Τρομοκρατική ενέργεια στη Μόσχα, εκλογικό δώρο για τον Πούτιν

 

Γιούρι Ρόσκα, 22 Μαρτίου 2024

 

«Η φρικτή τρομοκρατική ενέργεια σήμερα, το απόγευμα (σ.μτρφ. – 22/3, καθώς το άρθρο εγράφη το ίδιο βράδυ), στη ρωσική πρωτεύουσα Μόσχα, συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Μόνο οι τρελοί του Κιέβου χαίρονται` Ήταν αναμενόμενο.

Οι δολοφονίες των δημοσιογράφων Daria Dugin και Vladlen Tatarskyi, οι συνεχείς βομβαρδισμοί των περιοχών που συνορεύουν με την Ουκρανία, που προκαλούν καθημερινά θύματα αμάχων, οι επιθέσεις με drone σε μια σειρά στρατηγικών εργοστασίων, αεροδρόμια κ.λπ., αλλά και στο Κρεμλίνο, δεν έχουν , ωστόσο, οδηγήσει σε μέτρα που να ταιριάζουν σε εμπόλεμη κατάσταση. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, δεν μιλάμε πια για SMO/Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση στην Ουκρανία, η οποία είναι επιχείρηση αστυνομικού τύπου περιορισμένης διάρκειας και εμβέλειας.

Για λόγους δύσκολο να κατανοηθούν και να δικαιολογηθούν, το Κρεμλίνο προτίμησε να επιβάλει δύο παράλληλες πραγματικότητες.

Η μια είναι αυτή του μετώπου, με όλη τη φρίκη του πολέμου, και η άλλη είναι αυτή στο εσωτερικό της Ρωσίας. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν όπως ζούσαν υπό συνθήκες ειρήνης, πηγαίνοντας σε συναυλίες, διακοπές, ψώνια κ.λπ. Τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα είναι γεμάτα από νέους που τρελαίνονται για τη μαζική κουλτούρα, οι αθλητικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα με μεγάλη φανφάρα και μεγάλα πλήθη. Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ.

Θέλω να πω, είναι δύσκολο να μην παρατηρηθεί η τρομερή γνωστική ασυμφωνία που στιγματίζει, με έναν πολύ περίεργο τρόπο, την καθημερινή ζωή στη Ρωσία. Ωστόσο, το αποκορύφωμα του κυνισμού και της υποκρισίας των κυβερνώντων, κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων του πολέμου, ήταν τα πολιτικά δρώμενα, συνοδευόμενα από μουσική, πυροτεχνήματα και χορούς των οπαδών του αεικίνητου, πάντα νεαρού σωτήρα της χώρας, Πούτιν.

Θυμηθείτε κάποιες από τις πολύ παράξενες εκδηλώσεις τη στιγμή που η Ρωσία βρισκότανε σε εμπόλεμη κατάσταση. Για παράδειγμα, η εισχώρηση των τεσσάρων περιοχών, του Ντόνετσκ, του Λουγκάνσκ, του Ζαπορόζιε και της Χερσώνος στο ρωσικό κράτος, ενώ στα εδάφη τους  διεξάγονται στρατιωτικές συρράξεις και καμία από τις τέσσερις αυτές περιοχές δεν βρίσκεται καν πλήρως υπό τον έλεγχο της Ρωσίας. Πόσο εορταστική ήταν η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στη Μόσχα! Συλλαλητήριο και συναυλία στην Κόκκινη Πλατεία, αστέρια της ρωσικής showbiz, ο πύρινος λόγος του Πούτιν… Κι’ ας μην ξεχνάμε ότι η όλη ιστορία συνοδεύτηκε από τη διοργάνωση δημοψηφισμάτων στις περιοχές που βρίσκονται υπό μόνιμο βομβαρδισμό από ουκρανικά στρατεύματα.

Και οι ευκαιρίες για ψυχαγωγία και γενικό κέφι με φόντο τα μεγάλα επιτεύγματα των ηγετών του κράτους βρίσκονται αδιάκοπα. Φυσικά, η κορωνίδα του ατελείωτου μπαράζ πολιτικών παραστάσεων ήταν η ίδια η εκστρατεία των προσφάτων προεδρικών εκλογών. Εξάλλου, όλες οι νόμιμες εμφανίσεις ήταν σεβαστές. Όχι, δεν υφίσταται κάποια κατάσταση πολέμου όπου να αναβληθούν όλων των ειδών οι εκλογές. Το Κρεμλίνο είναι πιστός υπερασπιστής των δημοκρατικών αξιών και του κράτους δικαίου και δεν θα μπορούσε να αντέξει την πολυτέλεια να διοικήσει τη χώρα με καταχρηστικό ή αντιδημοκρατικό τρόπο.

Όμως, η γενικευμένη – ή τουλάχιστον επιτυχώς προσομοιωμένη – αγαλλίαση, διαδέχεται άμεσα από μια τεράστια τραγωδία. Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό; Φυσικά, οι τρομοκράτες, το καθεστώς του Κιέβου και το ΝΑΤΟ. Πού είναι όμως το στρατηγικό όραμα των ηγετών αυτής της χώρας; Γιατί, μετά από τόσες τρομοκρατικές ενέργειες που είχαν ως αποτέλεσμα ανθρώπινα θύματα, δεν ακυρώθηκαν όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις στη χώρα, όπου συμμετείχαν μεγάλος αριθμός ανθρώπων; Γιατί δεν επιβλήθηκαν άλλα μέτρα που είναι φυσικά για μια χώρα σε πόλεμο; (σ. μτφρ. – ενώ τα «πρωτόκολλα» και οι απαγορεύσεις δίνανε και παίρνανε τον καιρό που «σάρωνε» ο «αόρατος εχθρός»!)

Κι’ ας μην ρωτάμε γιατί υπήρξαν κολοσσιαίες ανθρώπινες απώλειες στο μέτωπο και αμφίβολα αποτελέσματα από τη σκοπιά των ρωσικών συμφερόντων. Ούτε πρέπει να μας εκπλήξει το γεγονός πως η ρωσική οικονομία δεν  επιστρατεύτηκε εξολοκλήρου και αφοσιώθηκε στην επίτευξη του μοναδικού συμφέροντος: στη νίκη στο μέτωπο.  Και ούτε που πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ό, τι δεν υπάρχει καμία γενική επιστράτευση για να φέρει το SMO σε γρήγορη και επιτυχή κατάληξη. Είναι μήπως, αυτή η ρωσική στρατιωτική παράδοση; Όχι. Αλλά ο πολιτισμός του χρήματος, η μαμονοκρατία, έχει διεισδύσει βαθιά στη ρωσική κοινωνία, ειδικά στο επίπεδο της άρχουσας ελίτ.

Ο Πούτιν και η ομάδα του, όσο κι αν παρουσιάζονται ως πολιτικοί που καθοδηγούνται από υπέρτατα εθνικά συμφέροντα, είναι πιο πιθανό να μαστίζονται από μια εμπορική νοοτροπία. Κατάφεραν να κρατήσουν τη χώρα όρθια για δύο δεκαετίες. Αλλά στα χρονικά της μεγάλης κρίσης, του πολέμου με τη συλλογική Δύση, η έλλειψη διαχειριστών κρίσεων έχει γίνει οφθαλμοφανής. Το ίδιο και η εξάρτηση των κυβερνώντων από τους μεγάλους ολιγάρχες που ασκούν κολοσσιαία επιρροή στην πολιτική εξουσία.

Κάποιοι πιο καχύποπτοι αναλυτές θα μπορούσαν να εικάσουν ότι η τρομοκρατική ενέργεια στη Μόσχα, στις 22 Μαρτίου, είναι στην πραγματικότητα μια επιχείρηση ψευδούς σημασίας. Ο στόχος μιας τέτοιας επιχείρησης θα ήταν παρόμοιος με την «δουλειά εκ των έσω» της 11ης Σεπτεμβρίου (σ. μτφρ. – βλ.: δίδυμους πύργους Νέας Υόρκης), την οριστική κατάλυση, δηλαδή, όλων των πολιτικών ελευθεριών, την καθιέρωση ευρείας παρακολούθησης και την εγκαθίδρυση ενός αστυνομικού κράτους. Αλλά ανεξάρτητα από το αν η εγκληματική αυτή ενέργεια έχει ή όχι κάποια σχέση με την πραγματική εξουσία στη Μόσχα, θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές.

Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, που πολλοί αναλυτές λένε ότι ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια με τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, εισέρχεται σε μια νέα φάση. Πολύ πιο επικίνδυνη, αν όχι μοιραίο για την ανθρωπότητα. Οι πραγματικοί κύριοι του διεθνούς παιχνιδιού χρειάζονται πόλεμο, τρομοκρατία, οικονομική κατάρρευση και κοινωνική καταστροφή. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί εκτεταμένο χάος σε κλίμακα ολόκληρων ηπείρων, με αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση της Νέας Διεθνούς Τάξης.

Το ζοφερό θέαμα παίρνει όλο και πιο ανατριχιαστικές διαστάσεις. Προσδεθείτε και βγάλτε τα ροζ γυαλιά σας. Η εκλογή του Πούτιν για άλλη μια θητεία ως αρχηγός κράτους θα μπορούσε να είναι μια Πύρρειος νίκη όχι μόνο για τον ίδιο και την ομάδα του, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα.»

Επιμέλεια μετάφρασης Google – ληξουριώτισσα

Από: https://telegra.ph/Terrorist-act-in-Moscow-an-electoral-gift-for-Putin-03-22

 

loading...