ΠΡΟΩΘΗΜΕΝΟΣ ΑΡΝΗΤΙΣΜΟΣ: ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ;

Η ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗ ΜΟΔΑ;

Η εξάρτηση του κράτους από στρατηγικές συμπεριφορικής επιστήμης – «ωθήσεις» – για τη διευκόλυνση της συμμόρφωσης του κοινού με τους περιορισμούς του covid έχει τεκμηριωθεί ευρέως.

Οι πολλοί ψυχολόγοι και επιστήμονες συμπεριφοράς που συμβουλεύουν την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης covid (όπως εκείνοι στην υποομάδα SAGE, SPI-B και στην ομάδα Behavioral Insight, BIT) έχουν, εύλογα, αναλάβει ότι φέρουν σημαντικό βαθμό ευθύνης για τη χρήση αυτών των μεθόδων πειθούς σε εκστρατείες επικοινωνίας.

Περιέργως, ωστόσο, αρκετοί εξέχοντες ειδικοί ψυχολόγοι μέσα σε αυτές τις συμβουλευτικές ομάδες προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από τη συμμετοχή στην ώθηση, όχι μόνο από τη συγκεκριμένη χρήση του πληθωρισμού φόβου, αλλά επίσης – πιο πρόσφατα – από το να συνδέονται με όλες τις μορφές αυτού του τύπου κρυφής πειθούς.

Ποια είναι λοιπόν η απόδειξη ότι οι ψυχολογικοί εμπειρογνώμονες του κράτους αρνούνται την ευθύνη για την ανάπτυξη στρατηγικών συμπεριφορικής επιστήμης και τι θα μπορούσε να παρακινήσει αυτούς τους ισχυρισμούς;

Σε αντίθεση με τα στοιχεία των δημοσιευμένων αποτελεσμάτων των SPI-B και BIT, μια σειρά συμπεριφορικών εμπειρογνωμόνων έχουν αναλάβει μηδενική ευθύνη για τον εκφοβισμό των ανθρώπων (η ώθηση «επηρεάζουν») ώστε να συμμορφωθούν με τους περιορισμούς covid-19 και την επακόλουθη διάθεση εμβολίων.

Τον Μάρτιο του 2022, η καθηγήτρια Ann John (συμπρόεδρος του SPI-B) δήλωσε σε κυβερνητική επιτροπή επιστήμης και τεχνολογίας:

ΔΙΑΒΑΣΤΕΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...