπαθούς πρότασης. Συνολικά, αυτός ο δίσκος είναι συγκλονιστικός ως προς την ηθική του διαστροφή.

Τρίτον, το σχέδιο του Ισραήλ να στερήσει το δικαίωμα των Παλαιστινίων, το οποίο, εάν εφαρμοστεί, θα θεωρηθεί ως εμπόδιο για την επίτευξη του διακηρυγμένου στόχου της ίδρυσης ενός Μεγάλου Ισραήλ «από τον ποταμό μέχρι τη θάλασσα» – μια επινοημένη φράση από τον σιωνιστή ηγέτη Βλαντιμίρ Τζαμποτίνσκι καλά πριν από το 1948 και από τότε που ενσωματώθηκε στον Χάρτη του Λικούντ – δεν προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ένα δυτικό κράτος. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, αντικειμενικά μιλώντας. Ειδικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η θέση τους για τη Γάζα επιταχύνει τη μείωση της επιρροής τους στον Κόλπο, στον αραβικό κόσμο και στους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο. Επομένως, αυτή η εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για την επέκταση της επιρροής της Κίνας, της Ρωσίας και αυτών των δύο χωρών που εμπλέκονται με το Ιράν. Η περίφημη «ήπια δύναμη» της Αμερικής έχει σπαταληθεί – ανεπανόρθωτα χαμένη – για την Παλαιστίνη, καθώς και την Υεμένη, το Ιράκ, τη Συρία, την Ταϊβάν, μεταξύ άλλων.

Τέταρτον, η ταραχώδης σχέση μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι άνευ προηγουμένου – χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Στην πραγματικότητα, είναι ο μικρότερος, ο πιο εξαρτημένος, που παίρνει το πάνω χέρι ορίζοντας ποιος μπορεί να κάνει τι, με ή χωρίς την έγκριση του άλλου. Από αντικειμενική άποψη, η πιθανή επιρροή της Αμερικής στην ισραηλινή πολιτική είναι κολοσσιαία. Η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να βάλει τέλος στην ισραηλινή οργή κατά των Παλαιστινίων με ένα απλό τηλεφώνημα από τον Λευκό Οίκο. Για χρόνια, θα μπορούσε επίσης να είχε αποτρέψει τη μαζική εγκατάσταση οικισμών στη Δυτική Όχθη. Το ότι απέτυχε να το πράξει και υποστήριξε ενεργά τη διευθέτηση αντανακλά τον βαθμό επιρροής της Ιερουσαλήμ σε όλους τους τομείς της αμερικανικής κυβέρνησης και την επιτυχία της συνολικής εκστρατείας της να διαμορφώσει την αμερικανική αντίληψη για όλα τα ζητήματα που την αφορούν στη Μέση Ανατολή.

Πέμπτον, μια άλλη αξιοσημείωτη ιδιαιτερότητα είναι ότι η κοινή γνώμη είναι γενικά υπέρ μιας κατάπαυσης του πυρός που θα έδινε τέλος στις σφαγές και την απάνθρωπη μεταχείριση στη Λωρίδα της Γάζας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 72% των Αμερικανών που ερωτήθηκαν δηλώνουν την προτίμησή τους με αυτόν τον τρόπο. Μόνο το 50% από αυτούς εξακολουθεί να λέει ότι υποστηρίζει το Ισραήλ γενικά. Αυτή η πραγματικότητα, σε αυτό το έτος προεδρικών εκλογών, υποβαθμίζεται από τις πολιτικές ελίτ στον Λευκό Οίκο και σε ολόκληρη τη χώρα. Τέτοια είναι η δύναμη των πιέσεων του κομφορμισμού και του μουδιάσματος της ηθικής συνείδησης.

Την ίδια ώρα, ο πληθυσμός διαμαρτύρεται ευρέως για την τύχη των Παλαιστινίων. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Πραγματοποιούνται τακτικά στο Λονδίνο και, σε μικρότερη κλίμακα, στο Βερολίνο, τη Ρώμη και αλλού. Όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μέσα ενημέρωσης τους δίνουν ελάχιστη σημασία και οι κυβερνητικοί ηγέτες τους αγνοούν.

Έκτον, η άνευ όρων και άνευ όρων ταύτιση της Δύσης με το Ισραήλ πρέπει να τοποθετηθεί στο πλαίσιο των διώξεων των Εβραίων από αυτές τις κοινωνίες ανά τους αιώνες. Για τους Ευρωπαίους, αυτή η ιστορία έχει ριζώσει στη συνείδησή τους με τρόπους που έχουν διαμορφώσει τα συναισθήματα και τη σκέψη τους για τη χώρα. Αυτή η επιρροή είναι τόσο έντονη που ενθαρρύνει τη γενοκτονία των Παλαιστινίων να δικαιωθεί σήμερα από τους ίδιους τους ανθρώπους που υπήρξαν θύματα μιας γενοκτονίας στην Ευρώπη πριν από ογδόντα χρόνια.

Το πλαίσιο έχει σημασία. Τούτου λεχθέντος, οι φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στη Γάζα υπερβαίνουν κατά πολύ κάθε εξέταση ελαφρυντικών περιστάσεων κατά την αξιολόγηση αυτών των ενεργειών. Ήταν λογικό να περιμένουμε αυθόρμητες εκφράσεις θυμού από τις δυτικές κυβερνήσεις και την κοινή γνώμη. Ο ιερός σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ιεραρχία των φιλελεύθερων αξιών της Δύσης θα έπρεπε να το απαιτούσε. Ωστόσο, συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

II.

Σύμφωνα με την ανάλυσή μας, η συνενοχή στη γενοκτονία της Γάζας δεν πρέπει να θεωρείται ως μεμονωμένο γεγονός, σε κατάφωρη αντίφαση με τις κυρίαρχες συμπεριφορές και πρακτικές στη Δύση. Από την εξέταση του φακέλου προκύπτει ότι υπάρχει σαφές πρότυπο ανήθικης συμπεριφοράς, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εξωτερικών σχέσεων. Εδώ είναι τι πρέπει να θυμάστε.

1) Στην Υεμένη, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν σε μια αποτρόπαια εκστρατεία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας κατά των Χούτι της χώρας, με αποτέλεσμα τα θύματα αμάχων ακόμη υψηλότερα από αυτά που καταγράφηκαν στη Γάζα. Επωφελήθηκαν από τη συνεργασία της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας στην επιχείρηση αυτή.

Οι αδιάκοποι βομβαρδισμοί της Σαουδικής Αραβίας και η ασφυξία των περιοχών των Χούτι έχουν προκαλέσει πολλά θύματα: μέσω όπλων, πείνας, αρρώστιες. Αυτή η σφαγή δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την άμεση εμπλοκή του αμερικανικού στρατού. Αν και η συνεισφορά των ΗΠΑ μειώθηκε τον περασμένο χρόνο, συνεχίζουμε να διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο στην επίθεση της Σαουδικής Αραβίας. Οι αξιωματικοί μας τοποθετήθηκαν στις θέσεις διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία για να καθορίσουν τους στόχους, τα αεροπλάνα μας ανεφοδιάζονταν με καύσιμα τα σαουδαραβικά αεροπλάνα που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να φτάσουν τους στόχους τους, προμηθεύσαμε τα όπλα και τα πυρομαχικά με την ένδειξη «Made In USA» και εμείς συμμετείχε στο εμπάργκο που εμπόδιζε την παράδοση τροφίμων και φαρμάκων σε όσους είχαν ανάγκη. Ο λιμός αύξησε σημαντικά τον αριθμό των νεκρών. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ακρωτηριαστεί ή χτυπηθεί από εξουθενωτικές ασθένειες.

Το μόνο επιχείρημα της αμερικανικής πολιτικής είναι ένας αμφίβολος υπολογισμός: η υποστήριξη του Μοχάμεντ μπιν-Σαλμάν στο Ριάντ αξίζει τον τεράστιο πόνο των αθώων Υεμενιτών. Αυτή η απόφαση ελήφθη από τον Πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρό του Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ και συνεχίστηκε υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν. Ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν, οι αυτοαποκαλούμενοι ανθρωπιστές που έριξαν άφθονα κροκοδείλια δάκρυα για τον λαό της Γάζας, είπαν ότι οι Υεμενίτες δεν άξιζαν καν τον κόπο: « Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι μαζί σας ».

Μπορείτε να κάνετε ό,τι έρευνα μπορείτε να σκεφτείτε για να βρείτε μια συγκέντρωση, μια αγρυπνία, μια τελετή μνήμης για να τιμήσετε τα θύματα της απόλυτης ασέβειας της κυβέρνησής μας για τις ανθρώπινες ζωές στην Υεμένη. Τίποτα στα ιδρύματά μας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σχεδόν τίποτα στους τόπους λατρείας μας, μόνο μερικές φευγαλέες κοινοτοπίες από λίγους στο Καπιτώλιο. Και σίγουρα ούτε η παραμικρή δικαιολογία για ορφανά, χήρες και ανάπηρους. Το αίμα στα χέρια μας είναι αόρατο.

Αυτή η «παλιά» ιστορία δεν μας εμποδίζει επίσης να βομβαρδίσουμε τους Χούτι για να προστατεύσουμε τα ισραηλινά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με το TALLY

  • 380.000 νεκροί σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ
  • 70% των παιδιών κάτω των 5 ετών (275.000)
  • 150.000+ λόγω βίας (2014-2021) ΟΗΕ
  • 85.000 παιδιά πέθαναν από την πείνα (2015-2018) Save the Children
  • 2,3 εκατομμύρια παιδιά πάσχουν από οξύ υποσιτισμό και σχεδόν 400.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών σε άμεσο κίνδυνο θανάτου. (2016-2021) [1] UNICEF, ΠΟΥ
  • 24.600+ σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές
  • 4 εκατομμύρια άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένων 1,4 εκατομμυρίων παιδιών) εκτοπισμένοι (2015-2020)

2. Ως μέρος του λεγόμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εφαρμόσει ένα πρόγραμμα βασανιστηρίων σε χιλιάδες ανθρώπους που απήχθησαν συνοπτικά, χωρίς να φαίνεται η δέουσα διαδικασία. Αυτό το πρόγραμμα εφαρμόστηκε υπό την προεδρική εντολή σε διαβόητες «μαύρες τοποθεσίες» σε όλο τον κόσμο: στο Γκουαντάναμο, σε φυλακές στο Ιράκ (μεταξύ άλλων στο Abu Ghraib, Camp Cropper) και στο Αφγανιστάν.

3. Σε ό,τι αφορά την (παράτυπη) μετανάστευση, αρκετές χώρες (οι Ηνωμένες Πολιτείες – κυρίως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ελλάδα) έχουν υποβάλει χιλιάδες εισερχόμενους αλλοδαπούς σε καταχρηστική μεταχείριση, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Η Ουάσιγκτον, υπό την κυβέρνηση Τραμπ, έχει εφαρμόσει στρατηγικές αποτροπής με στόχο να αποθαρρύνει όσους σχεδιάζουν να εισέλθουν στη χώρα χωρίς επίσημη άδεια. Οι υπάλληλοι έλαβαν εντολή να χωρίσουν τα παιδιά από τους γονείς τους, συνήθως τη μητέρα, ως θέμα ρουτίνας. Διασκορπίστηκαν σε μη εποπτευόμενους ιστότοπους σε όλη τη χώρα –οι περισσότεροι ανήκαν και λειτουργούσαν από ιδιωτικές εταιρείες– όπου υπήρξαν θύματα καταχρήσεων μεγάλης κλίμακας. Δεν τηρήθηκε συστηματικό μητρώο στοιχείων επικοινωνίας, καθιστώντας τις πιθανές επανασυνδέσεις με τους απελαθέντες γονείς εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απλώς αδύνατον. Μέχρι σήμερα, περίπου 400 παιδιά δεν έχουν ακόμη επανενωθεί με τους γονείς τους. Άγνωστος αριθμός από αυτούς κατέληξε στα χέρια εμπόρων ανθρώπων. Οι σποραδικές προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να λάβει τα κατάλληλα μέτρα δεν είναι καθόλου αρκετές. Επιπλέον, ο χειρισμός του τελευταίου κύματος προσφύγων που διέσχισαν τα μεξικανικά σύνορα έχει οδηγήσει σε περαιτέρω καταχρήσεις. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι άντρες του Τζο Μπάιντεν άφησαν ρέματα προσφύγων σε μάντρα στη γη κατά μήκος των συνόρων, όπου υπέφεραν από έλλειψη τροφής, έλλειψη ιατρικής περίθαλψης και καταφύγιο από τις κακές καιρικές συνθήκες.

Η αποτυχία της Ουάσιγκτον να καθιερώσει ένα ανθρώπινο πρόγραμμα και ένα αποτελεσματικό σύστημα προστασίας των προσφύγων έχει ενθαρρύνει τους δημαγωγικούς κυβερνήτες των πολιτειών να απορρίπτουν τους πρόσφυγες με κατάφωρα καταχρηστικό και περιστασιακό τρόπο. Οι κυβερνήτες Abbott του Τέξας και DeSantis της Φλόριντα έκαναν τη συνήθεια να τα στέλνουν ως αντικείμενα με λεωφορείο ή αεροπλάνο σε πόλεις στο Βορρά και στη Δύση. Εκεί πέφτουν στο πεζοδρόμιο σαν πακέτα UPS. Η αντίδραση του Τζο Μπάιντεν σε αυτό το άθλιο φαινόμενο ήταν ανάμεικτη. Δεν έχει διατυπώσει λύση, δεν έχει παράσχει βοήθεια σε βυθισμένες πόλεις και πολιτείες, ούτε έχει χρησιμοποιήσει τη συνταγματική του εξουσία για να διεκδικήσει την ομοσπονδιακή δικαιοδοσία σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα σύνορα των χωρών, και έτσι να εμποδίσει αυτές τις δρακόντειες πρακτικές. Αντίθετα, έχει παραπέμψει δειλά το θέμα στο δικαστικό σύστημα όπου μια κατοχυρωμένη και εχθρική πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα υπαγορεύσει μια πολιτική που είναι έξω από τη νόμιμη εξουσία της.

4. Το ρεκόρ προσφύγων της Ευρώπης είναι λίγο λιγότερο καταστροφικό από αυτό της Ουάσιγκτον. Οι κυβερνήσεις ανταποκρίθηκαν και σέβονταν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όταν απελευθερώθηκε μια πλημμύρα μεταναστών από τον Ερντογάν στην Τουρκία το 2015. Η Άνγκελα Μέρκελ, ειδικότερα, υποδέχθηκε γενναία σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Γερμανία. Η καλύτερη ώρα της Μέρκελ. Στη συνέχεια, ωστόσο, όλη η Ευρώπη –μεμονωμένα και μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής– άλλαξε ριζικά πορεία υιοθετώντας σκληρότερες προσεγγίσεις, όπως ο τρόπος αντιμετώπισης των προσφύγων, οι επιθετικοί περιορισμοί που επιβάλλονται στα σκάφη που διασχίζουν τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαστικών αναστροφών, η ενίοτε άρνηση βοήθεια σε προβληματικά πλοία και ποινικοποίηση των δραστηριοτήτων ανθρωπιστικών οργανώσεων που στοχεύουν στη διάσωση και αποβίβαση προσφύγων που κινδυνεύουν στη θάλασσα Τα μέτρα αυτά συνοδεύτηκαν από μια πολύπλευρη στρατηγική που στόχευε στην ενθάρρυνση των χωρών που λειτουργούν ως σημεία αναχώρησης για να αποτρέψουν τα σκάφη να εγκαταλείψουν τις ακτές τους. Το κίνητρο είναι συνήθως οικονομικό. Η Λιβύη είναι ο κύριος στόχος. Οι αρχές τοποθετούν όλους τους υποψηφίους για μετανάστευση σε στρατόπεδα που δεν είναι τίποτα άλλο από στρατόπεδα θανάτου. Οι κρατούμενοι υφίστανται κάθε είδους κακοποίηση, η οποία μετριάζεται μόνο με τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες.

Η Μεγάλη Βρετανία, η οποία για γεωγραφικούς λόγους δεν έχει βιώσει τα μεγάλης κλίμακας κύματα μεταναστών που πλήττουν τους ηπειρωτικούς γείτονές της, κατάφερε ωστόσο να εφαρμόσει καινοτόμες μορφές κακομεταχείρισης που εγγράφουν το όνομα του έθνους της στα χρονικά αυτού του άδοξου επεισοδίου της δυτικής ιστορίας. Η συντηρητική κυβέρνηση έχει σχεδιάσει ένα σχέδιο απέλασης χιλιάδων ανεπιθύμητων προσφύγων στη Ρουάντα, την ίδια τη χώρα της οποίας το ιστορικό δημόσιας ασφάλειας αμαυρώθηκε από τη μεγάλη γενοκτονία κατά των Τούτσι τη δεκαετία του 1990. Η Ρουάντα αναφέρεται επίσης ως καλό μέρος στον κατάλογο των χωρών που υποφέρουν από εκτεταμένη στέρηση. Ο Whitehall επέμεινε ότι, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, είναι το ιδανικό μέρος για να απαλλαγούμε από ανεπιθύμητους μετανάστες. Και δεν κοστίζει πολύ: μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες σε δωροδοκίες. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει απελαθεί χάρη στην παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ο Σουνάκ, που δεν αφήνει τον εαυτό του να αποθαρρύνεται, φαντάστηκε να προτείνει έναν κοινοβουλευτικό νόμο που όριζε ότι η Ρουάντα είναι πράγματι μια ασφαλής χώρα, ό,τι πιστεύει το Ανώτατο Δικαστήριο και ό,τι επιβεβαιώνει η πραγματικότητα. Αυτό το απάνθρωπο και παράλογο έργο θυμίζει την ιδέα των Ναζί να λύσουν το «εβραϊκό πρόβλημα» της Ευρώπης στέλνοντάς τους όλους στη Μαδαγασκάρη.

5. Η εξαιρετική ομοιογένεια των απόψεων και των αιτημάτων ολόκληρης σχεδόν της δυτικής πολιτικής τάξης αποτελεί το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της σημερινής ηθικής κρίσης. Παντού βλέπουμε την τέλεια ευθυγράμμιση πολιτικών, μέσων ενημέρωσης, ειδικών και διασημοτήτων που εγκρίνουν γενικά ό,τι κάνει το Ισραήλ και αποφεύγουν να κάνουν ηθικές κρίσεις. Οι διαφωνούντες αντιπροσωπεύουν μόνο μια μειοψηφία. Μισή ντουζίνα μέλη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών (κανένα από τα οποία δεν έχει πραγματική εξουσία) και μερικές απομονωμένες φωνές, μακριά από τα κέντρα επιρροής. Αποφευγμένοι από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, αυτοί οι σοφοί αναλυτές και διπλωμάτες υποβιβάζονται σε σκοτεινούς ιστότοπους. Αυτός ο εξοστρακισμός συμβαίνει παρά την ένταξη στην τελευταία ομάδα αξιοσημείωτων ατόμων που κατείχαν πολύ ανώτερες θέσεις στην κυβέρνηση και έχουν τεχνογνωσία/πείρα πολύ πέρα από αυτή των διαμορφωτών πολιτικής και των επιφανών ανθρώπων μας. Άλλοι διαφωνούντες – σε πανεπιστήμια ή επαγγελματικές ενώσεις – βρίσκονται στο περιθώριο. Αυτή η συμπαγής χορωδία είναι ένα φαινόμενο ακόμη πιο θεαματικό γιατί δεν επιβάλλεται από καμία αυταρχική εξουσία. Σίγουρα, υπάρχουν στοιχεία έμμεσης πίεσης και διακοπτόμενων συμβουλών που μεταδίδονται από τα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης στους συντάκτες των NYT και της Washington Post , καθώς και στους επικεφαλής των μεγάλων ειδησεογραφικών δικτύων. Κανείς όμως δεν παίρνει το ρίσκο μιας μακράς παραμονής στα γκουλάγκ λέγοντας την αλήθεια ή παρεκκλίνοντας από την ορθόδοξη γραμμή. Ο κομφορμισμός είναι ουσιαστικά αυθόρμητος, αντανάκλαση της υποβάθμισης του δημόσιου λόγου στη χώρα, του συνήθους εφησυχασμού και της αποστροφής για την ανεξάρτητη και αυστηρή σκέψη.

Είναι αλήθεια ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτικά άγρυπνων προσωπικοτήτων διαφωνεί, ή τουλάχιστον αισθάνονται άβολα με τη συνενοχή της χώρας τους σε φρικτά εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο, αντί να εμφανιστούν, απεμπλακούν. Αυτή η βολική απόσυρση από την αρένα του ηθικού αγώνα είναι εμφανής ακόμη και μεταξύ των ηγετών της Εκκλησίας. Στην Αμερική η σιωπή τους είναι εκκωφαντική. Μέσα στο καθολικό κατεστημένο, η εγκάρδια έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου να τερματιστεί η σφαγή στη Γάζα έχει λάβει ελάχιστη, έως καθόλου, ανταπόκριση. Τα κύρια προτεσταντικά δόγματα έχουν ενεργήσει ως παθητικοί θεατές – με μερικές σπάνιες εξαιρέσεις. Πράγματι, τα ονόματα θαρραλέων ραβίνων βρίσκονται πιο συχνά σε αιτήματα ειρήνης από αυτά των χριστιανών κληρικών.

Αντίθετα, μεγάλο μέρος της ευαγγελικής εκκλησίας υπερασπίστηκε δυνατά τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, σύμφωνα με την κυριολεκτική ανάγνωση της Αποκάλυψης και τη βαθιά αποστροφή της για τους «άλλους».

Σχεδόν πανομοιότυπα φαινόμενα επικρατούν στη Δυτική Ευρώπη. Στη Βρετανία, οι πολιτικές ελίτ μοντελοποιούν τους εαυτούς τους στα αμερικανικά μοντέλα τους με τη ζέση που χαρακτηρίζει έναν σατράπη. Η μόνη διαφορά είναι η απουσία ενός αντίστοιχου του πλούσιου και ζωντανού δικτύου εξαιρετικών ανθρώπων που παρέχουν μια εναλλακτική λύση στην επικρατούσα τάση. Το ίδιο ισχύει και για τη Γερμανία. Η Γαλλία παρουσιάζει μια πιο ορατή αντιπολίτευση καθώς δύο πολιτικά κόμματα – το La France Insoumise με επικεφαλής τον Jean-Luc Mélenchon – επικρίνουν έντονα την άνευ όρων υποστήριξη του Μακρόν στις ενέργειες του Ισραήλ. (Η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν επικεντρώνει την κριτική της στην πολεμική προσέγγιση του Μακρόν στην ουκρανική υπόθεση).

III.

Η απόλυτη δοκιμασία της ηθικής αρετής μιας κοινωνίας είναι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται στα πιο ευάλωτα μέλη της: τους ανάπηρους, τους ηλικιωμένους, τους αδύναμους, τους φτωχούς, τα παιδιά. Αυτή η αρχή κατοχυρώνεται στις διδασκαλίες όλων των μεγάλων θρησκειών και όλων των κοσμικών φιλοσοφιών. Αυτές οι ηθικές νουθεσίες δεν είναι απλώς αφηρημένες φιλοσοφικές διατυπώσεις. Εκφράζουν το εξελικτικό ένστικτο για την προστασία των απειλούμενων ανθρώπων, ιδιαίτερα των νέων. Όσο για το τελευταίο, είναι ένα ένστικτο τόσο δυνατό που ξεπερνά τις ομαδικές ταυτότητες και μάλιστα, μερικές φορές, τα είδη. Επομένως, η καταστολή του αποτελεί θέμα ταμπού.

Από αυτή την άποψη, η Δύση βρίσκεται σε καλή θέση, χάρη στις προοδευτικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις της εδώ και δύο αιώνες, με αποκορύφωμα το μεταπολεμικό πολιτισμικό σύμφωνο, στο οποίο η ευημερία των πολιτών κατοχυρώθηκε σε πολιτικές και δημόσια προγράμματα. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες γινόμαστε μάρτυρες μιας επιταχυνόμενης και βαθιάς οπισθοδρόμησης. Οι αγγλόφωνες χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτού του αντιδραστικού κινήματος.

Είναι λογικό να πούμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν απομακρυνθεί από τη διαφωτισμένη κοινωνική φιλοσοφία, που βασίζεται σε μια μεγάλη αίσθηση κοινής ανθρωπιάς και αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών. Η συνολική εικόνα απεικονίζεται από αυτά τα στοιχεία: στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 20% των παιδιών κάτω των 18 ετών ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Το 25% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών ζει σε μια επισφαλή κατάσταση. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται συνεχώς. Τα συγκρίσιμα μεγέθη στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 16% και 18%. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, μόνο το Μεξικό κατατάσσεται χαμηλότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά το «όριο φτώχειας» των ηλικιωμένων, που σημαίνει ότι μεταξύ των φτωχότερων, το μέσο εισόδημα δεν βρίσκεται στο επίπεδο του ορίου της φτώχειας. Μόνο τρεις χώρες παρουσιάζουν μεγαλύτερες εισοδηματικές ανισότητες μεταξύ των ηλικιωμένων. Το ίδιο ισχύει και για τα ποσοστά παιδικού υποσιτισμού. Θλιβερό ρεκόρ σε χώρες που είναι από τις πλουσιότερες που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος.

Και στις δύο χώρες, τα μακροοικονομικά μεγέθη αντανακλούν όχι μόνο το αποτέλεσμα της αλλαγής των οικονομικών δομών με την πάροδο του χρόνου, αλλά μάλλον σκόπιμες πολιτικές. Η αμερικανική κατάσταση οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραμέλησης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών και επιβλαβών ενεργειών που στοχεύουν τους αδύναμους και ευάλωτους υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών. Οι πιο κραυγαλέες επιθέσεις συμβαίνουν σε κρατικό επίπεδο. Οι «κόκκινες» πολιτείες του «MAGA» [Make America Great Again, Republican/Trump motto] έχουν ξεκινήσει ριζοσπαστικές εκστρατείες που προβλέπουν απότομη μείωση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών. Φτάνουν στο σημείο να απορρίψουν τις διευρυμένες συνεισφορές της Ουάσιγκτον στο Medicaid, οι οποίες απαιτούν ένα μέτρο πρόσθετων κρατικών πιστώσεων. Καταργούν ή μειώνουν τις επιδοτήσεις τροφίμων, αυστηροποιούν τις απαιτήσεις επιλεξιμότητας για επιδόματα αναπηρίας και καταργούν μια σειρά προγραμμάτων που αποσκοπούν να βοηθήσουν παιδιά από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος με διατροφή και υγειονομική περίθαλψη. Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται με ενθουσιασμό και συνοδεύονται από σφοδρή ρητορική σχετικά με την ηθική αξία και τον χαρακτήρα των δυνητικών δικαιούχων. Στο Τέξας, μια γυναίκα φυλακίστηκε επειδή έκανε έκτρωση κατά παράβαση ενός νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Αυτό το σενάριο είναι ακόμη πιο έντονο στη Βρετανία, όπου τα πάντα έχουν σχεδιαστεί και τρέχει από την κυβέρνηση στο Whitehall. Ένα κραυγαλέο γεγονός χρησιμεύει ως παράδειγμα. Ως μέρος ενός αδίστακτου σχεδίου περικοπής των δαπανών για την κοινωνική «πρόνοια», το Λονδίνο έχει επιβάλει επαχθείς όρους σε άτομα με αναπηρία που πρέπει τώρα να αποδείξουν ξανά την αναπηρία τους μεταφέροντας τους εαυτούς τους σε ένα εξειδικευμένο γραφείο απασχόλησης όπου εξετάζονται τα προσόντα τους και τους προσφέρονται θέσεις εργασίας που ταιριάζουν. τις περιορισμένες σωματικές/διανοητικές τους ικανότητες. Η κύρια εταιρεία είναι μια κερδοσκοπική συμβαλλόμενη εταιρεία της οποίας η αξία για το κράτος αξιολογείται εν μέρει με βάση την απόδοσή της στη διαγραφή ατόμων που αναζητούν εργασία. Ποια είναι η πιεστική εθνική αναγκαιότητα που δικαιολογεί αυτή την επίθεση στους αδύναμους και ευάλωτους; Η απάντηση είναι ωμή: πρόκειται για τη διασφάλιση ότι οι μεγάλοι δωρητές στις προεκλογικές εκστρατείες της πόλης θα απαλλάσσονται από την καταβολή των φόρων που τους αναλογούν. Όπως είπε κάποτε ένας χλευαστής: Η Βρετανία σήμερα είναι ένα hedge fund με πυρηνικά όπλα.

IV.

Αυτή η σκλήρυνση των συλλογικών ευαισθησιών και η μικροψυχία αποτελούν το φόντο της στάσης αυτών των κυβερνήσεων απέναντι στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Παλαιστίνη. Ας επιστρέψουμε στο κεντρικό ερώτημα: πώς να εξηγήσουμε και να ερμηνεύσουμε την κραυγαλέα ηθική αποτυχία των δυτικών ελίτ. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πούμε είναι ότι αυτό που παρατηρούμε δεν είναι μια ηθική «αποτυχία». Οι φρικαλεότητες είναι πολύ τεράστιες, πολύ ορατές και πολύ παρατεταμένες για να δικαιολογήσουν μια τέτοια κατάσταση πραγμάτων. Δεύτερον, αν και είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθεί υπόψη η συλλογική ψυχολογία ολόκληρης της πολιτικής τάξης και το γενικότερο κοινωνικο-πολιτιστικό περιβάλλον των χωρών τους, είναι οι αποφάσεις και οι ενέργειες του κάθε ατόμου που έχουν τελικά σημασία.

Εδώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που είναι περίπλοκη. Πράγματι, οι σημερινοί αρχηγοί κυβερνήσεων διακρίνονται για την κοινοτοπία τους. Δεν είναι ούτε τολμηρά φιλόδοξοι, ούτε ιδεολογικά κίνητρα, ούτε διαθέτουν εξαιρετική προσωπικότητα (με εξαίρεση τον Τραμπ) και σχεδόν κανείς δεν ξεχωρίζει από το πλήθος. Το ίδιο ισχύει και για τους κορυφαίους βοηθούς τους (παρόλο που ο Τόνι Μπλίνκεν είναι ζηλωτής Σιωνιστής). Ο Μπάιντεν, ο Τριντό, ο Σουνάκ, ο Σουλτς, ο Ρούτε, ο βαν ντερ Λάιεν, ο Στόλτενμπεργκ, ο Μακρόν – όλοι είναι απλοί άνθρωποι. Ο Μακρόν είναι ίσως μια σχετική εξαίρεση στο ότι θεωρεί τον εαυτό του έναν ετοιμοθάνατο John of Arc, που έρχεται να σώσει μια Ευρώπη που βρίσκεται σε κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, είναι ένα περίεργο, συναισθηματικά ανεπαρκές άτομο, του οποίου το εγώ θυμίζει αυτό ενός οργισμένου εφήβου. Μόνο ένας άντρας του οποίου η συναισθηματική ανάπτυξη έχει παρεμποδιστεί παντρεύεται τον δάσκαλο με τον οποίο κάποτε είχε ερωτευτεί. Παρατηρώντας αυτό το φάσμα χαρακτήρων, βλέπουμε την κοινοτοπία της αδικοπραγίας (ή της έλλειψής της) που διαπράττεται από ανθρώπους που δεν πρέπει να αναφέρονται ως τέτοιοι.

Μάλλον, είναι πλάσματα των οποίων η ίδια η κοινοτοπία εξουσιοδοτεί ή ενθαρρύνει την πτώση της αντίληψης της πραγματικότητας και που έχουν φιμώσει άνετα τις ηθικές τους παρορμήσεις, φαίνοντας συγκαταβατικά και τελείως απαλλαγμένα από αυτογνωσία. Αποτελούν την πεμπτουσία της μετανεωτερικότητας. Άδειο και ανήθικο.

Φυσικά, ο ρατσισμός είναι αναμφισβήτητα παρών. Πώς θα μπορούσαμε να φανταστούμε έναν τέτοιο συνδυασμό ενεργητικής υποστήριξης για εγκληματίες πολέμου και τυφλής περιφρόνησης για την ανθρώπινη τραγωδία αν τα θύματα ήταν Ευρωπαίοι ή Βορειοαμερικανοί; Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διαφοροποιηθούν οι μορφές ή τα επίπεδα ρατσισμού. Υπάρχει ανοιχτός ρατσισμός, οδηγούμενος από μίσος, χωρίς την παραμικρή επένδυση οιονεί ορθολογικού κινήτρου. Αυτό συμβαίνει με τις επιθέσεις δύο Ρεπουμπλικανών μελών του Κογκρέσου που ζητούν την εξόντωση των Παλαιστινίων. Ο ένας δηλώνει « Σκοτώστε τους όλους » και ο άλλος –ο Tim Walberg– χρησιμοποιεί πιο γραφική γλώσσα για να μας προτρέψει να « τερματίσουμε αυτό το συντομότερο δυνατό…». όπως στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα . Κάποιοι θα ελαχιστοποιήσουν τη σημασία αυτών των σχολίων επισημαίνοντας ότι υπάρχουν μόνο 2 από τα 435. Σίγουρα, αλλά τέτοιες συμπεριφορές, και ακόμη λιγότερο η δημόσια έκφρασή τους, θα ήταν αδιανόητες πριν από 30 χρόνια. Η κύρια αλλαγή οφείλεται στην 11η Σεπτεμβρίου, ένα συλλογικό τραύμα του οποίου η επίμονη επιρροή στην αμερικανική ψυχή είναι ακόμα πολύ παρούσα.

Η άλλη μορφή ρατσισμού είναι ο σιωπηρός και υποσυνείδητος. Είναι μια επέκταση της γενικής τάσης να βλέπουμε τους ανθρώπους του κόσμου μέσα από έναν ανθεκτικό φακό που διαφοροποιεί εκείνες τις κοινωνικές ομάδες με τις οποίες έχουμε φυσική συγγένεια από εκείνες με τις οποίες έχουμε ουδέτερα συναισθήματα και εκείνες από τις οποίες νιώθουμε πιο απομακρυσμένες. προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις. Οι Άραβες/Μουσουλμάνοι σαφώς εμπίπτουν στην τελευταία κατηγορία.

Παράδειγμα: Η δολοφονία 7 δυτικών εργαζομένων στο World Central Kitchen από το Ισραήλ προκάλεσε πολύ περισσότερη οργή από τη δολοφονία 32.000 αμάχων από το Ισραήλ – συμπεριλαμβανομένων 16.000 παιδιών.

Μια τέτοια κατάσταση του νου συνήθως οδηγεί σε μια ορισμένη ενσυναίσθηση προς ένα άτομο που βρίσκεται σε δυσφορία, βασισμένη στο ένστικτο. Επιπλέον, συνήθως κάποιος μπορεί να νιώθει μια ορισμένη θεωρητική ενσυναίσθηση –ακόμη και μια ορισμένη ευθύνη– απέναντι σε μια ξένη ομάδα που υφίσταται εμφανείς καταχρήσεις. Λυπούμαστε για τα βάσανά τους, ακόμα κι αν δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να το θεραπεύσουμε. Αυτό που είναι συγκλονιστικό για τις σημερινές ελίτ σε σχέση με τη Γάζα είναι 1) ότι δεν υπάρχει απάντηση που να αποτελεί παράδειγμα της τελευταίας κατηγορίας και 2) ότι βοηθούν στην πραγματοποίηση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. ακραία ανηθικότητα.

Η ίδια η κανονικότητα των ηγετών μας παρέχει μια ένδειξη για το αίνιγμα όπως το έχουμε θέσει: γιατί η σχεδόν πλήρης απουσία συναισθημάτων ενοχής ή ντροπής – γιατί μια τέτοια απουσία αμηχανίας μπροστά στην ταπείνωση που υπέστη στα μάτια των περισσότερων χωρών ο κόσμος? Πρώτον, ως γραμμικοί στοχαστές, ικανοποιημένοι με μια επιφανειακή άποψη του κόσμου, εγκλωβίζονται σε έναν απλοϊκό τύπο: Ισραήλ = καλός, Χαμάς = κακός. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από ρητές αποφάσεις που απαγορεύουν οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή τροποποίηση, καθώς η κατάσταση λαμβάνει δυσανάλογες διαστάσεις. Αυτό είναι κατανοητό αφού οι γραμμικοί στοχαστές πιστεύουν ότι η επιβράδυνση είναι εκνευριστική, ότι οποιαδήποτε παραλλαγή είναι αποσταθεροποιητική και ότι η αλλαγή κατεύθυνσης ισοδυναμεί με αφόρητη ήττα. Μάρτυρας Ουκρανία/Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Βενεζουέλα, Κούβα – και τώρα η Παλαιστίνη. Γι’ αυτό ορμούν αδιάκοπα, πηγαίνοντας από τη μια καταστροφή στην άλλη, πάντα με τον δεξί δείκτη στον αέρα.

Δεύτερον, σε μηδενιστικά κοινωνικά πλαίσια, τα προβλήματα συνείδησης είναι άσχετα. Πράγματι, η σιωπηρή απόρριψη κανόνων, κανόνων και νόμων απελευθερώνει τον ατομικό εαυτό που μπορεί να ενεργήσει σύμφωνα με τις παρορμήσεις του, τις ιδέες του ή τα εγωιστικά του συμφέροντα. Όταν το υπερεγώ διαλύεται, το άτομο δεν αισθάνεται υποχρεωμένο να αναφερθεί σε ένα εξωτερικό ή αφηρημένο πρότυπο. Οι ναρκισσιστικές τάσεις ανθίζουν. Με την ίδια προσέγγιση, δεν υπάρχει πλέον καμία ανάγκη να αισθάνεστε ντροπή. Αυτό μπορεί να υπάρξει μόνο εάν αισθανόμαστε υποκειμενικά μέλη μιας κοινωνικής ομάδας στην οποία η προσωπική κατάσταση και τα συναισθήματα αξίας εξαρτώνται από το πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι και τον σεβασμό που τρέφουν για εμάς. Ελλείψει μιας τέτοιας κοινοτικής οντότητας και της ευαισθησίας που αυτό συνεπάγεται προς την κοινή γνώμη, η ντροπή μπορεί να υπάρχει μόνο με τη διεστραμμένη μορφή της λύπης που δεν μπόρεσα να ικανοποιήσω την απαιτητική και καταβροχθιστική ανάγκη της αυτοϊκανοποίησης. Αυτό ισχύει τόσο για τα έθνη όσο και για τους ηγέτες τους.

Ο μηδενισμός και ο ναρκισσισμός πάνε χέρι-χέρι. Είναι στενά συνδεδεμένα. Ένα μεταβαλλόμενο κοινωνικοπολιτισμικό περιβάλλον ενθαρρύνει τα άτομα να «κάνουν ό,τι θέλουν» χωρίς να ανησυχούν για καταχρήσεις ή κυρώσεις. Τα όρια είναι ασαφή, οι περιορισμοί αδύναμοι και τα μοντέλα που μεταφέρουν το σιωπηρό μήνυμα πολυάριθμα. Η συσσώρευση ανθρώπων έτσι ανεμπόδιστη τονίζει τον μηδενισμό της κοινωνίας. Το αποτέλεσμα είναι μια απεμπλοκή από την πραγματικότητα. Πρώτον, η απεμπλοκή από τους κανόνες και τις συμβάσεις. Πράγμα που οδηγεί σε απεμπλοκή από τις αντικειμενικές πτυχές του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε και δρούμε. Περιφρόνηση για τις ανησυχίες των άλλων (αγνοώντας τους ή, σε πιο ακραίες περιπτώσεις, αρνούμενοι την ύπαρξή τους. Περιφρόνηση της ιστορίας, του πλαισίου. Αποδέσμευση από την ίδια την απτή πραγματικότητα – και τέλος, απεμπλοκή από τον αρχικό τους εαυτό. Είμαστε φτωχοί μάρτυρες του εαυτού μας .

Οι δυτικές ελίτ πλησιάζουν μια κατάσταση κοντά σε αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «διάσπαση». Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από αδυναμία να δει και να αποδεχτεί τις πραγματικότητες όπως αυτές είναι για λόγους βαθιά ριζωμένους στην προσωπικότητα. Αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απανθρωποποίηση των θυμάτων της γενοκτονίας αποκαλύπτει τη δική μας. Κάνοντας τους εαυτούς μας συνεργούς –ενεργούς ή παθητικούς– σε μια γενοκτονία, διασφαλίζουμε ότι δεν θα επανασυνδεθούμε ποτέ ξανά με τις ανθρώπινες παρορμήσεις μας. Αν το κάναμε, κανείς δεν θα μας πίστευε.

Η ηθική εξακολουθεί να έχει σημασία για το αμερικανικό κοινό – ή, τουλάχιστον, η εμφάνιση της ηθικής. Έχει σημασία ακόμα κι αν η χώρα είναι δεσμευμένη να παίζει το παιχνίδι της στρατηγικής εξουσίας όπως όλοι οι άλλοι, ακόμα κι αν είναι δεσμευμένη σε μια στρατηγική παγκόσμιας κυριαρχίας – με βίαια αλλά και ειρηνικά μέσα. Παραμένει προσηλωμένο στην πεποίθηση ότι είμαστε ένας ηθικός λαός που συνθέτουμε ένα ηθικό έθνος που ακολουθεί τον δρόμο της δικαιοσύνης στον κόσμο. Όταν πρέπει να νικήσουμε, είναι επειδή ο σκοπός μας είναι δίκαιος. Ας είναι αυτό το σύνθημά μας: «Στον Θεό είναι η εμπιστοσύνη μας». Μερικοί αναγνωρίζουν κάποιες μικρές αποκλίσεις – οι περισσότεροι δεν φτάνουν καν τόσο μακριά. Χιροσίμα/Ναγκασάκι; «Δεν είχαμε άλλη επιλογή – ήμασταν αυτοί ή εμείς (εκατοντάδες χιλιάδες θύματα ΓΕ στην πεδιάδα Χονσού) ». Βιετνάμ ; Σβήστε τον από την εθνική μνήμη. Η παράνομη εισβολή στο Ιράκ; 11 Σεπτεμβρίου ή «μας είχαν παραπληροφορήσει». Γκουαντάναμο; Τα βασανιστήρια; Πρέπει να προστατευτούμε. Ράκα; “Ποιος είναι ?” Γενοκτονία στην Υεμένη; «Και η βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη δεν ήταν γενοκτονία;» Ιμπεριαλισμός? «Εμείς» περιτριγυριζόμαστε από εχθρούς που θέλουν το δέρμα μας: Ρωσία, Ιράν, Βόρεια Κορέα, Κίνα, Βενεζουέλα, Χούτι». (ελέγξτε τις καθημερινές σας πηγές ειδήσεων για να ενημερώσετε αυτήν τη λίστα).

 

Το Mytilenepress.είναι ένα εναλλακτικό ΜΜΕ και περιοδικό ειδικού σκοπού όπως αναφέρουν εδώ και χρόνια οι αναγνώστες του. Ενισχύστε την  ελεύθερη  ενημέρωση -συνέχεια  του  Mytilenepress.το οποίο έχει πολλές παγκόσμιες-πανελλήνιες πρωτιές στην Γεωστρατηγική-ιστορία και τον κλάδο του υβριδικού πολέμου (Εμπρησμοί-Καταστροφές και “ατυχήματα”). Γίνεται συνδρομητές-υποτστηρικτές μεέ να συμβολικό πόσο  2.99 Ευρώ τον μήνα €. Tο Mytilenepress δεν έχει σκοπό το κέρδος αλλά την επιβίωση του έθνους και της κοινωνίας καθώς ο υβριδικός πόλεμος βρίσκεται στην κορύφωση του.

 

 

 

 

 

 

Εάν σας ενδιαφέρουν όλο τα προαναφερόμενα υποστηρίξτε το Mytilenepress με μια μικρή δωρεά. ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ (ΕΛΤΑ ΙΒΑΝ GR : 10010439601).

“Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Εν τούτοις ο Βολταίρος δεν έγραψε και δεν είπε ποτέ αυτά τα διάσημα λόγια, αν και το νόημα τους συμφωνούσε απόλυτα με την ιδεολογία του.

Τα λόγια ανήκουν στην Βρετανίδα συγγραφέα Έβελιν-Μπίατρις Χολ την βιογράφο του Βολταίρου, η οποία υπέγραφε με το ψευδώνυμο S. G. Tallentyre. Το 1903 εκδόθηκε η βιογραφία που έγραψε για τον Βολταίρο και το 1906 το βιβλίο της με τίτλο «Οι Φίλοι του Βολταίρου», όπου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά η διάσημη φράση.

Επάνω σε όλα αυτά τα προαναφερόμενα φιλοσοφικά-ηθικά αξιώματα ιδρύθηκε το εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου- έκφρασης, αποτελούν τα θεμέλια για μια σωστή-υγιής κοινωνία. Το Mytilenepress έχει ως θεματολογία τα εθνικά θέματα, την γεωστρατηγική-γεωπολιτική, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, τις διεθνείς εξελίξεις και την παιδεία. Eπίσης υπάρχουν και θέματα για την τοπική επικαιρότητα και την υγεία. Εκτός από τα άρθρα Γεωστρατηγικής-Ιστορίας και Θεολογίας, η συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων του Mytileneprss είναι από μεταφράσεις που κάνει από τα κορυφαία ιστολόγια της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Αμερικής ο αρχισυντάκτης του Μpress Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος.

Το Mytilenepress είναι το πρώτο ελεύθερο-δημοκρατικό, μοναδικό ιστολόγιο στον νομό Λέσβου και σε όλο το Αιγαίο-Θράκη. Αυτό είναι εμφανές από την επιλογή των θεμάτων για τα Ελληνοτουρκικά, την γεωστρατηγική-γεωπολιτική, τα εθνικά ζητήματα, τις διεθνείς εξελίξεις και την παιδεία. Eπίσης μέρος της θεματολογίας του Mpress δεν υπάρχει σε ολόκληρη την επικράτεια. Το Mytilenepress είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό ειδικού σκοπού. Μεταξύ άλλων μην ξεχνάτε ότι προέβλεψε την καταστροφή στην Ρόδο τον Ιούλιο του 2023 με βάση τα σχετικά δημοσιεύματα από το 2009 και την καταστροφή στα Τέμπη με το πολύνεκρο ατύχημα. Η πρόβλεψη είχε γίνει στο Mytilenepress στις 18/2/2023.

Αγαπητοί φίλοι-αναγνώστες. Η επταετία 2023-2030 θα είναι μια σημαντική για την αποκάλυψη όλων των ψεμάτων που επέτρεψαν σε ορισμένες δυνάμεις να κυριαρχήσουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και ειδικά στον Ελληνισμό. Η Μεγάλη Επαναφορά προετοιμάζεται για να πραγματοποιηθεί τα επόμενα χρόνια όπως ανακοίνωσε το WEF στο Νταβός.

 

 

Η ανάγκη μιας κοινωνίας για εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις κίβδηλες ειδήσεις είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Για αυτό, χρειαζόμαστε εσάς και την υποστήριξή σας.

 

Οι συστημικοί δημοσιογράφοι πληρώνονται για να προωθούν πολέμους, να πυροδοτούν τον φόβο των πανδημιών, των εμπρησμών, της βίας και των δολοφονιών ναζί. Παράλληλα  παρουσιάζουν ψέματα για την κλιματική αλλαγή ως αλήθεια και διαπράττουν αμέτρητες άλλες προδοσίες κατά της ανθρωπότητας. Επίσης στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους είναι η προώθηση της Διονυσιακής κουλτούρας, η κατάργηση της παιδείας, η προώθηση της βίας και οτιδήποτε προκαλεί ανομία, αταξία και καταστροφή. Η ασύμμετρη απειλή γεωστρατηγικά είναι όταν ένα κράτος δέχεται επίθεση από άλλα “συμμαχικά” κράτη (ΝΑΤΟ), είτε από την ανθελληνική νέα τάξη πραγμάτων. Οι επιθέσεις αυτές δεν είναι υποχρεωτικά στρατιωτικές. Είναι πολιτικές-κοινωνικές, οικονομικές, ηθικές, πνευματικές-πολιτιστικές, οικολογικές, ψυχολογικές, εγκληματικές, μεταναστευτικές, διαδικτυακές και Διονυσιακές.

Οι ισχυρότερες και φοβερότερες επιθέσεις που δεχτήκαμε ήταν στον πνευματικό και στον ηθικό τομέα. Η πατρίδα μας υπέστη, όλες τις μορφές ασύμμετρων απειλών, για να την υποτάξουν, να την διαλύσουν πνευματικά-ηθικά, πολιτικά-στρατιωτικά και κοινωνικά για να αφαιρέσουν παράνομα τον ορυκτό πλούτο (ενέργεια) και λόγω της Γεωστρατηγικής μας θέσεως. Το φαινόμενο του πολέμου αποτελεί διαχρονικό αντικείμενο επιστημονικών μελετών στην γεωστρατηγική-γεωπολτική, τις Διεθνείς σπουδές και τις στρατιωτικές σχολές. Ο πόλεμος είναι μια πράξη βίας με στόχο την υποταγή-εξαναγκασμό στις επιθυμίες του αντιπάλου.

Ο επεκτατικός πόλεμος είναι το μέσον για την επίτευξη άνομων σκοπών επί του αντιπάλου. Την σημερινή εποχή κυρίαρχο είδος πολέμου δεν είναι ο συμβατικός πόλεμος με όπλα, μαχητικά αεροπλάνα, πυραύλους, τεθωρακισμένα και πλοία. Το κορυφαίο είδος πολέμου είναι ο υβριδικός. Ο υβριδικός πόλεμος χωρίζεται σε πνευματικό-πολιτιστικό, οικονομικό, οικολογικό, διαδικτυακό, κοινωνικό, ψυχολογικό εγκληματικό και Διονυσιακό. Αυτά είναι τα κυριότερα είδη όταν ένα έθνος αντιμετωπίζει υβριδική απειλή. Επίσης κάποιες φορές έχουμε παράλληλα τον συνδυασμό υβριδικού και συμβατικού πολέμου. Βασικότατο σκέλος του υβριδικού πολέμου αποτελεί η  εγκληματικότητα. Χωρίς βία-εγκλήματα και πάσης φύσεως κακουργίες δεν είναι εφικτή η νίκη και η κυριαρχία έναντι του αντιπάλου έθνους.

Το επιτιθέμενο κράτος που διεξάγει μη συμβατικό πόλεμο μέσα από την εγκληματικότητα-πορνεία (Διονυσιακός πολιτισμός), προκαλεί στο αντίπαλο έθνος παράλυση. Τρόμος-οργή, υποταγή-αδυναμία, σύγχυση και αποσταθεροποίηση. Η τρομοκρατία-βία και τα ελεύθερα ήθη ενάντια στο κράτος που διεξάγεται ο υβριδικός πόλεμος αποτελούν το βασικότερα σημεία για την κατάκτηση του. Μέσα από την ανελέητη βία και την προστυχιά (Διονυσιακά Αξιώματα), επιφέρουν ανασφάλεια-απελπισία, πολιτική, κοινωνική και οικονομική αστάθεια.

Όσο πιο στυγερά είναι τα εγκλήματα, τα υποτιθέμενα ατυχήματα και η ερωτική διαφθορά, αυξάνεται σε υπερθετικό βαθμό η αδυναμία και ο φόβος. Μεταξύ άλλων συνδυάζουν την εγκληματικότητα και τον ψυχολογικό πόλεμο ταυτόχρονα. Σαστισμένος ο Ελληνικός λαός δεν έχει δυνάμεις να αντισταθεί, μειώνονται-εκμηδενίζονται οι αντιδράσεις και στην συνέχεια σε καθεστώς παραλυσίας υποκύπτει στην βούληση του αντιπάλου.

Όλοι οι αξιόπιστοι γεωπολιτικοί και γεωστρατηγικοί αναλυτές με αδιάσειστα στοιχεία απέδειξαν ότι στην Ελλάδα διεξάγεται υβριδικός πόλεμος. Έχουμε νεκρούς από εμπρησμούς, ουσίες, εγκληματικότητα, Covid-19, μνημόνια και άλλες κακουργηματικές πράξεις. Στην σύγχρονη Ελληνική κοινωνία επικρατεί παρακμή-αμάθεια, έλλειψη αρχών και διχασμός. Η έλλειψη παιδείας-αγωγής οδηγεί στην απάθεια και στην αδιαφορία. Αυτά είναι από τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα μιας κοινωνίας σε μεγάλη παρακμή και σήψη. Οι κάτοικοι είναι προκλητικά-τραγικά απαθείς-αδιάφοροι απέναντι στους εμπρησμούς, τον Covid-19, τα μνημόνια, την εισβολή και τις εθνοκτόνες συνέπειες. Aυτό συμβαίνει διότι αρκετοί δεν έχουν παιδεία και θεωρούν ότι τα προβλήματα πρέπει να απασχολούν όλους τους άλλους, εκτός από τους ίδιους.

Όταν διαπιστώσουν ότι αυτές οι κοινωνικές-εθνικές μάστιγες, ήταν και είναι υπόθεση όλων μας τότε είναι πολύ αργά, καθώς έχουν ήδη υποστεί οι ίδιοι ή κάποια από τα συγγενικά-φιλικά τους πρόσωπα θανάτους και απώλειες εξαιτίας του υβριδικού πολέμου. Η διαχρονική δύναμη των Ελλήνων είναι η παιδεία-πολιτισμός.

Σε περιόδους έντονης ανησυχίας-δυστυχίας, βίας και πολέμων οι άνθρωποι βιώνουν καταστάσεις τις οποίες δεν μπορούν να διαχειριστούν με το πνεύμα και την ηθική. Φοβούνται-αρνούνται να σκεφτούν και να ερευνήσουν. Για αυτό στρέφονται προς το κακό, τις βίαιες πράξεις, την ηθική ελευθεριότητα-Διονυσιακή Κουλτούρα, τον φασισμό και την φίμωση. Συνέπεια όλων αυτών είναι να μην υπάρχουν αξίες-ηθική, εξέλιξη, δημιουργικότητα, πολιτιστικό επίπεδο και  ελευθερία λόγου στα ΜΜΕ. Τα μοναδικά-διαχρονικά  στηρίγματα του Ελληνικού έθνους είναι ο Αριστόκλειος Πολιτισμός.

 

 

https://mytilenepress.blogspot.com/2023/12/mytilenepress-mytilenepress_16.html


ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΑΙ ΔΙΝΩ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ.
 ΔΙΝΩ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ. ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΕΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΧΗ. ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΊΣΚΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ. 

Οι απόψεις των αρθρογράφων και των αναλυτών δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα εκείνες του Μytilenepres

πηγή: Scheerpost

loading...