Τι γιορτάζουμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας και γιατί κάνουμε περιφορά των εικόνων;

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας, είναι η πρώτη Κυριακή των νηστειών, (Α΄ Κυριακή Νηστειών), της περιόδου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής του Πάσχα, μετά την Καθαρά Δευτέρα. Την Κυριακή αυτή, εορτάζουμε την αναστήλωση των αγίων Εικόνων και τον θρίαμβο της Ορθοδόξου Πίστεώς μας, έναντι της αιρέσεως των εικονομάχων.

Τον 7ο και 8ο αιώνα μ.Χ. στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία υπήρξε μια διαμάχη μεταξύ των πνευματικών ανθρώπων, όπου οι μεν συμφωνούσαν με την τιμή και προσκύνηση των ιερών εικόνων (εικονόφιλοι) και οι δε που απαγόρευαν την προσκύνηση των ιερών εικόνων (εικονομάχοι). Η διαμάχη αυτή κράτησε περίπου 120 χρόνια.

Η διδασκαλία της Ορθοδόξου Πίστεώς μας περί της προσκύνησης και τιμής των αγίων Εικόνων, διατυπώθηκε το 787 στην Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο, όπου όταν προσευχόμαστε μπροστά στις εικόνες, δεν προσευχόμαστε σε ένα ξύλο ή ένα οποιοδήποτε κομμάτι ύλης, αλλά η καρδιά και το μυαλό μας στρέφεται προς το εικονιζόμενο πρόσωπο, είτε του Χριστού, της Παναγίας ή των Αγίων.

Για το λόγο αυτό σε ανάμνηση της αναστήλωσης των ιερών Εικόνων, την Κυριακή της Ορθοδοξίας στους ορθόδοξους ιερούς ναούς γίνεται περιφορά των εικόνων και από τους κληρικούς καθώς και τους λαϊκούς, όπου ο καθένα κρατά από μια εικόνα. Το συγκεκριμένο short βίντεο είναι κομμάτι από το βίντεο που υπάρχει στο κανάλι μας με τίτλο: “Κυριακή της Ορθοδοξίας – Το Ευαγγέλιο της Κυριακής”

 


Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ

Τρίκορφο Φωκίδος

loading...