Αρνί και κατσίκι: Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε εάν είναι φρέσκο και ελληνικό ή εισαγωγής;

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες υποχρεωτικών σφραγίδων

Ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα, είθισται να τρώμε είτε αρνί είτε κατσίκι. Ωστόσο, πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε εάν είναι φρέσκο και ελληνικό ή εισαγωγής;

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αρχικά θα πρέπει να προσέξουμε αν υπάρχουν σφραγίδες στο κρέας, αριστερά και δεξιά στους μηρούς και στις ωμοπλάτες, οι οποίες πιστοποιούν ότι έχει γίνει ο απαραίτητος υγειονομικός και την προέλευση του ζώου.

Ενόψει μάλιστα των πασχαλινών αγορών ο ΕΦΕΤ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών

Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρεις κατηγορίες υποχρεωτικών σφραγίδων:

Τα αρνιά και τα κατσίκια που έχουν σφαγεί στη χώρα μας και που έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε Κράτος Μέλος της Ε.Ε. έχουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος «λαμπρού κυανού» δηλαδή μπλε, στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.
Οσα έχουν σφαγεί σε άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. και διακινούνται προς τη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα επιλογής του κάθε Κράτους Μέλους της Ε.Ε. και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικός αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της Ε.Ε.) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.
Τέλος όσο που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα καστανό και τα στοιχεία της χώρας προέλευσης.

Γενικά, όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ, όταν αγοράζουμε κρέας, να διαπιστώνουμε με απλή παρατήρηση ότι είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που λειτουργούν.

Όταν επιλέγουμε κατεψυγμένα κρέατα, πρέπει να εξετάζουμε την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία ανάλωσης του προϊόντος (π.χ. ένδειξη: «ΑΝΑΛΩΣΗ ΕΩΣ», «ΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ»).

Αύξηση τιμών λίγο πριν το Πάσχα

Το συνολικό κόστος για το πασχαλινό τραπέζι είναι ήδη αυξημένο έως και 10% σε σχέση με το περυσινό με τις τιμές στα αμνοερίφια να ανεβαίνουν κι άλλο μέσα στην εβδομάδα όπως όλα δείχνουν.

Κι ενώ οι κρεοπώλες διαβεβαίωναν ότι η τιμή του οβελία δεν θα ξεπεράσει τα περσινά επίπεδα, μόλις μπήκε η Μεγάλη Εβδομάδα το κατσικάκι αυτομάτως πήρε αύξηση 15%.

Ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος Πανελλήνια Ομοσπονδίας Κρεοπωλών σχολίασε: «Δυστυχώς με την έλλειψη που τελικά υπάρχει η τιμή θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ, φτάνοντας σε ορισμένες περιοχές και τα 16 ευρώ».

Οι καταναλωτές βρίσκονται προ εκπλήξεως, αφού οι έμποροι είχαν δεσμευτεί για αμνοερίφια στην περσινή τιμή των 14 ευρώ το κιλό κι ενώ οι παραγγελίες στα κρεοπωλεία είναι ακόμα περιορισμένες, αφού το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι, ξαφνικά, εκτοξεύεται.

Ο Γιώργος Λεχουρίτης πρόεδρος ινστιτούτου καταναλωτών τόνισε: «τελικά το κατσικάκι κατάντησε χαβιάρι. Είναι ένα παιχνίδι της αγοράς που γίνεται κάθε Πάσχα αλλά αυτό που πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές είναι οι ελληνοποιήσεις».

Ακριβά, όμως, θα κοστίσουν και τα συνοδευτικά, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα αν και οι πωλητές προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές για να κρατήσουν τους πελάτες τους.

Όμως και στις υπαίθριες αγορές που ήταν πάντα πολύ προσιτές, κανένα προϊόν δεν πωλείται κάτω από ένα ευρώ.

loading...