Πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα πριν το Ραμαζάνι – ΟΗΕ: Ομαδικοί βιασμοί Hamas στο Ισραήλ – Έπληξαν ισραηλινό πλοίο οι Houthis

Η συμφωνία προβλέπει εκεχειρία 40 ημερών, την απελευθέρωση 40 Ισραηλινών ομήρων και 400 Παλαιστίνιων κρατουμένων
Με τις διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο να συνεχίζονται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με απώτερο σκοπό Ισραήλ και Hamas να καταλήξουν σε μια συμφωνία για κατάπαυση πυρός πριν από το Ραμαζάνι, το οποίο αρχίζει στις 10 Μαρτίου, ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει πως κατά τη διάρκεια της εισβολής της Hamas στο Ισραήλ διαπράχθηκαν βιασμοί και ομαδικοί βιασμοί σε διάφορες τοποθεσίες.
Αν και η Hamas αρνείται κατηγορηματικά ότι μέλη της ενεπλάκησαν σε σεξουαλική βία κατά την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου, ο ΟΗΕ τονίζει ότι έχει συγκεντρώσει αξιόπιστες πληροφορίες, «οι οποίες μπορεί να είναι ενδεικτικές ορισμένων μορφών σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένου του ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων, σεξουαλικών βασανιστηρίων ή και σκληρής, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης».
Μάλιστα ο ΟΗΕ επισημαίνει πως θύματα σεξουαλικής βίας έχουν πέσει και ορισμένοι από τους ομήρους που απήχθησαν από την Hamas στη Γάζα, τονίζοντας πως αντίστοιχες καταγγελίες έχει λάβει και «για σεξουαλική βία κατά Παλαιστίνιων αντρών και γυναικών σε χώρους κράτησης, κατά τη διάρκεια επιδρομών σε σπίτια και κέντρα ελέγχου» μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Υπό αυτές τις εξελίξεις, οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα στην Αίγυπτο.
Αιγυπτιακά ΜΜΕ ανέφεραν πως καταγράφεται σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες, αν και σε αυτές δεν συμμετέχουν οι Ισραηλινοί.
Οι μεσολαβητές προσπαθούν να επιτύχουν μια συμφωνία για κατάπαυση πυρός πριν από το Ραμαζάνι, την ιερή γιορτή για τους μουσουλμάνους, που αρχίζει στις 10 Μαρτίου.
Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων εκεχειρία και κατάπαυση πυρός για 40 ημέρες, όσο περίπου δηλαδή θα διαρκέσει και το Ραμαζάνι, απελευθέρωση 40 Ισραηλινών ομήρων και 400 Παλαιστίνιων κρατουμένων καθώς και σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία λιμοκτονεί και είναι αντιμέτωπη με ανθρωπιστική καταστροφή.

Βαθιά ανησυχία ΗΠΑ

Την ανησυχία της για την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα εξέφρασε στον Ισραηλινό Benny Gantz η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kamala Harris, η οποία κάλεσε εκ νέου την Hamas να δεχθεί τους όρους της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός αλλά και το Ισραήλ να επιτρέψει τη διανομή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό πληθυσμό.

Το αγκάθι

Η Hamas ζητά προκειμένου να εγκρίνει τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός, να υπάρξει μια μόνιμη εκεχειρία και να αποχωρήσει από τη Γάζα ο ισραηλινός στρατός.
Πρόκειται για αιτήματα, τα οποία ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu έχει απορρίψει ως παραληρηματικά, διαμηνύοντας πως το Ισραήλ θα πάει μέχρι τέλους, μέχρι την ολοκληρωτική νίκη, η οποία προβλέπει την πλήρη εξάλειψη της Hamas.

Όμηροι και νεκροί

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι στα χέρια της Hamas παραμένουν ως όμηροι ακόμα 130 άνθρωποι, αν και θεωρείται πως οι 31 από αυτούς είναι νεκροί.
Όσον αφορά τους νεκρούς στη Γάζα, αυτοί εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 30.631, κυρίως γυναίκες και παιδιά, ενώ πάνω από 72.000 είναι οι τραυματίες.

Η εισβολή στη Rafah

Πάντως, τα χειρότερα για τον παλαιστινιακό πληθυσμό δεν έχουν τελειώσει καθώς πέρα από την έλλειψη τροφίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων βασικών ειδών διαβίωσης, το Ισραήλ έχει διαμηνύσει πως θα εισβάλλει με χερσαίες δυνάμεις στην πόλη της Rafah, την οποία θεωρεί το τελευταίο οχυρό της Hamas.
Σημειώνεται πως στην πόλη έχει συγκεντρωθεί περίπου ο μισός πληθυσμός – πάνω από 1,5 εκατομμύρια – της Γάζας.
Την ίδια στιγμή, στο άλλο θέατρο των στρατιωτικών συγκρούσεων, στην Khan Yunis, οι Παλαιστίνιοι μάζευαν τα πτώματα σε αποσύνθεση, από τους δρόμους.
Ο ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν πως είναι πλέον αναπόφευκτος ο λιμός για το μεγαλύτερο μέρος των Παλαιστινίων, τη στιγμή που θερίζουν επιδημίες και αρρώστιες.

Ναυμαχίες στην Ερυθρά – Οι Houthis έπληξαν εμπορικό πλοίο

Εν τω μεταξύ, οι Houthis ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ισραηλινό πλοίο M/V MSC Sky II, κάτι που επιβεβαίωσε και ο αμερικανικός στρατός.
«Το Ναυτικό της Υεμένης διεξήγαγε μια επιχείρηση κατά την οποία το ισραηλινό πλοίο MSC SKY δέχτηκε επίθεση στην Αραβική Θάλασσα από αρκετούς αντιπλοϊκούς πυραύλους.
Το χτύπημα ήταν ακριβές και άμεσο» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των Houthis, ο οποίος υποστήριξε πως η επίθεση ξεκίνησε «λίγες μόλις ώρες μετά από μια επιχείρηση υψηλής ποιότητας, κατά την οποία οι πυραυλικές δυνάμεις και η αεροπορία εκτόξευσαν αρκετούς βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αριθμό εχθρικών αμερικανικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα».
Στις 4 Μαρτίου, το Κέντρο Συντονισμού Θαλάσσιου Εμπορίου του Βρετανικού Ναυτικού ανέφερε την επίθεση σε πλοίο 91 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του λιμανιού Άντεν της Υεμένης.

Επιβεβαιώνουν και οι Αμερικάνοι

Την επίθεση επιβεβαίωσε και ο αμερικανικός στρατός που επιχειρεί στην Ερυθρά.
Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι ο ένας από τους δύο αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους (ASBMs) που εκτόξευσαν οι Houthis εναντίον του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων M/V MSC Sky II το έπληξε, προκαλώντας του «ζημιά».
«Χθες μεταξύ των ωρών 15:50 και 16:15» (14:50 και 15:15 ώρες Ελλάδας), «υποστηριζόμενοι από το Ιράν τρομοκράτες Houthis εκτόξευσαν δυο αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους από την Υεμένη στον Κόλπο του Άντεν εναντίον του M/V MSC Sky II, πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπό σημαία Λιβερίας, ελβετικής ιδιοκτησίας», σημείωσε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM).
«Ο ένας από τους πυραύλους έπληξε το σκάφος προκαλώντας του ζημιά.
Κατά τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, το πλοίο δεν ζήτησε βοήθεια και συνέχισε την πορεία του» ανέφερε η ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

loading...