Στίβεν Χόκινγκ: η τελευταία πρόβλεψη για το τέλος της ανθρωπότητας

Πριν τον θάνατό του το 2018, ο φυσικός Στίβεν Χόκινγκ μας άφησε ως παρακαταθήκη μια πολύ σημαντική πρόβλεψη, η οποία συσχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη. Έως τότε, κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε τέτοιο σημείο ώστε να διεισδύσουν στην καθημερινότητα όλων μας.

Και, όμως, η τελευταία πρόβλεψη του Χόκινγκ για το τέλος της ανθρωπότητας είχε γίνει μια δεκαετία πριν, το 2014! Ο ίδιος είχε εκφράσει τις βαθύτατες ανησυχίες του σε μια συνέντευξή του στο BBC σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η τεχνητή νοημοσύνη. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του είχε αναφέρει ρητά: «η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρωπότητας».

Εκείνο που ανησυχεί ακόμα περισσότερο είναι η πεποίθησή του ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχό μας, προειδοποιώντας: «Θα αποκτήσει την ικανότητα να εξελιχθεί αυτόνομα και να αλλάζει τον εαυτό της με αυξανόμενο ρυθμό. Οι άνθρωποι θα χάσουν κάθε έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης».

Με την απότομη εξέλιξη των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης, όπως εκείνων της OpenAI, καθώς και με τη δημιουργία τσιπ που μεταμοσχεύονται εντός των ανθρώπινων εγκεφάλων, όπως εκείνων της Neuralink, ίσως έχει έρθει η ώρα να αναλογιστούμε ξανά τα λόγια του Χόκινγκ.

loading...