ΠΩΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΥΠΕΦΕΡΑΝ ΑΡΓΟΥΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΥ

Η 31η Μαρτίου είναι η επέτειος της εκδήλωσης ‘Δάδες Ελευθερίας’ που έλαβε χώρα το 1929 στη Νέα Υόρκη.

Η ‘Πασχαλινή Παρέλαση’ είναι ένα αμερικάνικο ανεπίσημο πολιτιστικό γεγονός που συνίσταται σ’ ένα εορταστικό περίπατο την Κυριακή του Πάσχα, όπου οι συμμετέχοντες σουλατσάρουν ντυμένοι με μοδάτα ενδύματα (με έμφαση στα καπέλα).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκδήλωση είναι στενά συνδεδεμένη με την 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, που θεωρείται ένας από τους πιο ακριβούς και κομψούς δρόμους στον κόσμο.

Στο απόγειό της εκδήλωσης εκείνη τη χρονιά μια νεαρή γυναίκα ονόματι Μπέρθα Χαντ έβγαλε και άναψε ένα τσιγάρο.

Δεν γνωρίζουμε ποιες θα ήταν οι συνέπειες του γεγονότος αν οι δημοσιογράφοι δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για τις ενέργειές της μέσω των δελτίων τύπου, που τους είχε αποστείλει ο πρωτοπόρος των δημοσίων σχέσεων Εντουάρντ Μπερνάυς.

Καθώς περπατούσε και κάπνιζε η Χαντ δήλωνε στον Τύπο ότι αυτή η ιδέα της ήρθε όταν ένας άντρας στο δρόμο της ζήτησε να σβήσει το τσιγάρο που κάπνιζε. ‘Το συζήτησα με τις φίλες μου και αποφασίσαμε ότι ήταν καιρός να γίνει κάτι για αυτή την κατάσταση.’

Έξι νεαρές γυναίκες ακολούθησαν την Μπέρθα εκείνη την ημέρα στην Πέμπτη Λεωφόρο, κραδαίνοντας τους ‘πυρσούς της ελευθερίας’ τους.

Το φύλλο των New York Times της επόμενης (με ημερομηνία συμπτωματικά αλλά όχι αταίριαστα) 1η Απριλίου 1929 περιέχει άρθρο με τίτλο ‘Ομάδα Κοριτσιών Ρουφάνε Τσιγάρα Ως Χειρονομία Ελευθερίας’.

Αυτό που δεν αναφερόταν πουθενά ήταν ότι η Χαντ ήταν η γραμματέας του Μπερνάυς κι ότι οι υπόλοιπες είχαν προσληφθεί από τον ίδιο όπως και κάποιοι φωτογράφοι που τον προμήθευσαν με το οπτικό υλικό που πάραυτα προμήθευσε στις εφημερίδες.

Οι δημοσιεύσεις προκάλεσαν τεράστιο ντόρο σε ολόκληρη τη χώρα.

Η πασίγνωστη φεμινίστρια της εποχής Ρουθ Χέιλ δήλωσε ‘Γυναίκες ανάψτε ακόμα μία δάδα ελευθερίας! Καταπολεμήστε ένα ακόμα σεξουαλικό ταμπού!’

Τι είχε συμβεί;

Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον Χιλλ, πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής τσιγάρων των ΗΠΑ βλέποντας ότι η αγορά των αντρών ήταν κορεσμένη, σκέφτηκε να στοχεύσει αυτή των γυναικών.

Το κυριότερο εμπόδιο που αντιμετώπιζε ήταν ότι η κοινή γνώμη θεωρούσε ανεπίτρεπτο οι γυναίκες να καπνίζουν δημοσίως (και ορισμένες γυναικείες οργανώσεις ακόμα και ιδιωτικά).

Ο Χιλλ για να επεκτείνει τις πωλήσεις, απεύθυνε στον Μπερνάυς…

Ο πρωτοπόρος δημοσιοσχετίστας με τη σειρά του προσέφυγε στον πρωτοπόρο ψυχαναλυτή Αβραάμ Μπρίλλ (πρώτος που εξάσκησε το επάγγελμα στις ΗΠΑ και πρώτος μεταφραστή του Σίγκμουντ Φρόυντ στην αγγλική γλώσσα) που του είπε:

‘Σήμερα, η χειραφέτηση των γυναικών έχει καταστείλει πολλές από τις θηλυκές επιθυμίας τους. Όλο και περισσότερες γυναίκες κάνουν τις ίδιες δουλειές με τους άνδρες. Πολλές δεν κάνουν παιδιά και σε κάθε περίπτωση κάνουν λιγότερα. Τα θηλυκά χαρακτηριστικά συγκαλύπτονται. Τα τσιγάρα, που τις εξομοιώνουν με τους άνδρες, γίνονται πυρσοί της ελευθερίας.’

Τα αποτελέσματα των ‘Πυρσών της Ελευθερίας’ μπορεί να ήταν έξοχα για την καπνοβιομηχανία αλλά επίσης και για την βιομηχανία υπηρεσιών υγείας και τα γραφεία κηδειών καθώς σύμφωνα με το Ερευνητικό Ίδρυμα Καρκίνου Του Πνεύμονα:

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα θανατηφόρος για τις γυναίκες […] στοιχίζει τη ζωή σε περισσότερες γυναίκες από ότι οι καρκίνοι του μαστού, των ωοθηκών και του τραχήλου της μήτρας μαζί […] παγκοσμίως  περισσότερες από 600.000 γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα ετησίως… κοκ…

… τα τελευταία 100 χρόνια…

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ επειδή καμία ειδησεογραφική δίαιτα δεν μπορεί να είναι πλήρης μόνο με ό,τι σερβίρουν τα ΜεΜΜΕ (Μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης)

https://enimerotikosympliroma.blogspot.com/p/2311270300.html

loading...