Τρόμος μετά τη Μόσχα – Φόβοι για τρομοκρατική επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

Ήδη η Γαλλία ανακοίνωσε ότι αύξησε στο υψηλότερο επίπεδο το συναγερμό για τρομοκρατικό κίνδυνο
Με τη Δύση να υιοθετεί το σενάριο εκείνο που θέλει τον ISIS να βρίσκεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στη Μόσχα, ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι αξιωματούχοι διατυπώνουν την ανησυχία τους για τρομοκρατικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Παρίσι από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου.
Δημοσίευμα των New York Times επικαλείται αξιωματούχους, οι οποίοι δεν κρύβουν ότι το γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί έναν μεγάλο στόχο για τους τρομοκράτες, με τη Γαλλία να αυξάνει στο ύψιστο επίπεδο τον κίνδυνο για τρομοκρατική επίθεση.

Ανησυχία για τους Αγώνες

Το δημοσίευμα, επικαλούμενο ειδικούς στον χώρο της αντιτρομοκρατίας, υποστηρίζει πως ο επόμενος μεγάλος στόχος των τρομοκρατών για μια επίθεση μπορεί να είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι.
«Ανησυχώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
Θα είναι ένας μεγάλος στόχος για τους τρομοκράτες» επισημαίνει ο Edmund Fitton-Brown πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ και νυν σύμβουλος στη μΚΟ, Counter Extremism Project, θέση την οποία συμμερίζονται πολλοί Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ειδικοί που ασχολούνται με την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών.
Όπως αναφέρεται, η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα έδειξε υψηλό επίπεδο σχεδιασμού και ικανότητας χρήσης τοπικών εξτρεμιστικών δικτύων

Ποιοι οι πιθανοί δράστες

Σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται τη γνώμη Δυτικού αξιωματικού πληροφοριών, οι κύριοι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τρομοκρατική επίθεση είναι οι πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους που αυτή τη στιγμή είναι σε «ύπνωση» στην Ευρώπη αλλά και ο εξελισσόμενος πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas που τροφοδοτεί με βίντεο και φωτογραφίες… την οργή πολλών ριζοσπαστικών στοιχείων.
Επιπλέον, το δημοσίευμα επικαλείται έκθεση των Ηνωμένων Εθνών από τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με την οποία άτομα με καταγωγή από το Βόρειο Καύκασο και την Κεντρική Ασία κατευθύνονται προς την Ευρώπη από το Αφγανιστάν ή την Ουκρανία.
Βάσει της έκθεσης αυτής, τα άτομα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον ISIS – Khorasan, παρακλάδι του ISIS στο Αφγανιστάν – για να οργανώσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση.

Στο ύψιστο επίπεδο ο τρομοκρατικός συναγερμός στη Γαλλία

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Gabriel Attal ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής 24/3 ότι αυξάνει στο ύψιστο επίπεδο τον συναγερμό για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα.
«Δεδομένης της ανάληψης ευθύνης για την επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος και των απειλών για τη χώρα μας, αποφασίσαμε να αυξήσουμε στο μέγιστο το επίπεδο ασφαλείας του σχεδίου Vigipirate: επικείμενη επίθεση» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο Gabriel Attal.
Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο Vigipirate υποβαθμίστηκε στο επίπεδο 2 – ενισχυμένη ασφάλεια – κίνδυνος επίθεσης – τον περασμένο Ιανουάριο.

www.bankingnews.gr

loading...