Όριο στα «φέσια» των καταναλωτών προς τους παρόχους ενέργειας βάζει το υπουργείο Ενέργειας και ο στρατηγικός κακοπληρωτής

Ο υπουργός Θ. Σκυλακάκης έκανε το χατίρι στους προμηθευτές ενέργειας

«Φέσι» σε τρεις προμηθευτές ενέργειας μπορεί να βάλει πλέον ένας καταναλωτής με τη βούλα μετά την τροποποίηση άρθρων του Κανονισμού Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο οποίος τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 26 Απριλίου 2024 θέτοντας ως προτεραιότητα την αλλαγή των άρθρων 42, 39, 15,18 και 28.
Στον Κανονισμό Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας εντάσσεται για πρώτη φορά η ορολογία του στρατηγικού κακοπληρωτή η οποία προστέθηκε με απόφαση του υπουργού ΥΠΕΝ Θόδωρου Σκυλακάκη, οποίος την είχε προαναγγέλλει από τον Νοέμβριο του 2023 όταν ανακοίνωσε τα πολύχρωμα τιμολόγια.
Τη διαδικασία αλλαγής των άρθρων εποπτεύει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) η οποία χθες έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο προς συζήτηση με τους φορείς της αγοράς όπως και με καταναλωτές.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση υποβάλλοντας τις απόψεις τους ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση [email protected] μέχρι και την 26η Απριλίου 2024, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00 μ.μ.

Ο χρόνος μέτρησης των οφειλών προς τους παρόχους

Η ημερομηνία εκκίνησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ορίζεται η 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.
Σε περίπτωση κατά την οποία κατά την πρώτη εφαρμογή υπάρχουν ενεργές Εντολές Επισήμανσης για Πελάτη ως υπερήμερου τουλάχιστον από τρεις (3) Προμηθευτές για την κατηγορία των Οικιακών Πελατών και τουλάχιστον από δύο (2) Προμηθευτές για την κατηγορία των Μη Οικιακών Πελατών, οι καταναλωτές θα δεν βρίσκουν πάροχο να τους εκπροσωπεί.

Το αίτημα των προμηθευτών έγινε αποδεκτό από το ΥΠΕΝ

Οι αλλαγές στον Κανονισμό Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ήταν απαίτηση των προμηθευτών ενέργειας προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ η οποία έδειξε κατανόηση στο αίτημά τους με τον υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη να προσδιορίζει ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι η βασική αιτία που οι προμηθευτές είναι αρκετά φειδωλοί στις μειώσεις των τιμολογίων ρεύματος.
Να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΝ με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού Προμήθειας και την εκπλήρωση του αιτήματος των προμηθευτών το ΥΠΕΝ δεν έχει σαφή εικόνα για το ύψος της αποκλιμάκωσης των τιμολογίων ρεύματος διότι οι προμηθευτές επικαλούνται ότι τα «φέσια» των καταναλωτών τους αυξάνουν το ρίσκο με συνέπεια τα τιμολόγια ρεύματος να είναι πιο ψηλά για τους πελάτες που πληρώνουν στην ώρα τους.

Απόφαση του ΣτΕ είχε απαγορέψει τη διακοπή ρεύματος για οφειλή

Αξίζει να σημειωθεί ότι προμηθευτές ενέργειας δεν μπόρεσαν να «χωνέψουν» την απόφαση του ΣτΕ που έβαζε φρένο στις διακοπές ρεύματος των οφειλετών στον προηγούμενο πάροχο ενώ είχαν μεταφερθεί στον επόμενο με δική τους αίτηση.
Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο με την απόφασή του 1888/2020 ακύρωσε τις διατάξεις του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας που προσδιόριζε ότι δεν μπορεί ένας καταναλωτής να αλλάξει προμηθευτή όταν έχει οφειλή.
Η διάταξη κατέπεσε στο ΣτΕ με το σκεπτικό ότι θα εμπόδιζε τον ανταγωνισμό και στη μετακίνηση των καταναλωτών.
Σύμφωνα με νομικούς το χρέος δεν ήταν εμπόδιο προς την αναζήτηση ενός νέου προμηθευτή.
Πάντως οι εκπρόσωποι των προμηθευτών βρήκαν ανταπόκριση στον υπουργο ΥΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη και τους έλυσε τον γόρδιο δεσμό παρακάμπτοντας την απόφαση του ΣτΕ.
Το νέο καθεστώς το οποίο θα τεθεί σε ισχύ τους επόμενους μήνες δεν ικανοποιεί τους παρόχους διότι όπως λένε δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του.

Σε δόσεις η αποπληρωμή των χρεών

Οι καταναλωτές που από την 1 Ιανουαρίου του 2020 βρίσκονται ήδη με χρέη προς τέσσερις προμηθευτές στο ενεργητικό τους δεν θα είναι σε θέση να βρουν το επόμενο πάροχο διότι τα στοιχεία τους θα είναι σε κοινή θέα και θα υποχρεωθούν να επιλέξουν πάροχο από την Καθολική Υπηρεσία που τιμολογεί πιο ψηλά κατά 100 ευρώ ανά MWh.
Τέλος να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές θα είναι σε θέση να αποπληρώνουν σε δόσεις τις οφειλές τους που έχουν σε παρόχους ενέργειας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
[email protected]
www.bankingnews.gr

loading...