Το Χρυσόμαλλο Δέρας τελικά ίσως δεν είναι μύθος

Ένα ωραίο θέμα το οποίο αξίζει να το διαβάσετε, και που φανερώνει ότι τελικά δεν υπάρχει Ελληνική μυθολογία, αλλά Ελληνική ιστορία η οποία απλά ξετυλίγεται σιγά σιγά !!! 😉
Γνωρίζοντας λοιπόν ότι το μεγαλύτερο Μυκηναϊκό κέντρο στην Θεσσαλία ήταν η Ιωλκός, η πόλη του Ιάσονα που ήταν ο αρχηγός των Αργοναυτών, και γνωρίζοντας επίσης ότι αρκετά εκ των αρχαίων χρυσών η από ήλεκτρο κεχριμπάρι αντικειμένων που βρέθηκαν στην Θεσσαλία την Μυκηναϊκή και παλιότερη εποχή, είχαν κατασκευαστεί με χρυσό η κεχριμπάρι που προέρχονταν από την Κολχίδα, και διαβάζοντας το παρακάτω κείμενο, μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματα μάς !!!…
(Ακόμα και οι περιπέτειες τών Αργοναυτών έχουν να κάνουν με γεωλογικές και γεωγραφικές συνθήκες που υπήρχαν τότε, και μας μιλάνε για την γρηγορότερη ροή των υδάτων στο Βόσπορο, λόγω της σχετικά πρόσφατης τότε διάνοιξης του, και αδειάσματος της μαύρης Θάλασσας προς το Αιγαίο !!!)
Το Χρυσόμαλλο Δέρας τελικά ίσως δεν είναι μύθος.
Ο τρόπος που μάζευαν τον χρυσό οι αρχαίοι αλλά και οι τωρινοί χωρικοί της Κολχίδας, ίσως μας το αποδεικνύει !!!
Ο διάσημος μύθος του Ιάσονα με το Χρυσόμαλλο Δέρας είχε ιστορικό υπόβαθρο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Γεωργιανών γεωλόγων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γεωλόγο δρα Αβνταντίλ Οκροστσβαρίτζε του Ινστιτούτου Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Ίλια της Τιφλίδας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές γεωλογικό περιοδικό Quaternary International, πραγματοποίησαν μια εκτεταμένη έρευνα για αποθέματα χρυσού στην ορεινή περιοχή Σβανέτι, στη βορειοδυτική Γεωργία, που αποτελούσε μέρος του αρχαίου πλούσιου βασιλείου της Κολχίδας, το οποίο υπήρχε από τον 6ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ. (αν και μέχρι σήμερα παραμένει διαφιλονικούμενη η ακριβής επικράτεια του εν λόγω βασιλείου).
Οπως αναφέρει η βρετανική Daily Mail, η μελέτη άνω των 1.000 δειγμάτων του εδάφους, με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, έδειξε ότι η εν λόγω περιοχή ήταν και είναι πλούσια σε χρυσό. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, οι αρχαίοι χωρικοί χρησιμοποιούσαν προβιές για να μαζέψουν τα ψήγματα χρυσού από τα ποταμάκια στην περιοχή τους. Τα δέρματα τοποθετούνταν στην κοίτη του ποταμιού, παγιδεύοντας πάνω τους τα κομματάκια του πολύτιμου μετάλλου.
Eτσι, πιθανότατα προέκυψε η εικόνα ενός δέρματος διάσπαρτου με χρυσάφι, που τελικά οδήγησε στον μύθο του Χρυσόμαλλου Δέρατος. Οι Γεωργιανοί γεωλόγοι πιθανολογούν ότι η εκστρατεία του Ιάσονα και των Αργοναυτών του ήταν ένα πραγματικό συμβάν, που είχε ως κίνητρο την επιθυμία των Ελλήνων να μάθουν περισσότερα για τον χρυσό εκείνης της περιοχής και για την ειδική τεχνική των ντόπιων να τον συλλέγουν με τη βοήθεια δερμάτων ζώων.
H «Αργώ» και το ταξίδι της, που έγινε πριν τον Τρωικό Πόλεμο, περιγράφεται από τον Όμηρο στην «Οδύσσεια» και τον Ευριπίδη στη «Μήδεια», ενώ υπάρχουν διάφορες εκδοχές του μύθου που έχουν διασωθεί από την αρχαιότητα. Έκτοτε μέχρι σήμερα οι ιστορικοί έχουν κατά καιρούς δώσει διάφορες εξηγήσεις για το τι μπορεί να συμβόλιζε το Χρυσόμαλλο Δέρας.
Οι Γεωργιανοί ερευνητές ανέφεραν ότι η υπόθεσή τους ενισχύεται από το γεγονός πως στην περιοχή Σβανέτι (Κολχίδα) έχουν ανακαλυφθεί διάφορα χρυσά αντικείμενα, όπως ένας μοναδικός χρυσός λέων, που δείχνουν ότι οι αρχαίοι κάτοικοί της είχαν προχωρημένες γνώσεις μεταλλουργίας.
«Η εξόρυξη και η καλλιτεχνική επεξεργασία του χρυσού βρισκόταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, από πολύ νωρίς στην ιστορία των αρχαίων Γεωργιανών βασιλείων. H μελέτη μας δείχνει ότι τα αποθέματα χρυσού στις αμμώδεις κοίτες των ποταμών αυτής της περιοχής είναι αρκετά μεγάλα για να δικαιολογήσουν τη δημιουργία αυτών των μύθων» δήλωσε ο Αβνταντίλ Οκροστσβαρίτζε.
Οπως είπε, τα ποταμάκια της περιοχής συνεχίζουν και σήμερα να κατεβάζουν ψήγματα χρυσού από τα βουνά. Μάλιστα μερικοί ντόπιοι χρησιμοποιούν ακόμη την παραδοσιακή μέθοδο απόκτησης του χρυσού με τη βοήθεια δερμάτων !!!

loading...