S.O.S. – ΣΥΝΘΗΚΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ – ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ

 

Μπογκντάν Μουντεάνου

28 Μαρτίου 2024

Ένα σχόλιο από τον Norbert Häring (Γερμανία)

 

Τα γεγονότα στη Γενεύη, όπου διεξάγονται, με άκρα μυστικότητα, διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση ενός αυστηρότερου Διεθνούς Κανονισμού Υγείας (IHR) και μιας συνθήκης κατά των πανδημιών, διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του συνασπισμού της Bundestag σύμφωνα με τους οποίους όλα είναι εντελώς ακίνδυνα και διαφανή. <1>

Όταν η Bundestag συζήτησε τελικά το θέμα, τον Φεβρουάριο μήνα <2>, η Tina Rudolph του SPD έκανε την παράλογη δήλωση ότι οι διαπραγματεύσεις που αφορούσαν την συμφωνία για την πανδημία και την μεταρρύθμιση του Διεθνούς Κανονισμού Υγείας  ήταν άκρως διαφανείς και «μια εξαιρετική στιγμή για τη δημοκρατία».

Απορίας άξιος είναι το πως ταιριάζει αυτή η δήλωση με το γεγονός ότι η καινούργια έκδοση του Διεθνούς Κανονισμού Υγείας/ IHR, που πρόκειται να ψηφιστεί από τη Διεθνή Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη σε δύο μήνες από τώρα, ενώ δεν έχει ακόμη διαπραγματευτεί και δημοσιευτεί! Από τη στιγμή που ο ίδιος ο Διεθνής Κανονισμός Υγείας προβλέπει η όποια νέα έκδοση του να γνωστοποιείται στις κυβερνήσεις τέσσερις μήνες πριν από την ψηφοφορία. Στην παρούσα περίπτωση, όμως, οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα υπό καθεστώς μυστικότητας. Ωστόσο, κάτι πήγε στραβά. Το Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γενεύης δημοσίευσε για σύντομο χρονικό διάστημα, στον ιστότοπό του, την κατάσταση των διαπραγματεύσεων της 9ης  Φεβρουαρίου <4>, πιθανώς αγνοώντας την επιδιωκόμενη μυστικότητα. Τις επόμενες οκτώ ημέρες, το έγγραφο αφαιρέθηκε από τον ιστότοπο. Αλλά εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο στο Internet Archive Wayback Machine..

Τα κρίσιμα σημεία της μεταρρύθμισης του Διεθνούς Κανονισμού Υγείας

Ο δημοσιογράφος James Roguski, ένας από τους καλύτερα ενημερωμένους επικριτές αυτού του θέματος, έχει αναλύσει το έγγραφο και περιγράφει τα κρίσιμα σημεία του <5>

  1. Ο ανεξέλεγκτος φόβος (καλλιεργείτε μέσα από τα άρθρα 1, 5, 8 και 12)

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, αντιδημοκρατικά “εκλεγμένος <6>”, θα πρέπει να είναι σε θέση να δηλώσει τρία διαφορετικά επίπεδα διεθνών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης υγείας, τόσο πραγματικές όσο και επικείμενες, αυτόνομα και χωρίς να υπόκειται σε κάποιο εποπτικό όργανο. Αυτά ονομάζονται προειδοποίηση έγκαιρης δράσης (EAA), έκτακτη ανάγκη για πανδημία (PE) και έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC).

  1. Παγκόσμιο καθεστώς καρτών εμβολιασμού και εξετάσεων/τεστ (άρθρα 35 – 37)

Ο ΠΟΥ αναπτύσσει πρότυπα για ψηφιακές και αναλογικές κάρτες εμβολιασμών και εξετάσεων/τεστ που θα αναγνωριστούν διεθνώς.

  1. Πρόγραμμα εμβολιασμού του ΠΟΥ (παράρτημα 6):

Ο ΠΟΥ καθορίζει ποια εμβόλια ή προφυλακτικά φάρμακα εγκρίνονται ως προληπτικό μέτρο σε περίπτωση πανδημίας. Για την περίπτωση θα είναι διαθέσιμα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία, μακροπρόθεσμα, πρόκειται να γίνουν αμιγώς ψηφιακά.

  1. Η εφαρμογή του ΔΚΥ ισχύει και για τους μη κρατικούς φορείς (άρθρο 42):

Οι κυβερνήσεις πρέπει να απαιτούν από όλους τους πολίτες και τις μη κρατικές οργανώσεις και ιδρύματα να συμμορφώνονται επίσης με τους κανονισμούς του ΔΚΥ. Επικρίνεται δε, και στηλιτεύεται η «παραπληροφόρηση».

  1. Ανταλλαγή παθογόνων παραγόντων (άρθρο 44, παράρτημα 1):

Ο ΠΟΥ θεσπίζει ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο όλες οι χώρες καθιστούν γενικά διαθέσιμα όλα τα γνωστά παθογόνα (ουσίες και οργανισμούς που προκαλούν ασθένειες). Σε αντάλλαγμα, θα μοιράζονται τα κέρδη οποιωνδήποτε ιατρικών προϊόντων που βασίζονται σε αυτά (= συμφωνία ανταλλαγής παθογόνων – τουτέστιν αυξημένη δυνατότητα για τη δημιουργία βιολογικών όπλων.)

  1. Η κραταιότητα του ΔΚΥ (άρθρο 4):

Οι κυβερνήσεις πρέπει να αποτελούν κεντρικές εθνικές αρχές που να εφαρμόζουν και να συντονίζουν τα μέτρα που απαιτούνται από το ΔΚΥ.

  1. Δημοσίευση προσωπικών δεδομένων (άρθρο 45):

Τα προσωπικά δεδομένα υγείας πρέπει να μπορούν να κοινοποιούνται, να αποθηκεύονται και να δημοσιεύονται διεθνώς «όταν είναι απαραίτητο». Υπάρχουν οι συνήθεις διατάξεις προστασίας δεδομένων, αλλά δεν υπάρχει υποχρέωση αποζημίωσης για παραβιάσεις, αν και η ζημιά μπορεί να είναι ισοπεδωτική.

  1. Καθεστώτα λογοκρισίας (Παράρτημα 1, σημείο 5, στοιχείο γ vii):

Οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις υπάρχουσες δομές ή να δημιουργήσουν νέες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Καθόλου περίεργο που οι υπεύθυνοι προτιμούν να διαπραγματεύονται αυτά τα θέματα στα κρυφά!!!

Μια μεταμφιεσμένη εμπορική συμφωνία

Ο Roguski διευκρινίζει για το κοινό του στις ΗΠΑ ότι η μεταρρύθμιση του ΔΚΥ δεν παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Στη τελική ανάλυση, είναι πάνω από όλα μια διεθνής εμπορική συμφωνία προς όφελος των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, ιδίως των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Οι φτωχές χώρες πρέπει να παραιτηθούν από τα δικαιώματα σε όλους τους οργανισμούς που βρίσκονται στην επικράτειά τους. Σε αντάλλαγμα, τους υπόσχονται χρήματα και υποστήριξη.

Ταυτόχρονα, ο ΠΟΥ –που χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τη φαρμακοβιομηχανία και από τους κρατικούς υποστηρικτές της – μπορεί συνεχώς να διακηρύσσει νέες πιθανές πανδημίες με βάση τα παθογόνα που εντοπίζει.

Οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου δεν φαίνεται να πείθονται εύκολα <7> ότι αυτό θα ήταν μια καλή συμφωνία όσο τις αφορά.

Τα εργαστήρια των κύριων χωρών παραγωγής βιολογικών όπλων, των ΗΠΑ και της Κίνας, δέχονται μια συνεχή εισροή νέων οργανισμών για να [συν]εργαστούν. Πρέπει να σημειωθεί ότι ούτε το ΔΚΥ ούτε η σχεδιαζόμενη συνθήκη πανδημίας περιέχουν κανόνες για τον περιορισμό της έρευνας σε εξαιρετικά επικίνδυνα βιολογικά όπλα (έρευνα τύπου «επαυξημένης λειτουργίας»/”gain-of-function”). Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι υπάρχει πλέον ευρεία συναίνεση ότι ο νέος κορωνοϊός προήλθε από ένα εργαστήριο βιολογικών όπλων στη Γουχάν. Εδώ, ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Κίνα έχουν εργαστεί (ή εργάζονται) μαζί για να κάνουν τους ιούς πιο επικίνδυνους.

Οι παγκοσμιοποιητές αποκαλύπτονται

Κατά την περιήγηση στον ιστότοπο του Παγκόσμιου Κέντρου Υγείας του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών της Γενεύης, το οποίο κατά λάθος δημοσίευσε την κατάσταση των διαπραγματεύσεων για το ΔΚΥ, έπεσα πάνω σε ένα αποκαλυπτικό δοκίμιο <8>. Αυτό είναι γραμμένο από τον Amitabha Sarkar, έναν ιδιαίτερα σεβαστό επισκέπτη ερευνητή και σύμβουλο του ΠΟΥ <9>.

Στο δοκίμιο, ο Sarkar προωθεί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη συνθήκη πανδημίας, «τα ευγενή ιδανικά της προώθησης των καθολικών πολιτικών υγείας και της ενθάρρυνσης των θεσμών κοινωνικής ασφάλισης σε όλο τον κόσμο, όπως το φαντάστηκαν ορισμένοι από τους οραματιστές του ΠΟΥ όταν ιδρύθηκε ο οργανισμός, το 1948».

Ο Sarkar αναφέρεται συγκεκριμένα στον Brock Chisholm, ο πρώτος Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, για το παγκόσμιο-διακυβερνητικό τεχνοκρατικό-ολοκληρωτικό ιδεώδες του οποίου έχω ήδη γράψει εδώ <10>.

Λέει αυτός, αναφερόμενος στον ορισμό της υγείας στο προοίμιο του καταστατικού του ΠΟΥ:

«Η υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας».

Ο Chisholm είπε ότι η πίστη (σε έθνη, θρησκείες, κ.λπ.), θα πρέπει να θεωρούνται σημάδια ψυχικής ή κοινωνικής αναπηρίας και:

«Είναι όλο και πιο αποδεκτό ότι θα ήταν απαραίτητο για όλους μας να γίνουμε παγκόσμιοι πολίτες και να εγκαταλείψουμε μεγάλο μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας».

Ο Chisholm σημείωσε ότι ο ορισμός του ΠΟΥ για την υγεία επιτρέπει σε πολλές πτυχές της κοινωνίας να αντιμετωπιστούν υπό τη ρουμπρίκα για την ασφάλεια της υγείας. Και αυτός ο πολύ περιεκτικός ορισμός είναι σταθερά εδραιωμένος στο Καταστατικό του ΠΟΥ ενώ μπορεί να αλλάξει από πλειοψηφία τριών τετάρτων των μελών.

Ο Chisholm αγόρευσε υπέρ της υιοθέτησης της θεώρησης ενός επισκέπτη από το διάστημα (σ.μτφρ. – ενός εξωγήινου, δηλαδή!), ο οποίος δεν θα έδειχνε προτίμηση για ένα πολιτισμό, μια θρησκεία ή ένα έθνος  αλλά θα θεωρούσε λογικό μόνο αυτό που εξυπηρετεί το καλό της ανθρώπινης οικογένειας, στο σύνολό της.

Ο Chisholm δεν έδινε περιθώρια για διαφορές απόψεων σχετικά με το τι εξυπηρετεί το καλό της ανθρωπότητας. Θεωρούσε δεδομένο ότι οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ ήταν πρόθυμοι, ικανοί και εξουσιοδοτημένοι να το καθορίσουν αυτό για ολόκληρο τον κόσμο, στο μέτρο των δικών των γνώσεων και πεποιθήσεων. Ως εκ τούτου, έγραφε:

«Κανείς δεν μπορεί να αναλογιστεί το μέλλον της ανθρωπότητας χωρίς να αποδεχτεί ότι κάποιου είδους παγκόσμιου οργανισμού, κάποιου είδους παγκόσμιας κυβέρνησης ή παγκόσμιας συνομοσπονδίας, είναι όχι μόνο αναπόφευκτο αλλά και επιθυμητό».

Η επιστημονική ομάδα Dialogue Global Health <11> δημοσίευσε ένα ενημερωτικό φάκελο 50 σελίδων σχετικά με την ιστορία του ΠΟΥ <12> και του Διεθνούς Κανονισμού Υγείας, με τη μορφή ενός ξεκάθαρου χρονοδιαγράμματος. Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο όταν πρόκειται για την αξιολόγηση της απόδοσης του ΠΟΥ στο απώτερο παρελθόν (καλή) και στο πρόσφατο παρελθόν (κακή) και για να εκτιμηθεί εάν στον εν λόγω οργανισμό θα πρέπει να απονεμηθεί περισσότερη εξουσία και ευθύνη υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Συμπέρασμα

Οι διαπραγματεύσεις για την αυστηροποίηση του Διεθνούς Κανονισμού Υγείας και της Συνθήκης για την Πανδημία είναι αδιαφανείς και αποσκοπούν στο να επιτρέψουν στις φαρμακευτικές εταιρείες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να αποκομίζουν τεράστια κέρδη μόνιμα και να κινηθούν προς ένα είδος παγκόσμιας κυβέρνησης για θέματα υγείας (με μια διευρυμένη έννοια).

Μετάφραση: ληξουριώτισσα

Από: https://opozitia.net/2024/03/28/stadiul-negocierilor-privind-regulamentul-sanitar-international/

Πηγές:

<1> https://norberthaering.de/macht-kontrolle/ihr-verhandlungsstand/

<2> https://norberthaering.de/macht-kontrolle/bundestag-bsw-afd-pandemievertrag/

<3> https://norberthaering.de/macht-kontrolle/ihr-reform-frist/

<4> https://web.archive.org/web/20240310112431/ https://www.graduateinstitute.ch/sites/internet/files/2024-03/GHC_WGIHR7_Consolidated_Compilation%20of%20Bureau%20propostextals%20Bureau%20propostextals% %20%40%2013.00%20CET.pdf

<5> https://jamesroguski.substack.com/p/these-amendments-are-unacceptable

<6> https://norberthaering.de/macht-kontrolle/who-generalsekretaer/

<7> https://norberthaering.de/new/tedros-briefing/

<8> https://www.graduateinstitute.ch/communications/news/world-health-assembly-and-imagined-citizens-world

<9> https://www.tuni.fi/en/amitabha-sarkar

<10> https://norberthaering.de/macht-kontrolle/who-gruender-brock-chisholm/

<11> https://globale-gesundheit.com/

<12> https://globale-gesundheit.com/wp-content/uploads/2024/02/WHO-Timeline-Langversion_Globale_Gesundheit.pdf

 

loading...