Τραγωδία στα Τέμπη: Καταπέλτης στην Ευρωβουλή η Μαρία Καρυστιανού – H κυβέρνηση προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών

«Η κυβέρνηση μέσω της Βουλής παρέχει στον αρμόδιο τότε υπουργό και νυν βουλευτή πλήρη ασυλία» καταγγέλλει η κ. Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο
(upd) Μία συνταρακτική ομιλία-καταπέλτη στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, που είναι η θεσμική γέφυρα μεταξύ των πολιτών και των ευρωπαϊκών οργάνων, εκφώνησε η χαροκαμένη μητέρα της Μάρθας, Μαρία Καρυστιανού για το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη.
Η πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 28-2-2023» τοθετήθηκε όρθια σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των νεκρών και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, καθώς αναφέρθηκε ευθέως σε προσπάθειες συγκάλυψης και κάλυψης πολιτικών προσώπων.
Όπως τόνισε η κ. Καρυστιανού, «αυτό που μας οδήγησε σήμερα εδώ, είναι μια αλληλουχία κάκιστων χειρισμών και μεθοδεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών μας και την αξιοπρέπεια των θυμάτων που επιβίωσαν. Ουσιαστικά παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου. Με λίγα λόγια σήμερα μας έφερε εδώ η απελπιστική κατάρρευση της εμπιστοσύνης που βιώνουμε στην Ελλάδα, σε σχέση με την ορθή λειτουργία των θεσμών».
Η Μαρία Καρυστιανού κατέστησε σαφές ότι η «κυβέρνηση μέσω της Βουλής παρέχει στον αρμόδιο τότε υπουργό και νυν βουλευτή (σ.σ. Κώστα Αχ. Καραμανλή) πλήρη ασυλία. Δεν τον παραπέμπει καν να κριθεί στη δικαιοσύνη».
«Σήμερα εμείς και όλος ο ελληνικός λαός είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη» υπογράμμισε, ζητώντας παράλληλα:
«Να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά στην Επιτροπή σας,
Να ζητήσετε για το θέμα Γνωμοδότηση από τις επιτροπές LIBE και TRAN και από κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία,
Να ζητήσετε από την Κομισιόν και τον ERA πλήρη επίσημη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού,
Να ζητήσετε από τον ERA να επανεξετάσει τη χορήγηση πιστοποιητικού ασφαλείας των ελληνικών σιδηροδρόμων μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών και την πλήρη προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Να διαβιβάσετε την αναφορά μας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, να ζητήσετε να σας κοινοποιήσει το πόρισμά της για την υπόθεση, και να στηρίξετε το αίτημά της για συνεργασία με την Κομισιόν».
«Στη μνήμη των νεκρών μας, στο όνομα του Κράτους Δικαίου και των κοινών μας αξιών ελπίζουμε να εισακούσετε το θεμιτό και δίκαιο αίτημα μας. Κανένας άλλος γονιός να μη βρεθεί στη θέση μας και να βιώσει ό,τι εμείς. Κλείνω με την ευχή και το σκοπό στην Ελλάδα που αγαπάμε και πονάμε να ζουν πολίτες με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Το αίμα των παιδιών μας αρκεί με το παραπάνω για να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα» κατέληξε η Μαρία Καρυστιανού.
Επισημαίνεται πως το ψήφισμα για την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έχουν υπογρ’αψει πάνω από 1,3 εκατομμύρια πολίτες.

Ζωντανά η συνεδρίαση της Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για τα Τέμπη: 

Ολόκληρη η ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού:

«Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι βουλευτές

Βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας, φέρνοντας το πολύ μεγάλο βάρος, μίας τεράστιας ευθύνης που εύχομαι να μη χρειαστεί κανείς να αναλάβει ξανά μέσα από τόσο τραγικές συνθήκες! Έχω ευθύνη γιατί δεν μιλώ μόνο ως μάνα που έχασε το παιδί της και ως εκπρόσωπος οικογενειών των θυμάτων. Έχω ευθύνη γιατί η φωνή μας γιγαντώθηκε και έσμιξε με τη φωνή 1.350.000 Πολιτών που έχουν συνυπογράψει το δίκαιο αίτημα μας και από τούτο το βήμα τους ευχαριστώ για την τόσο συγκινητική τους συμπαράσταση. Και όλους τους Έλληνες, που η ψυχή τους είναι σήμερα εδώ μαζί μας.
Βρίσκομαι ενώπιον σας, γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα. Απευθυνόμαστε σε εσάς ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι. Όχι ως ικέτες, αλλά ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα.
Απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που και ενδιαφέρονται και μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Ευχαριστούμε θερμά την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου που ορθά και νηφάλια συναισθάνθηκε το κατεπείγον και μας δέχτηκε στη σημερινή ακρόαση. Αυτό που μας οδήγησε σήμερα εδώ, είναι μια αλληλουχία κάκιστων χειρισμών και μεθοδεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών μας και την αξιοπρέπεια των θυμάτων που επιβίωσαν. Ουσιαστικά παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου.
Με λίγα λόγια σήμερα μας έφερε εδώ η απελπιστική κατάρρευση της εμπιστοσύνης που βιώνουμε στην Ελλάδα, σε σχέση με την ορθή λειτουργία των θεσμών.
Άνθρωποι απλοί, καλοπροαίρετοι και νομοταγείς δεν αντέχουμε τη νομιμοποίηση της ατιμωρησίας.
Εξαιτίας αυτής, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαπιστώνει σε σχέση με τη διαβόητη σύμβαση 717, παράνομες πράξεις και παραλείψεις που συνδέονται αιτιωδώς με το δυστύχημα, η Κυβέρνηση μέσω της Βουλής παρέχει στον αρμόδιο τότε Υπουργό και νυν βουλευτή πλήρη ασυλία. Δεν τον παραπέμπει καν να κριθεί στη δικαιοσύνη.
Εξαιτίας αυτής, στο πρώτο 24ωρο, μετά τη μοιραία σύγκρουση, δόθηκε κυβερνητική εντολή συγκάλυψης για την οποία μέχρι και σήμερα κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, παρόλο που έχει δημοσίως ομολογηθεί. Κατά τη σύγκρουση εύφλεκτες και παράνομες ουσίες προκάλεσαν τεράστια έκρηξη που κατέκαψε τους περισσότερους. Το φορτίο αυτό δεν ήταν ΚΑΝ δηλωμένο. Μέσα σε 5 μέρες μετακίνησαν τα συντρίμμια και επιχωμάτωσαν πλήρως την περιοχή. Χάθηκαν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής. Καμία παρέμβαση Εισαγγελέα και Ανακριτή. Παρά 6 μήνες μετά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μας προέτρεψε «να ζητήσουμε βοήθεια από την εκκλησία». Βέβαια είναι ήδη γνωστή σε εσάς η αμφισβήτηση της ελληνικής Δικαιοσύνης επειδή η κεφαλή αυτής, διορίζεται από την Κυβέρνηση.
Σήμερα εμείς και όλος ο ελληνικός λαός είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη!
Ο Πρωθυπουργός και ο πρώην Υπουργός διακήρυτταν ότι ο σιδηρόδρομος είναι απολύτως ασφαλής.
Σήμερα ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι “ο Σιδηρόδρομος αυτή τη στιγμή είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι”.
Ξεκάθαρα όμως, γνωρίζει ότι ΔΕΝ είναι ασφαλής, και είναι εντάξει με αυτό.
Σημειωτέον ότι εθνικοί κανόνες ασφαλείας δεν έχουν θεσπιστεί. Ούτε φυσικά νέοι, για επαυξημένη ασφάλεια μετά το δυστύχημα, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή οδηγία.
Δεν εφαρμόστηκε ποτέ ουσιαστικά ο νόμος που την ενσωμάτωσε. Η διαδικασία της διερεύνησης στην Ελλάδα εξελίσσεται με τρόπο που πλέον μας βεβαιώνει ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει, για άλλη μια φορά.
Αν όμως δεν λάμψει η αλήθεια είναι θέμα χρόνου να ξανασυμβεί το κακό.
Εμείς δεν προσδοκούμε από εσάς να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Προσδοκούμε, με αφορμή το προσωπικό μας δράμα , να ενσκήψετε με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης, σε τρία αντικείμενα μείζονος ενωσιακού ενδιαφέροντος .

· Στο Κράτος Δικαίου

· Στην προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών

· Στην ασφάλεια των συγκοινωνιών

Γι’ αυτούς τους λόγους παρακαλούμε:

• Να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά στην Επιτροπή σας,

• Να ζητήσετε για το θέμα Γνωμοδότηση από τις επιτροπές LIBE και TRAN και από κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία,

• Να ζητήσετε από την Κομισιόν και τον ERA πλήρη επίσημη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού,

• Να ζητήσετε από τον ERA να επανεξετάσει τη χορήγηση πιστοποιητικού ασφαλείας των ελληνικών σιδηροδρόμων μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών και την πλήρη προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

• Να διαβιβάσετε την αναφορά μας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, να ζητήσετε να σας κοινοποιήσει το πόρισμά της για την υπόθεση, και να στηρίξετε το αίτημά της για συνεργασία με την Κομισιόν.

Στη μνήμη των νεκρών μας, στο όνομα του Κράτους Δικαίου και των κοινών μας αξιών ελπίζουμε να εισακούσετε το θεμιτό και δίκαιο αίτημα μας.
Κανένας άλλος γονιός να μη βρεθεί στη θέση μας και να βιώσει ό,τι ΕΜΕΙΣ. Κλείνω με την ευχή και το σκοπό στην Ελλάδα που αγαπάμε και πονάμε να ζουν πολίτες με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Το αίμα των παιδιών μας αρκεί με το παραπάνω για να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα.

Σας ευχαριστώ»

Συγκλονίζουν Καρυστιανού-Ασλανίδης: «Να ξεπλύνουμε την ντροπή»

Νωρίτερα, η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης, εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων Τεμπών βρέθηκε στο ΕΚ για να παρέμβει στην αρμόδια επιτροπή.
O Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων ζήτησε «από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υποστηρίξει την αναφορά που καταθέσαμε για τους χειρισμούς της κυβέρνησης».
Με την είσοδό τους στο χώρο του Κοινοβουλίου η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης σήκωσαν πανό που ανέγραφε: «Το μεγαλύτερο θέλω και το καλύτερο μέλλον, να ξεπλύνουμε την ντροπή»

karystianou-eurovouli.png.webp

Κατόπιν αιτήματος του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Αρβανίτη, η αναφορά που κατέθεσε η Μαρία Καρυστιανού εκ μέρους του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Κυμπουρόπουλος (ΝΔ) για Τέμπη: Σεβασμός στα θύματα, επιζώντες κι οικογένειες – Τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη

Παρέμβαση κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα «την αναφορά για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, παρουσία της κας Καρυστιανού και του κου Ασλανίδη, η οποία παραμένει ανοικτή δεδομένης της εν εξελίξει διαδικασίας ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης», πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος.
«Στέκομαι με απεριόριστο σεβασμό απέναντι στον πόνο σας κι όλων των οικογενειών των θυμάτων αλλά κι αυτών που επέζησαν και κουβαλάνε πολλά σωματικά και ψυχικά τραύματα», είπε ξεκινώντας την παρέμβασή του, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να σας στερήσει το δικαίωμα στην αναζήτηση της αλήθειας, αλλά και να εκφράσετε την οδύνη και τον πόνο σας όπως το νιώθετε».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σημείωσε ότι «το λόγο έχει, προφανώς, η Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα είναι ένα ευνομούμενο κράτος» και συνέχισε: «Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και το δικαστικό σώμα. Kαι πιστεύω ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων δεδομένης της σημασίας και της τραγικότητας της υπόθεσης».
Τόνισε, επίσης, ότι «πρέπει να χυθεί φως στην υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, αλλά και να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να διευκολυνθεί η αναζήτηση της αλήθειας κι η απόδοση της δικαιοσύνης», σημειώνοντας ότι «ο ορισμός νέου πραγματογνώμονα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».
«Μια τέτοια υπόθεση μας αφορά όλους και δεν πρέπει να έχει κομματικό πρόσημο, καθώς αυτό δε συμβάλλει προς την κατεύθυνση της απόδοσης ευθυνών», είπε και έκλεισε την παρέμβασή του σημειώνοντας τα εξής: «Αναμένουμε την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης. Να ρίξει φως στην υπόθεση. Αλλά και ν’ αποτελέσει εφαλτήριο, ώστε να διασφαλίσουμε ασφαλείς σιδηροδρόμους στην Ελλάδα».
Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:
«Ευχαριστούμε την κυρία Καρυστιανού και τον κύριο Ασλανίδη για την αναφορά και την παρουσία τους εδώ. Εκ προοιμίου, στέκομαι με απεριόριστο σεβασμό απέναντι στον πόνο σας κι όλων των οικογενειών των θυμάτων. Αλλά κι αυτών που επέζησαν και κουβαλάνε πολλά σωματικά και ψυχικά τραύματα. Κανείς δε μπορεί να σας στερήσει το δικαίωμα αναζήτησης της αλήθειας αλλά και να εκφράσετε την οδύνη και τον πόνο σας όπως το νιώθετε. Από εδώ και πέρα, το λόγο έχει, προφανώς, η Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα είναι ένα ευνομούμενο κράτος. Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και το δικαστικό σώμα. Kαι πιστεύω ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων δεδομένης της σημασίας και της τραγικότητας της υπόθεσης. Θέλουμε να χυθεί φως στην υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι για ευθύνες και παραλείψεις, όπου κι αν αυτές βρίσκονται. Και πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διευκολυνθεί η αναζήτηση της αλήθειας κι η απόδοση της δικαιοσύνης. Πρόσφατα, η Δικαιοσύνη όρισε και νέο πραγματογνώμονα. Αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Από την άλλη, μια τέτοια υπόθεση μας αφορά όλους και δεν πρέπει να έχει κομματικό πρόσημο, καθώς αυτό δε συμβάλλει προς την κατεύθυνση της απόδοσης ευθυνών. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, αναμένουμε την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης. Να ρίξει φως στην υπόθεση. Αλλά και ν’ αποτελέσει εφαλτήριο για να διασφαλίσουμε ασφαλείς σιδηροδρόμους στην Ελλάδα. Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας εδώ σήμερα».

ΣΥΡΙΖΑ – Δυστύχημα στα Τέμπη: Ικανοποίηση Κασσελάκη για την απόφαση της Επιτροπής PETI της Ευρωβουλής

Την ικανοποίηση του για τη σημερινή απόφαση της επιτροπής αναφορών Ευρωκοινοβουλίου μετά τοποθέτηση της Μαρίας Καρυστιανού, να παραμείνει ανοικτή η υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, εξέφρασε δημόσια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖA, Στέφανος Κασσελάκης.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος: «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης που ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις που συνδέονται με το έγκλημα στα Τέμπη εξέφρασε στους συνεργάτες του την ικανοποίησή και την ανακούφιση του για την σημερινή ομόφωνη απόφαση της επιτροπής #PETI. Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση η αναφορά για το έγκλημα των Τεμπών θα απασχολήσει και τις αρμόδιες επιτροπές του ευρωκοινοβουλίου, την TRAN και την LIBE.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στους συνεργάτες του οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν δικαίωση και θα τη βρουν, δυστυχώς όμως μακριά από τη χώρα τους».
Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης αναφέρει: «Μεγάλη νίκη. ‘Αλλο ένα βήμα προς την δικαίωση! Η επιτροπή PETI ομόφωνα αποφάσισε η αναφορά για το έγκλημα των Tεμπών να παραπεμφθεί στις αρμόδιες επιτροπές του ευρωκοινοβουλίου».

Νέα Αριστερά: Διεθνώς απομονωμένη η ΝΔ – Να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών

«Η συγκλονιστική ομιλία της κυρίας Καρυστιανού στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμπύκνωσε το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας: η συγκάλυψη δεν θα περάσει!», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά.
«Η απόφαση της Επιτροπής Αναφορών να συνεχίσει η διερεύνηση της υπόθεσης στις αρμόδιες επιτροπές συνιστά ενα ακόμα επεισόδιο διεθνούς απομόνωσης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν θα κάνουμε ούτε βημα πίσω.
Να έρθει όλη η αλήθεια στο φως.
Να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών» πρόσθεσε το κόμμα.

ΚΚΕ για Τέμπη: Πάνδημη απαίτηση του ελληνικού λαού η διαλεύκανση του εγκλήματος

Η Ευρωομάδα του ΚΚΕ πραγματοποίησε παρέμβαση στην συζήτηση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοιβουλίου (PETI) στις Βρυξέλλες σχετικά με την αναφορά του «Συλλόγου Πληγέντων του δυστυχήματος των Τεμπών».
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, εξέφρασε τη στήριξη του στις οικογένειες των θυμάτων ζητώντας να μείνει ανοιχτή η αναφορά προς παρακολούθηση και απαίτησε «να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη στο έγκλημα, ώστε να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες».
Μετά τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής, η αναφορά έμεινε ανοιχτή και παραπέμφθηκε στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, τα εξής στην ομιλία του:

«Κ. Καρυστιανού, κ. Ασλανίδη,

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Μαρία Καρυστιανού, και όλους τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών για αυτήν την πρωτοβουλία, και να εκφράσουμε την στήριξή μας για την προώθηση της αναφοράς και τον αγώνα τους να λάμψει η αλήθεια. Πάνδημη απαίτηση του ελληνικού λαού και της νεολαίας, όπως διατράνωσαν στις εκατοντάδες κινητοποιήσεις και στην πανελλαδική απεργία στις 28 Φεβρουαρίου, είναι η πλήρης διαλεύκανση του εγκλήματος, η απόδοση των πολιτικών και κυρίως των ποινικών ευθυνών στους υπαίτιους – υπουργούς, βουλευτές, στελέχη της περιφερειακής διοίκησης, της εταιρείας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βρουν δικαίωση όσοι έχασαν τους ανθρώπους τους.
Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, αναδείξαμε την τραγωδία των Τεμπών: με ομιλίες στην ολομέλεια, συνέντευξη τύπου στο Στρασβούργο με συνδικαλιστές σιδηροδρομικούς που είχαν έγκαιρα χτυπήσει καμπανάκι για τις τραγικές ελλείψεις μέτρων ασφαλείας. Παρόλα αυτά είναι ενδεικτικό και καθόλου τυχαίο ότι μετά από έναν ολόκληρο χρόνο είναι η πρώτη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου έστω και σε Επιτροπή, για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη και την κατάσταση των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα και την ΕΕ.
Η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στην συγκάλυψη. Στην Εξεταστική Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής υιοθέτησε το αφήγημα του “ανθρώπινου λάθους”. Δεν έχει δώσει καμία πειστική απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε η αναφέρουσα, και είναι στα χείλη όλων μας.
Συνάγεται από την εξεταστική επιτροπή ότι ο αυτουργός είναι η στρατηγική της απελευθέρωσης, του κομματιάσματος, της υποστελέχωσης του σιδηρόδρομου, που δημιουργεί της συνθήκες για τέτοια λάθη. Αυτή η ευρωενωσιακή στρατηγική έχει ως αποτέλεσμα μόλις το 7% του πλήρους δικτύου και το 14% του κυρίως δικτύου των σιδηροδρόμων να καλύπτεται από το ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας ERTMS, και σε όλη την ΕΕ να συμβαίνουν, μεγαλύτερα και μικρότερα, ατυχήματα, περιμένοντας τα επόμενα “Τέμπη”…
Βασικοί ένοχοι είναι οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί που την υλοποίησαν, όπως σημειώνει και η αναφορά, αποδίδοντας ευθύνες στον υπουργό της ΝΔ, Καραμανλή, του ΣΥΡΙΖΑ, Σπίρτζη. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περί “ανθρωπίνου λάθους”, ρουσφετιού κα, είχαν υιοθετήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ σε δημόσιες τοποθετήσεις τους.
Αυτή την εγκληματική στρατηγική για τους σιδηρόδρομους βγάζουν λάδι οι εκθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου, που το ΚΚΕ καταψήφισε. Γιατί συνεχώς αναβάλλουν την δέσμευση των ομίλων για τοποθέτηση των απαραίτητων σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας στο ευρωπαϊκό δίκτυο εξαιτίας του κόστους σε βάρος των κερδών τους.
Η αναφορά αυτή ασκεί πίεση κόντρα στη συγκάλυψη, για το περιεχόμενο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, την έκρηξη που σκότωσε δεκάδες από τα θύματα, για το μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος. Απαιτεί να ληφθούν υπόψη όλα τα στοιχεία, τη στιγμή που οι δικογραφίες για τον πρώην υπουργό Καραμανλή, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Αγοραστό, έχουν φτάσει στη Βουλή κι η κυβέρνηση άρον άρον έκλεισε την εξεταστική επιτροπή, ενώ η Ευρωεισαγγελεία διερευνά όχι το έγκλημα αλλά την οικονομική διαχείριση μιας από τις 4 συμβάσεις.
Η αναφορά είναι κρίσιμο να μείνει ανοιχτή προς παρακολούθηση. Να παραπεμφθεί αμέσως στην Επιτροπή Μεταφορών και στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου, με αίτημα να διοργανωθεί συζήτηση για τα Τέμπη. Να κοινοποιηθεί στην Ελληνική Κυβέρνηση, εκφράζοντας τη θέση της Επιτροπής Αναφορών για πλήρη διαλεύκανση και απόδοση όλων των ευθυνών που προκύπτουν, ποινικών και πολιτικών».

www.bankingnews.gr

loading...