Πρώην αναλυτής του ΝΑΤΟ, για το “Al-Aqsa Flood”: η ήττα του νικητή

Η οδηγία Hannibal εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, φυσικά χωρίς ιδιαίτερη δημοσιότητα: «Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες χτυπιούνται από την έλλειψη ενδιαφέροντος του Ισραήλ για τις ζωές των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα».

 

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

Απόσπασμα από το περιοδικό The Postil:

« Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε αυτό το απόσπασμα από το τελευταίο βιβλίο του συνταγματάρχη Jacques Baud, το οποίο ασχολείται με τη γενοκτονία στη Γάζα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή από το Ισραήλ. Αυτό το βιβλίο ονομάζεται “Επιχείρηση Al-Aqsa Flood: The Victor’s Defeat ” . Θα ενημερώσουμε αυτήν τη σελίδα μόλις είναι διαθέσιμο αυτό το βιβλίο, εν τω μεταξύ, εδώ είναι το απόσπασμα.

— Το περιοδικό Postil

Ένας δογματικός μηχανισμός ακατάλληλος για μια ασύμμετρη σύγκρουση
Το δόγμα της ΒΗΘΛΕΕΜ

Αυτό το δόγμα αναπτύχθηκε από τον Daniel Bethlehem, νομικό σύμβουλο του Benjamin Netanyahu και στη συνέχεια του Βρετανού πρωθυπουργού Tony Blair. Υποστηρίζει ότι τα κράτη έχουν το δικαίωμα να αμύνονται προληπτικά από μια « επικείμενη » επίθεση. Η δυσκολία εδώ έγκειται στον προσδιορισμό της « επικείμενης » φύσης μιας επίθεσης, η οποία υποδηλώνει ότι η τρομοκρατική ενέργεια πλησιάζει χρονικά και ότι υπάρχει ένα σύνολο αποδεικτικών στοιχείων που την επιβεβαιώνουν.

Τον Φεβρουάριο του 2013,  το NBC News  δημοσίευσε μια ” λευκή βίβλο ” του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ορίζει τον όρο ” επικείμενο “: ” Η επικείμενη απειλή βίαιης επίθεσης εναντίον μιας χώρας ή περιοχής αντιπροσωπεύει απειλή για την Εθνική Ασφάλεια .”

Η επικείμενη απειλή βίαιης επίθεσης κατά των Ηνωμένων Πολιτειών δεν απαιτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν αποδείξεις ότι μια συγκεκριμένη επίθεση εναντίον προσώπων ή συμφερόντων των ΗΠΑ θα συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Εάν η αρχή φαίνεται θεμιτή, είναι η ερμηνεία της λέξης « επικείμενο » που δημιουργεί πρόβλημα. Στους κύκλους πληροφοριών, το « επικείμενο » μιας επίθεσης ορίζεται με βάση τη χρονική εγγύτητα και την πιθανότητα να συμβεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Daniel Bethlehem, αυτό δεν ισχύει πλέον εδώ:

« Πρέπει να είναι δίκαιο τα κράτη να μπορούν να ενεργούν σε αυτοάμυνα σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενες επιθέσεις από τρομοκρατικές ομάδες, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για το πού θα γίνει μια τέτοια επίθεση ή την ακριβή φύση της επίθεσης» .

Έτσι, μια τρομοκρατική επίθεση μπορεί να θεωρηθεί « επικείμενη » ,  ακόμη και αν δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες και ο χρόνος. Αυτό επιτρέπει, για παράδειγμα, να εξαπολύσει μια αεροπορική επιδρομή απλώς με βάση την υποψία μιας επικείμενης επίθεσης.

Τον Νοέμβριο του 2008, ενώ ίσχυε η κατάπαυση του πυρός, ένας Ισραηλινός καταδρομέας σκότωσε έξι άτομα στη Γάζα. Η εξήγηση που δόθηκε από τον ισραηλινό στρατό απεικονίζει το δόγμα της ΒΕΘΛΕΕΜ:

«Δεν υπήρχε καμία πρόθεση να παραβιαστεί η κατάπαυση του πυρός, μάλλον ο στόχος της επιχείρησης ήταν να εξαλειφθεί μια άμεση και επικίνδυνη απειλή από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».

Αυτό το δόγμα είναι παρόμοιο με αυτό που δηλώθηκε το 2001 από τον Ντικ Τσένι, τότε Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωστό και ως « Δόγμα Τσένι » ή « Δόγμα 1% »:

«Αν υπάρχει 1% πιθανότητα κάποιος να σκοτωθεί ή να τραυματιστεί, είναι 1% πιθανότητα να σκοτωθεί ή να τραυματιστεί».

Εάν υπάρχει πιθανότητα 1% ότι Πακιστανοί επιστήμονες θα βοηθήσουν τρομοκράτες να αναπτύξουν ή να κατασκευάσουν όπλα μαζικής καταστροφής, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως βεβαιότητα, όσον αφορά την απάντησή μας.

Είναι η στρατηγική/επιχειρησιακή εκδοχή του Wild West ” rapid fire “. Αυτό είναι σύμπτωμα του τρόπου με τον οποίο ερμηνεύουμε το νόμο και τον τρόπο που διεξάγουμε τον πόλεμο: χωρίς αξίες και χωρίς τιμή.

Το πρόβλημα με το δόγμα ΒΗΘΛΕΕΜ είναι ότι έχει χρησιμοποιηθεί συστηματικά από το Ισραήλ για να δικαιολογήσει παραβιάσεις της εκεχειρίας. Πρόκειται για τις εξώδικες εκτελέσεις, οι οποίες δεν θεωρούνται παραβιάσεις της εκεχειρίας. Μια μελέτη των παλαιστινιακών επιθέσεων με πυραύλους δείχνει ότι πραγματοποιούνται πάντα ως απάντηση σε μια ισραηλινή επίθεση, η οποία συνήθως δεν εμφανίζεται στα μέσα μας. Από αυτό προκύπτει η αντίληψή μας ότι οι παλαιστινιακές οργανώσεις –η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και η Χαμάς ειδικότερα– επιτίθενται οικειοθελώς στο Ισραήλ με τους πυραύλους τους και ως εκ τούτου συμμετέχουν σε τρομοκρατικές πρακτικές.

Στην έκθεσή του του Φεβρουαρίου 2018, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRC) αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στα σύνορα της Γάζας (Πορεία Επιστροφής), ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε και σκότωσε 183 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 154 που δεν ήταν ένοπλοι και 35 παιδιά. Τον Φεβρουάριο του 2019, ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε « εσκεμμένα » παιδιά, ιατρικό προσωπικό (φορώντας κονκάρδες και πυροβολήθηκε στην πλάτη!), δημοσιογράφους και άτομα με αναπηρία. Τα παλαιστίνια παιδιά που πυροβολήθηκαν από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές με σφαίρες κατακερματισμού ενώ απλώς στέκονταν στα σύνορα στη Γάζα το 2018 ή το παλαιστίνιο αγόρι με χειροπέδες και δεμένα μάτια που πυροβολήθηκε στην πλάτη τον Απρίλιο του 2019, είναι εγκλήματα πολέμου.

Οι υποστηρικτές του Ισραήλ ισχυρίζονται αυτοάμυνα, αλλά αυτό είναι ψευδές, όπως δείχνουν τα βίντεο που κυκλοφόρησαν από τα Ηνωμένα Έθνη. Πρώτον επειδή τα θύματα βρίσκονταν σε μια λωρίδα ασφαλείας 150 μέτρων μέσα στη Γάζα, χωρισμένη από το Ισραήλ με έναν φράχτη και ένα μεγάλο ανάχωμα, από το οποίο πυροβολούν Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές. Δεύτερον, επειδή οι νεκροί ήταν « οπλισμένοι » μόνο με πέτρες και τρίτον, επειδή κάποιοι από τους πληγέντες (κυρίως παιδιά) πυροβολήθηκαν στην πλάτη.

Τόσο για τον πιο ηθικό στρατό στον κόσμο, τον οποίο τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν να σταματήσει να πυροβολεί παιδιά.

Το δόγμα DAHIYA

Ο ισραηλινός στρατός αγνοεί σκόπιμα τις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και εφαρμόζει το « δόγμα Dahiya », που αναπτύχθηκε από τον στρατηγό Gadi Eisenkot, τώρα Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου. Υποστηρίζει τη χρήση « δυσανάλογης δύναμης » για τη δημιουργία μέγιστης ζημιάς και καταστροφής και θεωρεί ότι « δεν υπάρχουν χωριά για πολίτες, είναι μόνο στρατιωτικές βάσεις… Αυτό δεν είναι σύσταση είναι σχέδιο ».

Είναι ένα δόγμα που παρουσιάζεται ως αποτρεπτικό, αλλά αντίθετα με ό,τι  αναφέρει η Wikipedia , είναι μια τακτική που μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε συμμετρικό πλαίσιο, όταν δηλαδή η δράση έχει γραμμική επίδραση στην αποδυνάμωση του αντιπάλου. Σε ένα ασύμμετρο πλαίσιο, όπου η αποφασιστικότητα των μαχητών εξαρτάται από τη βαρβαρότητα του αντιπάλου, αυτές οι καταστροφές διεγείρουν μόνο τη θέληση για αντίσταση και την αποφασιστικότητα για χρήση τρομοκρατικής προσέγγισης. Αυτή είναι η ίδια η ουσία της τζιχάντ.

Στην πραγματικότητα, η ίδια η ύπαρξη αυτού του δόγματος δείχνει ότι οι Ισραηλινοί δεν έχουν κατανοήσει τους αντιπάλους τους και τη λογική λειτουργίας τους. Αυτό εξηγεί γιατί το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν έχει κυριαρχήσει στην αντίσταση σε τρία τέταρτα του αιώνα.

Τον Οκτώβριο του 2023 θα εφαρμοστεί η ίδια λογική. Η βρετανική εφημερίδα  The Telegraph  επικαλέστηκε τον αντιναύαρχο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, να είπε ότι σχετικά με τα χτυπήματα, ” η έμφαση δίνεται στη ζημιά, όχι στην ακρίβεια ” ,  ο στόχος είναι να μειωθεί η Γάζα σε  “πόλη σκηνών”  μέχρι το τέλος του η καμπάνια.

Η οδηγία HANNIBAL

Τα ΜΜΕ μας δεν αναφέρουν ποτέ την « οδηγία ΧΑΝΙΜΠΑΛ », που τέθηκε σε ισχύ το 1986 στον ισραηλινό στρατό, με σκοπό να αποτρέψει τη χρήση Ισραηλινών αιχμαλώτων ως διαπραγματευτικών χαρτών από τους Παλαιστίνιους. Αναφέρει ότι όσοι κρατούν τον κρατούμενο πρέπει να καταστραφούν με κάθε απαραίτητο μέσο (συμπεριλαμβανομένου του κόστους της ζωής του κρατούμενου και των αμάχων στην περιοχή). Εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης  PROTECTIVE EDGE , ήταν η αφετηρία της ολικής καταστροφής μιας περιοχής της Ράφα την 1η Αυγούστου 2014, ένα γεγονός γνωστό στην Παλαιστίνη ως Μαύρη Παρασκευή.

Αυτή η οδηγία φαίνεται να εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, φυσικά χωρίς μεγάλη δημοσιότητα. Εξηγεί γιατί οι Ισραηλινοί δεν εντυπωσιάζονται από τους ομήρους που πήρε η Χαμάς:

«Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες χτυπήθηκαν επίσης από την έλλειψη ενδιαφέροντος της ισραηλινής κυβέρνησης για τις ζωές των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα».

Πολύ γρήγορα μετά την έναρξη της επιχείρησης της Χαμάς, το Ισραήλ ανακοίνωσε τον θάνατο 1.400 Ισραηλινών αμάχων. Αυτή η φιγούρα έχει γίνει ένα μοτίβο για την άρνηση οποιουδήποτε διαλόγου με τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες. Αλλά αυτός ο αριθμός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω αφού 200 απανθρακωμένα πτώματα αναγνωρίστηκαν ως εκείνα των μαχητών της Χαμάς. Στη συνέχεια, στις 2 Δεκεμβρίου 2023, μειώθηκε ξανά στις 1.000 σε ένα tweet από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ένας συνταγματάρχης της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας θα επιβεβαίωσε αργότερα ότι στις 7 Οκτωβρίου, η Πολεμική Αεροπορία διέταξε ένα « ελεύθερο πυρ », που περιγράφεται ως « μαζικό ΧΑΝΙΜΠΑΛ » .

Η οδηγία HANNIBAL εφαρμόζεται όχι μόνο σε περιπτώσεις ομηρίας, αλλά και όταν οι στρατιώτες κινδυνεύουν να συλληφθούν. Για παράδειγμα, στις 24 Ιανουαρίου 2024, κοντά στο Χαν Γιουνές, ένα τανκ υπέστη ζημιά από ρουκέτα και οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν μπόρεσαν να το πλησιάσουν για να ανακτήσουν τους τρεις τραυματίες. Το γενικό επιτελείο λοιπόν προτίμησε να βομβαρδίσει το τανκ και τους επιβαίνοντες αντί να κινδυνεύσει να πέσουν στα χέρια της Χαμάς.

Σε κάθε περίπτωση, βλέπουμε ότι ο ισραηλινός στρατός δεν εφαρμόζει την αρχή της προφύλαξης ούτε στους Παλαιστίνιους ούτε στους δικούς του άνδρες. Θα μπορούσε κανείς να πει με κάποιο κυνισμό ότι, τουλάχιστον εδώ, οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Στα μέσα Δεκεμβρίου 2023, η ανακάλυψη τριών πτωμάτων σε μια σήραγγα στη Γάζα πυροδότησε διαμάχη. Πρόκειται για τρεις άνδρες που συνελήφθησαν από τη Χαμάς, τους οποίους ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι σκοτώθηκαν από την παλαιστινιακή οργάνωση. Δεν έχουν εμφανή τραύματα και φαίνεται να σκοτώθηκαν από δηλητηρίαση. Σκοτώθηκαν από τη σκόπιμη χρήση δηλητηρίου μάχης ή κατά λάθος από τοξικές αναθυμιάσεις από εκρήξεις (όπως το μονοξείδιο του άνθρακα); Δεν ξέρουμε, αλλά η μητέρα ενός παιδιού, ο Ρον Σέρμαν, πιστεύει ότι θυσιάστηκε εσκεμμένα από τον στρατό. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δείχνει την αποτυχία του ισραηλινού στρατού να σεβαστεί την αρχή της προφύλαξης.

Εξώδικες εκτελέσεις

Οι εξωδικαστικές εκτελέσεις αποτελούν σημαντικό στοιχείο της ισραηλινής πολιτικής αποτροπής έναντι των παλαιστινιακών κινημάτων. Συνίστανται στην εξάλειψη μαχητών εκτός οποιασδήποτε νόμιμης διαδικασίας, χρησιμοποιώντας δολοφόνους ή « εφάπαξ » χτυπήματα, όπως αεροπορικές επιθέσεις. Νομικά αμφισβητήσιμα, είναι συχνά στρατηγικά αναποτελεσματικά. Τρεις χώρες το χρησιμοποιούν τακτικά: οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και η Γαλλία. Παρουσιαζόμενα ως προληπτικά μέτρα, εκτελούνται γενικά με τιμωρητικό τρόπο, όπως η σικελική βεντέτα, χωρίς καμία πραγματική εκτίμηση των στρατηγικών συνεπειών τους. Στην πράξη, τροφοδοτούν μια αυξανόμενη διαδικασία βίας και αποτελούν πηγή νομιμότητας για την τρομοκρατία. Στην πραγματικότητα, συχνά αντικατοπτρίζουν την απουσία μιας πραγματικής αντιτρομοκρατικής στρατηγικής.

Το αρχέτυπο αυτού του τρόπου δράσης είναι η Επιχείρηση  Wrath of God  (Mivtza Za’am Ha’el), επίσης γνωστή ως Επιχείρηση BAYONET, που πραγματοποιήθηκε από τη Mossad για να τιμωρήσει τους δράστες της επίθεσης κατά της ισραηλινής Ολυμπιακής ομάδας στο Μόναχο το 1972 (BERIM & επιχείρηση ΙΚΡΙΤ). Σε διάστημα ενός έτους, σχεδόν ολόκληρος ο Παλαιστίνιος καταδρομέας εξοντώθηκε: Ουάε Ζβάιτερ (Ρώμη, 16 Οκτωβρίου 1972), Μαχμούντ Χαμτσάρι (Παρίσι, 9 Ιανουαρίου 1973), Αμπντ Ελ-Χιρ (Λευκωσία, 24 Ιανουαρίου 1973), Basil Al-Kubaissi (Παρίσι, 6 Απριλίου 1973), Ziad Muchassi (Αθήνα, 12 Απριλίου 1973), Mohammed Boudia (Παρίσι, 28 Ιουνίου 1973), Kamal Nasser, Mahmoud Najjer και Kamal Adouan (Βηρυτός, 9 Απριλίου 1973). ). Ο ηγέτης του, Αλί Χασάν Σαλά-μεχ, σκοτώθηκε στη Βηρυτό στις 22 Ιανουαρίου 1979 και ακολούθησε ο δεύτερος του, ο Χαλίλ αλ-Βαζίρ (γνωστός και ως Abou Djihad), στις 16 Απριλίου 1988 στην Τύνιδα. Τελικά, μόνο ένα μέλος της ομάδας, ο Jamal al-Gashei, φαίνεται να έχει γλιτώσει από την  Οργή του Θεού , ενώ ένας αθώος σκοτώθηκε κατά λάθος στο Lillehammer (Νορβηγία).

Αυτές οι ενέργειες είναι τιμωρητικές επιχειρήσεις. Αυτό που οι χώρες μας και το Ισραήλ θεωρούν μέρος του παιχνιδιού ονομάζεται τρομοκρατία όταν το κάνουν άλλοι. Με την αποδοχή του από το Ισραήλ, δημιουργούμε ένα ανεκτικό περιβάλλον που θα μπορούσε κάλλιστα να νομιμοποιήσει την εξάλειψη ορισμένων από τους πολιτικούς μας ηγέτες.

Από το 1988, το Ισραήλ χρησιμοποιεί ειδικά εκπαιδευμένες μονάδες για να επιχειρούν λαθραία στα κατεχόμενα. Γνωστά ως ” mista’aravim ” ή YAMAS, πρόκειται για ad hoc σχηματισμούς που δρουν λαθραία (με αραβικά ρούχα – εξ ου και το όνομά τους) σε κατεχόμενα εδάφη για αποστολές αναγνώρισης, καταδρομείς ή εξωδικαστικές εκτελέσεις. Οι δράσεις  Mista’aravim  πραγματοποιούνται κυρίως στη Δυτική Όχθη από τον Sayeret Duvdevan (Μονάδα 217).

Η πιο γνωστή από αυτές είναι η απόπειρα της Μοσάντ να δηλητηριάσει τον Khaled Mashal, πολιτικό ηγέτη της Χαμάς στην Ιορδανία, το 1997. Κατέληξε σε αποτυχία: οι δύο ισραηλινοί πράκτορες με καναδικά διαβατήρια συνελήφθησαν, μετά το Ισραήλ έπρεπε να παράσχει ένα αντίδοτο και να απελευθερώσει τον Σεΐχη Αχμέντ Ο Γιασίν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των πρακτόρων του. Το αποτέλεσμα ήταν η απώλεια της αξιοπιστίας του Ισραήλ στη διεθνή κοινότητα και η δυσπιστία προς την Ιορδανία, με την οποία το Ισραήλ υπέγραψε συνθήκη ειρήνης.

Οι  Mista’aravim  είναι οι αντίστοιχες μονάδες της Αντιτρομοκρατικής Ομάδας Απελευθέρωσης (GAL) που χρησιμοποιήθηκαν στην Ισπανία τη δεκαετία του 1980, θεωρούμενη ως μια μορφή κρατικής τρομοκρατίας. Αυτός ο τύπος δράσης, ωστόσο, έχει το πλεονέκτημα ότι εξαφανίζει ένα άτομο χωρίς να καταστρέφει μια ολόκληρη γειτονιά ή να καταστρέφει ολόκληρες οικογένειες. Αλλά απαιτεί πράκτορες που είναι ακόμη πιο ικανοί και θαρραλέοι, καθώς οι Παλαιστίνιοι έχουν ενισχύσει τις ικανότητές τους για την αντικατασκοπεία και την εσωτερική ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτού του είδους η επιχείρηση έχει καταστεί σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθεί στη Γάζα, αλλά παραμένει κοινή πρακτική στη Δυτική Όχθη. Στη Γάζα, το Ισραήλ προτιμά να εκτελεί τις ενέργειές του « εξ αποστάσεως », χρησιμοποιώντας πιο εξελιγμένα μέσα, όπως drones ή κατευθυνόμενους πυραύλους, που έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στον άμαχο πληθυσμό.

Με περίπου 2.300 γνωστές δολοφονίες, το Ισραήλ ανταγωνίζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες ως χώρα που δολοφονεί τακτικά αντιπάλους και τρομοκράτες. Όταν πραγματοποιείται σε ξένο έδαφος, μια « εξάλειψη » είναι μια πολύπλοκη επιχείρηση, η οποία βασίζεται σε ένα δίκτυο τοπικών πληροφοριοδοτών (« sayanim »), που συνήθως στρατολογούνται από την εβραϊκή διασπορά. Αλλά αυτό έχει ένα στρεβλό αποτέλεσμα: η εβραϊκή κοινότητα, που προηγουμένως ήταν καλά ενσωματωμένη, γίνεται αντικείμενο δυσπιστίας, που γίνεται αντιληπτή ως « 5η στήλη »  [κομματικοί κρυμμένοι μέσα σε ένα κράτος ή μια οργάνωση άλλου κράτους ή άλλης εχθρικής οργάνωσης]  σε πολλές χώρες της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

Αλλά οι εξωδικαστικές δολοφονίες όχι μόνο ενέχουν σημαντικό πολιτικό κίνδυνο εάν αποτύχουν, αλλά τείνουν να νομιμοποιούν την παράνομη βία και την τρομοκρατία, όπως δείχνει το  περιοδικό Inspire της Βάσης Τζιχάντ  της Αραβικής Χερσονήσου  (APJB) :

[Η δολοφονία πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών απίστων] είναι μια από τις πιο σημαντικές τέχνες της τρομοκρατίας και ένας από τους πιο συμφέροντες και αποτρεπτικούς τύπους επιχειρήσεων. Αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούνται επίσης από τους εχθρούς του Αλλάχ. Η CIA έχει εξουσιοδότηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δολοφονεί προέδρους εάν είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και την έχει χρησιμοποιήσει περισσότερες από μία φορές. Στη CIA, υπάρχει ειδικό τμήμα για αυτό! Οπότε δεν ξέρω γιατί μας εμποδίζουν να το κάνουμε αυτό.

 

Αυτή είναι μια περίπτωση ισλαμιστικής ασυμμετρίας: η « θεραπεία » είναι χειρότερη από τις « ασθένειες ». Η δολοφονία ηγετών δεν έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα. Κάνει τους νεκρούς μάρτυρα και παράδειγμα προς μίμηση. Σχεδόν ποτέ δεν οδηγεί σε παύση της δράσης, αλλά διατηρεί τη φλόγα της αντίστασης που παίρνει πιο ποικίλες μορφές.

Στην περίπτωση πολύ αποκεντρωμένων δομών, η εξάλειψη στελεχών δεν αποδυναμώνει απαραίτητα την τρομοκρατική ομάδα, αλλά αναγκάζει την ιεραρχία της να ανανεωθεί πιο γρήγορα και να εφαρμόσει νέες μεθόδους και πολιτικές δράσης. Αυτό συνέβη με τη Χαμάς.

Αλλά στις 21 Αυγούστου 2003, οι ισραηλινές δυνάμεις εξάλειψαν τον Ismaïl Abou Shanab. Θεωρούμενος εκείνη την εποχή ως μετριοπαθής της Χαμάς, η δολοφονία του προκάλεσε ευρεία καταδίκη και άνευ προηγουμένου κινητοποίηση από τον παλαιστινιακό πληθυσμό. Οι επιθέσεις ξανάρχισαν καθώς το Ισραήλ τις εξάλειψε.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, στο κανάλι  LCI , όπου ο δημοσιογράφος Darius Rochebin επαινεί τις δολοφονίες που διέπραξαν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, ο στρατηγός Christophe Gomart εξηγεί ότι τις εφαρμόζει και η Γαλλία. Είναι η τέλεια απεικόνιση της δυτικής σκέψης. Όπως οι Ισραηλινοί, πιστεύει ότι είναι χρήσιμο να σκοτώνεις έναν ηγέτη « γιατί στην πραγματικότητα είναι οι ηγέτες που αποφασίζουν και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εκπαιδεύσεις έναν ηγέτη παρά να εκπαιδεύσεις έναν απλό στρατιώτη », οπότε:

«Αποσταθεροποιούμε, αποδιοργανώνουμε και η ιδέα στον πόλεμο είναι να αποδιοργανώσουμε τον αντίπαλο για να τον αποδυναμώσουμε και να του επιτρέψουμε να νικήσει, άρα να τον ανατρέψουμε… αυτό κάναμε στο Σαχέλ εναντίον των ηγετών των τρομοκρατών: επιδιώξαμε να αποδιοργανώσουμε τον τρομοκράτη ή ο τζιχαντιστής Αυτό όχι μόνο δείχνει μια τακτική προσέγγιση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά δεν ισχύει για πολύ αποκεντρωμένες εξεγερτικές δομές, που αποτελούνται από μικρές σχεδόν αυτόνομες ομάδες. Αυτό εξηγεί εν μέρει την επιχειρησιακή και στρατηγική αποτυχία της γαλλικής δράσης στο Σαχέλ».

Αυτό το κάπως νηπιακό όραμα του πολέμου μπορεί να λειτουργήσει σε μια συμβατική σύγκρουση, αλλά όχι σε ένα αντισυμβατικό πλαίσιο, και ακόμη λιγότερο σε ένα τζιχαντιστικό πλαίσιο. Είναι αντίθετο με όσα μου είπε ένας Βρετανός αξιωματικός της SAS κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής εκπαίδευσής μου στη Βρετανία κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βόρειας Ιρλανδίας στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Οι Βρετανοί είχαν αρχεία και εξαιρετικά λεπτομερείς πληροφορίες για τους διάφορους διοικητές του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA). φτάνοντας στο σημείο να γνωρίζει κάθε τους κίνηση. Όταν ρώτησα γιατί δεν τους εξαφανίζουν, ο αξιωματικός απάντησε:

«Επειδή τους ξέρουμε. Γνωρίζουμε την ψυχολογία τους, τις οικογένειές τους, τα δίκτυά τους, τον τρόπο μάχης τους και μπορούμε να προβλέψουμε καλύτερα τις ενέργειές τους, ακόμη και να τις προβλέψουμε. Αν τους σκοτώσουμε, θα φτάσουν άλλοι, ίσως πιο αποτελεσματικοί, πιο επιθετικοί, χωρίς να ξέρουμε τίποτα γι’ αυτούς».

Φυσικά, μια τέτοια απάντηση είναι δυνατή μόνο αν έχετε μελετήσει καλά τον αντίπαλό σας και τον γνωρίζετε μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Γεγονός είναι ότι σήμερα γνωρίζουμε ελάχιστα για τους αντιπάλους μας. Ακόμη και πρόσωπα όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι τόσο ελάχιστα γνωστά που διαγιγνώσκεται με ασθένειες που δεν έχει. Το ίδιο συμβαίνει και στην Παλαιστίνη.

Η πείρα δείχνει ότι οι εξωδικαστικές εκτελέσεις δεν έχουν λειτουργικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, υποδαυλίζουν το πνεύμα της εκδίκησης και τείνουν να κινητοποιήσουν το πνεύμα αντίστασης. Αυτό το φαινόμενο είναι όλο και πιο ισχυρό καθώς σκοτώνονται άμαχοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Εμπνέουν περιφρόνηση παρά θαυμασμό, γιατί αντιπροσωπεύουν επιτυχία που δεν επιτεύχθηκε σε δίκαιη μάχη. Επιπλέον, όπως και στην περίπτωση της Επιχείρησης Al-Aqsa Flood, ο ισραηλινός στρατός δεν διεξάγει έναν « θαρραλέο » αγώνα. Αυτός είναι ο λόγος που αυτές οι εκτελέσεις γίνονται υποκατάστατο της πραγματικής επιτυχίας κατά της τρομοκρατίας. Ως εκ τούτου, εμφανίζονται περισσότερο ως απόδειξη αδυναμίας και αδυναμίας παρά ως επίδειξη αποτελεσματικότητας.

Σύμφωνα με ορισμένες (ανεπιβεβαίωτες) πληροφορίες, η SHABAK έχει δημιουργήσει μια μυστική μονάδα, με την κωδική ονομασία INDIGO, αποστολή της οποίας είναι να εντοπίσει τους δράστες των εγκλημάτων της 7ης Οκτωβρίου 2023. Όμως όπως είναι ολοένα και πιο εμφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία Αυτά τα εγκλήματα είναι αποτέλεσμα οδηγικών λαθών, το ερώτημα σε ποιο βαθμό αυτή η ομάδα θα τιμωρήσει τους πραγματικούς δράστες των σφαγών παραμένει ανοιχτό.

Επιχείρηση Al-Aqsa Flood
Στρατηγικοί στόχοι

Πέρα από τους ιστορικούς στόχους της παλαιστινιακής αντίστασης, που στοχεύουν στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους ή στην επιστροφή στα εδάφη που κατασχέθηκαν από αυτούς, οι στόχοι της επιχείρησης  Al-Aqsa Flood  αφορούν ουσιαστικά την κατάσταση στη Γάζα.

Ο κεντρικός στρατηγικός στόχος της επιχείρησης είναι ο τερματισμός του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και η αποκατάσταση κανονικών συνθηκών διαβίωσης για τον πληθυσμό. Αυτό απαιτεί τερματισμό της μόνιμης επιτήρησης από τις ισραηλινές δυνάμεις, περιορισμούς στην ανταλλαγή αγαθών και μέτρα που εμποδίζουν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Αυτός ο στόχος ακολουθεί τις « Πορείες Επιστροφής », με επικεφαλής την κοινωνία των πολιτών, αλλά χαιρετίζονται από πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτούνται στόχοι διευκόλυνσης, ο σημαντικότερος από τους οποίους είναι η επαναφορά του παλαιστινιακού ζητήματος στη διεθνή σκηνή. Τον Νοέμβριο του 2012, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών χορήγησε στην Παλαιστίνη το καθεστώς του « μη μέλους- παρατηρητή κράτους των Ηνωμένων Εθνών ». Από τότε, όμως, δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στην αντιμετώπιση του παλαιστινιακού ζητήματος και η κατάσταση έχει ακόμη επιδεινωθεί με την άνοδο στην εξουσία των ισραηλινών υπερεθνικιστών.

Ο δεύτερος ενδιάμεσος στόχος ήταν να διακοπεί η διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ και ορισμένων αραβικών χωρών. Όχι λόγω της ίδιας της ομαλοποίησης, αλλά γιατί παραγκωνίστηκε το παλαιστινιακό ζήτημα. Οι Παλαιστίνιοι πάντα ήθελαν αυτά τα ζητήματα να συνδέονται, προκειμένου να έχουν τη δύναμη να αναγκάσουν το Ισραήλ να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ο τρίτος ενδιάμεσος στόχος ήταν να συσπειρωθεί η μουσουλμανική κοινότητα γύρω από το ζήτημα του μέλλοντος της Esplanade des Mosques (ή του Όρους του Ναού), που συνδέεται στενά με το Παλαιστινιακό ζήτημα. Όπως ανέφερε ο Ihsan Ataya, μέλος του πολιτικού γραφείου της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PID) και επικεφαλής του τμήματος αραβικών και διεθνών σχέσεων του PID, στόχος της επιχείρησης AL-AQSA είναι να βοηθήσει τη μουσουλμανική κοινότητα να αναλάβει την ευθύνη το ζήτημα του μέλλοντος του Esplanade des Mosques:

Ο στόχος της επιχείρησης AL-AQSA RELIEF δηλώθηκε από την αρχή: να αποτραπεί επίθεση στο τέμενος Al-Aqsa (στην Ιερουσαλήμ), από προσβολή ή δυσφήμιση των μουσουλμανικών θρησκευτικών τελετουργιών, από επίθεση στις γυναίκες μας, από τις προσπάθειες για τον ιουδαϊσμό του Al -Το τζαμί Άκσα και να ομαλοποιηθεί η κατοχή του από το Ισραήλ εφαρμόζονται, ή το τζαμί χωρίζεται σε χρόνο και χώρο.

Είναι σαφές ότι, αν και ο αποκλεισμός της Γάζας δεν έχει αρθεί, αυτοί οι τρεις ενδιάμεσοι στρατηγικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί τουλάχιστον εν μέρει. Το ερώτημα πόσο μακριά θα οδηγήσουν σε μια διαρκή και δίκαιη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος παραμένει ανοιχτό, αλλά η Χαμάς έχει υπογραμμίσει ξεκάθαρα την ευθύνη της διεθνούς κοινότητας στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει λάβει.

Επιχειρησιακοί στόχοι
Πρώτος στόχος: Η διαίρεση της Γάζας

Ο πρώτος στόχος ήταν η καταστροφή στοιχείων της Μεραρχίας της Γάζας και των εγκαταστάσεων επιτήρησης που περικυκλώνουν τη Λωρίδα της Γάζας. Στις 12 Οκτωβρίου, ο Abu Obeida, εκπρόσωπος των Al-Qassam Phalanges, εξήγησε:

«Η επιχείρηση AL-Aqsa Flood είχε στόχο να καταστρέψει τη μεραρχία της Γάζας, η οποία δέχτηκε επίθεση σε 15 σημεία και μετά σε άλλα 10. Επιτεθήκαμε στην τοποθεσία Ζικίμ και σε αρκετούς άλλους οικισμούς έξω από το αρχηγείο του τμήματος της Γάζας.

Αυτός ο στόχος μπορεί να μας φαίνεται ξεπερασμένος, γιατί ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι η παλαιστινιακή επιχείρηση δεν μπορούσε να διατηρήσει τη δυναμική της για πολύ καιρό και ότι οι μάχες θα συνεχίζονταν αναγκαστικά στην ίδια τη Λωρίδα της Γάζας. Ως εκ τούτου, η καταστροφή των υποδομών θα μπορούσε να είναι μόνο προσωρινή, αλλά άκρως συμβολική.

Για να το καταλάβεις αυτό, πρέπει να μπεις στη θέση των Παλαιστινίων. Η νίκη δεν επιτυγχάνεται με την καταστροφή του αντιπάλου, αλλά με τη διατήρηση της αποφασιστικότητας για αντίσταση. Με άλλα λόγια, ό,τι κι αν κάνουν οι Ισραηλινοί, όποια καταστροφή και θάνατο προκαλέσουν, οι Παλαιστίνιοι έχουν ήδη βγει νικητές από αυτή την επιχείρηση. Απέναντι σε έναν αντίπαλο πιο ισχυρό αριθμητικά και υλικά, η νίκη με τη δυτική έννοια του όρου είναι αδύνατη. Από την άλλη, το να ξεπεράσεις τον φόβο και το αίσθημα της ανικανότητας είναι ήδη νίκη. Αυτή είναι η ίδια η ουσία της έννοιας της τζιχάντ.

Κατά συνέπεια, όλες οι αγανακτήσεις που διαπράττουν οι Ισραηλινοί εναντίον των κρατουμένων τους ή του άμαχου πληθυσμού μπορούν μόνο να ενισχύσουν το ηθικό των Παλαιστινίων και να μειώσουν την επιθυμία του στρατού για εκδίκηση. Αυτό συμβαίνει επίσης σε όλο τον κόσμο: οι Ισραηλινοί αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν λογοκρισία για να καλύψουν τα εγκλήματα που διέπραξαν οι στρατιώτες τους και η ιδέα του «πιο ηθικού στρατού στον κόσμο » είναι σήμερα εντελώς απαξιωμένη.

Δεύτερος στόχος: Πάρτε αιχμαλώτους

Ο δεύτερος στόχος ήταν η σύλληψη αιχμαλώτων για την ανταλλαγή τους με αυτούς που κρατούσε το Ισραήλ. Πολύ γρήγορα, οι μαρτυρίες στον ισραηλινό Τύπο έδειξαν ότι ο στόχος των μαχητών της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PID) δεν ήταν να διαπράξουν ένα « πογκρόμ », αλλά να συλλάβουν στρατιώτες και να τους ανταλλάξουν με στρατιώτες. Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από το Ισραήλ. Ο στόχος ήταν να έχουμε μόχλευση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που διέκοψε η ισραηλινή κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2021. Από τότε, γνωρίζουμε ότι η Χαμάς θα πραγματοποιήσει μια τέτοια επιχείρηση. Ο αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου των Phalanges Al-Qassam, Marwan Issa, δήλωσε ότι « ο φάκελος των κρατουμένων θα είναι η έκπληξη των μελλοντικών εκπλήξεων που επιφυλάσσονται στον εχθρό » .

Είναι σαφές ότι ο στόχος δεν ήταν να σκοτωθούν αμάχοι, αλλά μάλλον να αποκτηθεί ένα διαπραγματευτικό χαρτί για την απελευθέρωση περίπου 5.300 αιχμαλώτων που κρατούσε το Ισραήλ. Οι μαρτυρίες που αναφέρθηκαν από τον ισραηλινό Τύπο υποδηλώνουν ότι η αρχική ιδέα ήταν να ληφθούν μόνο στρατιωτικοί αιχμάλωτοι (οι οποίοι είναι « πολύτιμοι » από τους πολίτες σε μια ανταλλαγή). Αυτές οι ίδιες μαρτυρίες δείχνουν ότι οι Παλαιστίνιοι εξεπλάγησαν που βρήκαν τόσο λίγους στρατιώτες εκεί, γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι μέρος των φρουρών είχε αναδιαταχθεί στη Δυτική Όχθη λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Η μαρτυρία της Γιασμίν Ποράτ, που προαναφέρθηκε, δείχνει ότι οι μαχητές της Χαμάς έμειναν με πολίτες στα σπίτια τους, περιμένοντας να επέμβουν οι δυνάμεις ασφαλείας. Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές έφυγαν με τους αμάχους αιχμαλώτους μόνο μετά την επέμβαση του ισραηλινού στρατού, που πυροβόλησε αδιάκριτα τα σπίτια με τα τανκς τους. Φαίνεται λοιπόν ότι η σύλληψη αμάχων ήταν περισσότερο αποτέλεσμα συνδυασμού συνθηκών παρά εκ των προτέρων απόφασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ MYTILENEPRESS 

loading...